Poskad 11

04:06

SUASANA DI studio lima sunyi sepi. Hanya kedengaran bunyi penghawa dingin yang bising dan juga hujan lebat di luar sana. Rata-ratanya semua dah balik ke bilik untuk berehat atau pun keluar ke kafe mencari makanan tengah hari. Hanya tinggal dia dengan Wahidah saja yang sedang menyiapkan model masjid Kowloon di Hong Kong yang sudah 75 peratus siap itu.
         
“Aku tak sabar nak tunggu benda ni habis. Nak qada’ tidur.” Kata Wahidah sambil tangannya meletakkan gam gajah di base kepingan itu lalu dilekatkan di atas board bersaiz A0 itu.
         
Maisa mengangguk. Dia sendiri pun berfikiran demikian. Tidur. Itu yang dia dan kawan-kawan perlukan. Mana taknya habis saja kertas terakhir, mereka dah kena masuk studio siapkan untuk pameran heritage studies yang akan berlangsung dua hari lagi ni.
         
Dan lepas saja pameran tu nanti barulah mereka bebas dari apa-apa tanggungjawab. Nak buat apa pun buatlah. Nak qada’ tidur 24/7, go ahead. Nak makan banyak-banyak, makan.. free to do so. Sebabnya ini semester terakhir mereka. Lepas ni dah tak payah masuk studio…
         
“Kau nak buat apa lepas ni Ais?”
         
“Sambung master kut. Kau?”
         
“Kerja dulu rasanya.. dah penat la study ni. Kerja setahun dua baru aku sambung master kut tapi kau tak pa Ais, kau dedicated student memang patutlah kau sambung..”
         
“Lepas ni kau jadi sifoo aku la.”
         
“No hal.. entah-entah nanti kau habis part two, tengok-tengok aku yang jadi assistant kau..”
         
“Entah-entah kau pun sambung jugak nanti..”
         
“Aku ni kalau dapat peluang aku sangap je. Tunggu lagi.”
         
Tiba-tiba handphonenya berbunyi. Nama Nab tertera di skrin handphone. Lantas tangan menekan butang hijau.
         
“Hello..”
         
“Ais, kau kat mana? Kat studio eh?” Tanya Nab bila selesai saja menjawab salam daripada Maisa.
         
“Aah. Kenapa?”
         
“Kau studio berapa?”
         
Maisa mengangkat kening. Kenapa pulak si Nab ni bertanyakan perihal studio dia ni. Kalau dulu bila diajak masuk tengok, laju-laju dia menolak tapi sekarang tak sabar-sabar nak tahu.
         
“Studio lima. Kau kat mana ni?”
         
Tuppppp.
         
Talian dimatikan di hujung sebelah sana. Maisa menggelengkan kepala. Rasa nak cabut je kepala Nab ni; semuanya dibuat main ikut kepala dia. Dia kembali ke model yang ditinggalkannya. Tangannya mencapai gam..
         
Klikkk.
         
Pintu studio terbuka dari luar. Kepalanya dipanjangkan untuk melihat siapa yang datang. Muncul muka Nab dengan Mardia di antara pintu sambil tersengih lebar. Maisa bangun dan berjalan ke arah kawannya. Pelik kenapa tiba-tiba kawan baiknya itu mencemar duli ke studionya itu.
         
Dan tiba-tiba Kak Fatin muncul dengan kek di tangan.
                     
Happy birthday to you.
Happy birthday to you..
         
Ketiga-tiga mereka bernyanyi bersama-sama sambil berjalan menghampirinya.

Muka yang tadinya pelik, tak faham itu dah bertukar menjadi gembira.

Wahidah yang tadinya duduk itu pun turut sama bangun menyanyikan lagu ‘happy birthday’ kepadanya.
         
“Birthday aku esok la.” Jam di tangan dijeling. Pukul 12.30 tengah hari. “Lagi 12 jam.”
         
“Ehh hembus la dulu lilin ni.”
         
Maisa tunduk lalu menghembuskan lilin di atas kek yang berbentuk kunci itu. 21 tahun dah rupanya aku hidup kat dunia ni.
         
“Kitorang buat awal sebab esok aku dengan kak Atin ada exam. Malam nanti kena struggle baca buku. So tak apalah kan awal 12 jam?”
         
“Thanks korang.” Kata Maisa lalu memeluk ketiga-tiga gadis yang sememangnya dia akan sayang sampai bila-bila. Dari Nab ke Mardia ke Kak Fatin. Semuanya dia sayang..
         
“Nak menangis la tu?” Mardia membuat muka. “Nah potong kek cepat.. aku dah lapar ni.” Kata Mardia lalu menyerahkan pisau memotong kek itu kepada Maisa.
         
“Tapi aku pelik la…”
         
Mardia dan Nab berpandangan sesama sendiri.
         
“No pranks? Biar betul?” Kata Maisa. Dia pelik. Selalunya setiap tahun -- without fail -- Nab dan Mardia mesti akan ada idea pelik-pelik untuk kenakan dia.

Contohnya di tahun satu, dia dikenakan dengan serangan belon air oleh mereka di malam hari jadinya. Di tahun kedua pula dengan insiden cooking bila dia ‘dimasak’ -- dibaling tepung campur telur -- dengan kedua-dua budak nakal tu tapi tahun ni, tahun terakhir dia disini.. ilek.

Tak ada apa-apa prank yang ditaburkan oleh Mardia dan Nab tetapi dengan hanya dengan surprise birthday cake.

Macam something wrong somewhere..
         
Matanya dikecilkan memandang Mardia kerana bukan Mardialah kalau tak ada rancangan-rancangan nakal ni.
         
Mardia mula gelabah di tempatnya. Takkan Maisa tahu kut apa plannya dengan Nab. Matanya menjeling ke arah Nab yang berpura-pura menangkap gambar kek itu.
         
“Kau ada letak apa-apa eh dalam kek ni?” Maisa memandang kek itu was-was.
         
 Phewww.

Mardia menghela nafas. Nampak macam cik Ais kita belum tahu je. Fuhhh. Nasib baik!

“Mana ada. Ishh kang nanti apa-apa jadi kat anak orang.. aku juga susah.”
         
“Kau tak bubuh julap ke? Drugs?”
         
“Ish aku beli la ni. Celah mana aku nak ada masa letak julap..”
         
“Tapi pelik la kau tak guna idea gila kau macam selalu..”
         
“Kau nak ke tahun ni?” Mardia tersenyum meleret.
         
Maisa menggelengkan kepala. “Kau jangan aku ada pameran ni nak kena siapkan..”
         
Mardia dan Nab berpandangan sesama sendiri.

We will see, miss Ais.

We will see..


 -----------------------

Salam 'alaik and greeting. This is probably my last updates before I go for hiatus. May be I will come back after September? Lots of reading and writing up for dissertation. Wish me luck, guys.
I'll reply to ur comments once I am done okay. Thankyuuuu


You Might Also Like

3 comments

  1. lama tunggu.... apalah kali ni yg dia nak kenakan Ais... ni mesti ada berkaitan dgn Ais dan Sun kan??.... x sabar nak tahu ni.... sambungggg

    ReplyDelete
  2. finally ada en3.. best2!!
    sambung cepat2 yerr

    ReplyDelete
  3. ah memang kena prank la ngan abang matahari tu nnti..
    kihkihkih

    ReplyDelete