Si Hoodies Pink 01

01:32

“Hadhira, ni ha dia bilik 105” Dia memandang mamanya yang sedang menunjukkan bilik 105 di hadapannya ketika itu. Menjeling. Tangannya terus mengheret beg beroda pink ke dalam bilik yang bernombor 105 itu.

Puan Hanim memandang saja anak sulungnya itu. Keras kepala. Dia faham sangat naluri anak perempuannya itu. Sedang membuat protes la tu. Haiyaaa. Ini semuanya disebabkan oleh suaminya memaksa anak gadis mereka ini menerima tawaran kolej yang membuat penyediaan ke luar Negara ini sedangkan awal-awal lagi Hadhira dah cakap yang dia tak mahu menyambung pelajarannya di luar Negara. Dia lebih senang belajar di Malaysia.

“Abah, Dhira dapat tawaran jugak dari matrik.. Dhira ingat..”

“Dhira, you know what.. tak semua orang boleh dapat chance macam ni tahu tak?”

“Tapi abah.. Dhira tak minat!”

“Abah lagi faham dari Dhira. Minat tak semestinya boleh bawak kebahagiaan dalam hidup. Sudah. Abah tak nak argue lagi. Muktamad. You can go to bed now”

“Tapi..”

“Go.To.Bed” Hadhira yang sedang menahan air matanya dari keluar terus beredar dari ruang tamu banglo dua tingkat itu. Kata abah mana boleh bangkang lagi. Dia kan peguam terhebat. Dia tahu kesemuanya. Dia la yang betul. Orang lain salah. Dari kecil lagi dia diarah sebegitu oleh abah. Sudah penat dia mahu melawan.

Penat.


“Abang dah sampai dari Johor ni. Ni ha ada benda mak cik kirimkan untuk Jo” Jo yang sedang bersenang lenang menggolekkan badannya di atas katil terus berdiri tegak. Alamak Abang Razif dah sampai. Aiyoo orang baru je nak senang-senang lepas habis minggu orientasi ni tiba-tiba dia sampai plak. Hisshh. Lain kali kasi la warning sedikit.. boleh la aku groomingkan diri sikit. Aiyoo abang sedara ni!

“Ha ni buat gapo berdiri tegak nie?” Aini pelik. Tadi gaya macam serupa nak masuk alam twinkle twinkle little star dah tapi boleh pulak tiba-tiba dia berdiri terpacak gaya nak start berkawad je.

Jo tersengih. Menggaru kepalanya yang tak gatal. Takkan nak pergi sorang-sorang kut. Dia pandang jam di dinding. 8.20 malam. Kang kena cekup dengan pak cik guard macam mana. Ingat ni rumah sendiri ke boleh main keluar bila-bila masa, ni kolej tahu. Mana boleh senang-senang jumpa anak teruna orang.

“Aini nak pergi mana ni. Jangak kemain”

“Aini nak keluar ni. Kakak Aini nak datang sini bawak jalan-jalan around KL” Aini tersenyum. Jo pun turut tersenyum. Senyum kan sedekah.

Matanya melilau ke arah Hadhira yang sedang membaca novel di atas katil. Matanya membaca tajuk yang tertera atas buku bewarna hitam itu. The Stars Shine Down – Sidney Sheldon. Tak habis-habis lagi ke minah ni baca. Dari first day diorang masuk Uni sampai ke hari ni. Tak habis-habis aku tengok dia baca cerita pak cik Sheldon tu. Hari tu If Tomorrow Comes, hari ni Stars Shine Down pulak. Haishhh.

Sedikit sebanyak terpaksa jugak aku heret minah ni kut. Nak heret siapa lagi kan? Mana nak kenal orang lain selain roommate sendiri.

Ingat nak ajak cik Sarah tapi cik Sarah pulak hilang entah ke mana dari tadi tak balik-balik. Kut ye nak dating pon, ingat-ingat la bilik sikit. Huish geram aku.

Bukannya apa, dia rasa dia lebih selesa bersama dengan Sarah berbanding Hadhira. Hadhira ni aduyaii spesies diam kemain. Kalau dia tak baca buku Sidney Sheldon dia tue, dia mesti akan main game. Tak ke spesies bosan tue. Jo geleng kepala.

“Dhira. Minta tolong sikit”

“Hurm..”

“Nak ajak keluar ni. Jumpa kawan jap. Dia nak bagi barang”

“Ahh.” The Stars Shine Down diletakkan penanda. Matanya difokuskan kepada mahkluk tuhan yang sedang buat wajah seposen dihadapannya.

“Aini dengan Sarah mana?” Kepalanya bergerak ke kanan ke kiri. Aikk.. kosong. Hanya dia dan Jo saja ada di dalam bilik 105 nie.

Aini is going out with her sister and Sarah is MIA since this afternoon. Couldn’t locate her so you’re the closest things I can get. Pleeease Dhira” bunyi vocal ‘e’ itu ditekankannya.

Dhira ketawa. Terus dia loncat dari katil dan bergerak ke arah almari mencapai hoodies dan tudung.

“Kartun la awak Jo. Jom lah..”

Kawankan lebih penting. Sheldon kita buang sebelah dulu, dah beratus-ratus kali dah aku khatam.

You Might Also Like

14 comments

  1. kartun la awak.... i like... tetiba tringat kat benz alif sulaiman...=D

    ReplyDelete
  2. comel la tulisan awak ni ;A

    ReplyDelete
  3. hehehe comel tang mana tu? :) tapi saya suka cute things.. XDD

    ReplyDelete
  4. sidney sheldon! all time favourite.tak ada buku dia yg xkhatam.heheh
    nice la wak

    ReplyDelete
  5. sidney tu legend woooo. sampai nightmare malam2 ku. XDDD

    ReplyDelete
  6. Benz Alif sulaiman lelaki idaman sy jugak!! Hahahahhaa

    Nice story :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Mine as well.

      And thank you!

      Delete
  7. Benjii suka ckap kartun kan. Nice story
    Kdija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankyu! Alhamdulilah glad u like it. :)

      Delete
  8. your writing like hlovate~luv it..

    ~oxymoron_mine

    ReplyDelete
  9. bru bce nie...betol la tringat kt benji.
    huhu nice writing..stail sempoi2
    ,xmo heavy2 huhu

    ReplyDelete
  10. huhuhu...hahaha.. so interesting..statement benji coming knocking!!!

    ReplyDelete