Poskad 8

MARDIA DUDUK bersila di atas kerusinya. Kepalanya dah tepu dengan teori-teori Mechanics of Materials ni. Dari pagi sampai pagi sampai petang kepalanya cuba mengamal dasar selami MOM. Selam punya selam, tengok-tengok dia sendiri yang makin pening. Makin dibaca, makin banyak dia rasa tak faham. Sekarang, otaknya sudah tidak boleh menerima input lagi. Lantas kepalanya mula menarik keluar earbuds di telinganya. Mahu ke tandas, membasuh muka. Moga-moga lepas ini, bolehlah dia kembali segar untuk menelaah lagi.
           
Suara gelak di luar sana menarik minatnya. Papppp. Buku terus ditutup. Terus dia bingkas bangun. Langkah kaki diaturkan ke depan, lampu kompartmen bilik Nab saja yang bercahaya. Kak Fatin mesti balik rumah dan Ais mana lagi kalau tak kat studio kesayangan dia tu.
           
Langsir diselak dari luar.
           
Nab elok bersila atas lantai sambil makan Pringels cicah aiskrim Vanilla.
           
Cisss. Tak aci!

Orang sibuk-sibuk stress nak final minggu depan, dia boleh layan Pringles cicah aiskrim Vanilla. Siap tengah tengok Family Outing lagi. Episode Cha Tae Hyun. Double tak aci! Itulah episod kegemarannya. Lawak selawak lawaknya! Lantas dia membetulkan silanya di sebelah Nab. Tanpa dipelawa tangan terus mengambil Pringles lalu dicicahkan dengan aiskrim. Not healthy but superbly yummeh. Sinful.

“Sampai hati tak ajak?” Mata ikut sekali melihat adegan dua kawan baik -- Cha Tae Hyun dan Kim Jong Kook -- bergaduh itu.

“Kau dok karaoke lagu Hindustan tadi. Tak sampai hati nak kacau.. feeling on the top. Terkesan jiwa aku dengar..”

Sungguh bila masuk fasa mau exam je, mesti minah ni akan stress. Pastu dia akan plug in earphone, and sing along. Phewww. Bernanah telinga ni dengar. Ni nasib baik Mardia sorang je dalam bilik, kalau ada Ais memang lagi havoc, mana taknya kedua-dua mereka mesti akan berkaraoke secara berjemaah. Sorang lagu Hindustan, seorang lagi lagu orang putih. Dua bahasa bersatu. PBB dengar pun boleh jatuh air mata terharu.

“Ais tak balik lagi?” Mardia bertanya. Keropok Pringles dimasukkan ke dalam mulut.

Nab menggelengkan kepala. Matanya masih melekat kepada Cha Tae Hyun di skrin. “Kalau tak sah-sah dia akan join kau karaoke tadi.” Sempat dia mengenakan Mardia sekali lagi.

Mardia tersengih monkey. Kena kepuk dengan bedilan ayat Nab yang sinism.

“Kuat eh aku nyanyi tadi?”

“Boleh tahan la. Dengar dari tingkat bawah tadi. Kajol dengar pon boleh kalah bila dia dengar kau dok bolechudiyan, bolekangna.. agaknya kalau aku chop kepala kau tu boleka?”

“Sorry sorry. Stress tau tak mengadap MOM tue.”

“Aku dah dok tiga tahun dengan kau. Faham sangat dah. Tengok ni apa aku beli?” Nab meletakkan beg plastik hitam di atas riba Mardia.

Tanpa disuruh-suruh, Mardia menyeluk keluar isi dalam beg plastik itu.

Kotak headphone. “Headphone?” Kening diangkat.

Nab mengangguk. “Headphone aku dah rosak. Persediaan. Nanti kalau kau dengan Ais berjemaah aku sarung kat kepala buat pendinding. HWAHWHAHAA.” Nab versi gelak syaitan nirrojim.

Kedebaappp.

Beg plastik tu hinggap di paha Nab.

“Nak kena kau ni kan Nab. Kau ada satu tahun lagi dengan aku Nab.. jaga kau.” Mata dijegilkan buat efek marah.

Nab menjulingkan mata. Macam aku takut..

Tiba-tiba Mardia diam. Muka yang tadinya gembira bertukar kusam. Nab mengangkat kening. Aikkk tak paham sungguh dengan minah ni. “La awat ni?”

“Ni semester last Kak Fatin dengan Ais..” Mardia memandang kosong dinding di hadapannya.

Nab mengangguk perlahan. Aa’ah baru perasan. Tiga tahun mereka berkongsi bilik dan dalam beberapa minggu lagi Kak Fatin dengan Maisa akan tamat sesi degree mereka. Kak Fatin dengan Bioteknologi dan Maisa pulak dengan Senibina (Part I).        

Dengan kak Fatin dia tak kisah sangat sebab bila-bila mereka boleh berjumpa sebabnya rumah Kak Fatin tu macam belakang universiti je. 10 minit perjalanan sampailah tapi dengan Maisa? Boleh tarik nafas lagi kalau dia sambung Part II kat Malaysia kalau dibuatnya dia sambung di luar negara? Memang makan jari la kalau nak jumpa selalu. Nak bertepuk tampar macam sekarang ni…

“Nab..” Tiba-tiba dia rasa ada idea jatuh mendarat. Tak semena-mena.

Nab berpaling ke arah suara yang dah bertukar nada tu. Tadi macam sedih, sekarang macam terlebih teruja pulak lagaknya.

“Jom kita jalankan misi sebelum diorang habis nak tak?”

Nab mengecilkan matanya. Tajam memandang wajah bercahaya di hadapannya. Mardia memang penuh dengan idea-idea entah-happapa dia tu.

“Kau jangan..”

Nab teringat kenangan mereka di tahun satu bila Mardia tiba-tiba ajak mereka -- Kak Fatin terselamat sebab masa tu dia balik ke rumah -- mengikutnya berjogging hanya semata-mata kerana dia naik 1kg. Kalau waktu-waktu sesuai tak apalah lagi tapi Mardia ajak mereka berjogging pada pukul empat pagi; di atas alasan orang tak ramai, dan ya memang betul la orang tak ramai!

Empat pagi ye kawan-kawan, diulang suara. EMPAT PAGI! -- dan akhirnya misi berjogging mereka itu bertukar menjadi misi-ku-dikejar-dengan-pak guard. Lintang pukang mereka berlari. Mana taknya baru first year. Mana tak takut bila terpandang muka pak guard yang bermisai lentik dan bersuara garang tuh.

Phewww. Nab mengelap peluh. Sampai sekarang pun dia masih trauma lagi bila nampak pak guard bermisai lentik tu.

Mardia tersenyum monkey. “Aku janji ni biasa-biasa je.” Tangan diangkatkan ke atas tanda bersumpah.

Nab menggelengkan kepala. Sungguh senyuman itu sebiji sama dengan senyuman masa dia merencanakan misi empat pagi tu. Sunguh tatipoo.

“Senyuman kau tu.. err macam tak kena je ni. Macam tak boleh nak berjaya je.. macam misi jogging kau masa kita first year tu. GAGAL!”

“Kau ingat lagi?”

Nab menjulingkan mata. Mau tak ingat… Boleh masuk pengalaman pahit dalam buku biodata tau.

“Tapi okay apa. Kita ‘jogging’ jugak apa tuh.” Perkataan jogging itu di quote-unquote guna tangan.

“Jogging palahotak kau. Tu dah kena ligan.. phewwww. Nasib baik doh tak kena tangkap. Kalau kena mana nak sorok muka mak ni u’olls?”

Kedua-dua sambung gelak. Memang memori bila teringatkan balik kenangan first year tu. Dah tiga tahun rupanya mereka sebilik. Nasiblah dapat teman sebilik yang otak tak pernah center ni. Kreatif semedang!

“Kau nak buat apa?” Nab mengangkat kening.

Mardia menyimpul senyum. “Haaa.. mai sini.” Tangannya didekatkan di telinga Nab.

Sok sek sok sek.

Mardia menerangkan plannya kepada Nab. Nab terbuntang mata.

This is far crazier than misi empat pagi tuh.

Serius tatipoo.

Poskad 7

MATANYA TERTUMPU lama ke arah skrin TV di tengah-tengah kafe yang sedang menayangkan drama siri korea kegilaan ramai tu, My Girl. Dari tadi matanya melekap di skrin itu sambil menunggu makanannya yang dipesannya itu siap.

Hatinya sudah menyanyikan betapa kacaknya Lee Junki ni. Pelik tak pelik, dia memang suka watak kedua lagi dari watak utama; yang rata-ratanya semua orang suka sebab handsome, bergaya lagi menawan. Kadang-kadang itu geramlah jugak kenapa yang baik selalu dibuat watak kedua dan dibiarkan sepi, tidak diketepikan oleh heroin drama itu.

“Aku tak faham sungguh kenapa la kenapa Yoo Rin ni pilih Gong Chan. Padahal Jun Ki tu la yang jadi her crying shoulder. Yang ada bila dia sedih, yang protect dia..”  Maisa dah masuk gear jadi pengulas filem berjaya.

“Love, Ais. Love..” Nab bersuara. Matanya masih menyoroti Gong Chan yang sedang bergaduh dengan Yoo Rin di skrin TV itu sambil selang seli dengan ketawa kecilnya. Minatnya pada watak Gong Chan itu memang Maisa sedia maklum.
           
“Tapi kan Ais. Gong Chan ni handsome kan dia? Kau rasa ada tak stok kachak-kachak macam ni kat studio kau?” sambung Nab lagi. Sekarang ini tumpuannya bukan di Gong Chan lagi tapi sebaliknya kepada Maisa yang sudah membuat muka tu. Nab tahu sangat apa muka yang Maisa cuba tunjukkan tu. Apa lagi kalau tak bukan muka menyampah dia tu.
           
“Kalau kau suka dia sebab muka, baik tak payah Nab. Itu lust namanya, bukannya lurveee.” Dia counter attack balik. Perkataan love tu dishahdu-kannya sedikitnya. Halahaih. Lurveeee.. kunun.
           
“Good look is a bonus. Well obviously, our Mr Gong Chan here is a good at heart too. Takdalah teruk sangat.”
           
Maisa diam. Macam betul pulak teori cik Nab ni. Gong Chan itu memang ada baiknya tapi Lee Junki yang selalu ada di sisi Yoorin. Mata disorotkan kembali ke arah TV. Gong Chan dengan Miss ex-girlfriend yang mengada tuh.
           
“And I cant get why Gong Chan boleh accept dia lepas dia buat macam tu?”
           
Nab menggelengkan kepala. “Again, Ais…” Dia memberhentikan ayatnya lalu menyambung.

“Love..”
           
“Love.”

Mereka menjawab serentak.
           
“Tahutapaaa.”
           
“Tahutapaaa.”
           
Sekali lagi mereka berirama sekali. Nab dengan Maisa dah tergelak suka.

Sometimes, great minds have a Bluetooth.
           
Kak Fatin yang duduk bersembang dengan Mardia itu tergelak sekali melihat telatah dua kawan baik yang berlainan dari segala aspek itu. Kalau orang lain tengok, aci-aci je akan keluarkan equation; Ais ≠ Nab.
Mana taknya kalau Ais pilih A, Nab sure-sure punya akan pilih Z. Kalau Ais kata utara, Nab kata selatan. Kalau Ais suka hitam, Nab suka putih. Dan macam tadi Ais suka Junki, Nab pula suka Gong Chan.

Completely opposite!

Tapi yang peliknya dua-dua boleh tahan kerenah masing-masing. Nab boleh terima je bila Ais naik angin siapkan drawing pastu kena reject dan Ais pulak boleh terima Nab yang kaki perfectionist tu. Dan akhirnya equation bertukar menjadi Ais = Nab.
           
“Apa yang kak Fatin dok renyih sorang-sorang ni?” tanya Nab. Air jus tembikai itu dihirupnya. Letih pulak berdebat dengan cik Ais ni.
           
“Korang ni.. gaduh je kerjanya.”
           
“Biasalah. Gaduh ni tandanya sayang… kan Ais kan?”
           
“Tadernya aku nak sayang ko…” Maisa menjelirkan lidah. Nab membalasnya dengan menjelirkan lidah sambil membuat mata sekali.
           
“Tengok tu.. sudah-sudah. Ni Ais.. Tadi aku nampak..” Mardia sudah tersengih monkey tu.
           
Maisa memandang Mardia? Tak faham dengan asal usul soalan Mardia tu. Tiba-tiba nampak.. tapi nampak apa?

“Nampak apa?”        

“Nampak Ais tengah date.”
           
Fuhhh. Hampir terkeluar jus mangga dari mulut Maisa. Nasib baik sempat ditahan. Kalau tak memang free free air tu mendarat di muka Mardia yang duduk bertentangan dengannya itu.
           
Nab memandang Maisa dengan pandangan yang sukar ditafsirkan. Kak Fatin pun.
           
“Ahhh sudahh.. bila pulak aku date. Due date taulah. Minggu depan hari Jumaat. Don’t forget to remind me.”
           
“Tadi aku nampak kau dok makan dengan..”
           
“Dengan siapa wei? Lelaki? Serious Ais?” Sampuk Nab sebelum Mardia menghabiskan ayatnya. Matanya dah hampir terjojol keluar. Terkejut punya pasal. Sejak bila Maisa dah pandai keluar makan dengan budak lelaki.
           
Mardia menjeling. “Ish kau ni! Dengarlah dulu..”
           
Nab menunjukkan isyarat okay. Lantas dia membisu. Matanya kekal difokuskan kepada Mardia. Menunggu cerita dengan rasa tak sabar.
           
“Dengan Ahmad Redha Ihsan. Final year Automotive. Ex-president SOE. Ex-ketua Kak Fatin.” Kata Mardia dalam satu nafas. Apa yang dia tahu pasal Ahmad Redha Ihsan, terus dia keluarkan terus di situ.
           
“Sejak bila kau ada boyfriend?”
           
“Sapa kata dia boyfriend aku?” Mata dijulingkan.
           
“Bukan ey?”
           
Kepala digeleng laju-laju. Confirm.
           
“Ohh.. lega aku dengar.” Kata Mardia.
           
Mendengar jawapan dari Mardia itu, Nab dan Maisa cepat-cepat memandang ke arah Mardia yang sedang menghirup air Teh Aisnya itu. Macam ada sesuatu tak kena je pada ayat Mardia tu. Kening masing-masing di angkat macam kening The Rock tu. Takkan kut Mardia yang dah ada tunang ni terjatuh hati juga dekat si encik kad matrik tu kut?
           
“Dia tu adik beradik Don Juan. Such a sweet talker and most of the girls of SOE orbits him. Macam galaxy dah aku rasa SOE tu. Like he’s the sun and they’re..”
           
“The planets.”

“Wow that was a good metaphor! Tukar course la Mardia, jangan ambik engine, ambik TESL.”

“But wait macam mana kau kenal dengan encik matahari ni?” Kepalanya berpaling pulak ke arah Maisa. Otak ni dah serupa jigsaw puzzle, ada benda yang hilang. Sejak bila pulak Maisa berkawan dengan budak SOE ni? Setahunya 24/7 Maisa adalah sama ada di bilik ataupun dengan budak studio. Bila masa pulak brother Ahmad Redha Ihsan, si final year Automotive, Ex-president SOE, ex-ketua Kak Fatin ni boleh masuk cerita ni? Dia menggaru pelipisnya sambil menunggu jawapan Maisa.

“Aku jumpa kad matrik dia hari tu. Tadi tu dia just nak ucap thanks. That’s all.”

Tiga kepala di hadapannya mengangguk-angguk tanda memahami.

“Speaking of the devil, tu dia girlfriend terbaru dia. Amirah. Belakang korang pukul 12.” Kata Mardia perlahan-lahan.

Nab berpaling perlahan-lahan, matanya tertinjau-tinjau mencari gerangan Amirah, si planet yang mengelilingi sang matahari di galaksi SOE itu. Sambil-sambil tu dia berlakon, seolah-olah melihat makanannya yang dipesannya itu sudah siap ke belum.

Nab memang pelakon cap ayam. Nampak sangat kut dia dok terhendap-hendap, memandang Amirah itu.

Maisa menggelengkan kepala. Lawak sungguh bila melihat lakonan Nab yang kelihatan janggal gila itu.

Matanya terus berpaling ke arah koordinat yang Mardia cakapkan tu. Tak payah berlakon-lakon, tengok saja…

Matanya berhenti di gadis tinggi lampai yang memakai kemeja kotak-kotak, berseluar jeans dan selendang bewarna biru laut itu. Cantik. Hatinya berbisik.

“Tengok girlfriend dia tu. Konfem, dia pun handsome.” Komen Nab.

Kak Fatin mengangguk laju-laju. “Dia okay. Leadership pun bagus. Cuma satu tu je la. Perempuan.” Sambung kak Fatin. Dia sudah kenal sangat dah dengan Ihsan tu. Dah berkali-kali juga mereka bekerja di bawah satu program dan memang tidak dinafikan kemahiran leadership Ihsan memang meletupz kau memang the bomb. Dia bukannya kaki diktator sebaliknya mengamalkan sikap berdiplomasi. Mungkin disebabkan itulah ramai adik-adik junior yang jatuh hati.

“Budak kelas aku pun ramai yang suka kat dia. Nasib baik aku ni single but not available. Kalau tak masuk juga dalam peratus geng-geng planet matahari tu. Hot stuffs sangat. Tak sesuai dengan Ais yang innocent nih!”

“Sejak bila aku jatuh dalam kategori innocent ni?” Maisa mencebir. Tak semena-mena dia masuk dalam topik ‘The Sun Of SOE’ ini tapi bila mengingatkan kembali gaya dia bersembang dengan perempuan di telefon petang tadi.. Fuh, lembut ya amat. No wonder..

Silap hari bulan, mak orang pun boleh jatuh hati.

Silap hari bulan, dia sendiri boleh hilang prinsip diri.. Janganlah! Maisa berbisik dalam hati.

“Innocent lah dalam bab-bab macam ni. Nanti kang, frust dengan dia boleh touching seumur hidup kut.”

“Yellah sangat…”

“Jangan kata Ais… tapi takkanlah…” Kata-kata Mardia dimatikan bila nombor makanan mereka dipanggil menerusi pembesar suara itu.

“Ahh makanan kita dah siap. Biar kak Fatin saja yang pergi ambik…” Kak Fatin bingkas bangun untuk mengambil makanan mereka di tempat makanan panas kafe itu dan tak sampai beberapa minit, dia kembali dengan tray yang berisi makanan-makanan yang telah dipesan mereka. Kak Fatin mengagihkan makanan masing-masing. Nasi pattaya untuk kak Fatin… Nasi goreng ikan masin untuk Mardia… Mee Kung-foo untuk Nab Nom Nom… dan Char Kuew Teow untuk Maisa!

Hoyeahhh. Nikmatnya hidupp bila boleh makan.

“Ya Allah, lupa pulak nak ambikkan sudu dengan garfu.” Kata Mardia. Dahinya diketuk perlahan. Adoi boleh pulak terlupa padahal bekas sudu dan garfu tu betul-betul dengan tempat makanan panas ni.

“Tak pa lah aku ambikkan.” Maisa terus bangun dari kerusinya dan bergerak ke tempat makanan panas itu dan kembali dengan empat set sudu dan garfu itu.

Tangannya menyerahkan set garfu dan sudu itu kepada Nab yang duduk di sebelahnya..

Tangannya dipanjangkan sedikit lalu memberi set yang sama kepada kak Fatin.

Lalu diberikan pula kepada Mardia yang duduk bertentangan dengannya.

“By the way Ais.. takkan kau tak jatuh hati kut tengok Ihsan tu?” tanya Mardia bila sudu itu bertukar tangan. Sebenarnya itulah soalan yang dia mahu sampaikan tadi terpaksa dipendamkan bila mendengar nombor makanan mereka dipanggil oleh mak cik kafe itu.

Gasp.

Maisa terkedu. Soalan yang tak pernah terlintas langsung dalam kepalanya. Tambah-tambah lagi dari mulut Mardia.

Kedetiingggg.. Kedengaran bunyi sudu besi itu berlaga dengan jubin kafe.

Maisa tersenyum awkward.

Er.. she didn’t see that coming too!!


Poskad 6

“TEMPAT NI kosong tak?” Tegur satu suara yang mengganggu konsentrasinya yang sedang melahap nasi putih gulai ikan keli itu. Kepalanya diangkat memandang si empunya suara.

Satu.. dua..
           
Tuppp. Dia berpaling ke arah lain. Teringat kisah naik bas sebelum cuti semester lepas. Fuh fuh fuh. Ingatkan di stesen bas hari tullah kali terakhir dia berjumpa dengan lelaki itu tetapi rupa-rupanya… Pandangannya dihalakan ke arah kanan dan kiri kafe.
           
Lengang. Meja kosong berlambak di kanan dan kiri mereka.
           
Hanya beberapa pelajar saja yang sedang menjamah makanan mereka. Kena sangatlah dengan pukul 3.30 petang. Bukan waktu peak hour.. selalunya waktu ni pelajar akan berada di dalam kelas atau pun di bilik masing-masing.
           
“Well saya seorang.. so tak syok aa makan sorang-sorang kan.” Terang si empunya suara. Maisa memandang ke arah tali lanyard yang tergantung di leher lelaki itu. Dia melarit senyum dalam hati.
           
“Ada orang tak?”
           
Maisa, relaks.. Dia memberitahu diri. Dia menarik nafas, hembus, fikir.
           
“Duduk aa.” Akhirnya dia membenarkan juga.
           
Ihsan tersenyum lalu duduk di hadapan miss bazooka yang sudah menyambung suapannya itu.
           
“Sama.” Komennya bila melihat isi lauk mereka yang hampir sama itu. Yang bezanya hanyalah kuantiti nasi saja dan ulam-ulam di pinggan miss bazooka itu. Yang lain, semuanya sama.
           
Maisa mengangkat muka. Matanya menjeling ke arah pinggan di hadapannya.
           
“Yang ni je yang tinggal pun.” Komen Maisa.
           
Ihsan tersenyum lagi. HA HA HA. Memang pun.. yang tu aja yang tinggal di akhir-akhir waktu ni. Kalau nak harap ikan bakar atau ayam goreng berempah di waktu sayup macam ni. Jangan haraplah.. ni pun dah cukup baik la ada sikit. Kalau tak, sambung ‘berpuasa’ la gamaknya. Terpaksa menunggu makan malam nanti.
           
“Lambat lunch?”
           
Maisa mengunyah perlahan-lahan. Haishh rajin pulak dia ni bersembang. Orang tak nak bersembang, dia lagi rancak bertanya soalan.
           
“Tadi ada discussion dengan studio master.”
           
Ihsan mengangguk sambil matanya melirik ke arah sketch book saiz A3 di atas meja itu.
           
“Architecture student?”
           
Maisa menjulingkan mata sambil menggeleng. “Nayyy. Budak accounting.”
           
Ihsan tergelak. Sudu dimasukkan ke dalam mulut. Dikunyahnya perlahan-lahan sebelum membalas balik loyar buruk miss bazooka ni.
           
“Ada ke budak accounting bawak bazooka jalan-jalan? And those big size of sketch books. I personally don’t think so.” Keningnya diangkat, tanda tapercayaaaa.
           
“You know and you ask.. hurmm. Cerdiknya.” Mata dijulingkan lagi.
           
“Well assumption makes us nowhere. Kan? So architecture student?” Dia bertanya lagi.
           
Lambat-lambat dia mengangguk. Malas dah nak melayan. Lagi dia menjawab, lagi tu encik kad matrik ni membalasbalik. Nampak sangatlah lelaki ni jenis yang tak akan mengalah kalau dia nak sesuatu. A good sense of leadership, may be? Otak Maisa mula memproses karakter lelaki di hadapannya.
           
“By the way, sebenarnya I nak cakap.. thanks for the matric card. Kat library hari tu you cepat sangat menonong jalan. Terlupa nak say thanks.. and for the lanyard too. Pastu bila jumpa dekat Duta, you pulak lari awal-awal.”

Khali.

Maisa masih setia dengan suapannya.

“Thank you.”
           
“Anytime, bro.”
         
“Nanti I belanja you makan.”
           
Mata Maisa automatik terangkat, singgah sekejap di wajah lelaki itu sebelum turun ke pinggan.
           
“Sebab you tolong I.” Ihsan menerangkan. Takut pula gadis ini fikir yang bukan-bukan.
           
“I tolong sebab sesama manusia. Bukannya harapkan balasan but anyway thanks for your kind thought tu. Your thank you note is accepted. I’m done. We’re done.”

“You ni pelik tau. Orang lain suka kalau dapat makan free, you pulak asyik menolak je.”

Maisa tersenyum lalu bangun dari duduknya. Pinggannya di bawa ke tempat yang dikhaskan untuk meletak pinggan itu lalu bergerak ke sinki, membasuh tangan. Tak lama kemudian dia kembali ke meja dan mengemas barang-barangnya.
           
“Serious ni? I betul-betul nak belanja you makan.” Tanya Ihsan lagi. Pelik, kalau orang lain mahu je rembat peluang makan malam dengan salah seorang top scorer dalam SOE ni tapi miss bazooka di hadapannya ini, awal-awal dia letak sign no entry. NO. Katanya. Relaks la bukan ajak dating pun, ajak makan.

M.A.K.A.N.

Maisa memandang lelaki di hadapannya ini. Dia tak pasti sama ada lelaki ni memang spesies suka belanja orang -- ladies especially -- makan atau pun dia memang betul-betul nak balas jasa. But seriously, at least, tengok la dulu orang tu macam mana.

Ini Nurmaisa okeh, dia bukan jenis yang suka makan-makan, jalan-jalan dengan lelaki… apatah lagi yang tak kenal ini! Sebelum sempat dia membalas, telefon SE lelaki itu berbunyi. Lagu Muse - Bliss memenuhi kawasan itu.

“Kejap-kejap. You tunggu kejap ey..” Tangannya diangkat melarang Maisa pergi.

“Hello Miraa.. I kat kafe.. ah ah sorang. Come la…”

Maisa menggelengkan kepala. No wonder lah, Don Juan’s step brothurrr is on the screen.

Kaki diangkat pergi jua.
.............................................
My last paper is coming this Friday! Hoyeaa and I'm done with exam papers (iA).  Have fun reading.

XOXO, E.

Poskad 5

“DAH DAH. Toksah dok lawan peluk depan pintu tu. Pipah, hang ajak Maisa masuk dulu. Mak nak pi hidang lauk dulu.”
           
Masing-masing tersenyum memandang sesama sendiri lalu melepaskan rangkulan masing-masing. Itulah bahananya bila lama tidak berjumpa dengan kawan baik. Sedikit pun tidak mahu berpisah bila berjumpa. Nasib baiklah Long Bibah datang menyelit, kalau tidak entah bila mereka akan berpelukan di hadapan pintu rumah itu.
           
“Aku mai awal sangat ka?” Maisa menoleh sekilas pada jam Baby-G di tangan yang baru masuk jam 12 tengah hari itu.
           
“Tak da aih. Sedang-sedang… kami baru habis masak ja tadi. Tinggal nak hidang ja. Jom masuk.” Pelawa Pipah. Maisa hanya membontoti Pipah yang mula berjalan, menunjuk arah ke dapur itu.

Di dapur Long Bibah sedang sibuk membawa mangkuk yang masih berasap itu ke meja makan. Pipah sudah laju ke sinki, mengambil bekas mencuci tangan.

“Ni Maisa tak payah tolong apa-apa ke, Long?”

“Tak payah. Dah habih pun. Ni tinggal nak makan ja.”

Maisa mengangguk sambil berdiri di birai meja. Matanya memandang lauk-lauk yang terhidang di atas meja. Lauk kampung, kegemarannya. Ada asam pedas ikan pari yang Long Bibah janjikan tadi. Ada gulai batang pisang. Ada ulam. Semuanya kegemarannya yang sememangnya berlidahkan orang kampung ini.

“Wah sedap ni Long. Boleh gemuk Maisa ni.”

“Baguih jugak hang gemuk sebab aku tengok hang makin kuruih la ni. Macam mana? Hang okay ka?” Pipah sudah memandang Maisa yang sedang berdiri di sebelahnya. Bekas warna merah itu diletakkan di hujung meja.
           
“Ya ka kuruih? Well, banyak kerja kut.”
           
“Kerja apanya. Hang belajaq lagi kan? Aku ni tak pa la nak kata sibuk dengan kerja.”
           
“Amboi hang ingat belajaq tak penat ka. Penat tau aku hari-hari kena perah idea untuk design. Sampai kuruih macam ni ha tapi hang lagi kuruih dari aku nih mana aci.”
           
Pipah membuat muka. “Aku punya kuruih ni memang macam ni, tak naik-naik, tak turun-turun.”
           
Maisa tersengih. Tahu sangat yang Pipah memang cepat sensitif kalau isu berat badannya itu dinaikkan. Ingat orang berisi saja ke sensitive bila topik berat dinaikkan dalam perbualan? Orang kurus pun sama juga.

“Dah-dah! Hang tok sah dok touching depan makanan ni. Jom duduk dulu jom…”
           
“Ha.. biaq pi kat dia, Maisa. Jom kita makan. Long dah lapaq sangat dah ni.” Long Bibah sudah mengambil tempat di muka meja.
           
“Makan mana chek boleh tinggal, mak…” Pipah sudah laju duduk di sebelah Maisa. Tadi sebenarnya dia saja-saja buat merajuk.
           
“Nah, basuh tangan. Lepas tu baca doa…”
           
Maisa dan Pipah mengangguk. Masing-masing menunggu giliran membasuh tangan dan selepas seketika mereka menadah tangan, membaca doa makan.

***

“LONG RASA betullah apa yang Long nampak ni yang Maisa memang makin kurus. Awat depa kat sana buat tak betul ka kat Maisa? Cuba habaq mai kat Long. Bukannya apa, arwah Ucu Odah selalu pesan kat Long, kalau dia meninggal, dia suruh Long tolong tengok-tengokkan Maisa.”
           
“Tak ada apalah, Long. Maisa okay. Macam tadi Maisa cakap, Maisa kuruih ni sebab banyak sangat kerja nak kena buat kat universiti…” ujar Maisa sambil tangannya laju membilas pinggan-pinggan mangkuk di sinki itu.
           
“Betul ni?”
           
Maisa mengangguk. Pinggan terakhir diletakkan di tempat pengering. Lantas dia menoleh ke belakang pada Long Bibah yang sedang menyusun kuih cara bergula itu.
           
“Kalau macam tu lega la, Long. Bukannya apa hari tu masa Ucu Odah meninggal, Long tak berkenan betul dengan isteri ayah Maisa. Tak senyum langsung. Lepas tu tak dan apa-apa dah angkut Maisa balik sana. Tak menyempat…”

Maisa hanya diam lalu duduk menyimpuh di sebelah Long Bibah. Tangan automatik turut sama membantu.

“Depa kat sana layan Maisa okay ka?”

Khali.

Long Bibah mengangkat kepala memandang gadis di sebelahnya. Dia menghela nafas. Maisa ini bukan sejam dua dia kenal. Bertahun-tahun. Bahkan Maisa membesar di depannya. Dia tahu apa yang berada dalam hati gadis ini. Maisa ini jenis berdiam diri. Tidak akan mengheboh tentang sakit dirinya. Tambah-tambah lagi selepas kematian Ucu Odah, lagi bertambah dia Nurmaisa Mustaffa ini.

Ingat lagi ketika dia pulang ke kampung berseorang selepas kematian ibunya, Raudah. Naik risau Ucu Odah melihat Maisa yang tiba-tiba diam, mengurung diri di dalam bilik. Ingatkan sedih mengingatkan ibu kesayangannya yang meninggal ketika bersalin itu tetapi rupa-rupanya bila disiasat, Maisa sebenarnya lari dari rumah!

Melalui Mak Nah, pembantu rumah Encik Mustaffa, mereka mendapat tahu yang Maisa selalu dimarah dan ditengking kata-kata nista oleh isteri pertama Encik Mustaffa. Sejak itu, Ucu Odah lah yang bertanggungjawab membesarkan Maisa sehingga setahun yang lepas, bila Ucu Odah meninggal dunia kerana sakit tua.
           
Besar sekali ujian buat gadis yang baru mencecah 13 tahun ketika. Sudahlah ibu pergi meninggalkannya yang masih kecil. Dilemparkan berita pula dengan berita yang abah yang dipercayainya itu rupa-rupanya beristeri lebih dari satu. Dibenci pula dengan ibu tirinya…

“Long… ni dah habis ni. Maisa angkat letak atas ey?”

Suara Maisa membantutkan lamunan Long Bibah. Lantas dia mengangguk sambil melarikan mata yang sudah basah itu. Laju hujung tangan mengelap air mata yang sudah menitik di pinggir mata mengenangkan nasib Maisa yang tak putus dengan cobaan ini. Nasiblah hatinya kental…

Mungkin sudah dilatih elok oleh Ucu Odah yang sememangnya penyabar dan tinggi agamanya. Dengan hanya kita redha dengan takdir Allah, barulah kita dapat menenangkan hati. Insha-Allah. Itulah kata-kata yang dia sering dengar dari mulut Ucu Odah.

Maisa bangun sambil mengangkat bekas lalu diletakkan di atas meja. Perlahan-lahan dia berpusing ke arah Long Bibah yang sudah bangun, membasuh peralatan di sinki. Mata menjeling jam di dinding.

1.13 petang.

Ada alasan untuk melarikan diri. Entah kenapa, dia dapat merasakan apa yang Long Bibah menungkan tadi. Mesti, 100% pasti, semuanya berkaitan dengan dirinya.

“Long… Maisa ingat nak balik dulu lah. Dah nak masuk Zohor ni. Long kirim salam kat Pipah ye…” Maisa memulakan ayat.

“La dah nak balik dah?”

Maisa tersengih sambil mengangguk. Kaki memang sudah berura-ura mahu bergerak ke muka pintu.
Long Bibah mengangguk. “Yellah nanti Long habaq kat Pipah. Mustaffa tu balik pukul 1.30. Lambat lagi kalau Maisa nak tunggu kalau Pipah nak balik dari sekolah satgi.”

Maisa mengangguk. Lantas kakinya digerak mendekati Long Bibah. Tangan perempuan itu diraihnya.

“Terima kasih, Long.”

Long Bibah menggeleng. Pipi Maisa dicubitnya. “Maisa tu Long anggap macam anak Long sendiri. Kalau ada apa-apa, Maisa kena ingat, Maisa ada Long sekeluarga tau. Jangan memendam perasaan sangat.”

Nasihat Long Bibah. Dalam masa yang sama dia cuba menyampaikan sedikit hint kepada Maisa.

Maisa menarik senyuman nipis. “Insha-Allah, Long. Maisa balik dulu ya.”

Long Bibah mengangguk. Maisa mengangguk lalu dia pantas berjalan ke arah pintu sebelum Long Bibah perasan akan cecair jernih yang sudah mulai luruh di pipinya.

------------------

Satu part a yang E rasa E x pandai tulis adalah bila bab sedih-sedih-jahat-jahat (dan semua part sebenarnya) so yeahh cerita ni nak try tulis sedih sebenarnya. Ihik. ;)

Have fun!

Masih lagi di musim exam. Lepas tu dissertation writing up and I'm done with MSC~ Doakan pls.