Prolog: 10 tahun = 1 Dekad

Tik tik.

Remote sensor kereta ditekan. Kakinya dihalakan ke arah bus stand bertentangan Sekolah Menengah (P) Raja Hamimah itu. Sepuluh minit dia menunggu di dalam kereta, mengumpul semangat berhadapan dengan gadis bertudung hitam yang sedang berdiri menunggu bas itu.

Fuhhh.. dia berdoa di dalam hati. Minta-minta dibukakan hati gadis yang sudah berada dalam lingkungan 20 tapak dari tempatnya itu.

Amin.

Tangan diraupkan dimuka.

Langkah yang tadinya laju itu, diperlahankan. Perasaan takut mula bercambah di dalam hati. Come on Farhan! Dimana pergi sikap machomu? Si inner self berbicara.

10 derap langkah lagi..

Dia memandang lagi gadis bertudung hitam di hadapannya. 

Abiir Humairah binti Abdul Halim.

18 tahun. Anak sulung kepada pasangan En. Abdul Halim dengan Pn. Hamidah. Kakak tunggal kepada Aiman Haziq binti Abdul Halim, junior dia sendiri. Ex-debater SMKPRH.

Ex-debater. Disebabkan pertandingan bahas Bahasa Melayu itulah mereka bersua muka. Dipertemukan di pusingan akhir Pertandingan Bahas Ala Parlimen Peringkat Negeri Selangor. Jatuh cinta on the spot bila melihat betapa petahnya Abiir membalas hujah tapi nasib tetap menyebelahi sekolah Farhan.

Dan sejak itu, dia cuba mengorek rahsia dari orang sekeliling mengenai Abiir Humaira.

Dari Ihsan, si kawan baik, dia mendapat tahu yang Abiir Humaira itu kakak kepada Aiman. Junior Form 1 sekolah mereka.

Dikoreknya rahsia tentang si kakak dari Aiman.

Apa kegemarannya? Hobi? Tempat lepak? Status? Single, married, or its complicated?..

Dan ini jawapan yang keluar dari mulut Aiman.

"Kak Abiir tu? Mana ada boyfriend, dia tu sumpah nerd gilerr. Dia cakap dia tamahu fikir pasal relationship-relationship ni. SPM bang oiiii. Thick glasses's mode is on."

Disebabkan itu dia tangguhkan dahulu proses mengayat si jantung hati. Berbulan-bulan jugak dia pandang si jantung hati itu dari jauh.. dipujukkan hati kerana dia sendiri pun akan menduduki SPM tahun itu.

Selepas SPM saja, dia menyiasat lagi. Berjumpa dengan Aiman, lepak-lepak di Starbucks, KFC, McD dan mana-mana tempat yang boleh melepak, mencungkil rahsia. Hohooo. Sambil-sambil tu dia jadikan Aiman sebagai informer. Bertanyakan itu ini. Lama jugak dia menjadi stalker.. sampai satu hari Aiman memberitahu.

"Abang Paan suka kat kak Abiir ke? Seriously?"

Mata yang sedia bulat itu bertambah bulat di matanya. Gelak syaitan nirrojim Aiman di tengah-tengah food court Jusco itu. Mahu je Farhan pelempang mamat tu tapi ditahan perasaannya. Mana taknya itulah sumber 'emas'nya. Kalau dia bagi pelempang, memang sahlah kena say bye bye dekat operasi ayat-mengayat Abiir si jantung hati.

"Abang, seriously.. lupakan la kak Abiir tu. Dia cakap dia tak percaya cinta-cinta sebelum berkawen ni. Kalau kawan tu serius nak dia.. dia kena masuk meminang. So abang you got no chance la."

Terkulai layu Farhan di bangku bila mendengar kata-kata Aiman itu. Lama dia memandang Aiman, meminta pengertian tapi sebaliknya Aiman hanya mengangkat bahu lalu menghirup Slurpee dengan rakusnya. Slurpee free mana tak rakus? Hewhewhew.

Sebulan lebih juga dia memikirkan cara-caranya untuk memikat si jantung hati itu.

Tapi semuanya balik kepada kata-kata Aiman.

Kalau serious nakkan si jantung hati tu = masuk meminang.

Itu saja option yang tinggal.

Tapi takkan la sampai nak masuk meminang Abiir kut? Dia nak masuk 18 tahun, aku pun nak masuk 18 tahun.

GILA!

Kepala kata gila, hati kata mahu.

Demit!

Masa tu memang dia kata gila, tak masuk akal -- dan sebetulnya memang dia nak letak tanda noktah pada nama Abiir tu -- tapi bila saja keretanya melewati bus stand SMPRH itu, bila saja lensa matanya mentitik fokus Abiir yang sedang menunggu bas di situ..

Benda yang dia kata gila, tak masuk akal tu semakin hilang.. semakin bertukar jawapan.

Gila dah jadi normal.

Tak masuk akal dah jadi make sense.

Dan seminit selepas tu, dia memberhentikan kereta di bahu jalan..

Dan setengah jam selepas berfikir, tambah tolak, bahagi darab..

Dan akhirnya sekarang dia berada dalam keadaan dua derap langkah dari Abiir yang sedang bermain telefonnya itu.

"Awak.." Perkataan awak itu keluar tergagap dari mulutnya. Oh ini yang keluar dari mulut seorang ex-pembahas?

Si jantung hati angkat muka. "Ye?"

Farhan menggenggamkan tangan.

Satu minit..

Dua setengah minit..

Tiga empat suku minit..

"Bas saya dah nak sampai ni." Dia mendengar Abiir bersuara.

Farhan diam. Kepalanya ligat mencari ayat yang sesuai.. takkan nak berlutut would-you-marry-me kut? Dah la tak ada cincin, tak ada bunga apa? Hanya ada diri sendiri...

"Awak.." Suara itu memanggil lagi.

Ada wallet yang ada RM60 je... kunci rumah dengan kunci kereta..

"Kita kawen." Serentak dia mengeluarkan jam G-Shock dari tangan kanannya. Lalu diserahkan kepada Abiir yang dah melopong di depannya.

Phewww... Farhan tahu, sumpah dia tahu, yang muka dia dah bertukar warna sekarang ni. Wajah dihadapan itu ditatapnya. Jelas sekali riak terkejut di wajah itu.

And yes si jantung hati, saya juga terkejut...

"Err.. you must be joking?" Abiir terduduk di bangku yang disediakan. Lemah kepala lutut.

Farhan turut merebahkan duduknya di sebelah Abiir. Dia sendiri dah lemah kepala lutut. Kalau mama tahu, sah-sah kena ligan ni. Ada ka suka hati pi propose anak dara orang lepas SPM? Lepas SPM ye.. diulang suara.

"Nope. I'm serious."

Abiir bersandar di kepala bangku. Oh oh..

"Tapi.."

Farhan bangun. Perkataan 'tapi' itu menyesakkan kepalanya. The buts, the however.. sumpah memang bukan ayat kegemarannya. Macam bila tengok rancangan realiti di TV.. you're good, great.. and then comes the buts, and the howevers..

Obviously..NO good.

"It's okay. Awak ambik masa fikir.." Farhan dah memulakan langkahnya kembali ke arah tempat dia memakir kereta tadi.

"Farhan...!" Dia mendengar Abiir menjerit namanya. Dia berpaling..

"I'm sorry. I cant."

Farhan berpaling dan berjalan tak menoleh ke belakang lagi.

........

"Oiii apasal ni?" Aiman duduk di sebelah Abiir yang sedang memeluk bantal di ruang tamu itu. Sejak dari balik dari sekolah tadi kakaknya pelik semacam. Bukankah kak Abiir ni selalu happy je ke bila pulang dari sekolah? Tambah-tambah bila dapat jumpa cekgu-cekgu dengan budak pelapis bahas sekolah tu.

"Aiman kenal tak Farhan Ezry? Pembahas sekolah Aiman?"

Aiman mengangguk. "Dia buat apa kat kakak?"

"Dia propose kakak."

"Propose jadi girlfriend?"

"Propose jadi wife."

Memori teringat kembali situasi tengah hari tadi. 'Kita kawen?' Fuhhh that simple two words.. yang dah membuatkan dia jadi tak tentu arah. Ketaq sampai sekarang gua habaq sama lu.

KAHKHAKHKAH.

Ketawa Aiman menyelubungi rumah dua tingkat itu.

Abiir pandang adik lelakinya yang kelihatan suka benar itu. Errr.. ada yang dia tak tahu ke?

"Serius ke kakak?"

Abiir mengecilkan mata. Kenapa dia rasa yang Aiman ada kaitan dengan semua ni?

"Apa Aiman buat?"

Aiman menguntum senyum. Serious Abang Paan, gua memang tabik spring sama lu.

"Aiman..."

"Aiman cakap kalau betul dia serius nakkan kakak.. dia kena masuk meminang!"

"Ya Allah Aiman! Bila kakak cakap macam tu?"

Aiman tersengih monkey. Obviously I made up the story.. duhhh.

"Aiman buat cerita!" Tuduh Abiir.

Aiman mengangguk sambil tersenyum bersalah.

"Yes I am.. dan betul la.. dia serius la tu. Well actually he has his eyes for you since last year. Tapi Aiman cakap kak nak fokus SPM, then he waits.. lepas SPM, Aiman saja ja cakap macam tu tapi serius Aiman tak sangka dia nak ambik benda ni bulat-bulat. Dia tu kaki usik.. ingatkan dia main-main ja."

"And he is not..." Obviously.

Aiman mengangguk sambil menggaru kepala.

"Dah tu kakak jawap apa?"

Abir diam. Muka bersalah jelas terpancar di kepalanya.

"I said I'm sorry."

Aiman terpempan di sofa. Oh oh oh.

"Aiman, you and your endless jokes. Stop it. Please. I beg you." Mata dijulingkan. Bukan sekali Aiman kenakan orang.. beratus kali dah. Kali ni? The biggest of all.

Abiir bangun dari duduknya. Pening memikirkan benda-benda ni. Ingatkan kalau tolak boleh relax, rupa-rupanya lagi sakit dari terima proposal. Demit.

"Kakak tak suka dia ke?" Tanya Aiman bila Abiir dah sampai ke kaki tangga.

Diam.

No answer.

..................................................................

Assalamualaikum semua.

Oh yes ini cerita pasal Along. Siapa tahu Along yang kaki usik tu rupa-rupanya dah pernah kena 'usik' ten years before? HAHAHA. Aiman is the winner. Eceh.

Tapi kan this is just a prolog, cerita next -- after ten years tu -- sesungguhnya saya tak tahu apa lagi nak tulis. So kalau lepas ni hiatus lama-lama, I'm sorry. Nampak sangat la idea tak sampai lagi. Hewhew.

Diharapkan anda-anda-anda-anda-yeee-anda sukakan 10 tahun = 1 dekad ini.

InshaALLAH.

Fiiamanillah.