Bab 7: 10 tahun = 1 dekad

"AWAK NI balik boleh tak?"

Farhan memberhentikan kerjanya. Kepala diangkat memandang gadis yang sedang duduk di hadapannya di dalam bilik stor, sedang mengklasifikasikan buku itu. Itulah suara pertama yang dia dengar sejak dia masuk ke dalam bilik ini tadi.

"Kenapa pulak nak balik?" Soalan Abiir dijawapnya dengan soalan.

"Saya boleh buat semua ni. Tak payah nak tolong-tolong."

"Saya bukan tolong awak. Saya tolong umi awak." Kening diangkat berkali-kali.

Abiir menjeling. Geram mendengar jawapan loyar buruk seperti itu. Tapi dia memilih untuk tidak menjawab. Tangan laju menekan-nekan lagi keyboard komputer, memasukkan data buku-buku baru yang baru sampai itu. Silap hari bulan boleh rosak keyboard tu dia tekan, menunjuk perasaan.

"Apasal eh saya tengok awak ni macam tak suka je saya ada. Apa salahnya saya nak menolong. Dah memang umi awak kekurangan pembantu kan. Lagipun saya boleh angkat kotak-kotak ni ke depan."

"Tapi hari ni hari minggu. Hari minggu masanya untuk family awak... tak kesian ke isteri dan anak-anak kat rumah tu. Weekdays awak sibuk nak bekerja... kan?"

Farhan tiba-tiba saja mengeluarkan dekahan ketawanya.

Abiir mengangkat kening. Dia salah cakap ke?

"Bunyi macam orang cemburu je?" Farhan mengecilkan matanya. Memandang dasar coklat anak mata yang masih lagi memandang PC.

Abiir mengangkat muka, membalas pandangan Farhan. "Sorry?"

Farhan tidak membalas sebaliknya tersenyum. Senyuman yang selalu bagi orang jatuh hati tetapi bukan pada gadis di hadapannya ini. Beku.

Abiir menggeleng. Kepala sudah rasa nak meletup dengan perangai lelaki gatal yang tak sedar dia dah ada isteri ni.

"I'm done. Saya dah habis kerja!" Abiir menekan butang save pada dokumen yang dieditnya tadi. Serentak dia bangun dari kerusi dan mula berjalan ke uminya yang sedang menjaga di kaunter. Muka masam jelas terpahat di wajahnya.

"Kenapa mencuka ni?" Umi bertanya. Kening terjungkit sebelah. Pelik! Tadi pagi mood anak daranya ini ceria apasal masuk tengah hari dah mula bertukar masam pulak?

Abiir menggeleng. Tangan mula bermain dengan bunga ros di atas kaunter.

"Paan mana?"

Auch. Jarinya terkena duri. Abiir mengigit jari yang tercuit tadi...

Umi menggeleng. "Haaa kan dah kena. Yang dok main sangat dengan duri tu kenapa?"

Abiir membuat muka lantas kaki dihalakan pada sofa di sebelah kaunter. Malas menjawab. Dia sendiri tak pasti kenapa. Buku di atas meja empat segi dicapainya.

"Haa Paan. Kenapa dengan anak mak cik tu?" tanya Umi bila Farhan datang menunjukkan muka beberapa minit selepas itu.

Farhan berdiri di hadapan kaunter sambil memandang Abiir yang sedang sibuk membuka buku. Baca ke tidak? Wallahu'alam. Lalu pandangan ditukar fokus kepada Umi yang sedang menunggu jawapan daripadanya. Segera dia mengangkat bahu.

Umi hanya mengangguk faham lalu menyambung kerjanya yang terbantut tadi.

Farhan memandang kedua manusia di hadapannya. Kepala digaru perlahan. "Apa yang mak cik nak suruh saya tolong lagi?"

Umi mengangkat muka. Abiir di belakangnya sudah mengeluh.

Farhan tersengih. Tahu sangat apa yang diisyaratkan Abiir itu... kalau bukan nak menghalau.

"Dah tak ada apa-apa pon. Paan ni rajin sangatlah, jarang Umi tengok orang muda macam ni. Selalunya sombong... Umi jalan bawak kotak berat pun tak ada nak menolong... Lain la kalau Abiir, laju je diorang..."

Farhan tersengih monkey. Entah kenapa rasa macam ditembak-tembak pula... Umi ni betul-betul puji ke tidak ni?

"Saya mana tolong Abiir, mak cik... saya tolong mak cik!" Suara dikuatkan biar orang di belakang mendengar.

Sekali lagi Abiir menghela nafas.

"Hurmmm... baguslah tu tapi Paan boleh balik dah ni. Tak ada apa-apa..."

"Betul ni?"

"Aah. Tinggal ni je mak cik nak bungkus dan hantar pada booklovers nanti..."

"Booklovers?" Apa ke peliknya nama tu. Pecinta buku?

Umi tersenyum. "Booklovers tu panggilan untuk ahli-ahli kelab buku book cottage ni. Haa Farhan cakap tadi yang Farhan suka buku kan? Apa kata Farhan join juga. Ini ha borangnya..."

Farhan menelan air liur. Kelab buku? "Err..." Dia termangu-mangu di hadapan kaunter. Buku bukanlah kegemarannya. Dia lebih gemarkan aktiviti luar. Snorkeling, paint ball... buku tak pernah masuk dalam kategori 'kegemarannya'.

Dia sudah mula bersedia untuk menjawab tidak...

"Abiir jadi ketuanya..."

Serentak kepala dianggukkan dan pen dicapai lalu menari-nari di atas form itu.

Hati oh hati, apasal dengan kau nih?!


From: Book Cottage <bookcottage@yahoo.com>
To: Ahmad Ezry Farhan <ae.farhan@yahoo.com>
Sent: Wednesday, 18 July 2012 11:27 PM
Subject: Bookclub meet-up! 
Assalamualaikum. 
Dengan ini book cottage ingin menjemput anda ke perjumpaan bookclub yang ke-9. Details mengenai tempat, tarikh, buku pilihan dan soalan-soalan semuanya di attachment. 
Sekian terima kasih. 
Fii amanillah. 
Best regards,
Bookcottage

"Dah baca email tu?"

Farhan mengalihkan fokus pada Aiman yang sedang duduk di hadapannya. Perlahan dia mengangguk. Jari dilarikan ke kepala. Tidak gatal. Tapi keliru.

"Kelab buku? Jumpa?"

Aiman sudah ketawa kaw-kaw. "Aaah. Bukan abang Paan dah sign up ke minggu lepas. Ke abang gatal sign up sebab sengaja nak tackle kakak gue?"

Farhan menjeling. Sedas terkena jantung. Betul sangat dah tembakan Farhan tu. Tapi sungguh mana dia nak tahu. Ingatkan sign up bookclub ni macam main like, like, join, join dalam Facebook tu. No contribution needed....

Tak payah nak kena pergi perjumpaan, buat discussion ke apa.. biasa-biasa saja...

Tapi... perlahan mata memandang buku warna pink yang sudah berada di atas mejanya itu. Mana nak tahu nak kena baca... and contribute. Siap ada soalan-soalan lagi. Ini dah macam tutorial masa zaman belajar dulu...

Aiman ketawa lagi. Ketawa mengejek.

"Nasiblah abang oii. Aku balik dulu, ni umi yang suruh hantarkan sebab dia tahu abang mesti tadernya buku nih. And to think again, I never know Ahmad Ezry Farhan is an avid reader..."

Ketawa lagi. Ketawa kaw-kaw punya.

Farhan menunjukkan penumbuk. "Kau pergi balik sekarang!"

Aiman menyuakan tangannya. Bersalam. "Good luck... dan selamat membaca." Lalu berjalan ke muka pintu, meninggalkan Farhan yang sudah duduk membuka buku itu. Sekali lagi dia ketawa keseorangan.

Di dalam biliknya, Farhan mengimbas buku berkulit pink terang itu.

Act Like A Lady, Think Like A Man.

Kepala digaru lagi. Adess dess dess.

Mampuihhhh///


------------------------------------------

Assalamualaikum semua. Moga-moga sihat hendaknya. Amin! 

First E nak cakap BS insha-Allah akan diterbitkan, so I remove the links. I'm sorry. Tapi nak menunggunya tahun hadapan. Lambat lagi but I really hate keeping secrets, so E cakap saja terus. So you guys tak tertanya-tanya lagi. Bulan berapa? E tak berani cakap since theres no black and white yet... who knows last minute kena tendang keluar ke apa ke.. hihi but that's it. Doakan the best.

Second, I have to apology for slow paced updates.. banyak sangat benda nak kena prepare dan E akan sambung belajar this september... scratch that.. memang september dah pun! fuhhh .. so masa untuk berinternet could be tight... because i really dont know how to multitask. InshaAllah ada masa akan update, again. Doakan terbaik untuk E.

Lastly, masih tak lambat nak ucapkan selamat hari raya, MAAF ZAHIR DAN BATIN!

Thank you.

Xoxo, E!

Aku, Dia dan Tomok

PUAN Marwah memandang sayu anak gadisnya itu. Berat hati dia nak melepaskan anak tunggalnya itu pergi ke negara seberang. Kalau dengan dia di sisi, boleh lagi. Walhal dah memang selalu pun mereka -- Dia, Faraha dan suaminya -- bercuti ke negara orang tapi kali ni dia sukar melepaskan Faraha pergi. Mana taknya, anaknya itu pergi berdua saja dengan Aisyah, anak sedaranya.

Risau.

Masakan seorang ibu tak risau, Faraha tu mana pernah berenggang dengan dia. Seumur hidup Faraha, mesti ada dia disampingnya. Masa Faraha mendapat tawaran belajar di MRSM semasa berumur 13 tahun itu pun dia memaksa Faraha menolaknya atas alasan muda lagi. Dan lepas tu Faraha memang faham sendiri dengan perangai uminya itu. Alhamdulilah bila Faraha masuk belajar di Universiti pun gadis itu memilih universiti yang dekat rumah. Tak perlu jauh-jauh.

Tapi kali ini, Faraha betul-betul mendesak dia untuk membenarkan dia ke Sumatera, Indonesia.

Katanya mahu berbackpacking sambil memandang dunia luar.

Bukan sekali anak gadisnya itu memujuk.

Berkali-kali.. sampaikan akhirnya campur tangan Encik Muzzakir. Terpaksa diterima jugak niat anaknya itu. Setengah hati dia melepaskan pergi. Rela dengan tak rela.

“Umi, janganlah macam tu. Seminggu je Faraha pergi.” Kata Faraha memandang uminya yang sedang masam muka.

“Kak Awa, relax la. Faraha tu pergi dengan Aisyah. Aisyah ni kan belajar kat sana dulu. InshaALLAH okay semuanya.” Pujuk Pak Ngah Toriq pulak, ayah kepada Aisyah.

Aisyah hanya mengangguk. InshaALLAH semuanya okay. Lagipun enam tahun dia duduk di sana, belajar di USU. Sedikit sebanyak dia tahu selok belok tempat sana, macam mana nak berkomunikasi, dan rakan-rakan yang boleh membantu jika mereka ditimpa kesusahan.

“Aisyah, jaga Faraha elok-elok eh.” Puan Marwah menggengam erat tangan Aisyah.

“InshaALLAH Mak Long.”

“Dah-dah. Korang dah kena check in ni.” Encik Muzzakir bersuara.

Faraha menghampiri uminya lalu memeluk wanita yang berusia 49 tahun itu. Dia mencium pipi uminya. Seminggu dia tak akan berjumpa dengan wanita itu dan di saat ini, dia sudah pun merindui wanita yang melahirkannya ini.

“Jaga diri baik-baik. Sampai saja airport, beli simcard and call me.” Kata Puan Marwah. Faraha mengangguk. Tangannya menyalami umi dan walidnya.

Selepas bersalaman dengan ahli keluarga masing-masing, dia dan Aisyah berjalan masuk. Inilah percutian pertama kalinya Faraha tanpa ibu bapa di sisi.

Malaysia, see you in seven days time.



“GOOD morning, Indonesia!” jerit Faraha sambil melebarkan kedua-dua tangannya. Suasana pagi yang sejuk itu menyegarkannya yang baru saja usai solat Subuh itu. Dia tersenyum memandang pemandangan indah ciptaan Maha Esa itu. Subhanallah.

Dari atas bukit ini dia nampak seluruh Danau Toba itu. Dia menghirup udara segar.. dia memang sukakan pemandangan dan suhu macam ni. Tasik yang dikelilingi dengan banjaran itu dipandangnya.. cantik. Ditambah pula dengan matahari yang mula naik itu..

Terus Faraha berlari ke dalam bilik, Dewi yang sedang tidur itu dibiarkannya saja. Mungkin letih memandu jauh dari Medan ke Parapat semalam. Tambah lagi dengan keadaan fizikal jalan Parapat yang berada di tanah tinggi itu, dia sendiri pun akan letih.

Tangannya segera mengeluarkan kamera dari bag lalu keluar semula ke balkoni. Diam-diam kerana bimbang menganggu Dewi.

Automatik senyuman tergaris di wajahnya.

Keindahan alam semula jadi di hadapannya itu dipindahkan ke dalam bentuk gambar.

Klik. Klik. Klik.

“Kau dah mandi?” Kedengaran suara Aisyah di gegendang telinganya.

Faraha tayang gigi.

Aisyah mencebir. “Belum la tu.”

“Sejuk la wei.”

Aisyah mengangguk. Suhu kat sini memang rendah, mungkin sebab mereka di tanah tinggi. Tambah-tambah bila Subuh begini. Suhu tu rasanya dah meresap ke tulang sum-sum. Sebab itulah kotej kat sini memang tak disediakan kipas atau alat penyejuk yang lain. Tak ada fungsi dengan suhu yang macam ni punya sejuk.

“Kita nak pergi mana hari ni?” Tanya Farah. Teruja.

Aisyah diam. Berfikir.

“Kita naik feri pergi Tuk Tuk dengan Tomok..”

“Tomok?” Kening diangkat sebelah..

Aisyah menganguk. Yaiyaaaa.

Faraha ketawa geli hati. First time dengar.

“Tomok tu nama tempat, pulau, okay! Banyak benda best, jual barang-barang, nanti kau tengoklah. Ni dok sengih lagi kenapa? Sah-sah mesti ingat Tomok New Boys tu kan?” Aisyah meneka. Dia sendiri pun bila pertama kali diberitahu Dewi, teman baiknya di USU pun terlompat gelak jugak.

Lucu.

Tomok! HAHAHA.

Faraha mengangguk sambil tersenyum. Dia mengingatkan dirinya untuk menangkap gambar Tomok nanti untuk ditagkan dekat wall Sara, si teman rapat yang die-hard fans sangat dengan kumpulan New Boys itu.

“Dah-dah. Kau mandi. Lepas tu kita gi cari breakfast.”

“Makan je la dekat kotej ni.” Faraha membalas laju. Takkan lah tak ada sarapan dekat kotej ni kut?

Aisyah mendekatkan mukanya di telinga Farah, seakan-akan mahu berbisik.

“Kat sini ramai orang Batak. Tak muslim.. ragu-ragu aku pula dengan management hotel ni. Bila dah ragu-ragu tu shubhah.” Kata Aisyah sambil membaca hadis ke-enam dari Hadis 40 Iman Nawawi.

Dari Abu Abdullah An-nu'man bin Basyir r.a katanya: Saya telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: 'Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas dan diantara keduanya pula terdapat perkara-perkara yang shubhah yang tiada diketahui oleh orang ramai.orang yang memelihara dirinya dari perkara-perkara shubhah itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir kedalam perkara shubhah itu akan tergelincir akan masuk kedalam perkara haram. Laksana seorang pengembala dipinggir sebuah tempat larangan, yang akhirnya lalai dan masuk ia kedalam tempat larangan itu. Adapun bagi setiap raja sebuah tempat larangan,dan tempat larangan ALLAH itu adalah perkara-perkara yang diharamkanNya.Dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya iya baik baiklah seluruh jasad itu dan sekirannya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati'

"Lagipun dekat atas sana ada restoran Muslim. Nanti kita breakfast, lunch dan dinner di sana saja. Masakan minang! Lama dah aku tak makan."

Faraha mengangguk. Aah betul juga tu. Teringat apa yang disampaikan oleh ustazah dulu. Terus beristighfar dalam hati.

Nasib baik datang dengan Aisyah, yang dah sedia maklum macam mana tempat ni. Kalau tak dia main bantai sajalah. Lagipun kat sini, tengok macam mana pun mereka - penduduk di sini. Semuanya nampak sama. Nampak melayu..

Faraha menepuk dahi. Awak di Indonesia la, Faraha bukannya di Malaysia. Di Malaysia pun, dah banyak campur-campur bangsa, dah jadi muka Melayu jugak akhirnya. Halahaih.



SETELAH mereka selesai juadah brunch -- breakfast and lunch -- mereka, terus Dewi memandu kereta Rextonnya ke jeti di Parapat tu. Sambil-sambil Faraha mengabadikan kenangannya di sini dengan mengambil gambar dari lensa Nikonnya itu.

“Banyak ya church di sini.” Tungkasnya. Dari tadi mereka mengelilingi bandar Parapat tu, dah berpuluh gereja yang dia jumpa. Ada di atas bukit, di bawah bukit.. dan dalam perjalanan kelmarin pun, banyak juga dia jumpa.

Dewi hanya mengangguk. “Di Danau Toba banyak terdiri dari suku kaum Batak dan rata-ratanya mereka ini beragama katolik. Yang muslim itu boleh dibilang dengan jari. Sikit. Justeru itu nga banyak tempat makanan halal di sini.” Terang Dewi lagi.

Faraha mengangguk. Dia meneruskan kerjanya manakala Dewi pula memberi tumpuan kepada pemanduannya. Di sini jalannya tak seperti di Malaysia. Kena 100% fokus, kalau tak nahas la. Jalan kecil, penduduknya ramai..



“FERINYA akan tiba lagi lima minit. Kita tunggu sajalah ya.” Kata Dewi lalu menghulurkan botol mineral kepada Aisyah dan Faraha.

Kedua-dua mereka mengambil air dari tangan Dewi itu. Sambil-sambil tu Farah merakam lagi momen-momen indah di hadapannya. Keindahan tasik.. warna warni, gelagat penduduk sekitar. Di sekelilingnya ramai manusia-manusia lain yang turut sama menunggu giliran untuk menaiki feri.

“Sekarang laginya libur di sini. Holiday.” Terang Dewi lagi.

Faraha mengangguk. Patutlah.. bisik hatinya. Ramai family yang datang bercuti. Lagi liburan ya.. Dia memandang sekeliling. Memang rata-ratanya dari kelompok berkeluarga. Tiba-tiba matanya tertarik dengan pemandangan di sebelah kanannya itu. Terus dia capai Nikon di leher dan diletakkan di hadapan mata.

Lensa di fokusnya ke arah seorang lelaki yang sedang bermain dengan anak kecil itu. Faraha tersenyum. Terus dia merakamkan saat itu.

Nais.

Tiada lagi yang lebih indah melihat 'pemandangan' seorang lelaki melayan anak kecil.. sweet. Desis hatinya.

“Ayuh ferinya sudah tiba. Yok Aisyah, yok Farah.” Kata Dewi lalu bangun dari tempat duduknya dan menonong dia bergerak ke arah feri.

Aisyah pun turut sama berbuat demikian. Laju semacam.

Faraha yang sedikit terpinga-pinga itu hanya menuruti dari belakang dan bila tiba saja di feri itu barulah Faraha memahami rasionalnya mengapa Dewi dan Aisyah laju sedemikian rupa. Mana taknya ramai yang berpusu-pusu untuk masuk ke dalam feri itu. Faraha mempercepatkan langkah.. silap haribulan, entah-entah dia yang tertinggal di Parapat ni.

Orang ramai yang berhimpit-himpit ingin masuk ke dalam feri ini menyukarkan kerjanya. Dikeraskan badannya.

Seriously, boleh tak tolong jangan tolak menolak. Mahu saja dia menjerit di situ tapi lidahnya kelu. Dia di negara orang, bukannya di negara sendiri.

Dia terasa dirinya ditolak dari kanannya. Ya ALLAH, dah cukup tepi dah ni aku bagi laluan.

"Sabar." Suaranya ditinggikan sedikit. Gigi diketap kejap. Menahan sabar tapi manusia-manusia masih lagi menolaknya yang genit ini.

"Arhhhhhhhh." Faraha menjerit. Sungguh dia terasa yang dia dah terhumban ke dalam tasik. Matanya dipejamkan. Apa nak jadi, jadilah.. tawakaltu 'allallah.  Tapi entah kenapa dia terasa lengannya sempat disambar oleh seseorang.

Jantung berdetak lebih laju dari biasa..

"Hey are you okay?" Tanya objek di hadapannya.

Huh? Atas feri. Dia melepaskan lega.. ingatkan dah jatuh tasik, kena makan dengan buaya tadi. Alhamdulilah. Dia mengucapkan syukur.

"Miss.."

Faraha memfokuskan ke arah lelaki di hadapannya.

Lelaki tadi yang bermain dengan kanak-kanak tadi!

Lelaki yang dia senyap-senyap mencuri ambil gambar!

Terus dia menundukkan pandangannya. Matanya melurut ke arah lengannya yang masih lagi dipegang lelaki itu. Seumur hidupnya tak ada lelaki ajnabi yang ada hak untuk memegangnya.. termasuk juga lelaki ini.

"Oh sorry." Lelaki itu bagaikan memahami. Dia mengangkat tangan.

Faraha menarik nafas lega. Nasib baik faham.. kalau tak dia sendiri mati kutu. Nak marah kang, lelaki ini yang selamatkannya dari terjatuh tadi.

"Thanks." Dia menuturkan.

"No problem. If you're alright then I should make a leave." Kata lelaki itu lalu pergi ke penghujung feri. Faraha mengangguk, matanya mencari kelibat Aisyah dan Dewi. Matanya liar mencari.. kanan, kiri, kanan..

Dan akhirnya dia melihat Aisyah dan Dewi yang sudah duduk di bangku masing-masing. Senyuman lebar terukir di wajah keduanya...

Senyuman yang Faraha tahu maknanya..

Nampak sangat situasi yang berlaku tadi tu jelas berlaku di hadapan kedua-dua pasang mata itu.



DI Tomok mereka berjalan-jalan melihat keindahan tempat itu. Dari Makam Raja Sidabutar mereka ke Muzium Batak serta melihat persembahan di situ. Sambil-sambil berjalan Dewi -- si tourist guide -- menceritakan sejarah tempat ini. Sekali-sekala Faraha mencelah jika ada sesuatu yang dia kurang faham tapi yang sebetulnya Dewi yang lebih banyak bercakap kerana Aisyah dan Faraha lebih selesa melihat keadaan sekeliling dan bergambar. Dah namanya pun bercuti di negara orang kan.. haruslah ber-camwhore macam tempat ni kita yang punya kan? Teheee.

Selepas beberapa jam di situ mereka berjalan membeli belah kerana di situ banyak barangan tempatan yang dijual. Dari arah Muzium hinggalah ke jalan hendak ke jeti.. penuh dengan kedai-kedai yang berbumbungkan minangkabau itu. Ada yang menjual t-shirt, keychain, bag buatan tangan, pashmina, dan juga barang-barang lain..

"Aku rasa kan aku macam nak beli la t-shirt kat kedai tadi. Dapat murah." Kata Aisyah bila mereka sampai di gerai di bahagian depan.

Faraha mengangguk. Memang betul kedai yang di dalam; yang berdekatan dengan Muzium Batak itu lebih murah berbanding dengan kedai di hadapan ni.

"Tulla aku suruh beli tak nak tadi.." Marahnya lagi. Yella nak berpatah balik masuk ke dalam.. kakinya dah lenguh-lenguh sendi ni.

Aisyah mencebir. "Alla ingat nak survey dulu."

"Kau pergilah dengan Dewi. Aku jalan-jalan tengok kat sini."

Aisyah kelihatan sedikit berat hati. Takut kut meninggalkan sepupunya ini keseorangan.

"Kita tunggu kat sini okay? Relax la. Aku dah 23 tahun kut."

"Betul ni?" Meminta kepastian.

"Iyeeee.. Kalau apa-apa handphone kan ada." Kata Faraha sambil menunjukkan Blackberrynya itu.

Lama selepas tu Aisyah mengangguk lalu pergi bersama Dewi.

Faraha pula lebih senang berjalan di sekeliling tempat itu sambil berklik-klik -- menangkap gambar -- dan kalau ada sesuatu yang menarik minatnya dia akan singgah sekejap dan melihat barangan.

Kalau berkenan, cekup satu masuk dalam backpack dan kalau tak berkenan, dia meneruskan perjalanan. Easy peasy lemon squeezy.

Tiba-tiba matanya tertancap pada satu beg buatan tangan yang bergantungan di satu kedai itu. Kakinya cepat-cepat melangkah masuk. Mana taknya beg jenis macam tu ialah beg kesukaan umi..

Matanya meneliti setiap design-design beg di hadapannya. Semuanya cantik-cantik.. halahaih. Faraha mengeluh.. bila masuk bab-bab memilih ni lah yang dia paling lemah ni.. semuanya dia suka. Adoi!

Ada yang berbunga besar.. berbunga kecik.. tak ada bunga..

Scanning... skimming..

Tupppp.

Matanya berhenti di satu beg sederhana kecil di hujung kanannya. Just nice.. bisik hatinya. Terus jatuh cinta on the spot.

Tanpa berlengah-lengah lagi terus tangannya rakus mahu mencabar beg itu dan apabila beg itu mahu ditarik ke arahnya tapi entah-bila, dia tak perasan yang rupa-rupanya ada juga sepasang tangan yang lain juga sedang memegang hujung beg itu.

Terus matanya beralih dari beg ke pemilik tangan itu.

Mata hazel.

Itulah benda yang pertama yang dia perasan bila pandangannya menyoroti wajah itu.

"You." Dia terdengar suara itu berkata.

Yes me. Dia menjawab dalam hati.. macam pernah dilihat. Lama matanya menyoroti wajah lelaki tinggi di hadapannya itu.

Gulp.

Si hero yang menyelamatkannya tadi.

Double gulp.

Si hero tersenyum. "Malaysian?" Dia bertanya lagi.

Faraha dah melepaskan pegangan beg di hujung kiri itu.

"Yes." Dia mengangguk.

"Obviously, from your hijab.."

"And you?" Giliran Faraha bertanya pulak. Yella lelaki ini bukannlah seperti Indonesia yang dia sering jumpa. Matanya hazel, rambutnya keperangan dan hidung mancung tu, obviously bukan Indonesia tulen.

"Mixed-parentage but Indonesian at heart." Jawab lelaki itu lagi.

Faraha mengangguk-anguk. Kan dah kata dah..

"So siapa nama kamu?"

"Faraha. Dan kamu?"

"Alfian Uwaish Farrel. Panggil aja aku LP." Jawab si mata hazel sambil tersenyum ke arahnya.

..........................................................................................

Assalamualaikum semua.

Sebenarnya cerita ni dah lama dah buat, masa 7th street writer buat pertandingan itu hari tapi macam biasa tak sempat nak habiskan. Kahkhak. Hanya buat suku je dari ni.. dan yang ni pon tak habis lagi. Ada part two. Tapi part two nya x siap lagi. Maklumlah busy woman..

So here you go, my cerita pendek.

Aku, dia dan Tomok.

Have fun reading.

Bab 6: 10 Tahun = 1 Dekad

"Eh?" Muka Ezzah yang terjungkit kening itu tidak dihiraukannya sebaliknya kaki tetap melangkah ke arah ruang tamu yang sedang menayangkan cerita kartun di pagi Sabtu itu.

"Ni apa tengok cerita budak-budak ni?" Surat khabar di atas meja kopi dicapainya lalu mengambil tempat di sebelah Ezzah.

"Apa pulak. Ingat cerita kartun ni untuk budak-budak je ke? Orang besar pun patut tengok, refresh balik nilai-nilai yang dah lama lupa."

Farhan tersengih. Teori luar alam Ezzah! "Mama mana?" Mengalih topik.

"Mama ada kat dapur.." Ezzah mengalih tumpuan pada Farhan yang sudah mengangkat kaki di atas sofa itu. Pelik! "Ni apasal tak keluar hari ni?" Keluar juga persoalan yang berlegar-legar di kepalanya. Selalunya hujung minggu je mesti ada dua benda yang Along akan lakukan.

1. Tidur sampai tengah hari. Tapi sekarang baru pukul 8 dah terpacak kat living! Siap dah mandi, shave elok-elok semua pulak tu tapi tak keluar pulak, lagi duduk baca surat khabar.

2. Kalau no. 1 tak jalan, mesti Along akan keluar beriadah dengan partners-in-crime (atau lebih dikenali sebagai Sun dengan Kaizer) Kalau yang berdua tu, memang malam la baru nampak muka balik!

Farhan menutup surat khabarnya. Sungguhlah orang sebelah ni rajin betul berkicipan! "Sun busy, Kaizer kena pergi France."

Ezzah mengangguk faham. No wonder lah! Elok sangatlah tu, kalau tak memang tak nampak batang hidung la kat rumah ni.

"Ni yang banyak tanya ni apasal? Satu hari kurangkan volume bercakap tu tak boleh ke?"

Ezzah tayang gigi. "Bosanlah Along!"

Farhan menggelengkan kepala. Spongebob yang tengah menangis itu tengah bermain di layar pandangan.
"Tukarlah. Bosan jugak Along tengok muka spongebob ni."

"Eh eh.. Ezzah nak tengok!" Remote yang sememangnya di dalam tangan itu disorokkan ke belakang.

"Nasib baik awak pregnant tau.."

Ezzah tersengih manja. "Tengoklah! Spongebob ni baik tau.."

Farhan hanya diam, tidak membalas. Matanya ikut sekali disoroti kepada cerita kartun yang sedang ditayangkan. Macam ni Ezzah cakap nak refresh nilai-nilai murni? Ya Allah, adik aku ni entah apa-apa. Benda  lain pun boleh kalau nak refresh nilai-nilai baik tu.. Tengok House pun boleh dapat apa? Tak pun baca buku? Buku lagi senang! Kalau kena tajuk dan genre, memang banyaklah boleh kutip.. ni tengok Spongebob dengan Patrick?

Ezzah oh Ezzah!

Lantas kaki diturunkan ke lantai. Tiba-tiba terasa nak berenang! Fokus Farhan jatuh pada buku yang diletakkan bersebelahan dengan vas berisi bunga ros hidup itu. Diari hamil....

Terus Farhan menarik senyuman nipis. Books cottage!

"Buku dah habis baca ke?"

Ezzah yang sedang tergelak dengan kerenah Spongebob itu mengerutkan dahi. "Huh?"

"Buku yang Along beli hari tu.."

Ezzah menggeleng laju. "Belum... ada lagi dua buku." Dua buku tebal, yang penuh dengan tulisan tanpa gambar. Memang lambat la dia nak habis...

Farhan mengangguk. Pucuk dicita ulam mendatang. "Along pergi cari stok baru lah eh?"

"Eh taper. Tu pun dah cukup stok sebulan."

Farhan menyeluk poket seluarnya, mengeluarkan kunci. "Taper, Along restock baru.. Along keluar dulu lah."

"Aik tak sampai setengah jam duduk, dah nak keluar" Tanya Mama yang baru keluar dengan pinggan yang berisi buah itu.

Farhan tersengih. "Cari buku kejap.. Along pergi dulu ya Mama!" Farhan mula melangkah ke pintu utama. Hatinya sudah berlagu riang. Sebulan lebih dah tak nampak muka cik buah hati sepuluh tahun lepas tu..

Sebaliknya di ruang tamu, Ezzah dan Mama berpandangan sesama sendiri.

"Buku? Along?"

Ezzah angkat bahu. Dia pun rasa pelik. Sejak bila buku dan Ahmad Farhan Ezri berada di dalam satu konteks ayat yang sama?

.....

'Assalamualaikum dan selamat datang'

Sekali lagi Farhan tersenyum bia terdengar suara dari sensor sebaik saja dia memasuki book cottage yang masih lengang itu. Laju matanya melilau mencari subjek -- penyebab kedatangannya -- ke sini.

Klik.

Fokusnya berhenti pada subjek yang sedang tunduk membaca di belakang kaunter itu. Terus senyuman dari telinga ke telinga tertuntas di wajah manis itu.

"Assalamualaikum." Dia memulakan bicara. Loceng di atas kaunter ditekannya perlahan.

Abiir yang sedang membaca 'Act Like A Lady, Think Like A Man' karya Steve Harvey itu mengangkat muka. Jelas riak terkejut di wajah itu tapi tetap dia menjawab salam Farhan itu dengan perlahan.

Farhan tersenyum sambil mengangkat tangan.

"Err ada apa-apa lagi ke?" Abiir bertanya. Kepala sudah mula memikirkan sebab musabab kedatangan Farhan di awal-awal pagi ini.

"Come again..." Senyum masih terleret di wajah Farhan.

"Huh?"

"Kali terakhir saya kat sini, awak ada cakap, do come again, isn't it?" Smiling eyes terukir.

Abiir mengangguk faham. Perkataan yang selalu dia katakan setiap kali bila pembeli mahu pulang dan kali ini entah kenapa dia terasa menyesal berkata demikian. Definitely bukan pada suami orang ini.

"So saya datanglah.."

"Okay." Abiir meletakkan penanda di bukunya. "Buku apa pulak yang awak nak cari kali ni?"

"Erm.. you think?"

Abiir mengangkat kening. "Genre apa yang awak suka? Crimes? Politics? Self-improvement..."

Awak? Mahu saja Farhan menyebut perkataan itu tapi dihalang keras oleh kepala... tapi not now, Farhan. Just not now.

"Abiir..."

Farhan tersentak bila terdengar satu suara menyebut nama Abiir itu. Janganlah kata itu suara hatinya? Terus dia melangut memandang ke arah 'suara hati'. Ada seorang wanita berjubah hijau sedang tersenyum ke arahnya. Fuhhhh...

"Ada kawan rupanya..." Wanita itu bersuara. "Siapa ni?"

"Kawan Abiir.."

"Senior Aiman."

Farhan dan Abiir menjawab serentak.

Puan Halina tersenyum sambil mengangguk-angguk. "So kawan Abiir dan senior Aiman la ni?"

"Aaah. Both.." Dan mungkin juga menantu mak cik? Some time in the future, may be?

"Saya Farhan. Mak cik nak panggil Paan pon boleh" Farhan sudah tersenyum beria.

Orang cakap kalau nak mengorat anak, kena mengorat ibunya dulu kan?

Bab 5: 10 tahun = 1 dekad

Abiir membontoti ibunya yang sedang sibuk melabel buku itu. Jika ibu ke kiri, dia ke kiri. Jika ibu ke belakang, dia turut ke belakang. Tapi ibu masih tetap dengan keputusan yang ibu buat lima jam yang lalu. Ibu tetap tak akan menemaninya ke Zam Zam dinner nanti!

"Ibu, pleaseeeeee." Lama bunyi 'e' itu dia sebutkan.

Ibu menggeleng perlahan. "Kakak pergilah, bawak ibu buat apa. Lagipun ibu nak jumpa abah. Sehari dah tak jumpa ni." Ibu tersengih lama.

Abiir membuat muka. Sehari tak jumpa ya ibu? Lunch tadi bukan dengan abah ke? Tapi itulah abah dengan ibu. Happy couples.. indeed.

"Kalau kakak cakap tak jadi boleh tak ibu?" Tanya dia sambil mengangkat buku yang dilabel ibu ke rak yang sepatutnya.

Ibu diam. Abiir memalingkan muka.

"Apasal kakak macam takut sangat nak pergi ni?" Dahi ibu sudah berkerut.

Abiir melakar senyum tak senyum. Bahu diangkat. "Entah." Sebab dia dah berkahwin kut. Tapi perkataan itu terlekat di anak tekak. Tak sampai keluar..

"Pergi je la. Be professional."

"Professional kakak dengan budak-budak tadika tu je ibu.." Amboi.

"It's up to you but remember salah satu ciri orang munafik ialah bila dia berjanji, dia.." Mata ibu berpaling kepadanya meminta jawapan.

"...dia memungkiri janji." Abiir menjawap perlahan.

"Kalau kakak segan nak jumpa dia. Just do your work dan lepas tu baliklah."

Abiir mengangguk.

"Lelaki ey?"

Abiir memandang ibu seraya mengangguk. Keningnya diangkat sebelah. "Kenapa bu?"

Ibu angkat bahu. "Kut-kut boleh jadi calon menantu ibu.. perhaps?" Mata dikenyitkan lalu kaki diangkat pergi ke belakang sebelum anaknya meroyan tak sudah bila isu 'calon menantu' itu dinaikkan dalam butir bicara.

Abiir ternganga dan sebelum sempat dia membalas ibu sudah ke belakang dengan buku-buku lebihan. Ahhh ibu ni! Sempat lagi tu..

Tapi bu... nak buat camner ibu.. laki tu dah ada orang yang punya.

Talking about good opportunity only comes once in life. Ye ke?

.....

Abiir melangkah jua ke pintu masuk restoran Zam Zam itu dari keretanya. Perlahan-lahan dia berjalan, kepala masih lagi 50-50 untuk ke dalam. Kalau aci dia balik cakap ada emergency ke apa ke boleh tak?

Tapi kaki masih tetap melangkah. Lebih kurang sepuluh langkah lagi dia bakal masuk ke restoran..

Balik? Tak? Balik? Tak? Ba..

"Abiir." Satu suara memanggilnya dari belakang.

Tanpa menoleh pun Abiir dah tahu pemilik suara tu. Perlahan-lahan dia berpaling.

Farhan melambai tangan. Dia berjalan menghampiri Abiir yang kelihatannya macam terkejut monkey itu.

"Hai." Katanya sebaik saja dia sampai disebelah gadis bertudung hitam itu.

"Hai." Dia memandang Farhan yang masih berkemeja biru itu. Lengan baju sudah disinting ke siku. "Baru balik kerja?" Sambungnya.

Farhan menyeluk poket sambil mengangguk. "Apasal berdiri je tadi tak masuk?" Kening terangkat.

"Err,, err.." Abiir cuba memikirkan idea.

Farhan tersenyum. "Jomlah masuk." Kaki melangkah perlahan memasuki pintu masuk restoran dan meninggalkan Abiir yang terkulat-kulat mahu menjawab itu..

Kalau ditunggu juga.. sah-sah Abiir tak akan masuk punyalah!

.....

"Nah." Tangan sudah dilunjurkan kepada Farhan bersama dengan resit dari Pusat Servis Proton itu sebaik saja mereka duduk di tempat masing-masing, sambil menunggu waitress datang menghantar menu.

Farhan mencapai dengan tangannya. Kertas putih berlipat dua itu diletakkan di dalam poketnya.

Abiir mengerut dahi. "Tak nak bukak tengok?"

Sebelum sempat Farhan membuka mulut, handphone yang diletakkan di atas meja itu bergetar meminta untuk diangkat. Farhan mengangkat tangan, meminta kebenaran untuk menjawab.

Abiir membuat muka. Entah kenapa dia tak berapa berkenan macam ni. Apa yang dia mahu buat sekarang ni ialah bagi resit dan balik tapi entah kenapa Farhan seakan-akan mahu memanjangkan masa.

Entah-entah orang yang sedang Farhan menjawab panggilan ini ialah isterinya?

Gulp. Abiir terasa seperti kerongkongnya disekat. Sungguh dia tak mahu dicop sebagai pemusnah rumah tangga orang..

Pandangannya jatuh di atas tangan kanan yang sedang memegang phone itu.

No wedding band, both on his hand, all on his fingers.

Tapi memakai cincin tak bermaksud orang tu dah berkahwin kan? Dan tak memakai cincin pun tak bermaksud orang tu masih bujang.. kan? kan?

"Lama tenung." Entah bila dia tak sedar yang Farhan sudah habis bercakap di telefon. Dia cuba untuk mengkomposkan diri.

"I rasa kan.. I balik dulu la kut.." Abiir memandang Farhan meminta pengertian.

Farhan mengerutkan dahi. "Laa order pun belum ni?"

Abiir menggeleng. "I dah makan dah.." Tengah hari tadi.

"Abiir.." Lembut lelaki itu menuturkan.

Abiir diam, memandang seorang kanak-kanak yang sedang disuap ibunya itu.

"Alla.. temankanlah I sekejap. I janji tak lama, lepas makan, kita balik.. please."

Abiir mengalih pandangan ke wajah di hadapannya yang penuh mengharap itu. Lama dia menyoroti muka putih bersih itu. Mata smiling eyes..

Halahaih. Abiir mengeluh.

Entah kenapa, sebab apa, Abiir mengangguk perlahan.

"Thank you." Senyuman terlakar di wajahnya. Ikhlas.

.........................................

My sis once said that it looks pathetic bila dia nampak orang duduk makan, alone? Dia kata dia lebih rela xmakan, or take away dari duduk makan sorang-sorang.

What say you?

psstttt: E letak balik link BS. So sesiapa yang xsmpat baca, boleh baca balik. Hihi.

Bab 4: 10 tahun = 1 dekad

Farhan memperlahankan volume lagu bila mendengar incoming calls yang meminta-minta di angkat. Tangannya menekan punat bluetooth headset di telinga kanannya. Matanya masih lagi difokuskan di hadapan tapi sebenarnya tiada apa pun yang perlu dirisaukan bila melihat keadaan jalanraya yang tengah jam begini. Tak bergerak pun keretanya ini. Gerak pun sikit je dah kena tekan brek balik.

"Hello."

"Hello." Jawab suara di sebelah corong sana.

Farhan menaikkan kening. Perempuan. Tapi kenapa macam tak kenal. Bukan suara Alina, setiausahnya. Bukan suara mama. Bukan suara Ezzah.

"Siapa ni?"

"Oh saya Abiir.. kereta saya encik langgar hari tu.. tapi adik saya yang bawa. Dia dah balik Sabah.." Terang suara lembut itu lagi.

Abiir? Farhan hampir melopong.

Ya Allah. Rasa macam nak meloncat je. Baru dia teringat kisah malam minggu lepas. Sungguh dia terlupa pasal insiden langgar bontot Gen 2 tu. Mana taknya bila sibuk dengan kerja, habis lupa dan lagipun hari selepas tu ada jugak dia menunggu panggilan dari Aiman tapi hampeh. Budak tu kelu tanpa berita. Rupa-rupanya balik Sabah! Tinggal urusan dekat Abiir.. and wait kereta Abiir ke yang dia terjah dulu tu?

"Abiir! I lah ni.."

Abiir di hujung talian terdiam. I mana pulak ni?

"Farhan." Tanpa perlu bertanya, Farhan terus memperkenalkan diri.

"Ohhhhh.. you." Hanya itu mampu dia katakan.

"Yes, me. Kereta tu macam mana?"

"Oh I dekat Proton sekarang ni. Ambik kereta I.. er.. I call ni sebab nak cakap yang nanti I bagi you invois."

"Ohh.. bila?"

"Bila?"

"Bila you nak bagi invois? You tahu I dok kat mana ke?"

"That's why I called.."

"Oh kalau macam tu lunch esok macam mana? Kita jumpa kat restoran mana-mana." Farhan mencucuk jarum.

Abiir terdiam. Ni nak ajak dating ke apa ni? Dating? For God's sake, Abiir, he IS married. Hand off!

"I kerja." Balas Abiir dan memang pun. Waktu lunch dia mana sama dengan orang lain bekerja. Waktu lunch orang lain tulah dia sibuk bila si kecil semua tu nak balik. Dan kalau tu ada juga yang stay sebab family ada kerja.

"You kerja apa sampai tak da lunch ni?"

"I cikgu tadika."

Ohhhh. Farhan terdiam. Tangan mengetuk stereng. Berfikir. Selepas seketika. Senyuman menghiasi bibir.

"Dinner?"

Abiir diam. Sudahhh. Dinner pulak. Pelik betul lelaki ni.. bukan malam ke dia lebih elok stay kat rumah dengan anak bini.

"Takkan cikgu tadika pun kerja sampai malam kut." Tanya Farhan bila Abiir hanya diam tak menjawab di hujung sana.

Abiir diam lagi.

"Abiir.."

"Kalau I just drop kat mana-mana ke? or you can come to my mom's bookstores. I ada sampai petang."

Farhan diam.

"Oh no. Dinner okay? Dekat Zam-zam. Near our places kan?"

"Tapi.."

"Ohh ohh sebenarnya I tengah driving ni. Kira jadilah eh. Zam-zam. After Maghrib.."

Tuppppppp.

Farhan mematikan talian. Dan terus dia memberikan signal ke kiri, memasuki persimpangan masuk ke Shah Alam dari Federal dengan senyuman menghiasi wajahnya.

Mahu lari lagi ye cik Abiir?

........

Abiir yang berada di pusat servis Proton itu hanya mampu memandang HTC yang sudah gelap itu. Speechless. Macam tu je dia putuskan talian? Senangnya..

"Kenapa ni kakak?" Suara Abah memasuki gegendang telinganya. Abah datang memberi resit pembayaran kepadanya.

"Tak da apa-apalah Abah. Jom balik. Dah nak dekat Maghrib ni." Abiir HTC warna hitam dimasukkan ke dalam beg tangan. Tangannya mengambil membuka pintu belah pemandu lalu masuk ke dalam kereta. Enjin dihidupkan.

Abah memandang jam di tangannya. "Nanti kakak berhentikan Abah depan surau je lah. Balik nanti Abah jalan je."

"Dah telefon dah orang yang langgar kereta kakak ni?" Abah bertanya bila kereta mula bergerak.

Abiir hanya mampu mengangguk lemah. Ni memang nak kena jumpa dia jugak la esok eh? Dia mengeluh.

Aiman ni memang nak kena. Dalam banyak-banyak orang kenapa dengan Farhan juga dia nak accident?!


.......

Aiman yang berada di UMS itu hanya tersenyum memandang skrin laptopnya. Dua mesej inbox di Facebook itu menarik minatnya. Satu dari kakak terchenta.. dan satu lagi dari abang senior terhormat.

The funny thing is... both are talking about the same thing.

Abiir: Aiman tak cakap pun yang langgar tu kereta Farhan.

Dan Farhan pulak: Weii dude. You didnt tell me that it's your sis's car. Hella fun. Gotta enjoy that. HAHAHA.

HAHAHHAHA.

Selamat dia gelak kaw-kaw di dalam biliknya ini.

Fuhhhh.

At least, hilang juga beban stress mengadap dissertation untuk project akhir master dia ni.

Aduhai kakak dan abangku ini....

..............................................................

Assalamualaikum. Dengan ini saya secara humblenya ingin memohon maaf atas keterlambatan (amboii) updates. Minta maaf sebab first saya busy. Hospital back and forth. Penat. Second, weekend saya ada date. Since dia nak kena keje dekat hospital hulu yang tada entertainment life. Maka luangkan masa sedikit. Third, internet rumah yang macam apa ntah. Kejap-kejap no connectivity. Saya online pun through hp. Dan kalau updates guna handphone tadak feel. So saya hanya mampu bermain twitter saja. Hihi. Keempat, my uncle passed away due to cancer last week. Masa dihabiskan di kampung. Kelima, kadang-kadang tu malam-malam saya tengok drama kuriya. Hahhaha. Lastly, bila ada masa, dan tak penat. Idea tak datang. Yang ni major. Selalu. Sorry eh.

Saya harapkan anda semua sihat-sihat belaka.. jaga diri elok-elok. Lead a healthy life. InshaALLAH. Marilah kita sama-sama mengurangkan beban dukter-dukter di Malaysia. Eh tetiba.

Dan marilah sama-sama berdoa yang E diberi ilham sebanyak yang mungkin. Seriously I'm running out of track these days.

Okayy selamat dah luahkan perasaan/ memberi alasan (ntahpapa).

Assalamualaikum.

Bab 3: 10 tahun = 1 dekad

Farhan tetap meneruskan pemanduannya walaupun dia sibuk berbincang di talian. Telefon bimbit dikepit di telinga kanan dengan bahu manakala tangan pula di stereng, memandu. Multitasker.

"Macam mana tak dapat approval pulak ni?..." Tanya Farhan. Tadi elok je bila dia nak keluar dari rumah, Encik Ilyas, pengurus syarikat menelefon. Katanya ada masalah sikit dengan pihak kastam. Tak dapat approval. Kontena tak dapat keluar sedangkan pelan asal mereka barang perlu dihantar selewat-lewatnya hari ini.

Concorde sudah gah di depan mata. Isyarat ke kiri diberikan. Stereng dipusing ke kiri.

"Call Mr Kim. Cakap dia yang kat sini delay, asking for a week. I rasa esok atau lusa dah boleh dapat approval kut." Farhan memberikan kata akhir. Perkara pengesahan kastam ni dah banyak kali dah berlaku selama dia ambil alih syarikat papa ni. Masa awal-awal dulu cuak juga dia. Mana taknya janji dengan client nak hantar waktu ni, tup tup tiba-tiba ada masalah dengan pihak kastam. Tak dapat pengesahan. Siapa tak cuak? Good testimonial is the best ads.. kalau client tak suka, macam mana income nak masuk.

Sebaik saja dia membelok kiri, dia memberikan signal ke kanan pula. Mahu masuk ke parkir dalam hotel tapi disebabkan kereta yang berarus dari arah bertentangan dia memberhentikan kereta.

Fokus masih di antara perbualan di telefon dan juga jalan raya.

"I'll deal with him tomorrow. Yeahh yess okay.."

Kereta sudah semakin sikit. Dari jauh dia nampak Gen 2 yang sedang memberikan isyarat masuk ke Concorde.

"Yes try to fix it asap.." Farhan masih berbincang di talian.

Gen 2 dah memasuki Concorde.

Mata Farhan meliar, no car. Berehhhh.

Minyak ditekankan..

Kedebusshhhh.

Entah bila, dia tak sedar yang si Gen 2 berhenti di hadapan tempat parking bawah tanah Concorde.

Farhan menumbuk stereng.

"Ilyas, I'll get back to you soon. Ada problem sikit."

Klik. Telefon dimatikan.

"Yoo bro apa ni?" Tanpa salam, tanpa hello pemuda itu terus menghentamnya. Inikah budaya kita. Lama dia memandang pemuda yang berbaju melayu ungu itu.

Errr... macam..

"Abang Paan!"

Kenal..

"Woii kau!"

Aiman.

Adik Abiir.

Sekarang aku percaya bila orang cakap keciknya dunia. What a smaaaaaaalll world. Tadi petang jumpa kakak. Malam jumpa adik.

Jodoh ke apa ni?

"Kau buat apa sini?"

Aiman membuat muka. Tanya soalan entahpapa. Dia membetulkan sampin di pinggang. "Takkan Melayu hilang di dunia bro.."

Farhan tersengih. Haah ye la. Aiman dengan dia kan satu sekolah.

"Semangat kau ikut theme." Farhan pandang kemeja dan seluar slacknya. Adoi ini tema satu hari di negara Inggeris ni. Nasib baik tak lengkap ber-bowtie.

"Abang tu yang tak sporting. Pak Derawan nampak, sumpah dia kecewa. Anak didik bahas dia jadi macam ni."

"Tak sempat la. Banyak kerja.."

"Chehhh. Abang saya ni sanggup balik dari Sabah nak mai sini.. Abang yang duduk dekat ni tak sempat. Piirahhhh."

Farhan tersengih. Touche.. Dah tak boleh nak kata papa dah. Orang cakap kalau nak tackle si kakak, kena tackle adiknya dulu. Maka dia diamkan saja..

"Tapi Abang," Kereta Gen2 dipandangnya bersilih ganti dengan BMW di belakangnya itu. Gen2 yang remuk teruk tapi BMW itu masih lagi macho tersenyum dengan mata cantek tu! "Kereta ni macam mana?" Dia memandang Farhan.

Kak Abiir pasti mengamuk ni! Dahla saman dua bulan lepas tu tak terbayar lagi.. ni masuk yang ni. Memang kena kerat 18 la dengan Kak Abiir.

Kak Abiir tu nampak je lembut. Cikgu tadika tapi hampehhh. Lembutnya itu bukan untuk Aiman, si adik yang sorang ni. Dengan dia Kak Abiir bertukar garang macam singa!

Kali ni giliran Farhan pula yang melihat kereta tu. Kemek di bahagian belakang.. dan juga nombor plate yang terpatah sedikit.

"Abang bayar. Nanti kau bawak pergi bengkel.. lepas tu invois bagi abang."

Mata Aiman bertukar sinar. Harapan yang kelam tadi kembali terpancar. Muka Kak Abiir yang garang dah hilang sebaliknya digantikan dengan muka Farhan yang di hadapannya.

Kalau macam ni la sportingnya Abang Farhan. Sah-sah dulu dia tak kenakan bila Abang ni ada hati dengan si kakak. Biar kawen je terus.. fuhh lagi best dapat abang ipar sporting dari kakak singa betina!

Pon pon pon.

Bunyi kereta dari belakang. Farhan mengangkat tangan meminta maaf. Boleh pulak buat sesi jejak kasih kat sini.

"Kita jumpa kat dalam la okay?"

Aiman hanya mengangguk. Muka pemandu Volkswagen putih di belakang mereka itu yang sudah kelat kerana terpaksa menunggu itu membantutkan niatnya untuk bersembang lebih jauh. Kaki dihalakan ke tempat duduk pemandu.

Gear D dimasukkan. Handbrake dilepaskan..



Abiir bersila di lantai sambil tangannya rancak bermain-main dengan ilustrasi kartun yang sedang dieditnya di Adobe Illustrator. Gambar  Bunny yang bewarna putih itu diwarnakannya sambil membuat background belakang.

Bunyi grill pintu dibuka dari luar. Tahulah yang adik lelakinya sudah pulang.

Abah dengan mama dah lama dah pulang. Hanya tinggal si adik ni saja..

Matanya menjeling ke arah jam di dinding. 1 pagi.

Kerja diteruskan lagi. Klik. Klik. Tangannya cekap bermain..

"Tak tidor lagi?" Suara Aiman menerjah. Adiknya duduk di atas sofa sambil membuka sampin dan butang baju melayu.

"Esok kan Ahad. Relax la, malam masih muda."

Aiman mengangguk. Tangannya menyambar remote control di atas meja yang berselerak dengan kertas-kertas bewarna itu. Macam tulah Kak Abiir buat kerja. Berselerak. Semua dia bawak turun. Laptop, printer.. lepas tu bukak sila depan TV, buat kerja.

Tangannya mahu menekan angka 8..

"Jangan ubah! Kakak nak tengok." Pantas Abiir bersuara. Tahu sangat perangai si adik yang asal ada chance saja nak ubah channel.

Terus dia meletakkan kembali remote control di atas meja. Tak berani nak buat perangai macam selalu. Halahaih. Macam mana la caranya nak sampaikan berita buruk kereta kakak ni?

Abiir mengangkat kening. Terus dia memandang Aiman yang sedang termangu, seakan-akan memikirkan sesuatu. Ini macam pelik ni.. Selalunya katalah apapun mesti Aiman buat tak endah, tetap dengan perangai suka ubah channel dia tu.

"Kenapa ni?"

Aiman menggeleng. Takut.

Abiir angkat kening.

"Macam mana tadi? Best?"

Aiman mengangguk.

"Ahh mana kunci kereta? Dah lock dah kereta?" Tanya Abiir. Aiman ni ada habit biarkan saja kereta tak kunci.

Gulp. Sudahhh. Kak Abiir dah masuk tanya pasal kereta dah.

"Dah kunci dah..."

Abiir mengangguk. Matanya kembali ke arah material pembelajaran yang dia tinggalkan tadi.

"Kakak.."

"Uhuh..." Gambar Bunny tadi dibayang-bayangkan sedikit.

Aiman menelan air liur..

"Tadi Aiman accident. Che putih kakak tu remuk sikit."

Tangan yang rancak bekerja tadi terhenti.

Remuk sikit?

Zrapppp. Dia menjeling tajam ke arah Aiman yang tengah terkulat-kulat mencari idea.

"Ni mesti bawak laju kan?" Bulan lepas dia terima dua saman melebih had laju.. RM600 terbang macam tu ja. Sekarang pulak berapa nak terbang? Ingat dia banyak duit sangat ke?

"Terbang lagi duit kakak. Hutang hari tu pun awak tak bayar lagi?"

Aiman tersengih. Nak buat macam mana kakak, duit scholarship tu cukup-cukup makan je. Research lagi. Tambang nak balik semenanjung lagi.. Tak cukup!

"Tapi tak pa kakak. Orang yang langgar tu janji dia akan bayarkan."

Abiir mengecilkan mata. Tak percaya. Tapi mendengarkan orang yang melanggar tu sanggup bayar pun dia dah berterima kasih sangat dah. Kalau tak larilah budget bulan ni.

"Kalau dia tipu?"

Aiman mengeluarkan telefon bimbitnya. Tangan mencapai kertas dan pen di atas meja. Rancak dia menulis lalu menyerahkan kepada Abiir.

Abiir memandang nombor-nombor yang tertera di atas stick note kuning itu.

"Nama?"

"PA.." Dia menutup mulutnya kembali. Tak jadi.

Aiman menepuk dahi. "Alamak. Lupa pulak nak tanya tadi."

Abiir pandang Aiman lama-lama.

Aiman bingkas bangun. "Aiman nak mandi.. nanti akak pergi bengkel, lepas tu send invois kat dia. All on him. Sorry esok Aiman dah nak kena balik Sabah."

Abiir mengetap gigi. Patung spongebob yang setia duduk di sebelah itu dibaling ke arah Aiman!

Geram.

Aiman yang bawak kereta sampai kena langgar tapi dia pulak yang nak kena hantar bengkel!

Hurrrrrr.

......................................

Saya masih ingat yang ada orang pernah suggestkan orang yang sesuai dengan Along ialah someone yang macam cikgu tadika.. and I like that idea as well. So here we goes.. :)

Bab 2: 10 tahun = 1 dekad

Senyuman yang tadinya menghiasi muka bujur sirih itu bertukar menjadi segaris sebaik saja lelaki berkemeja putih itu berpaling kepadanya.

Abiir terkedu. Terkejut.

Farhan. Hati berdesis.

Dan jelas sekali yang lelaki itu juga terkejut melihatnya.

Abiir cuba mengkompos diri. Tak mahulah riak terkejut itu bermain lama di wajahnya. Dia tersenyum. Janggal.

"Hai." Dia mengangkat tangan. Long time no see.

Farhan berdehem. Membetulkan anak tekak.

"Hai." Buku yang dipegangnya tadi dimasukkan ke dalam bakul. Dia berdiri menghadap Abiir yang berdiri di sebelahnya yang jelas sudah bertambah matang, bertambah cantik, bertambah ayu..

10 tahun. 1 dekad.

Takkanlah nak expect Abiir Humairah ni macam Abiir yang dulu.

"Buat apa sini?"

Abiir tersenyum. "Ini kedai buku ibu saya. Lepas kerja saya datang sini. Lepak."

Farhan mengangguk. Betulla. Kata Aiman, Abiir suka membaca.

"So cari buku apa? Kut-kut saya boleh tolong." Abiir tersenyum.

Farhan mengangkat buku biru di dalam bakul lalu ditunjukkan ke arah Abiir.

Diet ibu mengandung? Abiir membaca tajuk buku itu. Zapppp. Senyuman tadi bertukar menjadi kelat.

He's married. A father.

"Ohhhh." Hanya itu saja yang terkeluar.

Farhan menjeling sedetik buku di tangannya. Diet ibu mengandung. Dia menepuk dahi. Matanya kembali kepada wajah bujur sirih di hadapannya. Ingin menerangkan hal sebenar.

Tapi sebelum sempat dia membuka mulut. Abiir berbicara.

"Dah kahwin.."

Tidak pasti sama ada tanda soal di hujung ayat itu atau titik noktah.

Tetapi yang pastinya suara Abiir bunyinya lemah sekali di telinganya. Cemburukah dia? Terkilan kah Abiir bila 'mendapat' pengkhabaran yang Ahmad Farhan Ezry ni dah berumah tangga.

Tiba-tiba Farhan tersenyum. Entah kenapa dia rasa seronok.

Soalan (atau ayat penyata) dari mulut Abiir dibiarkan sepi. Mengangguk tidak, menggeleng pun tidak.

"Bagus ke buku ni?" Farhan bertanya.

Abiir mengangkat muka. Cuba mengkomposkan diri.

"Bagus tak bagus, saya tak pasti tapi ramai juga bakal-bakal ibu bapa yang beli.."

Farhan mengangguk faham. "Kalau macam tu I angkut je la. Lagi you nak rekomen apa?"

Abiir memandang buku-buku di dalam bakul itu. Hampir penuh. "Saya rasa dah cukup dah kut tu."

Farhan tersengih.

"First child?" Abiir bertanya bila mereka sama-sama berhenti di kaunter. Tangannya pantas mengskan barcode di belakang buku.

Farhan lagi bertambah senyum. Tiba-tiba mode usik mengusik dihidupkan.

Seraya dia menggeleng. "Nak masuk dua." Dua anak sedara.

Abiir memberhentikan kerjanya. Dah dua anak..

"Ohhh." Sekali lagi hanya itu yang dia mampu katakan.

"You dah kawen ke belum?"

Abiir mengangkat muka. Lama dia pandang lelaki yang dah bertukar status tu. Akhirnya dia menggeleng perlahan.

Farhan mengangguk. Dalam hati dah macam party gembira dah..

"Why?"

Abiir hanya tersenyum menggantikan jawapannya. "Nah. Semua RM 98.00."

Farhan mengeluarkan wallet dari kocek seluar. Dua keping not RM50 dikeluarkan.

Abiir hanya diam melakukan kerjanya. "Nah baki. Come again."

Farhan tersenyum. "Definitely." Senyuman extra gula selamat dia tebarkan pada Abiir.

There will be a next, next, next time.. again Miss Abiir Humaira.

Definitely.



TV yang sedia terbuka itu tidak dihiraukannya. Kepalanya masih lagi teringat kisah perjumpaan selepas 10 tahun itu tadi.

Macam tak sangka. 10 tahun. Akhirnya diorang berjumpa balik.

Tapi dalam masa 10 tahun tu, banyak benda dah terjadi.

He is the father of two. Going two. 

"Helllloooooooooooo.." Satu suara menyampuk. Abiir tersedar dari lamunannya.

Tangan Aiman melambai-lambai di hadapan matanya. "Are you thereeeeeeee?"

Tangan Aiman ditangkapnya. "Yes I'm here. Kenapa Encik Aiman?"

"Mana tahu dekat Paris dah ke sekarang ni. Orang panggil tak menyahut, diam. Berangan."

Abiir mengeluarkan lidah. Mencebir.

"Pinjam kereta?" Aiman menadah tangan.

"Kereta abah mana?"

"Diorang keluar. Pleaseee."

"Pergi mana pulak ni?" Tanya Abiir. Sesungguhnya dia berat hati nak berikan kereta kesayangannya kepada Aiman. Mana taknya setiap kali Aiman memandu, setiap kali itulah dia akan dapat surat chenta dari polis trafik.

"Ada reunion. Tengok bajulah.."

Abiir memandang sekilas adik lelaki di sebelah. Berbaju melayu ungu.. siap bersampin bagai. "Ni nak pergi kawin ke nak pergi reunion?"

"Theme kakak, theme. Takkan Melayu hilang di dunia. Ni mesti idea Pak Derawan ni." Pak Derawan tu cikgu BM sekolah mereka dahulu. Nama jolokan yang budak-budak bagi. Sebabnya dia kaki dera. Nama sebenar Ridhwan. Maka bila sambung, dah jadi DERA+WAN.

Abiir membuka beg tangannya. Kunci proton Gen 2 itu dibawa keluar. "Jangan laju-laju. Kakak dah tak larat dah nak bayar saman. Everytime awak cuti, mesti kakak dapat surat chenta!"

Aiman tersengih. Tangan menunjukkan isyarat OKAY.

"Thank you kakak!"

"Iyeeeee. Have fun."

"I will."

...................................................................

Assalamualaikum semua. Here we goes the second chapter of 10t=1d.

Have fun. ;)

Bab 1: 10 tahun = 1 dekad

Kunci kereta dicampakkan ke atas katil. Seminit selepas itu dia merebahkan diri sekali -- bersama dengan kunci yang dilemparkan tadi -- ke katil yang bercadarkan corak abstraks maroon + hitam itu. Tali leher yang menjerut leher dilonggarkan. Tangan kanan diletakkan di dahi. Mahu merehatkan otak selepas hari yang sibuk. Satu hari berlari sana sini.

Dari kilang di Balakong berlari balik ke office di Damansara untuk meeting. Lepas tu lunch date dengan client dan malam ni pukul 8.30 ada dinner di Concorde pulak. Nasib baik rumah di Shah Alam. At least, tak da la gila sangat nak redah jam nanti.

Mata dipejamkan.

Seminit..

Tok tok tok.

Dia mendengar ketukan pintu. 

Tok tok tok.

Dia memejamkan mata. Tak mengendahkan ketukan pintu.

Selepas seketika, dia terdengar pintu dibuka. Bunyi tapak kaki bergerak ke arahnya.

Tapak kaki itu berhenti. Diam.

"ALONGGGGGGG!" 

Terkejut. Terus dia bingkas bangun. Wajah yang masam mencuka itu dipandangnya. "Kenapa ni Ezzah. Along penat lah."

Ezzah tersengih. "Saja nak kejutkan. Ingat Ezzah tatahu yang Along buat-buat tak dengar bila Ezzah ketuk tadi?"

Farhan mencebir. Tahu saja dia ni..

"Kenapa?"

Ezzah tersenyum manja. Kedua-dua tangannya disuakan, seakan-akan meminta sesuatu. Kening Farhan terangkat. Tak faham.

Muka yang senyum tadi kembali masam. Ezzah terus duduk di birai katil. Geramnyaaaa!

"Kenapa?" Farhan bertanya lagi.

"Lupa lagi la tu?"

Farhan tersengih. Obvious. Kut. Tapi sengihannya mati bila terpandang mata yang sedang tajam memandangnya. Dia cuba memikirkan apa yang adiknya inginkan ini. Apa yang dia mengidamkan? Sejak Ezzah berbadan dua -- dan Hariz masih di atas kapal, bekerja -- dialah yang bertukar menjadi tukang beli menggantikan Hariz. 

Tukang beli durian belanda bila Ezzah teringin.

Tukang angkat bag bila dia mahu shopping. And knowing Ezzah, yang kaki shopping tu.. wow!

Tukang lain-lain.

Fuuhhh. Mula-mula dia geram juga. Mana taknya pukul dua pagi, ketuk bilik teringin nak makan ikan bakar. Siapa tak geram. Tapi bila mengingatkan hanya dia yang Ezzah ada -- atas darat, kalau Hariz ada, dia pasti Ezzah tak akan cari dia -- dia turutkan jua. Takkan nak suruh papa yang dah tua tu kut, atau Ezzaq yang dah ada anak bini? Maka semuanya kembali kepada dia.

Nasib baik adik perempuan sorang. Kalau dibuatnya sepuluh.. owhhhh.

"Berangan! Along mesti tak beli kan?"

Farhan cuba memikirkan kembali. Apa yang dia lupa..

"Along... nanti on the way balik carikan buku pregnancy kat Ezzah eh?" 

Gulp.

Dia menepuk dahi. Pregnancy book! Ya Allah.

"Kan lupa lagi kan? Dua minggu lepas lagi Ezzah dah ingatkan. Every day. Every morning."

"Along lupa. Busy. Sekarang akhir tahun, banyak benda nak kena check."

Ezzah menjeling. Dua minggu! 

"Yellah. Yellah." Farhan mencapai kunci kereta disebelahnya. Dia bingkas bangun berdiri. "Along pergi beli sekarang." Rasanya tadi on the way balik dia ada kedai buku di deretan kedai. 

"Tak payahlah.. nanti Ezzah pergi beli sendiri." Tiba-tiba dia rasa dia dah terlebih. Nak merajuk dengan Along sendiri. Padahal memang betul pun, nampak sangat dah, yang Along tu penat bekerja. Tambah-tambah bila papa selalu sakit-sakit sekarang ni. Kerja Along jadi double. Uruskan kerja sendiri, kerja papa..

Farhan menggelengkan kepala. "No." Dia dah berjanji dengan Hariz. Kalau apa-apa jadi kat adik dia. Terjatuh ke.. mampus. Dah la Hariz tu lagi besar daripada dia. 

"Tapi.."

"You stay here? Or do you want to tag along?"

Ezzah menggeleng. Malas nak menukar baju.

"Okay buku mengandung kan?"

"Beli banyak-banyik sikit ye Along.." Ezzah menjerit.

"Iyeeee." Jawabnya perlahan. Kaki dihalakan ke tangga. Kalau macam ni la susahnya nak jadi 'husband', sejuta kali dia fikir balik pasal cadangan-cadangan -- orang tersayang -- yang menyuruhnya berkawen.

Hands down.




Book cottage. Dia membaca dalam hati. Pelik sungguh namanya. Kalau dua kali tengok, rasa tak macam kedai buku. Macam kedai cenderahati. Dari perkataan cottage itu, of course. Tidak komersial. Itulah pendapatnya dari pengalaman enam tahun buat MBA dan empat tahun bekerja. 

Owner kedai ni mesti perempuan! Dan tak praktikal. Dia mengeluarkan telahannya. Dalam hati. 

Kakinya melangkah masuk.

Tinggg.. Bunyi sensor.

'Greetings and welcome' Sensor itu berbicara. 

Farhan tersengih. Unik. 

Matanya memandang segenap pelusuk kedai buku itu. Wow. Kalau mama dan Ezzah datang pasti suka. It is so English style. Ada tempat duduk, macam lepak-lepak sambil membaca di kiri kedai itu. Ada rak buku putih berbaris di dinding dan juga tengah dinding. Dan setiap rak itu dibahagikan ikut genre. Matanya mencari genre mana yang sesuai sehinggalah matanya menangkan perkataan Mother and Baby di satu rak putih itu. 

"So there you are." Dia berkata sendirian. Tanpa melengahkan masa kakinya bergerak ke sana. Rak buku yang penuh dengan genre ibu mengandung itu dipandangnya. Banyak juga rupanya buku-buku ni di pasaran..

Dari Bahasa Melayu sehinggalah ke Bahasa Inggeris..

Terkaku dia di situ. Yang mana satu mahu di pilih ni?

Tangannya terus mencapai buku Diet Ibu Mengandung di rak. Sinopsis di belakang dibaca.. erm not bad.

Buku itu dimasukkan ke dalam raga yang disediakan..

Sekali dia berdiri berteleku di situ.. Nak pilih yang mana pulak ni. Jari telunjukknya berlari di atas buku-buku itu... random pick! Aha!

"Boleh saya tolong?" Satu suara menegur.

Farhan terdiam. Suara tu macam pernah didengar. Pantas dia berpaling ke kanan...

Dan disitulah 'si dia' berdiri dengan senyuman terukir di bibir. Nampak makin manis. Makin matang..

Selepas 10 tahun...

Prolog: 10 tahun = 1 Dekad

Tik tik.

Remote sensor kereta ditekan. Kakinya dihalakan ke arah bus stand bertentangan Sekolah Menengah (P) Raja Hamimah itu. Sepuluh minit dia menunggu di dalam kereta, mengumpul semangat berhadapan dengan gadis bertudung hitam yang sedang berdiri menunggu bas itu.

Fuhhh.. dia berdoa di dalam hati. Minta-minta dibukakan hati gadis yang sudah berada dalam lingkungan 20 tapak dari tempatnya itu.

Amin.

Tangan diraupkan dimuka.

Langkah yang tadinya laju itu, diperlahankan. Perasaan takut mula bercambah di dalam hati. Come on Farhan! Dimana pergi sikap machomu? Si inner self berbicara.

10 derap langkah lagi..

Dia memandang lagi gadis bertudung hitam di hadapannya. 

Abiir Humairah binti Abdul Halim.

18 tahun. Anak sulung kepada pasangan En. Abdul Halim dengan Pn. Hamidah. Kakak tunggal kepada Aiman Haziq binti Abdul Halim, junior dia sendiri. Ex-debater SMKPRH.

Ex-debater. Disebabkan pertandingan bahas Bahasa Melayu itulah mereka bersua muka. Dipertemukan di pusingan akhir Pertandingan Bahas Ala Parlimen Peringkat Negeri Selangor. Jatuh cinta on the spot bila melihat betapa petahnya Abiir membalas hujah tapi nasib tetap menyebelahi sekolah Farhan.

Dan sejak itu, dia cuba mengorek rahsia dari orang sekeliling mengenai Abiir Humaira.

Dari Ihsan, si kawan baik, dia mendapat tahu yang Abiir Humaira itu kakak kepada Aiman. Junior Form 1 sekolah mereka.

Dikoreknya rahsia tentang si kakak dari Aiman.

Apa kegemarannya? Hobi? Tempat lepak? Status? Single, married, or its complicated?..

Dan ini jawapan yang keluar dari mulut Aiman.

"Kak Abiir tu? Mana ada boyfriend, dia tu sumpah nerd gilerr. Dia cakap dia tamahu fikir pasal relationship-relationship ni. SPM bang oiiii. Thick glasses's mode is on."

Disebabkan itu dia tangguhkan dahulu proses mengayat si jantung hati. Berbulan-bulan jugak dia pandang si jantung hati itu dari jauh.. dipujukkan hati kerana dia sendiri pun akan menduduki SPM tahun itu.

Selepas SPM saja, dia menyiasat lagi. Berjumpa dengan Aiman, lepak-lepak di Starbucks, KFC, McD dan mana-mana tempat yang boleh melepak, mencungkil rahsia. Hohooo. Sambil-sambil tu dia jadikan Aiman sebagai informer. Bertanyakan itu ini. Lama jugak dia menjadi stalker.. sampai satu hari Aiman memberitahu.

"Abang Paan suka kat kak Abiir ke? Seriously?"

Mata yang sedia bulat itu bertambah bulat di matanya. Gelak syaitan nirrojim Aiman di tengah-tengah food court Jusco itu. Mahu je Farhan pelempang mamat tu tapi ditahan perasaannya. Mana taknya itulah sumber 'emas'nya. Kalau dia bagi pelempang, memang sahlah kena say bye bye dekat operasi ayat-mengayat Abiir si jantung hati.

"Abang, seriously.. lupakan la kak Abiir tu. Dia cakap dia tak percaya cinta-cinta sebelum berkawen ni. Kalau kawan tu serius nak dia.. dia kena masuk meminang. So abang you got no chance la."

Terkulai layu Farhan di bangku bila mendengar kata-kata Aiman itu. Lama dia memandang Aiman, meminta pengertian tapi sebaliknya Aiman hanya mengangkat bahu lalu menghirup Slurpee dengan rakusnya. Slurpee free mana tak rakus? Hewhewhew.

Sebulan lebih juga dia memikirkan cara-caranya untuk memikat si jantung hati itu.

Tapi semuanya balik kepada kata-kata Aiman.

Kalau serious nakkan si jantung hati tu = masuk meminang.

Itu saja option yang tinggal.

Tapi takkan la sampai nak masuk meminang Abiir kut? Dia nak masuk 18 tahun, aku pun nak masuk 18 tahun.

GILA!

Kepala kata gila, hati kata mahu.

Demit!

Masa tu memang dia kata gila, tak masuk akal -- dan sebetulnya memang dia nak letak tanda noktah pada nama Abiir tu -- tapi bila saja keretanya melewati bus stand SMPRH itu, bila saja lensa matanya mentitik fokus Abiir yang sedang menunggu bas di situ..

Benda yang dia kata gila, tak masuk akal tu semakin hilang.. semakin bertukar jawapan.

Gila dah jadi normal.

Tak masuk akal dah jadi make sense.

Dan seminit selepas tu, dia memberhentikan kereta di bahu jalan..

Dan setengah jam selepas berfikir, tambah tolak, bahagi darab..

Dan akhirnya sekarang dia berada dalam keadaan dua derap langkah dari Abiir yang sedang bermain telefonnya itu.

"Awak.." Perkataan awak itu keluar tergagap dari mulutnya. Oh ini yang keluar dari mulut seorang ex-pembahas?

Si jantung hati angkat muka. "Ye?"

Farhan menggenggamkan tangan.

Satu minit..

Dua setengah minit..

Tiga empat suku minit..

"Bas saya dah nak sampai ni." Dia mendengar Abiir bersuara.

Farhan diam. Kepalanya ligat mencari ayat yang sesuai.. takkan nak berlutut would-you-marry-me kut? Dah la tak ada cincin, tak ada bunga apa? Hanya ada diri sendiri...

"Awak.." Suara itu memanggil lagi.

Ada wallet yang ada RM60 je... kunci rumah dengan kunci kereta..

"Kita kawen." Serentak dia mengeluarkan jam G-Shock dari tangan kanannya. Lalu diserahkan kepada Abiir yang dah melopong di depannya.

Phewww... Farhan tahu, sumpah dia tahu, yang muka dia dah bertukar warna sekarang ni. Wajah dihadapan itu ditatapnya. Jelas sekali riak terkejut di wajah itu.

And yes si jantung hati, saya juga terkejut...

"Err.. you must be joking?" Abiir terduduk di bangku yang disediakan. Lemah kepala lutut.

Farhan turut merebahkan duduknya di sebelah Abiir. Dia sendiri dah lemah kepala lutut. Kalau mama tahu, sah-sah kena ligan ni. Ada ka suka hati pi propose anak dara orang lepas SPM? Lepas SPM ye.. diulang suara.

"Nope. I'm serious."

Abiir bersandar di kepala bangku. Oh oh..

"Tapi.."

Farhan bangun. Perkataan 'tapi' itu menyesakkan kepalanya. The buts, the however.. sumpah memang bukan ayat kegemarannya. Macam bila tengok rancangan realiti di TV.. you're good, great.. and then comes the buts, and the howevers..

Obviously..NO good.

"It's okay. Awak ambik masa fikir.." Farhan dah memulakan langkahnya kembali ke arah tempat dia memakir kereta tadi.

"Farhan...!" Dia mendengar Abiir menjerit namanya. Dia berpaling..

"I'm sorry. I cant."

Farhan berpaling dan berjalan tak menoleh ke belakang lagi.

........

"Oiii apasal ni?" Aiman duduk di sebelah Abiir yang sedang memeluk bantal di ruang tamu itu. Sejak dari balik dari sekolah tadi kakaknya pelik semacam. Bukankah kak Abiir ni selalu happy je ke bila pulang dari sekolah? Tambah-tambah bila dapat jumpa cekgu-cekgu dengan budak pelapis bahas sekolah tu.

"Aiman kenal tak Farhan Ezry? Pembahas sekolah Aiman?"

Aiman mengangguk. "Dia buat apa kat kakak?"

"Dia propose kakak."

"Propose jadi girlfriend?"

"Propose jadi wife."

Memori teringat kembali situasi tengah hari tadi. 'Kita kawen?' Fuhhh that simple two words.. yang dah membuatkan dia jadi tak tentu arah. Ketaq sampai sekarang gua habaq sama lu.

KAHKHAKHKAH.

Ketawa Aiman menyelubungi rumah dua tingkat itu.

Abiir pandang adik lelakinya yang kelihatan suka benar itu. Errr.. ada yang dia tak tahu ke?

"Serius ke kakak?"

Abiir mengecilkan mata. Kenapa dia rasa yang Aiman ada kaitan dengan semua ni?

"Apa Aiman buat?"

Aiman menguntum senyum. Serious Abang Paan, gua memang tabik spring sama lu.

"Aiman..."

"Aiman cakap kalau betul dia serius nakkan kakak.. dia kena masuk meminang!"

"Ya Allah Aiman! Bila kakak cakap macam tu?"

Aiman tersengih monkey. Obviously I made up the story.. duhhh.

"Aiman buat cerita!" Tuduh Abiir.

Aiman mengangguk sambil tersenyum bersalah.

"Yes I am.. dan betul la.. dia serius la tu. Well actually he has his eyes for you since last year. Tapi Aiman cakap kak nak fokus SPM, then he waits.. lepas SPM, Aiman saja ja cakap macam tu tapi serius Aiman tak sangka dia nak ambik benda ni bulat-bulat. Dia tu kaki usik.. ingatkan dia main-main ja."

"And he is not..." Obviously.

Aiman mengangguk sambil menggaru kepala.

"Dah tu kakak jawap apa?"

Abir diam. Muka bersalah jelas terpancar di kepalanya.

"I said I'm sorry."

Aiman terpempan di sofa. Oh oh oh.

"Aiman, you and your endless jokes. Stop it. Please. I beg you." Mata dijulingkan. Bukan sekali Aiman kenakan orang.. beratus kali dah. Kali ni? The biggest of all.

Abiir bangun dari duduknya. Pening memikirkan benda-benda ni. Ingatkan kalau tolak boleh relax, rupa-rupanya lagi sakit dari terima proposal. Demit.

"Kakak tak suka dia ke?" Tanya Aiman bila Abiir dah sampai ke kaki tangga.

Diam.

No answer.

..................................................................

Assalamualaikum semua.

Oh yes ini cerita pasal Along. Siapa tahu Along yang kaki usik tu rupa-rupanya dah pernah kena 'usik' ten years before? HAHAHA. Aiman is the winner. Eceh.

Tapi kan this is just a prolog, cerita next -- after ten years tu -- sesungguhnya saya tak tahu apa lagi nak tulis. So kalau lepas ni hiatus lama-lama, I'm sorry. Nampak sangat la idea tak sampai lagi. Hewhew.

Diharapkan anda-anda-anda-anda-yeee-anda sukakan 10 tahun = 1 dekad ini.

InshaALLAH.

Fiiamanillah.

Bencisayang 31

Hari ni dah masuk hari ke-empat mereka di Langkawi. Masa yang ada tu memang mereka gunakan untuk menjelajah ke pulau Mahsuri. Dari pagi -- seawal-awal pukul 8 pagi -- hinggalah ke malam. Balik dinner terus terlentok. Hariz je kadang-kadang tu stay up tengok TV, tengok bola. Dia? Awal-awal lagi mata dah nyanyi twinkle twinkle little stars. Penat. Penatnya ya amat tapi fun! Fun sebab inilah percutian yang dia pertama kali sebagai isteri. Ada hubby -- walaupun tak macam hubby -- kat sebelah. Fun!

Naik cable car. First time dapat naik cable car. Lepas ni boleh la jaja cerita dah naik cable car.

Lepas tu dapat tengok permandangan yang superbly breathtaking (bak kata Hariz). Memang take my breath away la.. jatuh hati dia kat situ juga bila tengok pemandangan laut dari puncak Gunung Mat Cincang tu.

Dapat belajar sejarah-sejarah dulu. Kisah lagenda Mahsuri. Beras terbakar..

And Hariz. By her side. Well memang la Hariz tu hati batu tapi Ezzah tak kira. Masa yang dia ada berdua je dengan Hariz tu dia gunakan dengan betul-betul. HA HA HA. Kadang-kadang tu dia capai tangan Hariz bila mereka berjalan. Mula-mula tu memang Hariz tarik juga tangannya, tak mahu tapi ini Ezzah Hani lah. Lagi orang cakap 'TAK', lagi tu dia buat.. dan akhir sekali, Hariz biarkan saja. 

Flirting? With my own husband? Tak da salahnya. Halal di situ. 

Apa lagi double fun di situ. 

Dan sampai detik ni, saat ni, Langkawi being such a sweetheart to me.

Fun. Fun. Fun. 

Tapi ini...

Ezzah pandang permandangan di hadapannya. 

Laut terbentang luas. Ada bot-bot di hadapannya. This cannot be. 

Zapppppp. 

Pandangannya dihalakan ke Hariz yang sedang tersengih monkey. "Kan dah cakap tak nak island hopping?!" dia berbisik keras di telinga Hariz. 

Hariz hanya tersenyum. Suka bila Ezzah jadi Ezzah yang dulu. Mana taknya dalam masa berapa hari kat Langkawi ni.. Ezzah jadi pelik semacam. Jalan elok-elok, tup tup dia datang pegang tangan. Pastu bila bercakap, dia hadiahakan senyuman dia..

"Hariz!"

"Saya dah ikut kan. Awak nak naik cable car. Nak pergi Mahsuri.. pergi underwater world. Satu ja saya minta, saya nak island hopping. Apa pun nak jadi, kita -- saya dengan awak -- akan naik bot tu jugak. Period." kata Hariz. Suaranya dikeraskan sikit.. senyuman bila melihat Ezzah cemberut itu ditahan-tahannya.

THIS IZ SERIUZLY NOT FUN!

"Tapi awak tahu kan.."

"Tahu. Tapi hari tu selamat kan?"

"Selamat la tapi tak semestinya hari tu selamat, hari ni selamat. Ramai je yang accident walaupun diorang naik kereta banyak kali.." Ezzah tutup mulut. Accident = Hazirah. Hailoo salah sebut pulak.

Hariz menunjukkan wajah tanpa ekspresi. "Jom. Tu orang dah start naik dah tu." Hariz menarik tangan Ezzah. Ezzah mengeraskan dirinya..

"Ezzah.." lembut je suara tu di telinga Ezzah. Ezzah tarik nafas. Hariz memang pandai..

"Isteri saya ni penakut air Pak Cik. Minta maaf ye.." Ezzah mendengar Hariz berkata macam tu bila mereka jejak je kaki ke dalam bot. Kalau tak diikutkan rasa takut dalam dada ni, memang dah lama dah dia tolak Hariz masuk dalam laut.

........

"Siapa yang minum tasik ni orang kata senang nak mengandung. Kamu ni yang baru berkawen ni, cuba la. Kut-kut nanti terus balik KL dapat anak." kata Pak Cik Rahmat.

Hariz buat tak peduli. Dia berjalan ke tasik meninggalkan Ezzah dengan Pak Cik Rahmat.

Ezzah geleng kepala. Satu point pasal Hariz dia kutip selama dia di Langkawi ni ialah Hariz ni suka laut. No wonder la jadi Jurutera kapal. Suka laut rupanya. Ezzah? Dia tak suka laut! Satu lagi benda yang tak sama di antara mereka. 

"Baru lagi ni pak cik. Kalau balik KL terus dapat anak, tu pelik tu."

Pak Cik Rahmat dah ketawa berdekah-dekah. Ezzah angkat bahu.. tak paham sungguh dia apa yang lawak.

"Tapi betul ke Pak Cik yang minum ni boleh senang mengandung?" saja ja dia bertanya mengurangkan rasa awkward. 

"Tak tahulah. Semua ni bukan kita yang tentukan. Allah Ta'ala tu yang tentukan. Ada jugak pak cik dengaq, minum-minum terus mengandung. Ada juga yang minum tapi tak ada hasil pun.. semua ni aturan Allah. Kita mencuba, berusaha, tawakal sajalah. Tadi sikit punya tak nak, awat sekarang dah teringin ka nak minum?"

Ezzah tayang gigi. Kalau dia minum tu pun, dia pasti punya dia tak akan mengandung. HA HA HA.

"Ish tanak la pak cik. Tak berani. Lagipun biar saya balik KL dulu.. kalau dua tiga bulan ni tak pregnant jugak, saya telefon pak cik suruh bawak saya mai sini balik." 

Pak Cik Rahmat sambung ketawa lagi. Suka benar dia dengan Ezzah ni.. 

Hariz datang menghampiri. Ezzah mencebir. Ingatkan nak terjun terus ke dalam tasik. Kut-kut aku tak boleh minum air tu, biar dia yang minum. Kasi subur. KAH KAH KAH. Ezzah ketawa dalam hati. Mahu ketawa secara terang-terangan takut dikatakan gila. 

"Cik abang dah datang tu. Kamu duduk la berdua. Ni mai honeymoon sembang dengan pak cik pula."

Ezzah tergelak. Ada-ada aja pak cik ni.

Hariz duduk di sebelahnya. "Sembang apa?" Hariz bertanya. Matanya masih lagi di tasik.

"Sembang apa-apa." Dia memandang Hariz. Saja nak tengok reaksi.

Hariz berpaling ke arahnya. Kening diangkat sebelah.

"Pasal anak. Dia cakap suruh minum tu, senang sikit nak mengandung."

Serentak Hariz ketawa. Ezzah pun sama. Entah apa yang lawak pada ayat terakhirnya pun dia tak tahu tapi dia ketawa sebab dia rasa nak ketawa. Aik?

"Nak ke?"

"Nak pe?"

"Mengandung?"

Kedebapppp. Tangannya memukul Hariz. Aci pulak tanya soalan tu kat public ni.

Hariz bangun. Tangannya disuakan ke arah Ezzah yang masih duduk lagi tu. Ezzah terkapai-kapai tak memahami.

"Nak gi mana?"

"Terjun tasik. Kata nak mengandung." jawab Hariz sambil ketawa. 

Ada ka pulak macam tu?! Serentak itu juga bag galas Ezzah sedap landing di lengan Hariz.

........

"Habis basah baju saya." jerit Ezzah bila mereka naik ke darat balik. Pak Cik Rahmat yang memang setia menunggu di situ hanya ketawa. Ezzah menceberutkan muka. Sakit sungguh hatinya bila tadi elok je Hariz main campak dia ke tasik. Nasib baik pakai life jacket! Kalau tak? Buatnya dia tenggelam dalam tu, jadi duda berhias la Hariz.

Hariz angkat tangan. Tak mengaku salah sebaliknya tersenyum suka!

"Tak tenggelam kan?"

Ezzah geleng kepala. "Memangla tak..."

"Lepas ni awak kena sign up swimming class."

"No way!"

"Yes way." 

"Trauma ni kena atasi, kalau macam ni sampai bila tak sembuh."

Ezzah mencebir. Kata orang, dia pun sama. Kenapa dia tak nak fight perasaan dia tu, perasaan dendam dia tu. Dendam tu sebenarnya duri dalam hati tau dak. Rosak hati, rosak segalanya. Tapi dia tak berani nak kata depan macam tu. Takut jadi macam tempoh hari...

"Awak ni pelik la."

Hariz naikkan kening. Pelik? Suruh daftar swimming class pun pelik ka?

"Macam bipolar. Kejap awak macam ni, kejap awak macam tu."

Hariz gelak. Bipolar? "Sejak bila graduate in psikiatrik ni?"

"Sejak kawen dengan awak." 

Hariz diam. Ezzah pun sama. Dah agak dah. Kalau dia masuk saja bab-bab ni, sah-sah Hariz jadi diam terkutik tak memberi jawapan. Dah macam cakap dengan mannequin pun ada.

He probably needs time. Ezzah mengeluh. 

"I dont know about that myself..." Hariz mengeluh. "Till I met you.."

..............................................................

Saya tak tahu sama ada saya patut tarik balik tak entry sebelum ni, orang cakap macam drastik change? Macam nampak Hariz macam dah terima tapi ....?

Saya pun confuse gak. Saya tulis, straight from my head. Bukak blogger, hit the post button and write. So its all depend on my state of mind kut. Masa post itu dikarang. And now it's back to this ya-know-suka-main-main-punya Hariz. Hariz indeed ada masalah bipolar or was it me? LOL.

Apapun, selamat membaca. 

Loads of X's and O's, Ednin.

Bencisayang 30

Ezzah melihat permandangan di sekelilingnya. Rexton hitam itu dah bergerak selama setengah jam dari pekan Kuah. Pergi mana dia tak tahu. Clueless. Kalau Pak Cik Rahmat ni nak jual diorang pun dia ikut je.. sungguh tak tahu apa yang menanti selepas ni. Tapi apa yang dia pasti, mereka sedang bergerak ke arah tempat yang cantik. Tengok sajalah pemandangan di sebelah kanan dan kiri dia ni..

Tak sangka sungguh dia kena tipu hidup-hidup dengan family dia. Senyuman Along tadi masih termain-main di kepala. Nampak sangat dah Along pun terlibat sama dan yang pasti Mak Su la the thinker, the planner. Bukan sehari dua dia kenal Mak Su tu..

"Pak Cik, kita nak pergi mana ni?" Ezzah bertanya. Tak sanggup dah duduk dalam 'kegelapan' macam ni. Enlighten me, please.

"Oh kamu tak tau apa-apa ka?"

Ezzah tersenyum. Kalau dia tahu, tak da la dia tercengang tadi.

"Kita nak pergi Pantai Chenang. Depa dah booked Pelangi Beach Resort.. Kat Pantai Cenang ni sesuai sangat la nak berbulan madu. Cantik tempatnya.. tapi jauh la sikit dari pekan Kuah ni. Tapi orang dok kata Pelangi Beach Resort tu cantik. Memang sesuai la dengan hampa berdua ni. Baru kawen kan?"

Ezzah dan Hariz hanya mengangguk. "Berapa lama lagi Pak Cik?" tanya Hariz pulak.

"Adalah 30-40 minit. Ni pak cik nak tanya, petang nanti macam mana? Nak berjalan-jalan ke?"

"Pak cik rasa mana yang senang?" tanya Ezzah.

"Sekarang pun dah pukul 2.30 petang. Sampai satgi elok pukul 2.40. Nak check-in, dah pukul 3 lebih.. solat, nak rehat.. dah petang. Tak boleh nak pi mana-mana dah."

Ezzah mengangguk. Betul. Kang nanti rushing pulak dan Ezzah paling tak suka bila nak kena rushing-rushing ni. Susah. Tak suka. Sebab nanti sah-sah dia akan jadi kelam kabut dan tertinggal benda.

"Kalau macam tu malam nantilah Pak cik datang. Bawak kamu makan. Kat Pantai Cenang tu senang nak cari makanan. Banyak restoran seafood.. Arab pun ada."

"Arab pun ada pak cik?"

"Dekat area Pantai Cenang ni ramai foreigner. Mat-mat, minah-minah Arab. Sebab tu la kut."

Hariz mengangguk. Langkawi ni kan salah satu tempat pelancong. Memang la kena ramai dengan foreigner.

"Malam kat Pantai Cenang ni live sikit dari kat Kuah sana. Boleh la kamu jalan-jalan sikit." cerita Pak Cik Rahmat. Asyik Ezzah mendengar.. dia dah mula suka duduk di Langkawi ni. Lagipun bila tengok permandangan di sekelilingnya ni pun dia terjatuh hati. Kalau bawak kanvas, melukis pun best jugak ni.

"Dah sampai." Pak Cik Rahmat memberhentikan Rexton itu di lobi.

Meritus Pelangi Beach Resort & Spa. Ezzah membaca papantanda di sebelahnya. Kakinya meloncat turun dari Rexton itu.

Jejak saja kakinya ke tanah resort itu, Ezzah terus jatuh rahang.

Cantiknya.. subhanallah.

Macam dah jatuh masuk ke kawasan kampung bila tengok senibina resort ni. Senibina tradisional perkampungan. Seumur hidupnya dia tak pernah bercuti di tempat macam ni. Seriously cantik ya amat. Kalau tadi dia rasa nak naik gorilla pasal plan famili dia ni tapi sekarang dah berubah tiga ratus enam puluh darjah, rasa macam nak peluk ketat-ketat je diorang.

"Wow." Dia mendengar suara Hariz di sebelahnya. Dia mengangguk. Memang 'wow' pun.

Doorboy datang mengambil bag-bag mereka. Hariz pula ada bercakap-cakap dengan Pak Rahmat sementara Ezzah masih lagi dengan ke-wow-annya.

Kalau macam ni punya environment, dia sanggup kena tipu hari-hari.

.......

"Have a good holiday, sir.. m'am."

Ezzah dan Hariz mengangguk. Selepas seketika mereka ditinggalkan berdua di dalam bilik. Ezzah pandang Hariz. Hariz pandang Ezzah.

"So.. this is good." Seumur hidup dia mana pernah duduk di bilik semewah ni.

Ezzah mengangguk. "And I can definitely say sapa yang punya idea ni." Ciri perkampungan = fav Mak Su. Nama ja Mak Su tu kerja, tinggal di luar negara selama hidup dia tapi hati dia tetap di kampung.

"Mak Su?" Hariz meneka.

"No other but her." Ezzah berjalan-jalan di sekeliling bilik. Dari kawasan katil ke bilik air.. bilik air yang lengkap dari serba serbi. Wow. Selalunya dia kalau bercuti, mana pergi resort yang macam ni. Ni 5 stars hotel ni. Dia lagi senang cari tempat yang biasa-biasa saja. Yalla kata holiday, takkan nak spend bucks dekat benda mahal yang hanya digunakan untuk tidur saja tapi ni, kalau nak duduk terus pun tak pa. Comfy gila.

Dia keluar dari bilik air. Telinganya mendengar bunyi air laut dari luar.. dia berjalan ke balkoni. Hariz dah berdiri di situ.. memandang pemandangan di hadapan mereka.

Laut membiru. Dengan pokok kelapa. Dan tempat duduk yang roofing ala-ala kat Maldives tu.

Superbly breathtaking.

"Superbly breathtaking." kata Hariz tiba-tiba.

Ezzah hampir terloncat. Apa yang ada di fikiran Hariz sebijik sama apa yang di dalam fikirannya. "Err.. yes. Absolutely."

"It would be a great bargain if this is for the real couple." kata Hariz. Perlahan.

Real couple?

"We. Are. Real." Dia ucap satu-satu. Apa Hariz tak ingat lafaz akad yang dia buat sepuluh hari yang lepas tu. It is real. Sah. Legal.

"We know better. Apa yang tak realnya, Ezzah."

"We know better what we can do. What we can try." To make it real.

"Ezzah.. Your brother and me.." Dia masih tak boleh lagi nak lupakan.

"I know, and I understand." Ezzah memotong. Dia memegang tangan Hariz. "Please, at least. Try." Dia pandang mata lelaki tu betul-betul. Kalau tak cuba, mana nak tahu.

Ezzah mengeluh. Bila Hariz tak cuba langsung pun nak membalas. At least. Sikit pun. Cakaplah.. I'll try. Tu pun dah cukup bagi dia gembira dah tapi sebaliknya lelaki tu lebih senang menarik tangannya dan masuk ke dalam.

Sumpah rasa malu gila. First time dia berani cakap/behave macam tu dekat lelaki..

...........................................................
credit: http://meritus-pelangi-beach-resort-and-spa-langkawi.html

Saya kekurangan idea sebenaqnya. Hence the lack of updates, mianhe (sorry). Doakan bagi idea banyak timbul ye.. ;)

Bencisayang 29

Ezzah ternganga bila dia nampak saja signboard Kuala Kedah di hadapannya. Tak boleh jadi ni. Dia pandang Mak Su yang tengah sibuk mengeluarkan bag-bag dari belakang kereta. Seriously, sebelum ni -- mati-mati -- dia ingat yang diorang semua bakal 'terbang' ke Langkawi tapi sekarang sangkaannya meleset 360 darjah. Mereka bukannya bakal 'terbang' tapi sebaliknya 'berenang' membelah lautan biru.

Jantung dia dah berdegup lapan juta kali ganda daripada biasa. Dia menepuk pipinya. Ezzah go! Ezzah go! Ezza... suara dalam kepalanya makin perlahan dan lemah.

Laut! Dia fobia... macam mana kalau dia lemas..

"Jomlah." suara Hariz menganggu fikiran negatifnya.

Hariz berhenti di sebelah Ezzah yang sedang berdiri kaku di tepi jalan tu. Kenapa pulak ni? Dia memandang Ezzah yang dah pucat tak berwarna tu.

"Err.. ah?"

"Jom. Dah sampai ni. Diorang dah jalan ke depan dah. Nah bag.." Hariz menyerahkan bag tangan besar itu kepada Ezzah. Sungguh dia tak paham kenapa Ezzah ni suka pakai bag tangan yang besar gedabak macam tu. Entah apa yang dia sorokkan dalam tu.

"Thanks." jawab Ezzah. Dia lantas berjalan laju meninggalkan Hariz, dia mahu bersemuka dengan Mak Su.

"Mak Su! Kenapa naik kapal ni. Asal tak cari tiket kapal terbang je?" Ezzah berbisik di telinga Mak Su. Dia tak mahu orang mendengar apa yang dikatakannya ini. Kang tak pasal-pasal orang cop dia minah spoil.. tak naik kapal yang ramai orang ni. Dia memandang kanan dan kiri. Boleh tahan jugak ramai manusia yang nak ke Langkawi...

Dari jauh dia nampak air laut.

Gulp.

"Mana Mak Su tahu. Hariz yang uruskan.. pi la tanya dia sendiri."

Ezzah mencebir. Mak Su ni! Dia yang kata nak plan, tapi dia suruh Hariz uruskan apasal pulak.

"Tapi okay apa naik kapal ni. Baru adventure. Ni asyik naik kapal terbang je.. tak ada umphhh la."

"Yella Ezzah mana adventurous macam Mak Su. Sudahla Ezzah merajuk. Nak cari mama.." kata Ezzah sambil matanya melilau mencari mamanya. Nak mengadu. Hanya mama dan abang Ezzaq je yang tahu pasal fobia laut dia ni tapi harapannya terbantut bila melihat elok je mama tengah bersembang dengan Hariz di kerusi hujung sana. Dia memanjang muncung mulutnya...

Tawakal je la Ezzah oii.

........

"Ezzah, cepatlah jalan." suara Mak Su dah kedengaran dari jauh. Ezzah hanya menggangguk. Dia memang sengaja berjalan lambat. Lagipun takkan larinya kapal tu. Tangannya memegang handrail itu kejap-kejap. Dia sungguh takut.. kalau kapal tu tenggelam macam mana. Dia dah la tak reti berenang.. dia dah boleh terbayang-bayang dia terkapai-kapai di tengah laut..

"Kenapa ni? Diorang semua dah naik. Awak masih kat sini. Are you okay?"

Ezzah mengangkat mukanya. Hariz. Dia menggelengkan kepala. Okay... tak okay.. Tangannya dah basah dengan peluh...

Dia pandang orang ramai yang sedang menaiki feri tu. Ada yang cool -- meloncat dari jeti ke feri -- dan ada juga yang perlukan pertolongan dari kawan mereka. Ezzah menelan air liur. Agak-agaknya dia boleh jatuh tak?

"Ezzah." suara Hariz perlahan. Muka isterinya tu pucat sekali. Tak pernah dia nampak Ezzah macam ni. Selalunya dia bubbly, banyak cakap.. matanya tertumpu kepada tangan Ezzah yang tengah kejap memegang handrail. Kedua-dua belah tangan.. mulutnya melopong.

"Ezzah Hani. By chance.. er.." Matanya memandang Ezzah yang turut sama memandangnya.

"Are you afraid of the sea?" Straight soalan tu keluar dari mulut Hariz.

Ezzah tersenyum bitter. Gotcha. Hariz dah rumuskan semuanya..

Serentak tawa Hariz memenuhi kawasan itu. Sungguh dia tak sangka yang si city girl yang berani letak telur dalam helmet dia ni rupa-rupanya takut laut. Like seriously?

Ezzah membulatkan mata. Sampainya hati dia. Boleh pulak gelak tak ingat dunia macam tu, ingat kita ni suka-suka ke nak takut laut. Tahulah dia dengan laut tu macam kucing dengan ikan tapi -- at least -- janganla gelakkan orang sesuka hati macam ni. Setiap manusia ni ada weakness tau dak?

Ezzah memandang Hariz yang tengah sakan bergelak ketawa di hadapannya ini. Aida dan Widad cakap lelaki ni almost perfect -- dari fizikal badan hinggalah attitude -- dan sekarang sungguhla dia nak cari apakah kelemahan lelaki ni. Dia memandang Hariz yang masih sakan ketawa ni.

"Okay.. sorry." Hariz angkat tangan. Tapi sungguh lah lawak. Dengan laut yang tenang macam ni pun dia takut..

"Jomlah. Everything's gonna be alright. Nanti kang tertinggal feri kut." Hariz melihat jam di tangan.

Ezzah pandang Hariz. Alright? Dia pandang feri. Ternampak life jacket disitu dan dia pandang laut biru yang terbentang di depannya. Kedeguppp. Jantung bergerak lebih laju dari biasa.

"Jomlah." tangannya dah memegang lengan Ezzah dan bersedia untuk berjalan ke arah feri.

Ezzah masih terkaku. Tak boleh ke naik kapal terbang je?

Hariz berpaling bila Ezzah masih lagi tidak mahu bergerak dari tempatnya tadi. Penakutnya perempuan ni!

"I'm a good swimmer." kata Hariz sambil memandang betul-betul anak mata tu.

Ezzah mencebir. Apa aku kisah dia pandai berenang ke tak. Yang pentingnya sekarang ni ialah Ezzah Hani takut nak naik feri tu. Nampak usang semacam jee. Tak sama pun dengan kapal yang dia tengok dalam TV. Dalam Titanic tu.

"Then trust me. If you fall masuk dalam laut tu. I'll be there to rescue you."

Ezzah telan air liur. Seriously. Dia jatuh hati sekali lagi dengan ayat trust-me Hariz tu. Dia hanya mengikut saja Hariz yang dah bawa dia -- hand in hand -- ke arah feri tu.

Kalau jatuh.. kalau jatuh..

Then trust me..

Pegangan tangan dikejapkan..


.........

Ezzah menghirupkan udara bila dia jejak je tanah darat. Alhamdulilah! Semuanya okay. YEAAAYY!

"Happy nampak."

Senyuman Ezzah terus mati bila dia mendengar suara itu. Dia berpaling ke arah Hariz yang sedang menyorong bag trolinya itu.

Mau tak happy. Dah naik darat kut. Tadi duduk dalam feri, jenuh dia tutup mata. Suffocated. Rasa nak pengsan. Sekarang barulah dia faham perasaan Sofie bila Sofie menangis betul-betul punya kaw bila Ezzah meletakkan kucing comel di atas riba Sofie beberapa tahun yang lepas. Menangis. Meloncat. Semuanya ada. Dia dengan Shen masa tu hanya mampu ketawa tak ingat dunia. Pelik. Macam mana manusia boleh takut dengan haiwan secomel macam tu.

Dan sekarang.. karma is a bitch* sometimes.

Kalau dulu dia yang terloncat gelakkan Sofie, sekarang dia nampak senyuman -- walaupun Hariz cuba sorokkan -- bila Hariz tahu dia takutkan laut.

Grrrrr.

"Ni nak duduk mana ni Mak Su?" Hariz menghalakan kepalanya kepada Mak Su yang berdiri di sebelahnya. Matanya mencari manusia yang memegang cardboard yang menulis nama mereka. Kata Mak Su, dia dah siapkan segalanya. Tempat duduk. Kenderaan. Everything.

Tapi kenapa tak ada sesiapa pun yang menjemput mereka? Hariz tertinjau-tinjau. Dia nama ja budak Kedah, lahir tanah tumpah di Kedah.. tapi kalau nak tahu Langkawi ni -- kali terakhir -- dia pernah jejak pun masa dia pergi rombongan dulu masa sekolah.

Loooong time ago.

"Kejap. Ai mana dia ni pulak?"

"Here she are. Lily! Here. Here." kata Mak Su sambil memanggil seorang wanita yang sedang mencari-cari itu.

Lily bila dipanggil terus berpaling ke arah mereka sekeluarga. Sampai saja dia di tempat mereka, apa lagi terus berdakapanlah mereka. Kawan Mak Su kut..

"Korang. Ni kawan Mak Su, dia tinggal kat sini. So she'll be our tour guide. Tak menyusahkan you kan Lily?"

"Dont worry. I dah arrange everything. Come, everyone." kata Lily sambil mengenyitkan mata ke arah Mak Su.

Ezzah menaikkan kening. Pelik sungguh ayat Auntie Lily ni..

"Diana, mana pengantin baru tu? Ni eh?" kata Auntie Lily sambil memandang Ezzah. Ezzah tersenyum awkward. Pengantin baru... nampak sangat ke?

"Aah. Ezzah, yang tinggi tu husband dia." kata Mak Su sambil jarinya menunding ke arah Hariz yang berdiri di belakang mama itu.

"Congratulation you guys. And you guys mesti suka punya.."

Ezzah tersenyum awkward lagi.

"Jom." kata Auntie Lily sambil menarik tangan Ezzah untuk mengikutinya. Ezzah yang terpinga-pinga hanya mengikut saja. Gila friendly auntie nie sampaikan kalau orang tak kenal diorang mesti sah-sah ingat diorang ni kawan baik. Berpegangan tangan bagai.

"So ni Pak Rahmat. Dia memang duduk Langkawi ni lagi lama dari umur korang. So he'll be your tour guide. Dia friendly. So dont worry." kata Auntie Lily bila mereka sampai di hadapan Rexton warna hitam itu. Ezzah mengangguk tanda memahami. Bagus jugak ada tour guide..

"I think sampai sini saja kut. Diana dan lain-lain, jom kita pergi kereta kita."

Kereta kita?! Ezzah confuse bila melihat yang lain -- Mama, Papa, Pak Su, Mak Su, Zahraa, Along dan Zarief -- berjalan mengikut Auntie Lily dan meninggalkan dia dan Hariz berdua dengan Pak Rahmat.

"Mak Su!" jerit Ezzah. Dia sungguh tak faham. Kereta ni boleh isi orang lagi kut.. dia berlari ke arah kumpulan itu.

"Zahraa, jom la naik dengan kak Ezzah." tangan Zahraa sudah dipegangnya.

"Yours and our journey would be different. Kita jumpa lagi lima hari empat malam ye sayang. Happy honeymoon-ing!" kata Mama sambil tersenyum. Along pun..

Happy honeymoon-ing?

Journey? Different?

Sekarang, jangan bagitahu saya yang dia sorang-sorang dengan Hariz kat Langkawi ni?

.........

"Along rasa la nanti bila kita jumpa dia balik -- lagi lima hari empat malam tu -- sah-sah dia naik gorilla. Tadi pun sikit punya terkejut bila kita naik van ni. Instead of naik Rexton tu." kata Along.

Yang lain semuanya tergelak. Dah kenal sangat dah dengan Ezzah Hani yang garang tu. Tapi nak buat macam dah buat dah pun.. tawakal je la. Naik gorila ke apa ke. Serah saja kepada nasib..

"Kesian pun ada Along tengok."

Kesian sungguh kat adik bongsu sorang tu. Terpinga-pinga. Tak expect kut kena tinggal macam tu. Padahal rancangan ni memang diorang dah rancang awal-awal sebelum dia nikah dengan Hariz pun. Diam-diam. Saja nak buat surprise..

Ni semua tak lain tak bukan rancangan Mak Su la. Semangat dia telefon dari Doha. Nak surprise kan Ezzah.. katanya. Dan memang betul, terkejut betul adik sorang tu tadi. Along menggelengkan kepala.

Ezzah oh Ezzah.

Mak Su memanglah the planner in the family.. indeed she is.

........................................

*pardon the word used.

Here we are -- finally -- Sorry for the lack of update. Serious setiap malam tido awal je kerjanya.. :)