10 tahun = 1 dekad: Sesi Curhat


Hihi sesi curhat gitu tapi sebenarnya tidaklah curhat sangat. Its just a rambling thing I need to do once in a while. Hihihi. Sebenarnya sekarang ni tengah dok rancang plot untuk 10 tahun = 1 dekad but too bad satu idea pun tak tertembus dalam kepala. Tulis sikit, stuck berkali-kali.

Semuanya diblok elok oleh inche brain, semua benda rasa tak kena dan trust me, susah betul nak tulis cerita Along ni. Mungkin sebab dia orang terakhir dalam siri smiling eyes (wah kemain bersiri chuols), so banyak benda nak kena fikirkan to suit dengan cerita orang lain; Ezzaq, Ezzah dan Sun. Uhuu but I will try, kononnya plan kata nak settle cerita ni sebelum habis tahun ni. Ngehehehe.

Anyway ini cover dari Moon Leeya (penulis Kafe Damia). Banyak-banyak thanks to her sebab dia design cover cantik ni terus E jadi semangat nak menulis balik. So E nak share sikit pasal Along dan Abiir.

.......

“How’s her?” Itu soalan pertama yang dia utarakan pada Puan Suraya bila wanita 50an itu kembali ke depan kedai.

“Resting. Do you want some tea?”

Farhan hanya mampu mengangguk lemah. Dia pun masih terkejut dengan perkara yang berlaku tadi. Nasib baiklah jarak Book’s Cottage dengan tempat mereka tadi tidak terlalu jauh. Kalau tidak, dia sendiri tak tahu apa yang dia perlu lakukan.

“Here. This is a chamomile tea. It’s good for insomnia, sleep disorders, anxiety and also panic attacks.” Bukan itu saja teh bunga chamomile ini juga elok untuk sakit otot, luka-luka akibat terbakar dan juga elok untuk penyakit kulit.

“Tak sangka mak cik boleh tahu banyak pasal herba-herba ni. Tak salah saya mak cik dulu cikgu disiplin?” Cawan yang diletakkan di atas meja bulat itu dicapainya. Matanya memandang teh jernih yang masih berasap itu. Mungkin baru dibancuh oleh Puan Suraya.

Tak tahu pula chamomile tea ini elok untuk anxiety dan serangan panik. Farhan tersenyum. Sesuailah untuk dia yang terkejut tadi ni. Cawan biru itu disisip lembut.

“Mak cik start belajar sejak 4 tahun lepas. Macam Paan juga sebelum ni pun mak cik tak tahu apa-apa pasal herba ni, tak berminat langsung pun nak ambil tahu. Yella bukan bidang kita kan? But things could change, kan? Ada seorang doktor yang cadangkan pasal teh herba ni. Dari situ mak cik mula baca buku mengenai herba-herba ni, sambil-sambil tu mak cik belajar juga dari orang yang berpengalaman. Orang bersara, Paan. Bosan tak ada buat apa-apa, kita belajarlah.”

Suasana diam seketika. Masing-masing membuang pandang ke arah luar.

“Paan.” Panggil Puan Suraya.

Farhan mengalihkan tumpuannya pada wajah keibuan yang sedang memandangnya serius.

“Boleh mak cik bertanya sikit.” Melihat anggukan Farhan, dia menyambung, “Apa yang berlaku tadi, Paan?”

Tanpa bertangguh, Farhan menceritakan dari A to Z tentang apa yang berlaku tadi. Tentang pertemuan mereka di shopping mall tadi, tentang pertemuan kedua di bus stand dan akhirnya ke peristiwa bola sepak yang terpelanting ke cermin depan keretanya.

“Its just in a split seconds, dia jadi kejung macam tu mak cik. Saya pun tak tahu kenapa jadi macam tu.” Dia pun mulanya terkejut dengan bola yang tiba-tiba datang ke arah mereka itu tapi rasanya, terkejut Abiir lebih teruk daripadanya.

Puan Suraya mula mengangguk faham. Sekarang dia mahu biarkan Farhan pula melepaskan rasanya. Tidak dinafikan, wajah pemuda itu menunjukkan riak risau yang tak berbelah bagi. Dia bukannya hidup setahun dua di muka bumi ini, dia dah dapat tangkap yang Farhan ni ada hati pada anak sulungnya...

“I was wondering... why? What has gotten into her?”

“Paan mesti terkejut juga kan?”

Diam.

Puan Suraya tersenyum. “Go back dan tenangkan diri dulu. Mak cik pun tak tahu nak kata pasal Abiir. But I hope you don’t go straight to her and ask about this to her, boleh? Let her resting for a while okay.”

“Tapi mak cik...” Farhan memandang lama wajah Puan Suraya. Gerak hatinya mengatakan yang ada sesuatu disembunyikan oleh Puan Suraya.

Tak jadi membalas, Farhan bingkas bangun. “Saya balik dululah, mak cik. In case you need help, just call me.”

“I will.”

............

So dapat fikir apa yang akan berlaku? Ngehehehe. Oh by the by, I think I need to change the title for this story. Macam panjang sangat kan? What do you think? Any idea?

Poskad 15

Sebab itu hari jumpa Kak Yah, Kak Noor dan Sakeena dan borak-borak pasal buku, terus terasa rindu pada Kisah Klasik. Hehehe. Maka, nah E nak kasi teaser (sikit) untuk Poskad. I missed Sun, ecece.

Anyway, happy new year!

-------


PETANG ITU selepas sejam mereka berehat di dalam bilik hotel. Maisa terus bersiap-siap untuk ke rumah Nab. Terasa bersalah pula tidak datang membantu kawan baiknya itu sedangkan ketika Mardia bernikah dua tahun lepas, dua hari dia berkampung di rumah Mardia untuk membantu apa yang patut tetapi lain pula dengan Nab kali ini. Sudahlah dia terpaksa melepaskan peranan sebagai pengapit… kemudian, membantu untuk majlis pun tidak!

            “Eh Ais dah bersiap? Nak pergi rumah Nab dah ke?”

            Maisa mengangguk. Pashmina ungu itu dililitnya di kepala. Sedondon dengan baju blouse ungunya.

            “Ais nak pergi dengan siapa? Kejap aunty call diorang suruh hantar Ais.”

            “Eh tak payahlah aunty. Ais ambik cab je nanti. Berlambak ada kat hotel ni.”

            Puan Raja tidak menjawab sebaliknya tangannya sudah mencapai telefon bimbitnya yang diletakkan di atas meja itu.

            “Hurmm kat mana ni? Tolong hantar Ais pergi rumah Nabilah boleh? Aaah, sekaranglah. Jangan dok sambung tidur pulak... aah… waalaikumusalam.”

            “Alla aunty. Ais okay je, dah biasa naik cab.” Lipstik bernada natural itu diulis perlahan di bibirnya. Wajahnya di cermin dipandangnya seketika.

“Dah cantik dah.”

            “Tapi Ais tak boleh lawan aunty lagi. Aunty ni the epitome of natural beauty.” Kata Maisa sambil memasukkan barang-barang mekapnya kembali ke dalam beg soleknya.

“Betul ni aunty tak nak pergi?”

            Puan Raja menggeleng. “Kirimkan salam ye. InsyaAllah esok aunty pergi. Hari ni penat berjalan pusing Melaka. Kaki dah terasa nak tercabut… tak tahu pula yang Lia nak bawa kita jalan-jalan hari ni. Ingatkan dia dengan Akmal je nak berjalan…”

            Maisa mengangguk. Tadi sampai saja di Melaka, Akmal sudah menuju ke Bandar Hilir terus. Seharian juga mereka berjalan di tengah kota Melaka. Melawat tempat-tempat menarik di situ. Agaknya sebab itu Puan Raja kelihatan letih, sampaikan nak tercabut kakinya.

“Aunty tak apa ke duduk seorang-seorang ni? Nanti kalau ada apa-apa, aunty call Ais okay.”

            Puan Raja tergelak. Maisa melayannya seperti dia seorang kanak-kanak. Pipi gadis itu dielusnya lambat. Sejak mengetahui tentang status anak yatim Maisa semalam, bertambah-tambah sayangnya tumpah pada gadis itu. Cuma apa yang dia tak tahu adalah tentang hal keluarga Maisa. Tentang ayahnya? Adik beradiknya? Maisa jarang sekali bercerita tentang itu dengannya. Insya-Allah nanti kalau diberi masa, dia akan bertanyakan pada gadis itu.

            Ting tong! Ting tong!

            “Aaah dah sampai kut. You guys have fun, okay?”

            Maisa mengangguk. Beg tangan yang diletakkan di atas meja solek dicapainya. Tidak mahu Lia menunggu lama pula di luar. Tangannya dihulurkan kepada Puan Raja.

            “Ais pergi dulu ya aunty.”

            Puan Raja tersenyum sambil mengangguk. Dia turut ikut mara ke pintu bersama-sama Maisa.

            “Ucapkan tahniah kat Nab bagi pihak aunty okay. Cakap sorry tak datang membantu petang ni.”

            Maisa mengangguk faham. Tangannya sudah menarik pintu untuk keluar sambil badannya tunduk menyarung kasutnya. Puan Raja terlebih dahulu membuka pintu bilik mereka.

            “Aik sedondon pula korang.”

            “Kenapa? Lia pun pakai…” Maisa mengangkat mukanya, merenung figura di hadapan pintu biliknya. Gulp. Dia menelan air liur.

“You…”

            “Hai!” Ihsan melambai-lambai dari luar. Lesung pipit itu jelas di pipinya. “Nasib baik you tak tergelincir lagi hari ni.”

            Maisa tersenyum hambar. Sempat lagi lelaki itu mengenanya.

Tapi memang pun. Nasib baik dia memegang dinding tadi… kalau tidak, dia mungkin terjatuh buat kedua kalinya. Hais!