Bencisayang 7

Haikal terus mencampakkan remote control di atas sofa bila dia mendengar deruman enjin dari luar rumah itu. Dah setengah jam dia tunggu kelibat abangnya pulang dari kedai, tapi harapan la. Lambat benar. Selalunya tak sampai 15 minit, abang dia dah sampai tapi hari ni lain pulak, tersasar 15 minit dari selalunya. Entah-entah stok habis kut kat kedai Pak Abu tu sampaikan abang terpaksa ke kedai Che Saleha, hujung kampung tu?

"Abang, mana abang pergi.. Lambat sangat.." tanpa salam, greetings dan sekitarnya Haikal terus menyerang.

Mulutnya yang tadi lancar menyerang terhenti bila melihat abangnya yang dah basah kuyup dengan.. telur? Bau hamis telur dah mula mencucuk ke rongga hidungnya.

"Ya Allah! Pasaipa ni? Kena langgaq dengan lori teloq Ah Chu ka? Tak pun accident langgaq reban ayam Pak Man? Atau pun..." dia memberhentikan soalannya bila melihat mata mencerun Hariz tu.

Terus dia tersengih monkey, Hariz kalau dah masuk mood seriuslistik memang dah tak boleh nak usik sikit. Hati kayu, keras macam kayu la.

"Nah. Bagi ni kat Ibu. Abang nak masuk mandi dulu.. melekit!" kata Hariz lalu memberikan plastik-plastik yang berisi barang dapur itu kepada Haikal. Bau telur di badannya ni menyebabkan dia tak selesa..

Haikal mengangguk. "Elok sangat la tu, itu yang Carl rasa paling sesuai sekali buat masa ni."

"Helmet tu buang je la. Nanti abang ganti baru." beritahu Hariz kepada Haikal.

Haikal terus mengambil helmet yang diletakkan di atas motor itu, helmet kesayangan aku ni abang suruh buang? Mana boleh, helmet ni la dia kumpul duit pelan-pelan beli masa sekolah dulu, dah lebih kurang tahap 'inseperable' dah ni.. mana mungkin dia ada hati nak campak masuk tong sampah.

Nehi. Never..

Tapi bila melihat warna kuning, dan lendir telur di dalamnya menyebabkan dia ternganga. Backspace balik apa yang dia kata tadi.. memang kena campak masuk dalam tong sampah walaupun hati sengsara.

Fikirannya dah mula mendapat kepingan terakhir jigsaw puzzlenya tadi.  Ada orang yang meletakkan telur ke dalam helmetnya untuk mengenakan abangnya? Tapi siapa? Abang sikit punya baik, mana nak ada musuh kat kampung ni.. kan?

"Abang! Hari ni bukan birthday abang kan?"

Hariz memberhentikan langkah, memandang Carl yang sedang tersengih monkey di belakangnya.

"Hari ni 18-10 kan? Bukan 18-9, nak kata birthday prank tak juga. Kalau ye pun nak buat birthday prank kat abang.. acilah panggil Carl. Bukan senang nak kenakan Hariz Iman ni... memang hebat la orang n.."

Kedepaappp. Kasut selipar biru terkena pinggang Haikal.

"Mulut tu baik-baik sikit. This is the first and the last time for her.. tengok nanti abang nak buat apa. Never tickle a sleeping dragon, never. Ingat tu." kata Hariz lalu masuk ke dalam rumah, dia perlu mandi.

Her? Haikal bermonolog sendiri..

Her = perempuan.

Wowwwww, Haikal Iman terus tabik spring la kepada 'her' yang berani gila tickle a sleeping dragon! Kalau Hogwarts tu wujud, sah-sah boleh ganti Harry Potter.

Haikal tersenyum girang.. tapi senyuman itu terbantut bila melihat helmet kesayangannya yang dah berisi telur itu. Dia melepaskan keluhan..

Sampai sini saja lah jodoh kita, ya helmet?

....

"Ni awat dok renyih sorang-sorang ni?" tanya Opah bila melihat cucunya yang sedang tersenyum tadi. Matanya menkleing ke arah skrin laptop putih tu. Kosong, hanya paparan gambar Ezzah sekeluarga ketika hari raya lepas. Takkan tengok gambar pun boleh senyum kut?

Ezzah berpaling ke arah Opah. Tak sedar entah bila Opah dah berdiri kat sebelah.

"Apa dia Opah?" tanya Ezzah. Dia kurang dengar tadi, fokusnya hanyalah kepada ekspresi muka 'Monster' yang dah mandi dengan telur tu. Epic! Sepatutnya tadi tangkap je gambar, buat wallpaper.. boleh hilangkan stress buat FYP ni.

"Eee,, Opah cakap dia buat tak dengaq pulak. Tu tak lain tak bukan, dok berangan la tu."

"Mana ada Opah.. berangan buat apa? Hurmm Opah nak minta Ezzah tolong apa-apa ka?" tanya Ezzah. Pelik bila Opah terpacak di ruang tamu ni, selalunya waktu sekarang ni Opah sibuk dok ketang ketung kuali kat dapur tu.

"Ya Allah lupa plak Opah.. ni haa.. mana telur yang Opah pesan tadi?"

Telur?

Memori sejam yang lepas bermain di kepala. HAHAHAA. Ezzah tersengih lagi, first time buat prank kat orang macam tu. Berjaya jugak ye.. ish rugi sungguh tak record kan!

"Ha tu dia. Dia sengih lagi.." tangan Opah dah mengetam Ezzah.

Auchhhh. Back to reality, Ezzah Hani.

"Telur ye Opah? Eerrr.. habis kut." ye habis atas kepala lelaki tu.

"Habis? Aikk tak pernah Opah dengar telur habis stock.."

"Sekarang Opah dah dengar la.." muka menunjukkan muka serius. Biar Opah percaya sikit..

"Hurmm.. tak pa la.  Ha kamu tu siapkan kerja kamu tu. Jangan dok renyih tak bertempat je. Entah ingat siapa entah, kalau dah ada yang suka tu, kawen je.. tak yah dok renyih sorang-sorang. Tak elok." kata Opah lalu menghilangkan diri ke dapur.

Ezzah menggelengkan kepala. Kawen? Opah ni dah masuk pakatan Mama sungguh.. yellah sejak abang Ezzaq dah berbahagia ni, Mama memang rajin sungguh nak matchmaking dia dengan Along. Along tu kira orait la nak matchmaking, tapi aku ni? Sweet 22 lagi ni.. belajar pun tak habis lagi ni. Tak nak la. Tak sesuwaiiiii, kak Engku kata.

....

"Carl kata Hariz mandi telur?" Ibu bertanya ketika mereka menjamah tengah hari tu.

Hariz memberhentikan suapan. Matanya mencerun ke arah Haikal yang sedang melahap di hadapannya itu. Rasa nak sekeh je kepala adik bongsu dia tu. Mulut tak reti jaga, kasi cabai baru padan dengan muka tu.

"Perempuan, Ibu. Pelik tak Ibu? Mana ada perempuan berani kacau abang ni Ibu.. selalunya diorang gedik lemah lembut je depan abang ni.. baling telur? Whooshhh Carl rasa nak buat dia kakak ipar la Ibu, senang sikit abang kena 'jaga' kan Ibu.." kata Carl bila abangnya hanya berdiam diri, tak menjawab soalan Ibu. Lagipun Ibu ada di sini, mana Hariz berani kacau.

"Perempuan?"

Hariz mengangguk. Tak kuasa nak berahsia.

"Siapa nama cucu Opah tu Ibu?"

"Cucu? Adik Ezzaq tu?"

Hariz mengangguk.

"Ezzah Hani,. dia tengah cuti semester sekarang ni. Datang temankan Opah dia di kampung. Kenapa? Dia ke yang baling telur kat kamu tu?"

Hariz tak menjawab. Nasi ditelannya lagi.. Ezzah Hani.

"Padan la. Hari tu kamu marahkan dia depan orang ramai. Sekarang dia balas balik. Sudah-sudahla tu takyah dok dendam sangat. Lagi rosak hati kamu tu nanti."

"Nak suruh Hariz baik-baik la dengan diorang Ibu?" tanya Hariz, sebal. Kenapa semua nak masuk side belah sana?

Ibu hanya mendiamkan diri. Kalau boleh memang dia nak Hariz berbaik-baik semula dengan keluarga Opah tu.. macam dulu.

"Kalau macam tu..." Hariz memberhentikan ayatnya.. pastikah dia dengan kata-kata yang bakal dikeluarkannya itu.

Dia menarik nafas.

"Apa kata.. ibu pinangkan je perempuan tu untuk Hariz. So puas la hati semua orang kan.. bukan setakat baik je, Ibu.. Family, more than anything..." kata Hariz lalu mengangkat pinggannya ke sinki dan berlalu keluar. Dia pasti kata-katanya itu bakal mengejutkan seluruh penjuru kampung. Dia terus berlalu ke Hilux-nya dan bergerak keluar dari rumah.

Next destination: kedai helmet.

Sementara itu di rumah, Ibu memandang Carl yang dah terlopong sambil meminta penjelasan dari anak bongsunya itu. Carl hanya memandang Ibu yang memandang ke arahnya.  Kedua-duanya seakan-akan tak pasti kejelasan pada ayat terakhir Hariz tu.

Pinang?

Carl menggaru kepalanya yang tak gatal. Abang ni dah kena sampuk hantu telur ke apa?

............

Happy reading, guys. Saya tahu drastik sangat Hariz ni tapi I dont know, tulis tanpa fikir.. macam ni la jadinya. My bad, jangan marah eh.

Bencisayang 6

Ezzah hanya mampu melihat paket-paket rempah ratus di hadapannya ini. Dah naik pening tengok warna-warna paket ni. Ada biru, ada merah, ada hijau.. semualah ada. Banyak sangat jenis dan brand, entah yang mana satu yang Opah suruh belikan ni? Aiyoooo.

Tadi bila Opah menyuarakan hasrat untuk ke kedai membeli barang-barang dapur, terus dia berdiri mengcalonkan diri sendiri.. dan bila Opah cakap nak teman, terus-terus dia cakap tak payah. Biar Opah duduk berehat di rumah. Biar dia saja yang pergi, kununnya ingat membeli barang dapur senang macam membeli belah tapi yang sebenarnya...

Dah nak masuk setengah jam dia di kedai Pak Abu ni tapi satu hapa pun barang-barang yang disenaraikan Opah ini tak digoresnya.. bakul ditangannya ni kosong tak terisi barang. Apa taknya, pilih rempah ni pun dah bikin migrain. Banyak sangat brand..

Opah pun satu, lain kali cakap tu biar jelas.. biar semua spec dinyatakan. Warna apa, brand apa, berapa gram? semua la lengkap.. ni tak opah hanya tulis:

Rempah - rempah apa Opah? Berapa gram?
Telur - Berapa biji? kat sini dah la banyak sangat gred nya.. aiyoo ingat exam je ke ada gred, telur pun ada tahu!
Gula - Ni senang! Pak Abu, owner kedai dah siap catu dah.
Garam - Ditto.

Alahai, handphone pula tertinggal di rumah! Nak buat macam mana ni? Kepalanya dah mula memikirkan cara.

A: Beli saja semua paket di hadapannya ni.
B: Masuk kereta, drive balik rumah dan tanya Opah details pastu datang balik.
C: Ikut rasa hati.
D: Tanya orang.
E: Tak payah beli
Errr.. beli je la kan semua ni. Bukannya mahal sangat pun satu paket.. Ezzah mencongak dalam hati.

Tiba-tiba datang seorang mak cik menghampiri. Ezzah hanya tersenyum monkey memandang mak cik tersebut, terus tangannya cepat-cepat mengambil paket bewarna hijau dan berlakon yang konon-kononnya sedang membaca di belakang paket.. mana boleh tunjuk kekurangan diri. Tak pasal-pasal mak cik tu gelak sebab dah besar macam ni tak pandai beli barang dapur! Whoosshhhh, never! Malu kaum keluarga Opah tujuh keturunan oiii!

Matanya menjeing juga apa yang mak cik tadi belikan.. ye lla kadang-kadang ni suri rumah selalunya beli benda yang sama... kan? hurmmm.

Mak cik tadi mengambil paket biru lalu diletakkan di dalam raganya..

Paket biru? tangannya memandang paket hijau di tangannya.. yang mana satu ni? Ahhhhh bikin tensi seluruh jiwa dan raga!

Ok, fine. Guna saja option D, tanya orang! Tak sakit pun kalau nak bertanya..

"Mak cik, tanya sikit boleh.. yang mana ya.." matanya masih di barisan paket warna-warni di hadapannya.

'Mak cik?' Hariz memandang sekelilingnya.. kosong. Hanya dia dengan seorang gadis berbaju kuning saja di situ. Mana ada mak cik kat sini? Anak perempuan siapa pulak yang rabun teruk benar ni? Aku ni jambu sangat ke? Hariz menggelengkan kepala, gadis disebelahnya diendahkannya.. dia cakap dengan 'Mak cik' bukannya dengan aku. Hariz berkata dalam hati.

"Mak cik.. yang ni ke elok atau yang.." badannya dipusing ke arah 'Mak cik' tadi.

Betapa terkejutnya dia bila melihat 'Mak cik' tadi dah bertukar menjadi 'Monster'! Sejak bila dia ada di sini? Terus cerita semalam buat ulang tayang di kepalanya. Tak boleh jadi ni!

Hariz berpaling bila gadis itu diam sebelum menghabiskan ayatnya..

"Kau?" dia gelak sinis. 'Jodoh' betul, muka ni je dia asyik nampak. Terus dia mencapai pek di hadapannya. Dari dia duduk dalam kedai ni boleh runtuh kang nanti. Nampak sangat perempuan di hadapannya ni sedang tahan marah.. sampai nak pecah paket kat tangan dia tu dia pegang.. dia tersenyum sinis lagi. Terus dia mara ke depan, lagi baik dari berhadapan dengan adik musuh tradisi dia ni.

"Awak!" jerit Ezzah bila lelaki itu meninggalkannya. Terus dia capai semua paket dan dimasukkan ke dalam bakulnya. Kunun tadi nak guna option D, alih-alih option A juga dia guna.. 

Hariz mempercepatkan langkah ke tempat gula.. dia tahu yang perempuan tu sedang mengikutinya. Dari semalam lagi, 'suka' benar perempuan ni mengikutinya..

"You owe me an apology!" kata Ezzah lalu berhenti disebelah lelaki yang sedang mengambil pek gula di atas rak itu. Gula? Tangannya terus mencapai gula di atas rak, Opah ada kirim gula jugak!

Hariz buat endah tak endah.. kisah apa aku apology tak apology.

"Awak.. kejap.. oii.. Monster!" kata Ezzah. Direct.. oppss terlepas. Terus dia tampar perlahan pipinya. Tak da insuran sungguh!

Hariz menggelengkan kepala. For God's sake, I'm 29 years old. Tak mainla nak naik angin bila orang ejek monster ke apa ke. Terus dia meninggalkan gadis itu..

Rempah - Tick
Gula - Tick

Bawang? Hariz terus berjalan ke tempat bawang..

"Can you stop? And please jangan jadi budak-budak boleh tak? We need to talk!" Hariz mendengar gadis itu bersuara lagi. Budak-budak? Come on! Terus dia memberhentikan langkahnya..

Bummmm. Ezzah dah terhantuk di badan lelaki tu.

"Apa ni stop tiba-tiba?" marah Ezzah!

"Siapa yang suruh stop tadi?" Hariz menunjukkan senyuman sinis.

Ezzah menjeling. "You owe me an apology.."

"Heard it just now and not giving you any. At any cost."

"Saya boleh saman malu."

"Try me." kata Hariz. Ingat aku takut sangat la dengan ugutan tu. Ini Iman Hariz..

"Susah sangat ke nak minta maaf?"

"Nope. Aku minta maaf pada orang yang berhak saja.. dan aku tak rasa yang aku buat salah apa pun."

Ezzah mengeluh. Susahnya bercakap dengan orang tak faham bahasa ni!

"Buat la apa yang kau suka, I have no objection.. but please jangan ganggu aku. Done talking? I'm done, tepi sikit. Nak lalu. This is not KL, yang kau boleh stopkan orang anytime.. especially guys., dan ikut orang tak kenal anytime, malu la sikit. Awak tu perempuan.. Have some manner, at least."

Hariz meninggalkan Ezzah sekali lagi. Terus dia berjalan ke arah tempat bawang.. ibu dah pesan, kang nanti kena bantai sebab terlupa.

Ezzah mengeluh. Manner? Have some manner? Huh? Seriously.. you're wrong! Awak messed up dengan orang yang salah la bro! Orang suruh minta maaf, dia fire balik? Ego setinggi langit! Arrogant! Ezzah Hani dah bagi awak chance nak properly mintak maaf, dia boleh buat macam tu. Tengoklah pak cik! Apa yang Ezzah Hani ni akan buat..

Just wait and see. I'll figure out the solution.

Ezzah terus menarik nafas, cool down. Exhale. Inhale. Exhale. Inhale.

Cool-ed.

Terus dia berjalan ke kaunter.. idea, idea, idea..

"Yang ni je?" tanya lelaki separuh abad itu. Pelik melihat si gadis yang duduk lama di kedainya tapi hanya membeli tiga jenis barang..

Ezzah mengangguk.. motor di hadapan kedai itu dipandangnya. Familiar sungguh! Motor semalam.. motor pakcik arrogant monster wooden heart tu.

"Pak cik bagi telur tu tiga biji!" kata Ezzah sambil menunjukkan papan telur di sebelah kanan kaunter.

"Tiga biji je?" tanya pak Abu. Pening dia memikirkan gadis ni.. tak pernah di buat orang.

Ezzah tersengih monkey lalu mengangguk. Idea is coming, bebehhhh.

"Nah RM15.30 semuanya.."

"Terima kasih pak cik!!" kata Ezzah sambil tersenyum lebar.

Terus dia berjalan keluar kedai.. dan berhenti di hadapan motor biru itu. Senyumannya kian melebar. Helmet hitam itu dicapainya.. tangannya membuka plastik telur tadi. Terus dia pecahkan ketiga-tiga biji telur itu ke dalam helmet itu.. dan diletakkan kembali ke dalam bakul motor itu..

You're dealing with a wrong person, wayyyy wrong person, monster!

....

Hariz menghembuskan nafas bila keluar dari kedai runcit Pak Abu itu. Lega bila gadis itu dah tak mengikutnya lagi. Dah hilang bila dia terfire tadi. Sesungguhnya dia rasa bersalah juga menengking anak dara orang macam tu tapi bila tengok mata perempuan tu, terus dia nampak Ezzaq.. dan terus peristiwa bertahun lepas tu keluar tanpa disuruh..

Hariz meraup mukanya. Dia melepaskan keluhan..

Kenapalah muka tu je dia asyik jumpa sejak dua menjak ni? Alahai.. terus dia berjalan ke arah motornya. Matanya melihat jam di tangan.. Dah lambat ni, kang nanti tak masak Ibu..  semuanya gara-gara perempuan tu. Tak pasal-pasal kan dah lambat.. tangannya terus mencapai helmet dan memasangnya di kepala.. mahu cepat pulang..

Tapi sebaik saja dia memakai helmet dikepalanya.. ada benda yang meresap ke kepalanya, lalu turun ke bahu dan bajunya..

"Huh?"

Terus helmet hitam itu dibukanya.. ya Allah, dari mana telur ni datang? Bluweekkk..

Dia memegang kepalanya yang dah basah dengan telur itu.. yang dia pasti lebih dari satu biji. Siapa pulak nak buat prank tak cukup umur ni?

Tiba-tiba sebuah kereta Swift putih berhenti di hadapannya. Hariz dapat meneka, siapa lagi pemilik Swift putih ini kalau tidak bukan cucu Opah tu.

Tingkap diturunkan.. muka Ezzah yang sedang tersenyum itu dipandangnya geram. Memang sah budak tak cukup umur ni!

"Kenapa ni? Euuwww.. telur ke tu?" kata Ezzah sambil tersenyum. Mukanya dibuat-buat concern.

"Kau kan yang buat ni?" tuduh Hariz. Dia pasti, sangat pasti!

"Tak baik tuduh-tuduh pak cik! Manners, remember? Oh waittt.. kejap ye.." kata Ezzah lalu berpusing ke dalam keretanya dan mengeluarkan sekotak tisu kepada Hariz.

"Nah.." Lambat-lambat Hariz mengambilnya tapi disebabkan telur dah membanjiri badannya, terpaksa juga dia terima kotak tisu dari Ezzah itu.. darurat!

"Ambik je satu kotak.. saya tak kisah. Well I've got some manners, you know. Orang berbudi, kita berbahasa. Orang memberi, kita merasa... er tapi kan kalau orang tak berbahasa, boleh je kita balas balik.. kan?" matanya dikelipkan.

"Kau...." kata Hariz terus dia mara ke depan.. budak tak cukup umur ni memang nak kena!

Melihat Hariz yang mula menghampiri menyebabkan Ezzah cepat-cepat menekan butang menaikkan tingkap keretanya tapi sebelum tu sempat dia menjerit "Good day, misthuurrr!" kepada Hariz lalu menekan pedal minyak dan meninggalkan lelaki itu di tempat kejadian.

Dan sesungguhnya, hari ni, adalah hari terbaik yang dia pernah rasa selama menjadi Ezzah Hani Ahmad Hanif.

Bencisayang 5

"Opah.. lapar..." Ezzah bersuara manja.. taktik nak minta makanan la katakan. Huuuu. Perut dah berkeroncong dari pukul enam tadi. Krok krekkk..

Opah memberhentikan kerjanya bila mendengar suara cucu perempuannya itu. Kening dinaikkan sebelah. Mata dihalakan ke arah jam dinding, pukul 7.03 pagi. Awal lagi ni untuk standard seorang Ezzah Hani. Yela selalunya sikit punya susah nak dikejutkan bangun pagi. Ni mimpi buruk apa ni sampai 7 pagi dah terpacak (siap dah elok mandi semua) dekat dapur ni?

"Awal bangun?" 

Ezzah buat gesture tayang gigi. "Lapaq!" bunyi 'Q' itu ditekannya. Kata di Kedah sekarang..

Opah menggeleng kepala. Padan la..

"Ni Opah tengah kupas telur-telur ni, lepas siap bolehla makan. Panggilkan abang sekali. Dia dah la nak bertolak balik KL dah pagi ni,"

Ezzah mengangguk. Tangannya mencapai karipap di atas meja.. 

"Abang tu sah-sah dah bangun.."

"Panggil je la.. tak susah pun kan?" kata Opah. Geleng kepala dengan perangai malas cucu perempuan dia ni. Lemak sangat, dah biasa hidup senang dengan ada orang gaji di rumah.

"Okay.... ABAAAAANGGGGGGGG! Opah panggil breakfasssssttttt!!" jeritnya dari dapur. Malas la nak pergi naik atas ketuk pintu diorang.. lagipun karipap buatan Opah ni lagi menarik berjuta-juta kali dari abangnya.

Opah membulatkan matanya. Hampir terlompat keluar jantung dia mendengar jeritan cucu perempuannya ni. Suara sikit punya tinggi, tak padan dengan perempuan. Mana la pergi nilai-nilai kelembutan dalam diri Ezzah Hani ni?

"Ya Allah, volume tu.. cuba jadi perempuan sedikit."

Ezzah pandang dirinya atas bawah. Perempuan la ni kan? Ada serupa lelaki ke?

"Ezzah memang perempuan la Opah. Rambut panjang, walaupun takat bahu tapi tadaklah boyish sangat kan? Seluar jeans ni okay la kan.. blouse pun macam perempuan, ada cutting.. mana tak perempuan lagi ni Opah oiii."

"Perempuan yang betul perempuan.. mana ada perempuan jerit pagi-pagi macam ni?"

"Ada je Opah.. cuba tengok dalam drama melayu. Mak-mak tu jerit sebab kejutkan anak dia pergi sekolah. Ezzah pun samalah, kejutkan abang.."

"Ada je kamu kan? Nasib baik dah 21 tahun, kalau tak Opah rotan je. Menjawab sangat.. Aii geramm!"

Ezzah buat gesture tayang gigi. Dia sebenarnya tak takut pun dengan ugutan Opah tu.. Opah cakap je lebih, buatnya tidak. HAHAHAHA.

"Tu apasal sengih sorang-sorang tu. Mai sini tolong Opah angkatkan ni ke meja makan. Ni tahu makan je kerja.."

Ezzah bangun.. malas. Lebih baik ikut je, kang nanti bila Opah dah bukak role lecturer pagi-pagi ni gamaknya terpaksalah dia tadah telinga dengar kuliah subuh. Di saat dia melihat sambal di dalam kuali, terus matanya dibulatkan. Nasi lemak kegemaran? Huhuhu.. terus dia menelan air liur.

"Nasi lemak ya Opah? Ni yang buat Ezzah sayang Opah lebih ni," terus Ezzah memeluk Opah dari belakang. Nasi lemak Opah is the best nasi lemak in the world tahu. Dah sama tahap dengan dadah, addictive wa cakap sama lu. Makan pagi, sat gi tengah hari boleh nak lagi..

"Dah tu abang jatuh nombor berapa?" Ezzaq menyampuk dari belakang.

Ezzah mencebir. Abang dia sorang ni kalau nak menyampuk, sekurang-kurangnya bagilah isyarat dulu.. ni main redah je. Hisshhh..

"Abang jatuh nombor belakang sekali! Bluwwweekkk," lidah dijelirkannya keluar.

"Okay, baru ingat nak cash-in satgi.. tak payahla kut ey." kata Ezzaq.

Cash-in? Duit?? Mata Ezzah dibulatkan.. duitlistik sungguh. Kepalanya dah nampak bayang-bayang shopping mall di KL.

Ezzaq buat muka toya. Kerusi di hadapannya ditarik keluar.

"Abang nak minum?" Ezzah tersengih disebelah Ezzaq. Mangkuk sambal diletakkan di atas meja.

Ezzaq tersenyum.. "Aikkkk,"

"Abang suka Horlicks kan? Siaaaapppppp." Ezzah tersenyum. Tangannya menunjukkan isyarat 'Okay'.

Ezzaq dah ketawa. Faham sangat dengan perangai adik terchenta dia ni.. duitlistik!

Opah mengikut sekali ketawa.. Ezzah tersenyum berjuta lagi baik daripada Ezzah yang menangis semalam.

....

Ezzaq menutup boot keretanya. Semua barang sudah dimasukkan ke dalam kereta. Kepalanya memikirkan kut-kut ada lagi barang yang tertinggal. Kang nanti susah pulak nak berpatah balik, Kedah-Kuala Lumpur bukannya dekat.. ambik masa jugak nanti kalau kut ada apa-apa yang tertinggal.

"Dah habis? Pisang yang Opah bagi dah ambik? Beg biru atas sofa tadi?"

Ezzaq mengangguk. Rasa-rasanya dah ambik semua.

"Dah kut Opah.. kang nanti tertinggal apa-apa Opah kirim je kat Ezzah."

Ezzah buat gesture tabik springnya.

"Kitorang balik dulu la Opah.. kang nanti sampai lewat pulak." kata Ezzaq. Tangannya terus disuakan kepada Opah.

Opah hanya mengangguk. Sebak pulak bila Ezzaq dah nak balik KL.

"Nanti-nanti datangla balik jenguk Opah.."

"Opah pun datang la rumah kitorang.." kata Hadhira. Dia suka bila Opah ada, duduk di kampung ni selama dua minggu pon dia dah cukup gembira.. sebabnya Opah ni rajin benar mengajar dia memasak. Tak sia-sia duduk bersama Opah, banyak benda yang dia belajar.

"Opah jaga diri elok-elok ye... ni Ezzah, jaga Opah elok-elok."

"Abang jangan risau.. lepas ni abang jumpa Opah, sah-sah Opah tembam.."

"Yella.. duit ya abang bagi tu share aa sikit dengan Opah.." kata Ezzaq. Takut wang yang dia beri kepada adiknya ni dibazirkan di tempat lain. Bukan tak tahu Ezzah ni kalau ada duit, sah-sah dia habiskan di pakaian atau kasut-kasut yang berjenama.. padahal kalau ikutkan ada ja barang yang berkualiti tinggi dari barang-barang yang tidak berjenama ni.

"No problemoooo.. abang tu jaga kak Dhir elok-elok. Tak sabar Ezzah nak tengok Hadhira junior!"

"Apa pulak Hadhira Jr.. Ezzaq Jr la.. abang rasa lelaki ni."

"Ezzah suka perempuan, so perempuan la!"

"Anak abang, abang tahu la. Lelaki it is.. and you know I always get what I want, dear." kata Ezzaq. Dan memang betul, dari kecik, apa yang dia nak, dia pastikan dia berkerja kuat untuk mendapatkannya.. kalau dia tak sekuat itu, dah tentulah si hoodies pink kat sebelah ni bukan miliknya sekarang.

Ezzah mencebir. Lidahnya dijelir keluar. Confident level seorang Ezzaq memang la sangat tinggi.. we'll wait and see, abang!

"Dah dah.. jangan gaduh. Tapikan kak Dhir pun nak lelaki. So he can be like his father, ada lesung pipit dengan mata smiling eyes ni." kata Hadhira. Ezzaq Jr.? Heee, sounds nice.

"Kak Dhir ni spoilkan abang sangat la.." Ezzah buat-buat merajuk.. tapi yang sebenarnya dia suka tengok abang dan kak iparnya. Sweet sangat!

Hadhira tersenyum. Antara dia dengan Ezzaq, Ezzaq la lagi banyak yang spoilkan dia.

"Abang rasakan abang tarik balik la.. abang nak perempuan. So she can be sweet macam mama dia.. with those sparkling big eyes. Macam dolls."

"Eeeee. Sweetness overloaded, boleh diabetes Ezzah!"

Ezzaq menjelirkan lidah. Suka sangat tengok adik perempuannya ni marah.. sah-sah jadi merah muka tu.

"Dah.. Kak Dhir balik dulu ni. Jom peluk jommmm!" kata Hadhira. Tangannya didepakan kepada Ezzah.. syoknya ada adik. Pengalaman yang selama ni dia tak dapat ada dalam hidupnya, akhirnya dapat juga merasa bila dah berkahwin dengan Ezzaq.

"I love you kak Dhir.."

"Love you loadddssssss. Jaga diri, jangan merajuk macam semalam.. tak cantik!"

"Dont worry about that. Ezzah dah ada solutionnya.." mata kirinya dikelipkan. I've got my own way.

Hadhira menaikkan kening.. apa yang Ezzah mahu buat ni?

"An eye for an eye, kak Dhir."

"And a tooth for a tooth.." sambung Hadhira.

"It's not good, Ezzah."

"I promise, I dont go over limit. Promise.." tangannya diangkat tanda berjanji.

"Okay but take care of yourself first.. and Opah."

"Baikkkkkk!"

"Apa yang korang sembangkan ni?" tanya Ezzaq. Dari tadi dia tengok Hadhira dan Ezzah asyik bersembang macam ada isu serius saja.. siap berangkat tangan berjanji.. apakah?

"Nothing. Hal orang perempuan.. sibuk je." kata Ezzah.

"Elleh.. dah lepas ni jaga Opah eh. Assignment jangan lupa buat."

"Baik tuanku. Titah tuanku patik junjung.."

"Opah, kami balik dulu." kata Ezzaq.

"Bawak kereta jangan laju-laju.." pesan Opah. Ezzaq hanya mengangguk. Ezzah hanya tersenyum melambai kakak iparnya.

Tak sabar dia nak menjalankan misinya..

.........................

Ya Allah, finally. Banyak benda.. commencement, hospitals, internet.. penat. Hahaha. Rindu saya tak? HAHAHA. Perasan sungguh.. but I did miss writing stuffs.. Wheee.

Thank you to those who waits.. this is for you. Alahai ayat! HAHA.