Si Hoodies Pink 30

22:47

Ezzaq memandang kawannya, Alia yang sedang menulis di kaunter depan ward Kenanga itu. Ada dua tiga orang jururawat sedang bertugas di situ. Dia berjalan ke arah mereka. Jam di tangan dah menunjukkan pukul 5.10 petang, shiftnya sudah tamat. Imej katil sudah bermain di kepala. Nak qada' tidur.  Kalau boleh mahu saja dia terbang balik, penatnya YA ALLAH. Nasib baik hari ni tak da on-call, tunggu hari minggu pulak. Wuh wuh wuh. Semangat oh semangat.

"Kau masuk?" tanya Ezzaq kepada Alia. Alia hanya mengangguk sambil tersenyum simpul. Apahal pulak cik kak ni?

"Kenapa?" tanya Ezzaq lagi. Pelik. Alia ni spesies Hadhira jugak, spesies jarang senyum. Ni boleh plak senyum kambing kat sini. Ezzaq melihat dirinya atas bawah. Baju smart. Tali leher jerut okay je.. lab coat putih berseri tanpa sebarang darah atau muntah. So what's the problem now, Dr. Alia?

Alia ulang tayang posture tayang gigi dia. Pen yang dipegangnya ditunjukkan ke arah sejambak besar bunga ros pink yang duduk elok di atas bangku yang disediakan itu. Elok pulak duduk elok sebelah Ezzaq.

Ezzaq mengangguk.

"Patient mana ni?" tanya Ezzaq. Hari-hari dia tengok pesakit-pesakit di sini dapat bunga atau buah-buahan dari orang yang datang menziarah. Tapi kali ni macam pelik pulak bila bunga tu masih berada di kaunter lagi dari berada di sisi pesakit.. dan tambahan pulak saiznya kali ni lebih besar dari selalu.

Alia mengangkat bahu.

"First time aku nampak laki dapat bunga weii.. warna pink lagi.. hui hui hui.. eh alamak! Aku dah lambat aku nak round ward dulu," kata Alia lalu pergi dengan sisa senyuman yang tidak lekang lagi. 

Ezzaq hanya mengangguk walaupun dia masih tak faham apa yang Alia cuba sampaikan. Mimpi apa cik Alia ni hari ni?

"Doc tak balik lagi?" tanya seorang jururawat di situ. 

"Dah nak balik ni. Isi ni kejap," jawab Ezzaq. Tangannya ligat menulis. Mahu cepat pulang. Misinya hari ni nak ke bazar Ramadhan.. mahu membeli juadah berbuka.

Done.

Pennya ditekan dan dimasukkan ke dalam lab coat. Kakinya bergerak ke arah pintu ward Kenanga tapi sebelum sempat dia bergerak sepuluh langkah dia dipanggil balik oleh misi yang sedang bertugas itu.

"Doc ni jangan lupa pulak," kata jururawat itu.

Ezzaq mengerutkan dahi. Seingat-ingatnya dia tidak lupakan apa-apa. Semua benda dah siap. Dia terus berpaling ke belakang. Matanya dibesarkan. Apa kes? Betapa terkejutnya dia bila melihat jururawat itu mengangkat jambangan bunga ros pink itu kepadanya.

"Huh?" takkan nurse ni nak suruh dia buat special delivery kat patient kut?

"Ni doc punya. Tadi ada delivery," terang jururawat muda itu sambil tersenyum menunjukkan lesung pipit di kanan mukanya itu.

"Saya?"

"Dr. Firas kan?" tanya jururawat itu lagi. Ada Dr. Firas lain ke?

"Bertuah ye doc," sambung jururawat itu sebelum berlalu pergi.

Lambat-lambat Ezzaq mengambil jambangan itu. Hidden camera ke apa ni? Aiyoo. Siapa pulak spesies luar alam nak bagi bunga kat aku ni? Dalam fikirannya mula mencari idea siapakah gerangan yang bertuah sangat menghantar bunga ini kepadanya. Matanya jatuh ke arah bunga-bunga pink yang rasa-rasanya lebih dari 20 tangkai ini. 

Pink roses. 

Pink. 

Memang tak lain tak bukan.. pastinya si hoodies pink.

"First time aku nampak laki dapat bunga weii.. warna pink lagi.."

"Bertuah ye doc.."

Ezzaq rasa macam mahu pengsan.

...

Hadhira hanya diam menjamah laksa penang yang dibelinya tadi di bazaar Ramadhan. Yummy. Laksa ni memang makanan kegemaran dia sejak kecik lagi. Dalam seminggu tu, mesti ada dua tiga kali jugak dia akan ke gerai kak Wan di depan pejabatnya membeli atau membawa bekal pulang. Heee. Hari ni pun sama, tadi bila dia singgah di bazar, dari awal sampai akhir dia berjalan, dari satu ke satu gerai mencari makanan tapi akhirnya laksa penang juga yang dibelinya. Siap beli empat bungkus, persiapan untuk sahur nanti. Heee. 

Dia pandang ke arah lelaki yang sedang menjamah kuih donut dihadapannya itu. Diam bukan main sejak dari balik tadi. Kenapa agaknya? Patient sakit ke? Aiyoo harus la sakit.. baru dia ada kerja. Kalau tak ada orang sakit, Ezzaq nampak gayanya kena duduk rumah jadi surirumah la. Har har har. Ish apa kamu ni Dhir, ada ke nak doakan tak baik untuk orang. Tangannya terus refleks menampar dahi.. adoi.

Ezzaq yang sedang mengunyah donut itu mengerut dahi apabila melihat si hoodies pink menampar dahinya.

"Kenapa?" tanyanya. Air tebu dalam cawan dihirupnya.

Hadhira geleng kepala. Tadapapa. Takkan nak kantoikan diri kata dia sedang memikirkan Ezzaq. Huishh. Malu woo.

Ezzaq mengangguk. Matanya berhenti di bunga ros pink yang sedang duduk di atas kabinet dapur itu. Tadi petang sengaja di letak bunga pink itu di dapur. Masa tu Hadhira elok je sedang menggoreng donut segera yang dia sedang baham sekarang ni.

Dia pandang si hoodies pink yang nampak enjoy benar layan laksa dia tu. Bukan satu bungkus dia makan sebaliknya DUA! Hantu laksa sungguh.

Apasal Hadhira tak tanya langsung bila tengok dia diam macam ni.

"I'm done." kata Hadhira lalu bangun dari kerusinya. Dia mengambil pinggan-pinggan yang sudah kosong di atas meja itu dan dibawa ke sinki. Tangannya rancak membasuh pinggan-pinggan kotor itu.

"Nah," kata Ezzaq sambil menyerahkan cawan-cawan yang tak sempat Hadhira angkat tadi.

Ezzaq memanjat kabinet disebelah sinki itu. Duduk sambil berselang-seli memandang si hoodies pink dan ros pink di hadapannya. Kedua kakinya dimain-mainkan.

"Cantik bunga," kata Ezzaq. Bunga ros pink itu ditenungnya lagi. First time aku dapat bunga weii. Kalau jenis tulis diari, dah lama dah dia masukkan entri pasal hari nie.

"Cantik juga harganya," kata Hadhira. Terkejut dia tadi melihat harganya tapi demi mahu 'membalas budi' ini, dia sanggup.

"Kenapa bagi?"

"Why not? You did the same, kan?"

"Saya lelaki,"

"Dan saya perempuan,"

"Come on. Mana ada perempuan bagi bunga kat lelaki?" kata Ezzaq. Betul la kan? Ada ke orang dalam dunia ni bagi bunga kat lelaki.

"Ada. During my convocation," jawab Hadhira. Matanya dijulingkan ke arah Ezzaq.

"Payback heh?"

Hadhira pandang ke arah Ezzaq dan tersenyum. Memang pun. Awak boleh buat, saya pun boleh tau! Dia mengambil towel kecik untuk mengeringkan tangannya.

"I knew it," kata Ezzaq mengikut Hadhira yang sedang menaiki anak tangga.

"Awak pun sama kan? Hantar kat orang.. so seri la," kata Hadhira.

"I'm just showing my appreciation towards my wife,"

"And I'm doing the same thing, salah ke?"

"Mana aci tiru orang!" kata Ezzaq.

"I'm not creative, I'm not don juan either. Macam awak," kata Hadhira. Lidahnya dijelirkan ke arah Ezzaq.

"Jangan buat lagi, please. Malu la saya kat nurse and my friends," kata Ezzaq. Dia masih lagi mengikut Hadhira yang sudah pun masuk ke dalam bilik pink itu. Huh, nasib la. Kawen dengan si hoodies pink ni dah macam-macam benda feminin aku dapat. Dapat bilik pink, dan hari ni dapat ros pink. Esok lusa?

Hadhira yang mahu menutup pintu tandas itu membulatkan mata bila melihat Ezzaq masih lagi mengikutinya. Apa dia ni dah pusing sangat ke, yellah first time dapat bunga? Ha ha ha.

"Okay okaayyy saya janji.. Itupun kalau awak tak buat perkara macam tadi. Saya pun malu jugak kat bosses and friends. Btw, boleh keluar tak? Saya nak guna tandas ni," kata Hadhira bila lelaki itu ikut sekali masuk ke dalam tandas. Time is ticking, and Maghrib dah nak habis nie.

Ezzaq tersenyum. Punyalah dok mengikut si hoodies pink ni, tak sedar pulak dah sampai masuk ke dalam tandas.

"We can share," usik Ezzaq.

Hadhira mencebik. Pintu tandas segera ditutup. Ada ka nak buat main macam tu?

You Might Also Like

4 comments

  1. dpt bunga? hehe...btw penedekla n3 ni...nk lg.....hehe

    ReplyDelete
  2. heee. pendek ke? macam panjang je ni. Hehe. Okay next nanti sy cuba panjangkan.. hehe.

    ReplyDelete
  3. coming soon. Heee. Trimas sbb baca ye. XDD

    ReplyDelete