Bab 5: 10 tahun = 1 dekad

Abiir membontoti ibunya yang sedang sibuk melabel buku itu. Jika ibu ke kiri, dia ke kiri. Jika ibu ke belakang, dia turut ke belakang. Tapi ibu masih tetap dengan keputusan yang ibu buat lima jam yang lalu. Ibu tetap tak akan menemaninya ke Zam Zam dinner nanti!

"Ibu, pleaseeeeee." Lama bunyi 'e' itu dia sebutkan.

Ibu menggeleng perlahan. "Kakak pergilah, bawak ibu buat apa. Lagipun ibu nak jumpa abah. Sehari dah tak jumpa ni." Ibu tersengih lama.

Abiir membuat muka. Sehari tak jumpa ya ibu? Lunch tadi bukan dengan abah ke? Tapi itulah abah dengan ibu. Happy couples.. indeed.

"Kalau kakak cakap tak jadi boleh tak ibu?" Tanya dia sambil mengangkat buku yang dilabel ibu ke rak yang sepatutnya.

Ibu diam. Abiir memalingkan muka.

"Apasal kakak macam takut sangat nak pergi ni?" Dahi ibu sudah berkerut.

Abiir melakar senyum tak senyum. Bahu diangkat. "Entah." Sebab dia dah berkahwin kut. Tapi perkataan itu terlekat di anak tekak. Tak sampai keluar..

"Pergi je la. Be professional."

"Professional kakak dengan budak-budak tadika tu je ibu.." Amboi.

"It's up to you but remember salah satu ciri orang munafik ialah bila dia berjanji, dia.." Mata ibu berpaling kepadanya meminta jawapan.

"...dia memungkiri janji." Abiir menjawap perlahan.

"Kalau kakak segan nak jumpa dia. Just do your work dan lepas tu baliklah."

Abiir mengangguk.

"Lelaki ey?"

Abiir memandang ibu seraya mengangguk. Keningnya diangkat sebelah. "Kenapa bu?"

Ibu angkat bahu. "Kut-kut boleh jadi calon menantu ibu.. perhaps?" Mata dikenyitkan lalu kaki diangkat pergi ke belakang sebelum anaknya meroyan tak sudah bila isu 'calon menantu' itu dinaikkan dalam butir bicara.

Abiir ternganga dan sebelum sempat dia membalas ibu sudah ke belakang dengan buku-buku lebihan. Ahhh ibu ni! Sempat lagi tu..

Tapi bu... nak buat camner ibu.. laki tu dah ada orang yang punya.

Talking about good opportunity only comes once in life. Ye ke?

.....

Abiir melangkah jua ke pintu masuk restoran Zam Zam itu dari keretanya. Perlahan-lahan dia berjalan, kepala masih lagi 50-50 untuk ke dalam. Kalau aci dia balik cakap ada emergency ke apa ke boleh tak?

Tapi kaki masih tetap melangkah. Lebih kurang sepuluh langkah lagi dia bakal masuk ke restoran..

Balik? Tak? Balik? Tak? Ba..

"Abiir." Satu suara memanggilnya dari belakang.

Tanpa menoleh pun Abiir dah tahu pemilik suara tu. Perlahan-lahan dia berpaling.

Farhan melambai tangan. Dia berjalan menghampiri Abiir yang kelihatannya macam terkejut monkey itu.

"Hai." Katanya sebaik saja dia sampai disebelah gadis bertudung hitam itu.

"Hai." Dia memandang Farhan yang masih berkemeja biru itu. Lengan baju sudah disinting ke siku. "Baru balik kerja?" Sambungnya.

Farhan menyeluk poket sambil mengangguk. "Apasal berdiri je tadi tak masuk?" Kening terangkat.

"Err,, err.." Abiir cuba memikirkan idea.

Farhan tersenyum. "Jomlah masuk." Kaki melangkah perlahan memasuki pintu masuk restoran dan meninggalkan Abiir yang terkulat-kulat mahu menjawab itu..

Kalau ditunggu juga.. sah-sah Abiir tak akan masuk punyalah!

.....

"Nah." Tangan sudah dilunjurkan kepada Farhan bersama dengan resit dari Pusat Servis Proton itu sebaik saja mereka duduk di tempat masing-masing, sambil menunggu waitress datang menghantar menu.

Farhan mencapai dengan tangannya. Kertas putih berlipat dua itu diletakkan di dalam poketnya.

Abiir mengerut dahi. "Tak nak bukak tengok?"

Sebelum sempat Farhan membuka mulut, handphone yang diletakkan di atas meja itu bergetar meminta untuk diangkat. Farhan mengangkat tangan, meminta kebenaran untuk menjawab.

Abiir membuat muka. Entah kenapa dia tak berapa berkenan macam ni. Apa yang dia mahu buat sekarang ni ialah bagi resit dan balik tapi entah kenapa Farhan seakan-akan mahu memanjangkan masa.

Entah-entah orang yang sedang Farhan menjawab panggilan ini ialah isterinya?

Gulp. Abiir terasa seperti kerongkongnya disekat. Sungguh dia tak mahu dicop sebagai pemusnah rumah tangga orang..

Pandangannya jatuh di atas tangan kanan yang sedang memegang phone itu.

No wedding band, both on his hand, all on his fingers.

Tapi memakai cincin tak bermaksud orang tu dah berkahwin kan? Dan tak memakai cincin pun tak bermaksud orang tu masih bujang.. kan? kan?

"Lama tenung." Entah bila dia tak sedar yang Farhan sudah habis bercakap di telefon. Dia cuba untuk mengkomposkan diri.

"I rasa kan.. I balik dulu la kut.." Abiir memandang Farhan meminta pengertian.

Farhan mengerutkan dahi. "Laa order pun belum ni?"

Abiir menggeleng. "I dah makan dah.." Tengah hari tadi.

"Abiir.." Lembut lelaki itu menuturkan.

Abiir diam, memandang seorang kanak-kanak yang sedang disuap ibunya itu.

"Alla.. temankanlah I sekejap. I janji tak lama, lepas makan, kita balik.. please."

Abiir mengalih pandangan ke wajah di hadapannya yang penuh mengharap itu. Lama dia menyoroti muka putih bersih itu. Mata smiling eyes..

Halahaih. Abiir mengeluh.

Entah kenapa, sebab apa, Abiir mengangguk perlahan.

"Thank you." Senyuman terlakar di wajahnya. Ikhlas.

.........................................

My sis once said that it looks pathetic bila dia nampak orang duduk makan, alone? Dia kata dia lebih rela xmakan, or take away dari duduk makan sorang-sorang.

What say you?

psstttt: E letak balik link BS. So sesiapa yang xsmpat baca, boleh baca balik. Hihi.

Bab 4: 10 tahun = 1 dekad

Farhan memperlahankan volume lagu bila mendengar incoming calls yang meminta-minta di angkat. Tangannya menekan punat bluetooth headset di telinga kanannya. Matanya masih lagi difokuskan di hadapan tapi sebenarnya tiada apa pun yang perlu dirisaukan bila melihat keadaan jalanraya yang tengah jam begini. Tak bergerak pun keretanya ini. Gerak pun sikit je dah kena tekan brek balik.

"Hello."

"Hello." Jawab suara di sebelah corong sana.

Farhan menaikkan kening. Perempuan. Tapi kenapa macam tak kenal. Bukan suara Alina, setiausahnya. Bukan suara mama. Bukan suara Ezzah.

"Siapa ni?"

"Oh saya Abiir.. kereta saya encik langgar hari tu.. tapi adik saya yang bawa. Dia dah balik Sabah.." Terang suara lembut itu lagi.

Abiir? Farhan hampir melopong.

Ya Allah. Rasa macam nak meloncat je. Baru dia teringat kisah malam minggu lepas. Sungguh dia terlupa pasal insiden langgar bontot Gen 2 tu. Mana taknya bila sibuk dengan kerja, habis lupa dan lagipun hari selepas tu ada jugak dia menunggu panggilan dari Aiman tapi hampeh. Budak tu kelu tanpa berita. Rupa-rupanya balik Sabah! Tinggal urusan dekat Abiir.. and wait kereta Abiir ke yang dia terjah dulu tu?

"Abiir! I lah ni.."

Abiir di hujung talian terdiam. I mana pulak ni?

"Farhan." Tanpa perlu bertanya, Farhan terus memperkenalkan diri.

"Ohhhhh.. you." Hanya itu mampu dia katakan.

"Yes, me. Kereta tu macam mana?"

"Oh I dekat Proton sekarang ni. Ambik kereta I.. er.. I call ni sebab nak cakap yang nanti I bagi you invois."

"Ohh.. bila?"

"Bila?"

"Bila you nak bagi invois? You tahu I dok kat mana ke?"

"That's why I called.."

"Oh kalau macam tu lunch esok macam mana? Kita jumpa kat restoran mana-mana." Farhan mencucuk jarum.

Abiir terdiam. Ni nak ajak dating ke apa ni? Dating? For God's sake, Abiir, he IS married. Hand off!

"I kerja." Balas Abiir dan memang pun. Waktu lunch dia mana sama dengan orang lain bekerja. Waktu lunch orang lain tulah dia sibuk bila si kecil semua tu nak balik. Dan kalau tu ada juga yang stay sebab family ada kerja.

"You kerja apa sampai tak da lunch ni?"

"I cikgu tadika."

Ohhhh. Farhan terdiam. Tangan mengetuk stereng. Berfikir. Selepas seketika. Senyuman menghiasi bibir.

"Dinner?"

Abiir diam. Sudahhh. Dinner pulak. Pelik betul lelaki ni.. bukan malam ke dia lebih elok stay kat rumah dengan anak bini.

"Takkan cikgu tadika pun kerja sampai malam kut." Tanya Farhan bila Abiir hanya diam tak menjawab di hujung sana.

Abiir diam lagi.

"Abiir.."

"Kalau I just drop kat mana-mana ke? or you can come to my mom's bookstores. I ada sampai petang."

Farhan diam.

"Oh no. Dinner okay? Dekat Zam-zam. Near our places kan?"

"Tapi.."

"Ohh ohh sebenarnya I tengah driving ni. Kira jadilah eh. Zam-zam. After Maghrib.."

Tuppppppp.

Farhan mematikan talian. Dan terus dia memberikan signal ke kiri, memasuki persimpangan masuk ke Shah Alam dari Federal dengan senyuman menghiasi wajahnya.

Mahu lari lagi ye cik Abiir?

........

Abiir yang berada di pusat servis Proton itu hanya mampu memandang HTC yang sudah gelap itu. Speechless. Macam tu je dia putuskan talian? Senangnya..

"Kenapa ni kakak?" Suara Abah memasuki gegendang telinganya. Abah datang memberi resit pembayaran kepadanya.

"Tak da apa-apalah Abah. Jom balik. Dah nak dekat Maghrib ni." Abiir HTC warna hitam dimasukkan ke dalam beg tangan. Tangannya mengambil membuka pintu belah pemandu lalu masuk ke dalam kereta. Enjin dihidupkan.

Abah memandang jam di tangannya. "Nanti kakak berhentikan Abah depan surau je lah. Balik nanti Abah jalan je."

"Dah telefon dah orang yang langgar kereta kakak ni?" Abah bertanya bila kereta mula bergerak.

Abiir hanya mampu mengangguk lemah. Ni memang nak kena jumpa dia jugak la esok eh? Dia mengeluh.

Aiman ni memang nak kena. Dalam banyak-banyak orang kenapa dengan Farhan juga dia nak accident?!


.......

Aiman yang berada di UMS itu hanya tersenyum memandang skrin laptopnya. Dua mesej inbox di Facebook itu menarik minatnya. Satu dari kakak terchenta.. dan satu lagi dari abang senior terhormat.

The funny thing is... both are talking about the same thing.

Abiir: Aiman tak cakap pun yang langgar tu kereta Farhan.

Dan Farhan pulak: Weii dude. You didnt tell me that it's your sis's car. Hella fun. Gotta enjoy that. HAHAHA.

HAHAHHAHA.

Selamat dia gelak kaw-kaw di dalam biliknya ini.

Fuhhhh.

At least, hilang juga beban stress mengadap dissertation untuk project akhir master dia ni.

Aduhai kakak dan abangku ini....

..............................................................

Assalamualaikum. Dengan ini saya secara humblenya ingin memohon maaf atas keterlambatan (amboii) updates. Minta maaf sebab first saya busy. Hospital back and forth. Penat. Second, weekend saya ada date. Since dia nak kena keje dekat hospital hulu yang tada entertainment life. Maka luangkan masa sedikit. Third, internet rumah yang macam apa ntah. Kejap-kejap no connectivity. Saya online pun through hp. Dan kalau updates guna handphone tadak feel. So saya hanya mampu bermain twitter saja. Hihi. Keempat, my uncle passed away due to cancer last week. Masa dihabiskan di kampung. Kelima, kadang-kadang tu malam-malam saya tengok drama kuriya. Hahhaha. Lastly, bila ada masa, dan tak penat. Idea tak datang. Yang ni major. Selalu. Sorry eh.

Saya harapkan anda semua sihat-sihat belaka.. jaga diri elok-elok. Lead a healthy life. InshaALLAH. Marilah kita sama-sama mengurangkan beban dukter-dukter di Malaysia. Eh tetiba.

Dan marilah sama-sama berdoa yang E diberi ilham sebanyak yang mungkin. Seriously I'm running out of track these days.

Okayy selamat dah luahkan perasaan/ memberi alasan (ntahpapa).

Assalamualaikum.