Si Hoodies Pink 25

17:02

Dah nak masuk dua bulan Hadhira menjadi 'Mrs Ezzaq'. Kalau orang tanya dia macam mana perasaanya jadi seorang puan? Dia sendiri tak tahu nak jawab apa melainkan hanya dengan gesture tayang gigi dia. Sungguh betul la memang dia tatahu nak jawab apa. Perasaan dia sama saja macam dia jadi 'Miss Hadhira' dulu. Tak ada yang berubah melainkan rumah dan housemate dah bertukar. Kalau dulu duduk di apartment bertingkat-tingkat sekarang dah duduk atas rumah dua tingkat. Kalau dulu Kak Nia jadi housemate tukang berbual sekarang dah jadi Ezzaq. Yang tu je kut dua perbezaan ketara yang dia rasa.

Ezzaq pun dah banyak ambil role orang-orang terdekat dia dulu.. Ezzah dah ambik role Arul, si tukang argue bila bab-bab memilih benda.

"What?" Ezzaq menjerit di kedai cat itu. Mata Ezzaq terbeliak.. no no no this is so not going to happen.

"Apa?" tanya Hadhira. Dia buat-buat tak peduli.. kata tadi aku boleh pilih color apa saja. Dah pilih dia nak object pulak. Ini tidak adil!

"Ini pink.. kut..."

"So?"

"Saya lelaki la awak. Takkan master bedroom nak cat kaler pink kut. Malu woo kalau Ajib tahu"

Hadhira angkat kening. Of course la aku tahu dia lelaki.. duh. Takkan perempuan ada badan dan ketinggian macam ni kut..

"Alla dinding je pun. Bukannya saya nak letak furniture kaler pink.. plus its not a bright pink. Just ya know a shade of pink.. but if you hate it.. apa boleh saya buatkan" ujar Hadhira. Mukanya saja dibuat riak sedih. Kalau tadi asyik ada je bahan dari lelaki tu nak object, apa kata sekarang kita guna psikologi pulak.

"Haissssshh. You.. Nur'iz Hadhira.. you... pink it is. Whatever.."kata Ezzaq. 

Hadhira dah tersenyum menang. Kalau dengan Arul jangan haraplah aku akan menang.

Selain tu Ezzaq juga jadi tukang usik macam Jo. 

"Yang pandang sini jap.."kata Ezzaq. Kedua jarinya sudah bersedia untuk melancarkan 'serangan'.

Hadhira buat muka toya. Suka hati je nak bersayang-sayang dengan aku. 

"Nama saya Hadhira.. bukan sayang"

Kelepap jari Ezzaq mendarat di atas pipi Hadhira. Dia tersenyum melihat 'hasil' artworknya di pipi isterinya itu. 

"Kotor" jelasnya. Padahal muka Hadhira dah dicalitkan dengan cat pink bilik mereka itu.

Hadhira pelik. Tangannya memegang pipinya.. terasa basah. Dia melihat tangannya, tompokan cat jelas kelihatan.

"Ahmad Firas Ezzaq!" jerit Hadhira. Jarinya terus dicelupkan ke dalam tempat cat itu. The war begin. Serentak dengan itu Ezzaq berlari keluar dari bilik itu menyelamatkan diri.

Hadhira tersenyum mengingati peristiwa itu. Kalau orang lain honeymoon pergi tempat-tempat bercuti, jalan dekat pantai semua tapi diorang habiskan masa menghias rumah baru mereka tu dengan mengecat, memilih perabot.. sebab dalam masa yang sama dia dapat tahu karakter sebenar Ezzaq.

Disamping tu juga, Ezzaq juga berjaya ambik role Ma, si tukang jaga makan minum dia. Kalau dulu Ma akan telefon rumah sewa tanya "Dah makan ke belum" tapi sekarang Ezzaq pulak yang take over. Tanya dah makan belum, dan kalau belum seboleh-bolehnya Ezzaq akan memasak ataupun membeli makanan diluar saja..

"Dhir.. bangun Dhir.." 

Suara Ezzaq digantikan dengan suara Micheal Jackson yang setia dari pagi tadi dipasangnya di ruang tamu. Peneman setia dia mengemas.. beribu kali jugak la kut lagu I'll be there itu bermain. Heee.

"Kenapa tidur sini?" tanya Ezzaq. Lantas dia melabuhkan punggungnya di atas sofa bewarna kelabu kehitaman itu. 

"Penat" satu patah jawapan keluar dari mulut Hadhira. Tapi memang penat pun. Dari pagi tadi dia mengemas rumah. Seorang diri. Angkat barang-barang naik ke atas.. pikir space arrangement. Penat la buat kerja ni sorang-sorang. Ezzaq pulak dah start kerja..

 "Sorry.."

Hadhira buat isyarat saya okay dekat Ezzaq. Bantal kecik yang bewarna hues yang sama dengan sofa dipeluknya.  

"Dah siap kemas?"tanya Ezzaq. Rasa bersalah memenuhi diri. Yella boleh plak dia cuti seminggu je, kesian si hoodies pink ni nak kena kemas rumah seorang diri.

"Tinggal working space and your books.. tak larat la nak angkat kotak awak tu" 

"It's okay, nanti saya buat.." kata Ezzaq. Tangannya membuka tie yang mengikat leher.. Hadhira membaringkan diri sekali lagi.  

"Dah makan dah?"

Hadhira menggeleng. Mana nak cari makan kat rumah? Barang dapur satu hapa pun tak ada.. tadi petang pun nasib baik lunch dengan Jo kat luar sebab Jo ada kerja kat area-area sini.. kalau tak memang alamat aku puasa satu hari la hari ni.. 

"Nak makan?"tanya Ezzaq. Dia melihat jam di tangan. Sepuluh setengah malam.

"Malas nak tukar baju.." kata Hadhira.  

"Chinese food?" kata Ezzaq. Tadi dia ada nampak kedai makanan cina muslim semasa dalam perjalanan pulang. Sleeve kemeja dilipatkan sampai ke siku.. badan dah melekit semacam. Satu hari round ward pun rasa penat..  

"Sounds good.."

"Give me half an hour. Nak pesan apa-apa?"

"Naaa.. but thanks"

"It's okay.."

Dua bulan kenal Ezzaq sebagai suami dia rasa gembira. Ezzaq lebih banyak menjaga perasaannya daripada menjaga perasaan sendiri. Kalau boleh, semua benda yang dia mahu pasti akan diturutkan Ezzaq.. sampaikan kadang-kadang tu dia rasa bersalah. Bersalah kerana dia sendiri tak menjaga tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dengan betul.

"Kau dengan dia macam mana?" tanya Jo semalam bila diorang keluar bersama selepas kerja. Wife day out kata Jo. 

"Macam biasa je.. okay. Kau jangan risau la tak ada adegan balik pinggan mangkuk.. we survived pretty well" kata Hadhira. Memang betul la.. memang dia dengan Ezzaq elok-elok saja. Rapat.. macam kawan baik. Macam aku dengan kau. Mahu saja macam tu dia jawab kepada soalan.

"Perasaan kau macam mana?"


Soalan tu bermain di kepalanya sejak semalam. Jawapan tu macam memang tak ada dalam skema jawapan. Perasaan aku kepada Ezzaq? Sukakah? Sayangkah? Cintakah? Bencikah?

Tak tahu dia nak jawap.. tapi yang dia tahu dia selesa dengan Ezzaq. Cukup tak jawapan tu nak masuk silibus rumah tangga diorang ni.


You Might Also Like

0 comments