Si Hoodies Pink 26

00:22

Ezzaq memandang saja Hadhira yang sedang melangut di hadapan meja kerjanya itu. Drawing saiz A1 itu dibiarkan saja di atas meja kerja itu.. sebaliknya isterinya itu lebih selesa melayan perasaan daripada membuat kerjanya. Ada masalahkah?

Dia bergerak ke arah Hadhira yang masih lagi sibuk dengan dunia dia tu. Cawan yang berisi Horlick panas itu diletakkan di atas meja.

Hadhira terjaga dari dunia dia tadi. Dia melihat Ezzaq yang sedang tersenyum dihadapannya sambil meletakkan dua cawan Horlick di atas meja tersebut. Asap masih berkepul-kepul. Nais. Horlick panas itu diambik dan dibawa ke mulut. Cuaca sejuk-sejuk ni memang sesuai minum minuman panas. 

"Thank you doc.." ucap Hadhira. Ezzaq memanglah husband yang baik. Kalau selalunya dia dengar cerita dari akak-akak kat pejabat yang complain mengenai suami diorang yang suka duduk saja tidak mahu membantu dalam hal kerja rumah.. tapi Ezzaq ni different case. Seboleh-bolehnya lelaki ni akan membantunya dalam kerja-kerja rumah. Kadang-kadang tu bila balik kerja lewat sikit, dinner dah tersedia di dapur. Malu pulak bila fikir..

"You're welcome, wife" kata Ezzaq. Dia berjalan ke arah rak bukunya. Buku Sidney Sheldon milik Hadhira yang cukup semua set itu dibeleknya.

"Sheldon's fans ey?" kata Ezzaq. Baru dia sedar yang isteri dia ni mempunya koleksi penuh Sidney Sheldon.

"Aah since high school. My favorite.. why?"

"Ingat perempuan suka baca love stories.. Judith McNaught, Julia Quinn, Ahern.. but you.."

"I did.. love love stories. Cuba check tengok tingkat dua rak tu. I collect historical romance too. Boleh pinjam.. kalau nak"

"Thanks but no thanks.."

"Is it an insult to guys to read the buku jiwang a.k.a love stories?"tanya Hadhira. Dia ingat lagi bila Arul mempertikaikan minatnya membaca novel cinta itu. Katanya semua itu membuatkan perempuan berada di awang-awangan.

"No honey.. I read Pride and Prejudice once.. but cuma nak habiskan tu takes time sikit.. lagipun I cant stand all those lovey dovey things.."

"Perempuan suka.."

"How about you?"

Hadhira hanya terdiam. Dia tak tahu nak menjawab apa. Sukakah dia? Suka kut sebab bila baca dia rasa macam whoooaahhh terawang-awangan.

"Saya pernah buat kat awak but you seems not to like it much.." 

"When?" kata Hadhira.

"Box of lollipops, ice-cream, love notes during college.." kata Ezzaq.

Hadhira mengangguk. Yeah he's right. Tapi masa tu dia tak kenal siapa Ezzaq lagi.. dan masa tu juga prioriti dia hanyalah untuk belajar. Ma sendiri tak galakkan dia bercinta lagi masa tu. Dan dia sendiri tak ada masa nak semakkan kepalanya dengan dunia cinta-cinta ni..

"Awak ni ice queen tahu tak? Saya hampir-hampir give up.."

"But you didn't"

"I'm glad I'm not. Kalau tak, tak dapat la nak jadi inche husband kepada awak, sayang" kata Ezzaq yang sudah berdiri di sebelah Hadhira yang masih duduk memandang drawing A1 tu tapi dia tahu Hadhira tak membuat kerjanya itu..

"So sayang.."

Hadhira diam. Adui kenapa mamat ni dekat-dekat ni. Jantung dah berdegup lebih pantas dari biasa dah ni. Jantung, mintak maaf ye sebab kau kena kerja lebih masa sejak dua menjak ni. 

"You dah sedia ke nak jadi isteri kepada Ahmad Firas Ezzaq ni?" kata Ezzaq.

Tiada jawapan dari perempuan di hadapannya ini.

Ezzaq tersenyum.. alahai si hoodies pink.

Bibirnya sudah mendarat di atas dahi Hadhira. Lama. Sungguh dia sukakan perasaan ni, inilah kali kedua dia berbuat begini selepas malam diorang berkahwin hari tu.. cuma kali ni dia terpaksa menunduk SEDIKIT untuk mencium si hoodies pink yang sedang duduk di atas kerusi itu.. tapi still perasaan indah itu memenuhi dirinya sekarang.

"Er saya baru teringat saya ada drawing tertinggal dalam kereta" kata Hadhira. Dia terus terpacak bangun dan berjalan keluar dari bilik kerja mereka itu. Dear cik jantung, sila baik-baik ya. Huaa. Jantung Hadhira masa tu seakan-akan dah nak terlompat keluar dah. Tambah-tambah part bila Ezzaq mencium dahinya itu.. mana ada lelaki berani buat macam tu kat aku. Abah okay la tapi ni huaaaa.. malu!

'Nampak sangat tak bersedia lagi tu..' bisik hati Ezzaq bila melihat si hoodies pink jalan straight je keluar bilik tadi. Tu baru mukadimah je cium dahi.. agak-agaknya kalau aku kiss kat tempat lain tadi apa yang akan jadi. Entah-entah bazooka kat atas meja tu elok je mendarat kat atas kepala aku. Nasib kau la Ezzaq dapat isteri macam ni..

....

Ezzaq terus duduk di meja makan yang sememangnya sudah tersedia sarapan pagi diorang. Mee goreng masih lagi berasap menandakan Hadhira baru saja selesai masak.. dia pandang Hadhira yang sedang membelakangnya. Bunyi sudu bertemu dengan gelas yang didengarnya tadi bila masuk dapur sudah berhenti. Hadhira berjalan ke arah meja maka sambil membawa jag yang berisi air teh panas itu.

"Morning, yang" kata Ezzaq. Tangannya sudah menyeduk mee goreng itu kedalam pinggan.

"Morning.." kata Hadhira lalu duduk disebelah Ezzaq. Ezzaq meletakkan pinggan yang berisi mee goreng dihadapannya. 

Ezzaq memandang sekilas si hoodies pink yang masih memandang pinggannya itu. Alahai takkan segan kut? Normal la husband and wife.. tapi its only a kiss... on the forehead.. salah ke?

"Tidur pukul berapa semalam?" tanya Ezzaq. Setahunya masa dia tidur semalam Hadhira belum lagi masuk ke kamar tidur.. waktu tu lebih kurang pukul 2 pagi.. tapi tadi bila dia bangun Subuh, Hadhira sudah terlena disebelahnya. Lega. Takut jugak kalau si hoodies pink ni buat perangai tidur bilik tetamu. 

"3 a.m.."

"Lambatnya.."

"Buat kerja.." kata Hadhira walaupun dia sendiri tahu yang kerjanya tak berjalan langsung semalam. Gara-gara tindakan luar kawal Dr Ezzaq ni la. Haiyoo haiyooo..

"Malu eh?"

"Huh?"

"Kiss on the forehead? Segan ke?" tanya Ezzaq. Matanya memandang Hadhira yang sedang bermain-main dengan garfu itu. Kepala itu diangkatnya.. merah sungguh pipi si hoodies pink ni. Alahai comelnya isteri aku ni.

"We're husband and wife.. awak ni pergi tak kursus kahwin ni?"

Hadhira masih lagi diam. Memang betul la dia malu.. walaupun dia rasa dia dapat tangkap apa yang Ezzaq cuba sampaikan ni.

Ezzaq bangun duduk disebelahnya. Badan Hadhira dipusing menghadapnya. Sampai bila diorang nak jadi macam ni. Ini namanya roommate, bukan suami isteri..

"I can do this.." 

Dahi Hadhira diciumnya lagi. 

"Everytime and everywhere I want.. Why? because its normal between husband and wife.. and I can even do more than that.. but only.. with only with your permission. But I think, judging from what you behave last night.. apa kata kita biasa-biasakan macam ni.. yella kut-kut nanti bila awak dah bersedia kan tak da la nak terkejut macam semalam.." kata Ezzaq lalu ketawa. 

"Ada drawing tinggal dalam kereta eh yang? but how come bila saya tengok awak masuk rumah balik without any drawing in your hand? Alasan je kan?" kata Ezzaq lalu bangun dengan dari kerusi dengan tawa yang masih bersisa. Dia memandang Hadhira yang sudah merah mukanya di bangku sebelahnya. Marah atau malu dia tak tahu tapi dia suka tengok Hadhira begini.. comel.

You Might Also Like

1 comments

  1. sengal la si zaq ni... hahhaaa... i pulak yg rasa malu2...

    ReplyDelete