Bencisayang 4

23:39

Ezzah masuk rumah Opah dengan hati sebal. Sungguh dia sebal, mana ada orang berani tengking-tengking dia macam tu. Asal tak tahu, nama entah papa tiba-tiba ada lesen nak buat orang macam ni. Mama dengan papa sendiri pun tak pernah nak naik suara tinggi macam tu, paling tinggi pun tak adalah tinggi macam ni.. tak da la sampai dia rasa jantung dia berhenti seminit dua tadi. Nightmare! Pastu boleh pulak Opah marah kata kenapa kacau pak cik tu.

Come on, disturbing and asking for help is a different thing.

DIFFERENT! Mass gap kut!

Kacau = dia duduk diam-diam, aku tak ada ribut tup tup pergi cabut kepala dia.
Asking for help = just the way I did just now.. kan? I dont go plucking his head tiba-tiba..

Suara tengkingan pak cik tu buat ulang tayang di kepala. Demit. Geramnya!

Kedebaammm. Pintu bilik dihempasnya.

Hampir terbangun Ezzaq dari sofa yang didudukinya. Apahal pulak dengan angin puting beliung adik manja seorang ni? Hadhira di sebelah dah naik kening, mungkin memikirkan benda yang sama.

"Awat tu Opah?" tanya Ezzaq bila Opah duduk saing sekali di ruang tamu tu.

"Dia kena tengking tadi kat kenduri, depan orang ramai.. pastu Opah pulak tambah api, berleter pulak. Lagi maraklah api yang kecik tu.."

"Siapa yang berani nak tengking dia Opah?" Ezzaq dah tak duduk diam. Geram jugak la bila Opah cakap adik sendiri kena tengking.. tapi nasib baik jenis reti bersabar. Kalau tak sekarang juga bawak parang pergi rumah kawan tu. Buat post-mortem, kut-kut ada masalah dekat kepala tu..

Opah hanya diam memandang.

Ezzaq pandang Hadhira. Hadhira pandang Ezzaq.

Nice = sesi pandang memandang.

"Hariz." akhirnya keluar juga nama dari mulut Opah. Opah mengeluh, bala sungguh!

Kedebukkk.. jantung macam nak luruh.

"No wonder." perlahan Ezzaq mengucapkannya. Hadhira dah memegang tangan kirinya, isyarat supaya lebih bersabar kut.. tak pun sebagai tanda sokongan. Hadhira memang dah sedia maklum pasal krisis dia dengan Hariz. Tak betah dia nak simpan rahsia ni lama-lama, penat.. dan nasib baik Hadhira paham.

Sah-sah Hariz naik angin kat Ezzah disebabkan Ezzah ni adiknya. Hariz yang dia kenal tak akan-akan sekali pun tengking manusia lain. Never!

Dan Ezzah pulak jenis anak manja, ya Allah adik sorang ni!

Ezzzaq bangun dari tempat duduknya. Tangannya automatik mengajak Hadhira untuk bangun sekali.

"Jom yang, kita pergi pujuk tuan puteri seorang tu."

Hadhira tersenyum. Inche smiling eyes ni, kartun sungguh. Yang tu pon nak ajak berteman ke.

"Awak pergi dulu. Ada benda Dhir nak buat kejap." Nak pujuk orang ni kena ada skill la, inche Ezzaq. Mana boleh simply masuk bilik tak bawak apa!

Ezzaq buat isyarat 'okay' dan lagi elok kalau dia yang pujuk Ezzah dulu, secara individual. Kalau Ezzah tak makan saman sangat biar Hadhira yang memujuk.. Dhir cukup pandai nak memujuk dan Dhir sendiri tu perempuan, tak banyak bezanya dengan Ezzah. Sama-sama anak manja, sorang anak tunggal dan sorang lagi anak tunggal perempuan. Tak da la besar sangat gap tu.

Tok tok tok. Tiada jawapan.

Tok tok tok Tiada jawapan.

Tok tok tok Tiada jawapan.

Cukup tiga kali. Ezzaq terus membuka pintu. Ezzah sedang duduk di atas katil bermain dengan iPhonenya. Muka cemberut semacam.. masam, dah tak ada perisa manis macam selalu tu. Ezzaq duduk di bucu katil. Ezzah buat tidak peduli. Datang tu nak memujuk la tu.

Ezzaq tersenyum. Dapat idea baru nak mengena tuan puteri manja ni. Bantal kecik yang terletak di hujung katil diambilnya dan dibalingkan kepada Ezzah.

"Apa ni." marah Ezzah. Abang sorang ni tak sedar ke yang adik dia ni tengah bad mood? Tak cukup kuat lagi ke dia hempas pintu bilik tu tadi.

"Merajuk!"

Ezzah menjeling. Obviously. You didnt have to point that out, brader!

"Manja sangatlah adik abang ni."

"Manja? Ezzah ni manja?"

Ezzaq tersenyum, taufan dah nak mai dah!

"Abang cuba abang bayangkan bila kena tengking depan orang ramai, more than hundreds people to be precise. Pastu pulak kena tinggal terkapai-kapai kat situ.. macam mana abang nak handle? Macam mana? Just bayangkan abang kena marah dengan MO dekat depan patients abang kat ward. Malu kan? Kredibiliti abang sebagai doktor mesti tercalar, of course. Macam tu jugak dengan Ezzah! Mahu je Ezzah saman malu kat dia. Bukannya Ezzah mintak duit ke apa ke, Ezzah just nak minta ride balik rumah Opah je ni tak sempat apa-apa dia terus fire.. you know how hurt my heart is? Maruah Ezzah ni macam dia pijak-pijak je.. and he dont have, even a tiny bit, right to do that to me. At all. Not at all." tengking Ezzah.

Diam.

Satu minit.

Lima minit...

Sepuluh minit...

"You're right, absolutely right. Dia tak ada hak nak buat macam tu kat Ezzah." Only to me, myself, Ahmad Firas Ezzaq.

Ezzah diam. Suara abangnya dah tukar rentak..

"I'm so..."

Pintu bilik dikuak, kak Dhir masuk dengan senyuman... dan aiskrim di tangannya.

"Nahhhh, ice cream untuk adik kak Dhir sorang ni." suara Hadhira memecahkan suasana awkward di antara mereka. Ezzaq bersyukur, kalau Hadhira tak sampai tadi sah-sah diorang tengah mati ayat kat sini. Mana pernah Ezzah marah-marah macam ni. Selalunya pun Ezzah-Ezzaq suka bergaduh manja saja..

"Kak Dhir ingat Ezzah ni budak kecik ke apa?" tangannya menyambut juga aiskrim yang dihulurkan Hadhira. Aiskrim Cornetto tu favorite tahu!

Hadhira menjulingkan mata. "Budak kecik ja yang selalu akan slammed the door bila merajuk, adults tak buat macam tu."

Szraaappppp. Sarkatikus Hadhira dah keluar. Boleh buat main tengking-tengking hubby aku tadi. HAKHAK.

Ezzaq dah tergelak. Si hoodies pink, si hoodies pink. Tak kira masa, siapa. Semua dia men tembak sedas dengan ayat sinis dia tu.

Ezzah buat muka tak ada riak. Bukan dia tak kenal kak Dhir ni, kenal. Dan dia memang suka tengok kak Dhir, jenis easy going.. dan apa yang dia cakap tadi betul. Mana ada orang dewasa merajuk perangai macam ni..

"Where's mine?" tanya Ezzaq. Mana aci adik sendiri dapat, dia tak dapat.

"Dalam fridge la bro." Hadhira menjawab. Macam dia pulak yang merajuk. Aiyoooo..

"I'm gonna get one for myself. Awak nak tak?" Ezzaq dah bangun bergerak ke pintu. Tengah hari macam ni layan aiskrim best jugak.. dan sebenarnya dia mahu Hadhira yang memujuk adik terchentanya ni.

"Nope," kata Hadhira sambil tersenyum.. Ezzaq mengangguk, dia mengisyaratkan supaya Hadhira yang ambil alih rolenya sebagai kaunselor..

"Nak?" tanya Ezzah bila Ezzaq dah keluar dari bilik. Hadhira menggeleng.

"Kenapa buat macam tu?" tanya Hadhira. Sungguh dia tak tahu nak handle manusia lain, seumur hidup dia dah biasa dengan gelaran anak tunggal. Sekaligus ambik role suka merajuk dari ambik role memujuk tu..

"Kenapa slammed the door?" tanya Ezzah balik.

"Kenapa marah-marah.."

"Kak Dhir dengar?" Ezzah dah rasa bersalah. Mesti suara dia tadi dah terdengar merentasi bilik kecik ni.

"Suara Ezzah tu boleh dengar sampai ke dapur, of course kak Dhir dengar."

"You cant blame me, abang provok dulu."

"But he loves you. Dia tak nak tengok adik dia yang cantik ni menangis seorang-seorang dalam bilik."

'I know he loves me tapi pakcik heartless tu yang start dulu, why everyone has to told her to let it go?' bentak Ezzah dalam hati. Nak bentak secara lisan tak berani, kak Dhir ni lembut orangnya. Tak sampai hati. Kang menangis nanti, sah-sah kena pancung dengan Abang Ezzaq!

"Kak Dhir cakap senang la, kak Dhir tak pernah rasa macam ni.." gumamnya perlahan.

"Who said?"

Ezzah angkat muka dari bantal, biar benar kak Dhir penah kena tengking juga?

"Tak adala tengking teruk sangat.. tapi kak Dhir pernah kena degraded dengan lecturer dalam kelas, in front of my classmates and he said to me to stop studying and go kerja kilang."

"He's sick," komen Ezzah. Ada lecturer macam tu dalam dunia ni?

"Yeap he degraded me, and the orang kerja kilang jugak. Padahal setiap pekerjaan tu mulia. He's sick, may be but I dont hold grudges over him."

"Why?"

"Kalau tak I wouldnt never met your brother, that's one of the beautiful things dalam case ni tapi kan Ezzah kadang-kadang ni manusia perlu kena ketuk dulu baru dia sedar, so yeahh bila dia buat macam tu, terus kita ada rasa berkobar-kobar nak buat yang terbaik, tunjukkan dia yang kita ni lain, strong.." Hadhira dah masuk role kaunselor dah ni, tak pun Oprah. Inspiring, sah-sah boleh terbitkan buku nanti. Heh?

Ezzah mengangguk. Betul.

"Dia jatuhkan maruah Ezzah, you can do otherwise. Stand strong, tunjukkan dia tak senang nak jatuhkan Ezzah Hani, not even a tiny bits.. dont go red and yelling over someone who loves you. Tak adil la Ezzah bila orang lain yang Ezzah marah, orang lain yang Ezzah hamburkan rasa marah. Tak adil. Lagi tak adil kalau orang yang Ezzah marah tu adalah dari famili sendiri.. kan?"

"Geram la kak. Ezzah tak buat salah pun, dia tu yang serious sangat!"

"May be dia ada reason?"

"Reason apa kak untuk jadi orang tak ada manner macam tu?"

"Kut-kut mak dia marah cakap dengan perempuan, atau pun dia tengok Ezzah ni cantik sangat, atau anything else yang bagi dia behave macam tu. Setiap benda tu ada rationalnya, Ezzah."

"Kak Dhir ni positif sangat."

"Positif tak positif, Ezzah dah buat salah tau. Buat muka dengan Opah, slammed the door and yelling to my hubby. Apa ni, nanti baby lahir dia tengok Mak Su dia suka-suka marah abah dia macam mana? Dont ya ever dared to do that to the father of my baby tahu?"

Hadhira sengih. Father of my baby, she loves it.

Ezzah tersengih. Kakak dan abang dia sumpah the most loving couple dia pernah jumpa. HAHA. Abang ni memang spoiled, kena marah sikit dah hantar wife suruh backfire balik!

"I'm sorry," sesungguhnya dia memang rasa bersalah bila buat muka sebal dengan Opah tadi, dan juga bila dia naik suara dengan Ezzaq tadi.

"Not to me, I guess."

"To my abang of course, and Opah. And to baby, Mak Su say sorry. Biasalah Mak Su kan drama queen." kata Ezzah sambil bercakap dengan perut Hadhira. Perut kak Dhir yang tak nampak lagi tu diusap-usapnya. Selama ni dia hidup dengan dua abang saja, tapi sekarang dia dah ada kakak yang boleh manja-manja macam ni. Kalau dengan abang, sah-sah kena perli dan usik!

"Yeapp that's my lil sister. Sini, hugssss." kata Hadhira sambil memeluk Ezzah.

"Kak Dhir ni awesome la, dengan abang mesti dia usik tak habis-habis."

"Aiskrim. Anyone?" suara Ezzaq di sebalik muka pintu.

"Owwhh this is sweet.. group hug?" kata Ezzaq bila melihat Hadhira dan Ezzah yang berpelukan sesama sendiri itu. Terus cawan aiskrim itu diletakkan di atas meja solek dan berjalan ke arah Ezzah dan Hadhira yang dah buka tangan menunggunya.

Group hug, everyone!

You Might Also Like

11 comments

  1. @MaY_LiN: ^___________________^;

    ReplyDelete
  2. sweet jer..rindu pulak kt abg sndri..huhuhu

    ReplyDelete
  3. Suka cara Hadhira menasihati Ezzah ... Sebab tu Ezzaq sayang sangat kt Hadhira .... so sweet...

    ReplyDelete
  4. mak haihhh...suwet bak gula kapaih :)) may i joint d group hug>>>xpa ezzah, 1 fine dy si pkcik poyo 2 plak pujuk dik non ya ~.^

    ReplyDelete
  5. @Anonymous: Rindu abang? Call him ^^;
    @sue: Heheeee Hadhira dah jadi kakak mithali skrang.
    @sweetstalker: Gula kapaih noh. Hehehe. Nak join bolehhhhhh saja :) tulla agak2 macam mana Hariz pujuk ye? :)

    ReplyDelete
  6. huhu...masuk bab 4 baru perasan ezzaq dlm si hoodies pink...lambat pickup la aku ni ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA. Sampai hati xperasan ezzaq yang sweet tuh!

      Delete
  7. yeahh group hugging * nak msuk skali boleh?
    XD

    kDija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh group hugging dengan kita mehhh. :)

      Delete