Bencisayang 19

23:55

"Maafkan kami akak." kata Widad sambil menunjukkan riak bersalahnya kepada Ezzah. Yellah mana tak bersalah, janji pukul 1.30 petang nak datang sungai ni belajar melukis dengan kak Ezzah tapi sekarang dah nak masuk 2.15 petang baru mereka berdua sampai.

"Tu —" mulutnya dah dimuncungkan ke arah Tok'ie. "Sebab dialah. Boleh pulak lambat. Kalau ikut kami lepas Zuhr je memang terus datang dah tapi dia nak mengekoq sekali."

Ezzah berpaling ke belakang. Abang Tok'ie sedang tersengih monkey. Sebijik sangat dah.

"Relax la, akak tak kisah pun. Tengok ni dah akak dah start dah kaler." Yella apa susahnya, melukis ni kalau duduk sorang-sorang lagi feeling meeling ye dak?

"La awat akak start dulu?"

Ezzah buat muka toya."Siapa yang lambat?"

"Abang ni la." kata Widad lagi. Lengan abangnya dah disekeh manja. "Sorry!" kata abang Tok'ie. Tangan dah mengisyaratkan 'sorry'.

"Dah-dah hari ni akak ajar teknik mewarna pokok okay. So firstly apa kata korang lukih struktur pokok dulu. Jangan details sangat, lukis batang, dahan, dengan bushes pokok tu dulu."

Widad dan Aida mengangguk. Lalu mengambil drawing paper, pensel dan terus melukis.

Ezzah meneruskan lukisannya. Hari ini dia memilih tempat yang tinggi sikit, pemandangan batu-batu di sungai dan air terjun menarik minatnya.

------

"Kau kat mana?" suara Tok'ie dari hujung corong telefon.

"Baru ja masuk jalan kampong. Awat? Lepak jom kedai Pak Ali." kata Hariz. Sekarang musim cuti sekolah, memang la Tok'ie tu free semedang. Kalau tak nampak muka dia dalam sehari memang pelik la, mana taknya dalam seminggu cuti sekolah ni start dia asyik ulang-alik mengharukan hidup Hariz je.

Tuduhan yang sama juga dilemparkan kepada Ezzah. Tok'ie dan Ezzah, entah bila, dah sign MOU1 nak haru birukan hidup dia.

"Lepak kat sungai ni jom. Kita boleh mandi sekali."

"Hang toksah dok buat bengong mandi tengah-tengah hari ni."

"Jom la lepak sini. Mak aku dah bagi bekai, sedapppp."

"Kau sorang ke?" kata Hariz. Pelik betul bunyinya kalau makan kat tepi sungai sorang-sorang ni. Tiba-tiba terlintas di fikirannya, Widad dan Aida. Mungkin Tok'ie ada bersama adiknya itu, dan bila ada adiknya tu mesti ada dia. Ada Ezzah.

"Aah aku sorang je.." lelaki. Perkataan 'lelaki' tu Tok'ie sebut diam-diam dalam hati. Kalau dengar je nama Ezzah, sah-sah kawan dia yang ketegaq tu tak datang.

Hariz angkat kening. Pelik. "Apa kes mak hang pack makanan kalau hang dok sorang-sorang?"

"Mai ja la. Aku dah bosan ni."

Klik. Telefon dimatikan. Hariz menggelengkan kepala. Tok'ie ni nasib baik kawan baik dari kecik, kalau tak memang la dia patahkan tulang belakang tu. Hariz memberi signal ke kiri, kereta Toyota Hilux itu bergerak ke arah kawasan air terjun kampung mereka.

------

Memang betul apa yang Hariz risaukan tadi bila melihat Tok'ie bukan berseorangan tapi sebaliknya bertiga. Widad, Aida dan Ezzah. Hariz menggelengkan kepala. Memang tadi dia dah suspek sangat dah. Matanya mencerun ke arah Tok'ie yang sedang duduk jauh sikit dari tiga manusia yang sedang melukis tu.

Berseorangan. Hariz sengih. Tok'ie memang spesies pandai putaq belit ayat.

Kedepappp. Dia pukul bahu kawan dia tu.

"Woii. Elok-elok sikit la. Nasib baik aku tak terkejut, kalaunya aku terkejut lompat dalam ayaq ni macam mana? Dah la ayaq bukan main deras hari ni. Aku yang champion renang ni pun boleh semput tau." kata Tok'ie. Hariz mengangguk. Sekarang musim hujan, hari-hari memang hujan. Dan bila hujan air terjun pun mengalir laju, memang bukan masa yang sesuai untuk mandi manda. Batu-batu pun basah. Senang tergelincir.

"Dah tu mai sini buat apa? Cari masalah?"

"Tu. Tadi pagi depa habaq kat aku nak mai sini, belajaq melukih dengan Ezzah. Pastu aku cakap la yang bahaya waktu-waktu macam ni. Depa fired balik kata bukan depa nak mandi, nak melukih ja.. Ezzah nak melukis pemandangan kat sini. Aku apa boleh buat, adik aku tu pun spesies hang dengan Ezzah. Spesies ketegaq. Last-last sekali aku kenalah mengekoq satgi jadi apa-apa, aku bersalah seumuq hidup wei.."

Hariz mengangguk. Ezzah tu memang spesies ketegaq.

"Tapi wei aku ingat best la teman depa, tengok-tengok bosan wei. Dah setengah jam dok sini aku rasa macam nak terjun ja. Bosan! Sebab tu aku call hang, hang la kawan aku dunia akhirat."

Hariz menjelir. "Kawan dunia akhirat konon, pastu hang tipu aku kata dok sorang la konon. Kalau aku tau dia ada kat sini, memang aku tak mai dah."

Tok'ie tersengih monkey. "Betoi la aku sorang ni. Sorang lelaki." Tengok! Spesies putaq belit ayat.

------

"Akak, dah habis dah lukih kak. Ajaq la kami warna pulak." jerit Aida. Dia dah tak sabar nak memegang berus warna dan mewarna. Suka dia melihat kanvas kak Ezzah yang dah mula bewarna tu. Cantik. Memangla kak Ezzah ni ada talent.

"Dah eh?" Ezzah mengeluarkan earbuds dari telinganya. Berus diletakkan di dalam bekas cawan maggie berisi air itu.

Aida dan Widad mengangguk.

"Kita warna kanopi pokok dulu ye. Untuk warna ni, kita kenalah guna warna yang paling cerah dulu. So kalau pokok, kita ambik warna kuning nak hijau ni. Satu pasal mewarna ni, pallete dia seelok-eloknya tak payah basuh sebab kadang-kadang tu bila warna-warna bercampur, dia akan produce warna yang something nice. So akak pilih warna ni. Pastu warnakan dekat semua tempat daun-daun ni..."

Aida dan Widad memerhati. Cekap sekali Ezzah mewarna, mungkin dah terbiasa mewarna kut.

"Lepas tu kita guna warna yang gelap untuk buat efek bayang. Masa kat sini la kita kena berani mencuba warna.. kita try dengan warna gelap macam coklat dan campur dengan warna hijau.. bagi efek bayang. Dan kita detailskan guna warna yang paling gelap.." kata Ezzah sambil tangannya sibuk mewarna di atas drawing paper itu. "Tadaaaa." dah siap pun pokok itu.

"Senang je kan? So now kita kerjakan dahan pokok ni pulak. Teknik dia sama dengan teknik yang akak terangkan tadi, cuma warna dia saja yang berubah. So let's get to our drawing. Korang boleh pinjam akak punya watercolour."

"Cantik la watercolour ni akak. Kami guna Buncho saja kat sekolah. Warna dia tak dapat efek warna macam akak pon." kata Widad.

"Memang la yang akak guna ni Alpha Watercolour dan Buncho yang korang pakai tu pula poster colour. Different things. Poster colour ni dia lebih pakat warnanya, watercolour pulak lebih soft, transperen."

"Aikk ada banyak jenis la pulak kak?"

Ezzah mengangguk. Dulu masa dia di bangku sekolah pun dia hanya kenal Buncho, sebab lebih murah untuk pelajar sekolah tapi bila mama daftarkan dia di kelas melukis baru dia tahu wujudnya warna-warna lain.

"Banyak jenis. Ada oil, akrilik, water colour, gouache.."

"Mana yang paling best akak? Mana yang kalau kita guna mesti lukisan dia the bomb?" tanya Aida.

"It depends on the artist's preference jugak. Mana dia rasa selesa.. kita ada banyak artis, yang ada suka guna akrilik, ada suka watercolour.. depends. Akak pulak lebih selesa watercolour."

"Okay korang start colour, akak nak pergi tukar air ni kejap." kata Ezzah. Dia bangun dari tempat duduknya, bekas maggie cawan itu di ambilnya. Dia meniti batu-bata itu dengan berhati-hati. Mana taknya dengan musim hujan macam ni, batu itu basah dan tadi ketika dia mengambil air pun dia hampir terjatuh. Nasib baik dia sempat mengimbangi badannya, kalau tak.. nauzubillahi minzalik.

Hariz yang sedang bersembang dengan Tok'ie itu mengalih arah anak matanya ke arah Ezzah yang sedang menerangkan sesuatu kepada Widad dan Aida. Gadis itu nampaknya happy menerangkan. Mungkin dia suka melukis kut.. dan logikla manusia akan tersenyum gembira bila mereka berceritakan perihal benda yang kita suka.

Dia hanya mengangguk-angguk apa yang diperkatakan Tok'ie. Dari makanan mereka bersembang pasal bola dan akhirnya tadi pasal kambing.

"Cantikkan?" suara Tok'ie betul-betul di telinganya.

Hariz yang kurang mendengar hanya mengangguk. Tok'ie dah tersengih. Gotcha!

Cantik? Fikiran yang tadi entah dimana-mana kembali.. dia memandang Tok'ie. Mulut si kawan itu memuncungkan ke arah Ezzah. Kedepapp, dia menumbuk bahu kawannya.

"Relax la.. tunang sendiri kut."

"Yang hang dok pandang-pandang tu buat apa kalau dah tau itu tunang orang."

"Kalau aku tak kenai hang, sah-sah aku rasa hang jeles."

Kedepaappp. Sekali lagi dia sekeh kepala Tok'ie. Mulut spesies tak ada insuran.

"Hang tau kan dia dengan aku tu macam mana."

Tok'ie angkat kening. "Apapon hang cuba buat baik sikit dengan dia. Dia okay ja."

Dia okay ka? Okay sangatlah tu kalau spesies tak makan saman. Tak cukup umoq. Hariz menggeleng. Macam mana ni? Nama ja diorang tu bertunang, tapi hampehh. Kalau orang tak kenai diorang, sah-sah mati-mati orang tak akan tahu mereka ni sebenarnya ada ikatan tunang. Tunang? Mana ada perempuan berani kasi pancutkan air kat tunang dia sendiri. Selalunya perempuan normal, dia bancuh ayaq bagi tunang dia bila berjumpa tapi Ezzah? Dia pancutkan ayaq. Siap satu pakej dengan kawan baik si tunang pun dia tibai sekali.

"Akakkk... ya ALLAH.. ABANGGGGGGG!" suara jeritan Widad itu menganggu pemikirannya. Cepat-cepat matanya dihalakan ke arah Widad dan Aida yang sudah tidak lagi duduk menghadap lukisan mereka tapi sebaliknya berdiri sambil menunjukkan ke arah satu tempat.

Hariz berpaling ke arah yang ditunjukkan Widad. Ya ALLAH. Ezzah! Ezzah sedang berpaut pada dahan pokok. Aliran air yang laju menyusahkan pergerakannya.

"Korang ke belakang." kata Tok'ie.

"Aku pergi." kata Hariz. Tok'ie hanya mengangguk. Itu kepakaran Hariz. Lagipun Hariz memang bekerja di laut, sudah tentu dia lebih pakar dalam benda-benda macam ni. Fikir Tok'ie.

Hariz masuk ke dalam air deras itu. Alhamdulilah, kerana fizikalnya yang tinggi dan besar itu boleh menampung dirinya dari terjerumus sekali ke dalam derusan air itu. Perlahan-lahan dia bergerak ke arah tempat Ezzah. Gadis itu masih lagi berpaut pada dahan pokok di sebelah sana.

Ezzah menggunakan sepenuh tenaganya untuk berpaut. Ya Allah, berikanlah aku peluang sekali lagi. Apa yang dia rasakan sekarang ni macam 50-50, sama ada dia hanyut sekali dibawa arus atau pun selamat. Dan sejujurnya dia cakap, dia takut, takut bila dia dihanyutkan bersama arus itu... muka Opah, abang, kak Dhir, Along, mama dan papa bermain di kepala.

Ezzah tak nak mati lagi... banyak lagi dosa yang Ezzah tak sempat bertaubat. Matanya dipejamkan. Tawakal.

"Sini. Bagi tangan awak..." jerit satu suara.

Ezzah membuka mata. Hariz sedang menyuakan tangannya ke arah Ezzah. Tangan kirinya berpaut kepada dahan satu lagi.

Ezzah menggeleng. Dia khuatir, takut sangat-sangat kalau dia lepaskan pegangan pada dahan ni, dia akan dibawa arus.

"Cepatlah." gesa Hariz.

"Saya... taa..kut."

"Come.. please." kata Hariz lagi. Muka ketakutan jelas di wajah gadis itu. Ezzah hanya memandangnya, berfikir apa yang patut dilakukannya. Hariz memandang betul-betul di mata Ezzah.

"Trust me." kata Hariz. Dia mengangguk sambil memandang anak mata gadis itu. Tangan kanan disuakannya sekali lagi. Ezzah mengangguk, tangan Hariz dicapainya.

I trust you.. indeed. 

.............................................................

1 MOU - Memorandum of Understanding

You Might Also Like

15 comments

  1. cepatnya awak komen! hehehe.

    ReplyDelete
  2. ohhh hopefully pasni cinta mula berputik... ahakss... caya la hariz..jadi hero..

    ReplyDelete
  3. sis..nevesnye...nsb bek ade prince charming tlg slamtkn ezzah..ngee..aduyai....hariz nie suke ke kat ezzah??ezzah cmne plak??aisy..curious plak...keep updating sis..chaiyok2 =)

    ReplyDelete
  4. yeahhhhh..br blh komen...
    hihihi..
    ya i trust u too..
    hikhikhik

    ReplyDelete
  5. hariz....cpat selamatkan ezzah...

    ReplyDelete
  6. perghhh,,,wooden heart dh bertukaq mjd super"ero>>> i loikeee :))>>kompom lepaih ni bungha2 chentha lovey-dovey hikhik..

    ReplyDelete
  7. 2-2 dah suka sama suka. klu tak awat la suka nk mngusik satu sama lain. gaduh2x manja gitu. dlm gaduh ada tawa. tanpa depa sedar. betul x??? ni hero dah selamatkan princess dia makin bbunga la hati izzah lps ni. mulut ja kt taknak tp hati. @@ahaks...

    ReplyDelete
  8. permulaan nak rapat agaknya.....cite ni mmg menghiburkn......mcm realiti pula......sambunggggggg

    ReplyDelete
  9. Hahaha..... sama-sama ego kan...
    sekarang sama-sama main mata...
    esok sama-sama jatuh hati...hahahah

    ReplyDelete
  10. mungkin tragedi ni akan sebabkan ezah + hariz sign mou pulak. hehe.

    ReplyDelete
  11. ala hariz nie...
    xnk ngaku ke sbnrnyer dia mmg suka kat ezzah?
    ish ish ish

    ReplyDelete
  12. pheww~~ memang berdebaq..
    hehe.. sweeetnye harizzz...:)

    ReplyDelete
  13. Trust me! I trust u indeed~ huh, naseb baik de si harizz kat situ..

    ReplyDelete