Bencisayang 30

22:44

Ezzah melihat permandangan di sekelilingnya. Rexton hitam itu dah bergerak selama setengah jam dari pekan Kuah. Pergi mana dia tak tahu. Clueless. Kalau Pak Cik Rahmat ni nak jual diorang pun dia ikut je.. sungguh tak tahu apa yang menanti selepas ni. Tapi apa yang dia pasti, mereka sedang bergerak ke arah tempat yang cantik. Tengok sajalah pemandangan di sebelah kanan dan kiri dia ni..

Tak sangka sungguh dia kena tipu hidup-hidup dengan family dia. Senyuman Along tadi masih termain-main di kepala. Nampak sangat dah Along pun terlibat sama dan yang pasti Mak Su la the thinker, the planner. Bukan sehari dua dia kenal Mak Su tu..

"Pak Cik, kita nak pergi mana ni?" Ezzah bertanya. Tak sanggup dah duduk dalam 'kegelapan' macam ni. Enlighten me, please.

"Oh kamu tak tau apa-apa ka?"

Ezzah tersenyum. Kalau dia tahu, tak da la dia tercengang tadi.

"Kita nak pergi Pantai Chenang. Depa dah booked Pelangi Beach Resort.. Kat Pantai Cenang ni sesuai sangat la nak berbulan madu. Cantik tempatnya.. tapi jauh la sikit dari pekan Kuah ni. Tapi orang dok kata Pelangi Beach Resort tu cantik. Memang sesuai la dengan hampa berdua ni. Baru kawen kan?"

Ezzah dan Hariz hanya mengangguk. "Berapa lama lagi Pak Cik?" tanya Hariz pulak.

"Adalah 30-40 minit. Ni pak cik nak tanya, petang nanti macam mana? Nak berjalan-jalan ke?"

"Pak cik rasa mana yang senang?" tanya Ezzah.

"Sekarang pun dah pukul 2.30 petang. Sampai satgi elok pukul 2.40. Nak check-in, dah pukul 3 lebih.. solat, nak rehat.. dah petang. Tak boleh nak pi mana-mana dah."

Ezzah mengangguk. Betul. Kang nanti rushing pulak dan Ezzah paling tak suka bila nak kena rushing-rushing ni. Susah. Tak suka. Sebab nanti sah-sah dia akan jadi kelam kabut dan tertinggal benda.

"Kalau macam tu malam nantilah Pak cik datang. Bawak kamu makan. Kat Pantai Cenang tu senang nak cari makanan. Banyak restoran seafood.. Arab pun ada."

"Arab pun ada pak cik?"

"Dekat area Pantai Cenang ni ramai foreigner. Mat-mat, minah-minah Arab. Sebab tu la kut."

Hariz mengangguk. Langkawi ni kan salah satu tempat pelancong. Memang la kena ramai dengan foreigner.

"Malam kat Pantai Cenang ni live sikit dari kat Kuah sana. Boleh la kamu jalan-jalan sikit." cerita Pak Cik Rahmat. Asyik Ezzah mendengar.. dia dah mula suka duduk di Langkawi ni. Lagipun bila tengok permandangan di sekelilingnya ni pun dia terjatuh hati. Kalau bawak kanvas, melukis pun best jugak ni.

"Dah sampai." Pak Cik Rahmat memberhentikan Rexton itu di lobi.

Meritus Pelangi Beach Resort & Spa. Ezzah membaca papantanda di sebelahnya. Kakinya meloncat turun dari Rexton itu.

Jejak saja kakinya ke tanah resort itu, Ezzah terus jatuh rahang.

Cantiknya.. subhanallah.

Macam dah jatuh masuk ke kawasan kampung bila tengok senibina resort ni. Senibina tradisional perkampungan. Seumur hidupnya dia tak pernah bercuti di tempat macam ni. Seriously cantik ya amat. Kalau tadi dia rasa nak naik gorilla pasal plan famili dia ni tapi sekarang dah berubah tiga ratus enam puluh darjah, rasa macam nak peluk ketat-ketat je diorang.

"Wow." Dia mendengar suara Hariz di sebelahnya. Dia mengangguk. Memang 'wow' pun.

Doorboy datang mengambil bag-bag mereka. Hariz pula ada bercakap-cakap dengan Pak Rahmat sementara Ezzah masih lagi dengan ke-wow-annya.

Kalau macam ni punya environment, dia sanggup kena tipu hari-hari.

.......

"Have a good holiday, sir.. m'am."

Ezzah dan Hariz mengangguk. Selepas seketika mereka ditinggalkan berdua di dalam bilik. Ezzah pandang Hariz. Hariz pandang Ezzah.

"So.. this is good." Seumur hidup dia mana pernah duduk di bilik semewah ni.

Ezzah mengangguk. "And I can definitely say sapa yang punya idea ni." Ciri perkampungan = fav Mak Su. Nama ja Mak Su tu kerja, tinggal di luar negara selama hidup dia tapi hati dia tetap di kampung.

"Mak Su?" Hariz meneka.

"No other but her." Ezzah berjalan-jalan di sekeliling bilik. Dari kawasan katil ke bilik air.. bilik air yang lengkap dari serba serbi. Wow. Selalunya dia kalau bercuti, mana pergi resort yang macam ni. Ni 5 stars hotel ni. Dia lagi senang cari tempat yang biasa-biasa saja. Yalla kata holiday, takkan nak spend bucks dekat benda mahal yang hanya digunakan untuk tidur saja tapi ni, kalau nak duduk terus pun tak pa. Comfy gila.

Dia keluar dari bilik air. Telinganya mendengar bunyi air laut dari luar.. dia berjalan ke balkoni. Hariz dah berdiri di situ.. memandang pemandangan di hadapan mereka.

Laut membiru. Dengan pokok kelapa. Dan tempat duduk yang roofing ala-ala kat Maldives tu.

Superbly breathtaking.

"Superbly breathtaking." kata Hariz tiba-tiba.

Ezzah hampir terloncat. Apa yang ada di fikiran Hariz sebijik sama apa yang di dalam fikirannya. "Err.. yes. Absolutely."

"It would be a great bargain if this is for the real couple." kata Hariz. Perlahan.

Real couple?

"We. Are. Real." Dia ucap satu-satu. Apa Hariz tak ingat lafaz akad yang dia buat sepuluh hari yang lepas tu. It is real. Sah. Legal.

"We know better. Apa yang tak realnya, Ezzah."

"We know better what we can do. What we can try." To make it real.

"Ezzah.. Your brother and me.." Dia masih tak boleh lagi nak lupakan.

"I know, and I understand." Ezzah memotong. Dia memegang tangan Hariz. "Please, at least. Try." Dia pandang mata lelaki tu betul-betul. Kalau tak cuba, mana nak tahu.

Ezzah mengeluh. Bila Hariz tak cuba langsung pun nak membalas. At least. Sikit pun. Cakaplah.. I'll try. Tu pun dah cukup bagi dia gembira dah tapi sebaliknya lelaki tu lebih senang menarik tangannya dan masuk ke dalam.

Sumpah rasa malu gila. First time dia berani cakap/behave macam tu dekat lelaki..

...........................................................
credit: http://meritus-pelangi-beach-resort-and-spa-langkawi.html

Saya kekurangan idea sebenaqnya. Hence the lack of updates, mianhe (sorry). Doakan bagi idea banyak timbul ye.. ;)

You Might Also Like

0 comments