Si Hoodies Pink 29

02:13

Hadhira berjalan ke arah kubikelnya. Drawing-drawing A1 yang baru diterimanya dari En Ahmad itu diletakkan di atas meja kecil bersebelahan mejanya. Belum pun habis satu projek, dah datang satu projek lagi. Selamat la malam ni balik lewat lagi ke rumah. Kerja oh kerja.

Blackberry di dalam beg dicapainya. Mahu lihat kut-kut ada mesej atau call dari kontraktor ajak bermesyuarat. Bukan boleh percaya sangat.. selalunya esok nak meeting, baru hari ni dia dapat call. Haishh..

One message received. Dari Blackberry Messenger. Ni sah bukan dari kontraktor.

From Ezzaq; 
Handsome, Sweet, Intelligent, spontaneous, good-looking, nice friends, charming, funny, well...Enough about ME! How about you? 

Hadhira tersenyum. Apa punya taktik nak mengorat ni inche Ezzaq oii.

HAHA. You're cheesy.. but to answer your qs.. my friends said I'm an ice queen. Interested much?

Jarinya rancak membalas. Boleh pulak kan main mesej tengah-tengah kerja ni. Nasib la kompaninya ni jenis tak kisah. Jenis menggunakan dasar buatlah-apa-saja-asalkan-kau-siapkan-kerja-kau. 

Beberapa minit kemudian, Blackberrynya bergegar lagi tanda masuk satu mesej.

Cheesy you said huh..err how about this.. If I could rearrange the alphabet, I'd put U and I together.. Ni lagi cheesy kan?

Hadhira tersenyum lagi. Hahaha. Memang la dah kawin dengan adik beradik Don Juan ni. Ayat flirty ada-ada je keluar dari otak dia..

But unfortunately you couldn't!

Hadhira membalas. Suka dia main tarik tali macam ni.

Indeed an ice queen you're! but let see how far you can go.. btw sayang, ive gotta go. Patients need me.. see ya tonight..

Hadhira tersenyum lagi. Macam ni la kut perasaan budak-budak mesej dengan kekasih hati. Kalau dulu punyalah dia tak faham, apa kes nak bermesej, bergayut 24/7 kalau dah selalu berjumpa.. Sekarang sedikit sebanyak dia dah boleh relate dengan benda tu.

"Nuriz" terdengar suara En Ahmad memanggilnya. Kepala diangkat sedikit dari kubikelnya. En Ahmad membuat isyarat tangan memanggilnya ke meeting room sambil itu menunjukkan En Rahim, client mereka untuk projek akan datang. Tahulah Hadhira yang dia kena masuk sekali ke dalam meeting room. Lantas Blackberry dimasukkan ke dalam beg tangan, planner merah hati di ambil dan dibawa sekali ke dalam bilik meeting.

Bercinta, bercinta jugak.. kerja pun kena berjalan jugak.

...

Hadhira hanya mengikut dua orang lelaki yang sedang bersembang di hadapannya. Nasib baik kali ni projek yang di dapat tidaklah sebesar mana, projek pembinaan masjid di Melaka. Maka, workload dia tak la perit sangat. Nanti raya bolehla dia minta cuti lama-lama sikit. Heeee. 

"So Nuriz, kita bekerjasama lagi. Jumpa lagi.." kata En Rahim yang ketika itu sudah pun di muka pintu pejabat. 

"Sure, En. Rahim.." balas Hadhira. Dia memang sukakan En. Rahim yang peramah dan pemurah ni. Selalu saja dia dapat projek dari lelaki ini dan selalunya projek dia mesti melibatkan projek dakwah. Macam membina masjid, madrasah.. Semoga Allah balas segala jasa baiknya.. Amin.

"Nuriz..." panggil Kak Hani bila En Rahim sudah keluar dari pejabat mereka. 

"Kenapa kak?"

"Nah bunga kamu.." kata Kak Hani sambil mengeluarkan sejambang bunga ros yang dibalut dengan kerta putih-pink itu.

Hadhira tercengang. 

"Untuk saya kak?"

Kak Hani tersenyum mengangguk. En. Ahmad dah mula mendekat.

"Bunga siapa ni Hani?" tanya En Ahmad. 

"Untuk mawar seorang ni la boss" kata Kak Hani. Dia tersenyum. Muka Hadhira ketika itu sudah memerah. Kesian adikku seorang nie.

"Birthday kamu ke?" tanya En Ahmad lagi. 

Alahai bos aku seorang ni. Boleh pulak dia rajin bertanya sekarang ni. Aku dah la tengah speechless ni. Ezzaq memang nak kena!

"Wahhhh bunga siapa ni kak Hani?? Besarnya.. mahal ni" kata Aliya, budak trainee di pejabat.

Sudahhh. Semua dah buat mesyuarat kat depan reception counter ni. 

"Boyfriend bagi ye kak?" tanya Aliya lagi.

Alahai adik aku sorang ni. Nak kena babab ni.. busy body sangat. Kerja dah habis?

"Ehhh apa pulak.. husband dia la kasi!" ujar Kak Hani pulak.

"La da kawen ke? Baru je nak masuk line.." sambung Adib. Pekerja baru syarikat mereka.

Hadhira hanya tersengih. Hati dah macam dup dap dup dap sebab jadi headline pejabat hari ni. Suka hati je Ezzaq nak bagi bunga macam ni. Kasi kat rumah kan lagi senang.. tak da la orang lain nak tahu.

"Eh apa ni berkumpul kat sini?" tanya Puan Hanim, senior QS yang masa tu baru je masuk ke pejabat. Mungkin baru balik dari meeting kut. Aliya dan Adib terus berjalan ke tempat masing-masing. Takut ditegur oleh Puan Hanim yang garang tu. Hadhira hanya tersenyum.. En Ahmad pun entah bila menghilang masuk ke dalam biliknya.

"Wow bunga? Birthday you ke?" tanya Puan Hanim yang ketika itu sedang mencari suratnya di kaunter.

Hadhira menggeleng. 

"Lucky la you.. birthday tak apa tak husband kasi bunga.. Kan Hani?"

"Betul tu! Saya ni dah bertahun-tahun kawen, nak dapat bunga setangkai pun susah!" kata Kak Hani lagi. Puan Hanim hanya mengangguk mengiyakan.

"Bak sini I nak tangkap gambar! I nak suruh En Nazril belikan I satu.. hahaha" kata Puan Hanim lalu mengeluarkan iPhonenya. Hadhira hanya tersenyum.. aduhh nanti apa En. Nazril kata.. Dah la En Nazril tu rakan kongsi syarikat ni. Malunya bila orang-orang atasan pun tahu sekali.

Awak ni memang la betul adik beradik Don Juan! Flirty habisss. Ingat dalam drama je ada adegan ni, tup-tup kena kat batang hidung sendiri.

Dia terus duduk di kerusinya. Jambangan bunga itu di pandang. Cantik! And for sure mahal ni.. Alahai.. Kad yang terselit di bunga itu dibukanya..


Are you free for the rest of your life?
Love, 
Inche Husband a.k.a Boyfriend untuk 18 hari. 


Pantas Blackberry dicapainya.

+ Awakkkkk! Malu tahu tak.!

- Malu apa nya? Mak saya datang pejabat ke? Kekekeke.

+ Ish saja ja. Kenapa hantar bunga kat sini?

- Dah tu nak hantar mana? Hantar hospital ni ke?

+ Saja ja. Habis semua orang bising!

- Diorang bising, apa saya kisah.

+ Geramnyaaaaa! 

- Kalau geram nanti balik saya tadahkan pipi untuk awak cubit.

+ AHMAD FIRAS EZZAQ!

- YA SAYAANGGGGGGGGGG!

Hadhira melepaskan keluhan. Susah betul la dengan orang tak faham bahasa nie! Ezzaq sekarang dah pandai main-main dengan dia, dah pandai mengusik. Kalau dulu dia selalu tenang je sekarang mesti dia akan mengusik.. Kalau tak mengusik tu memang bukan Ezzaq la tu. Ada je idea baru dia hari-hari.

Sabar je la. Tengok la nanti apa yang aku nak buat!

Hurrrrr...


You Might Also Like

2 comments

  1. ekeke.. cheesy huh?? hahahaa.. bila nak smbung ni? tak sabar kottt.. hahaha next plisss=)

    ReplyDelete
  2. coming soon.. inshaALLAH.

    ReplyDelete