Si Hoodies Pink 16

10:16

Hadhira duduk-duduk di sofa di ruang tamu rumah Jo itu.. Jo dah hilang entah ke mana. Melayani tetamu yang datang kut.. tinggalkan aku keseorangan lagi. Nak bersembang, sorang manusia pun aku tak kenal. Jam ditangan dipandangnya untuk ke 1234567890 berapa kali dah.. 'Oh di manakah Nurrania Ahmad dengan Arul ni?'

"Weh kawan apa ni? Janji nak pergi sekali?" tanpa salam greetings apa ke, Arul terus fire dia pagi tadi.. Masa tu dia on the way ke masjid untuk majlis pernikahan Jo.

"Assalamualaikum.." ucapnya. Malas nak layan.

"Hehehe. Sorry sorry. Waalaikumussalam.."

"Aku drive ni weii.. nak gi Masjid"

"Oh ye ke. Okay okay. Sorry. Kang nanti kita makan sekali kat kenduri Jo eh. Period. Thank you.. bye"

Klik. Telefon dimatikan dihujung sana. 

Maka di mana kamu berdua? Mahu je dia menjerit biar semua orang dengar. Aku dah lapar ni.. kang aku makan dulu bising buat drama 'Inikah kawan?' padahal dia mai lambat bagi aku kelaparan ni dia tak pikir pulak. Gumam Hadhira.

"Auntie Dhir..!"

Mata Hadhira mencari arah suara yang memanggilnya. Alisha dengan Alina sedang berlari ke arahnya. Dia tersenyum melihat telatah dua orang kanak-kanak yang sedang berlari dengan mengangkat sekali gown putih mereka hingga menampakkan paha mereka. Alahai si comel ni! 

"Kata nak bagi hadiah semalam sebab tolong masukkan telur" tanya Alina.

"Yalla. Auntie lupa.. kejap auntie tengok ada tak lagi Lollipop dalam bag auntie.."kata Hadhira sambil menyeluk beg tangannya mencari Lollipop.. selalunya memang akan ada stock.. entah sejak bila dia dah terbiasa menyimpan Lollipop dalam begnya.. seingatnya sejak zaman duduk OZ kut.. Dua batang Lollipop dikeluarkan. Nasib baik!

"Siapa nak strawberry? Siapa nak lychee?"

"Lina nak strawberry!!" 

"Auntie sama je dengan uncle.. suka bagi Lollipop!"tukas Alisha. 

"Huh.. I heard my name mentioned.. siapa kutuk ni?"

'Alahai.. ada je dia dimana-mana' gumam Hadhira. 

Ezzaq datang ke arah mereka sambil berpimpinan dengan seorang perempuan yang nampaknya sudah berusia. Tapi walaupun dah ada kedut-kedut dimukanya tapi Hadhira pasti wanita itu pastinya cantik ketika muda dahulu. 

"Tok nyang!" jerit Alina dan Alisha lalu memeluk wanita itu.

"Salam la tok nyang dulu.."nasihat wanita itu. Alina dan Alisha terus patuh. 

"Opah saya. Opah ni Hadhira.." terang Ezzaq. Hadhira hanya mengangguk lalu dia berjalan ke arah wanita itu lalu menyalaminya. 

"Opah dah makan dah opah?" tanya Hadhira. Berbahasa.

"Dah.. ni nak duduk dalam sekejap. Dah tua kaki sakit-sakit.." ramah wanita itu bercerita. Macam cucunya yang satu tu jugak! Hadhira membawanya ke arah sofa yang didudukinya tadi.. kesian nenek ni.. dia pun ada nenek. Nenek pun selalu lenguh-lenguh macam ni.. tak larat nak berdiri lama-lama.

"Dah makan?"tanya Ezzaq.

 Hadhira mengeleng sambil bermain dengan rambut Alisha yang didandan rapi itu. Flower girl!

"La awat tak makan lagi.. pi makan dulu satgi habis.." Opah menyampuk. Hadhira hanya tersenyum.. jenis nenek aku jugak Opah ni. Kalau nenek sah-sah dia kena bantai suruh pi makan cepat-cepat.

"Jom makan sekali!" ajak Ezzaq tiba-tiba. Peluang terbaik ni sebab ada Opah! Ha ha ha. Kau guna Opah ye, Ezzaq. Ezzaq nampak mata Hadhira yang menjeling ke arahnya. Ha ha ha.

"Opah nanti macam mana?"kata Hadhira. Alasan datanglah kau alasan.

"Opah tak kisah. Ni dah ada dua orang princess ni temankan.. aip makan Lollipop tak pelawa!"kata Ezzaq sambil menggosok rambut Alina.

"Pergi la.. Opah okay je ni.."

Suka ke tak terpaksa juga bangun bila Opah dah masuk campur. Matanya mencerun ke arah Ezzaq yang sudah tersenyum tu. Dia seraya bergerak ke pintu.

...

"Saya tunggu kawan saya.." kata Hadhira bila diorang keluar saja pagar rumah Jo. Dia ingat dia mahu tunggu Arul dengan Kak Nia di sini saja. Terus dia duduk di bangku yang sememangnya sudah disediakan di situ. Dari sini dia boleh nampak kereta-kereta yang sedang masuk/keluar kawasan perumahan itu. Senang sikit nak nampak kereta Arul.

Ezzaq terus duduk di bangku sebelah.

Hadhira tarik kening? La tadi serupa orang lapar je, tak menyempat nak ajak makan. Ni boleh plak duduk sebelah. Apa kes ?!

"Saya tunggu awak" terang Ezzaq.

Hadhira bangun dari tempat duduknya. Dah panas punggung. Ya Allah, kau bagilah aku kekuatan. Geram sungguh dia dekat makhluk yang tak faham bahasa ni.

"Ezzaq, awak ni nak apa ya?" tanya Hadhira. Dia berjalan ke arah tempat parking kereta. Adoi mana pergi the king and the queen ni!

"Awak. Boleh?" ujar Ezzaq dari belakang. Mengikut si hoodies pink. Ngeee.

"Huh?" Hadhira berhenti. Berpaling ke arah Ezzaq. Face to face. Tak dengar tadi. Oh tinggi aku di paras dada dia.. pendeknya aku. Ngeee.

"Nak awak. Boleh kah?" jawab Ezzaq satu-satu. Kepalanya ditundukkan sedikit. Biar sama eye-level sikit.. kan orang dolu-dolu cakap dari mata turun ke hati. 

Hadhira berpaling. Tak selesa.

Ezzaq tersenyum. Baru kau tahu.

"Kalau berani sangat.. jumpa la mak dan bapak saya.. be a real man.. this is not how a real man would do.. budak zaman sekolah boleh la.." provok Hadhira. Apa dia ingat aku ni playground ke, suka hati je main-main hati macam ni! Suka hati je cakap 'nak awak boleh' kat public macam ni.. gila hapa?!

Mata Ezzaq membulat. This girl, are you real? Betul ke ni? Takkan dah terkena badi Jo terus-terus suruh aku masuk minang?

"Kalau betul saya masuk meminang.. boleh awak terima macam how a real woman would do?" tanya Ezzaq lagi. Dia emphasize dekat part a real woman would do tue.. sambil kepalanya didekatkan lagi dengan gadis itu. Ni baru eye-to-eye. Kalau tak turun ke hati jugak.. tak tahu la.

Hah amek kau Hadhira. Jawab jawab. Main provok sangat tadi. Apa kau nak jawab ni Hadhira. Fikirannya rancak memikirkan jawapan.

"Dhir.." jerit suara lelaki dari arah belakang mereka. Mereka berdua berpaling.

Kak Nia dengan Arul. My savior. Bisik hati Hadhira. Sungguh tadi dia tak tahu macam mana nak balas soalan terakhir Ezzaq. Dia ingat aku serious ke apa? Tu perkara gila namanya.. nak get over Arul pun tak boleh lagi.. ni nak main redah kawen dengan orang lain.. buat diri merana ada la!

"Kak Nia!"

Pantas Hadhira berjalan ke arah Kak Nia yang sedang berjalan ke arah mereka ketika itu. Mahu lari.

Ezzaq geleng kepala. Tahu sangat perangai si hoodies pink ni.. nak lari la tu. Tapi lari jauh mana pun awak si hoodies pink oii, saya akan tetap kejar.. macam yang saya tengah buat sekarang ni..

Ezzaq membuka langkah mengikuti gadis berbaju kurung kuning cair itu.

"Hi, I'm Ezzaq. Kawan Hadhira eh?" kata Ezzaq. Tangannya sudah bersalaman dengan Arul. Hai mamat ni bila pulak dah sampai sebelah ni. Ni kawan aku la! Mahu je dia jerit macam tu dekat telinga Ezzaq.

"Arul" Arul dah sambut salam Ezzaq ketika itu. Ezzaq macam biasa, senyum tayang dimples dia tuh.

"And this lovely lady in red ni?" tanya Ezzaq lagi.

Hadhira menjeling. Memang sweet talker la pak cik ni!

"Rania" jawab Kak Nia sambil tersenyum.

"So I bet dah cukup korum kan? Makan jom sayang.. " kata Ezzaq sambil memandang ke arahnya.

Masa tu dia mahu saja nak sekeh kepala Ezzaq tu tapi bila tengok reaksi Kak Nia dengan Arul yang memandangnya dengan muka siapa-dia-ni. Dia jadi gembira tiba-tiba. Hadhira buat-buat tak peduli lalu mengikuti langkah Ezzaq yang dah berjalan ke arah khemah itu.

Diorang tahu berahsia.. aku pun tahu.  

Ha ha ha.

This is what we called pay-back time, peepos!


You Might Also Like

3 comments

  1. hahaahhahaa... buleh pulak si nia ni balas dendam... syiok!!

    ReplyDelete
  2. payback timee. haha. boleh pulak ehhh

    kDija

    ReplyDelete