Si Hoodies Pink 24

00:22

"Mana manusia dalam rumah ni pergi ni?" bisik Hadhira dalam hati. Tadi bila dia bangun, Ezzaq sudah tiada di dalam bilik. Turun ruang tamu pun tak ada.. apa aku mimpi aku dah kawin ke semalam? Dia berbisik kepada diri. Matanya memandang ke arah sliding door yang terbuka luas itu.. ada khemah. Macam baru habis kenduri.. Betul la tu aku dah kawin semalam. Haiyoo haiyoo.. biul kepala ni pagi-pagi.. tidur banyak sangat semalam.. kununnya nak qada' tidur yang tak cukup la tu.

Dia berjalan ke dapur. Biul-biul kepala pun, perut mesti diisi.

"Good morning Cik Mah" kata Hadhira kepada Cik Mah yang sedang sibuk bersiang ikan itu. 

"Morning neng.."

Amboi Cik Mah dah pandai cakap omputih. Dulu ingat lagi bila aku speaking je dengan dia masa mula-mula datang sini dia buat donno je.

"Ma mana Cik Mah?"

"Ma dengan Abah kuar."

Ezzaq? Mahu je dia tanya tapi kang nanti Che Mah buat muka apa-ni-suami-sendiri-tak-tahu ke? Dari tanya soalan yang berisiko tu baik aku makan. Pantas tangan kanannya mencapai roti bakar atas meja. Jam coklat dicapainya.

"Nenek?" baru dia teringat yang nenek overnight di rumah diorang. Yella takkan Nenek nak balik Langkawi terus kut lepas majlis semalam. 

"Nenek ada diluar sana.. main sama ikan"

Hadhira mengangguk. 

"Dhir keluar dulu eh Cik Mah,,"kata Hadhira. Dia berjalan ke arah kolam ikan Koi di taman rumahnya. Abah memang penggemar ikan hiasan itu. Ikan tu ibarat anak kedua Abah, maka boleh la secara tak rasminya yang si ikan-ikan tu ialah adik kepada Hadhira.. sayangkan ikan sampaikan Abah memang tak akan travel lama-lama kerana takutkan anak-anaknya tu tak dijaga.

Sampai saja di taman itu, dia melihat Nenek sedang memberi makanan kepada 'cucu-cucunya' itu.. like mother-in-law like son-in-law. Hadhira geleng kepala. Nenek pon sayangkan ikan tu macam saya cucu-cucunya juga. Nasib la kau Hadhira..

Dia terus mendakap Nenek dari belakang. 

"Ya Allah terkejut Nenek.."

"Sorry Nek.. Dhir rindu. Semalam tak sempat nak peluk-peluk." Hadhira ikut Nenek duduk di bangku. Sambil pandang Ikan Koi dihadapan mereka ni. Yang semuanya tengah berebut makanan.

"Ni apa anak dara bangun lambat ni? Dah nak pukul 10 baru turun breakfast.."

Nenek dah start nagging. Ayooo.

"Penat la Nek.. ingat kawin senang je.. rupa-rupanya banyak benda nak kena siapkan. Tanak kawin dah lepas ni.."

"Amboi cakap serupa nak kawin lagi je"

Hadhira tayang gigi. Ampun Nek salah cakap. Ha ha ha.

"Ezzaq bangun awal dari kamu.. ish malu Nek"

"Dia dah biasa bangun awal Nek.."

"Kamu tak biasa?"

"Biasa bangun awal tapi tido balik Nek.." seloroh Hadhira. Tapi memang betul la.. dia memang jenis macam tu. Kalau tak ada kerja je, dia akan bangun solat Subuh pastu sambung tidur balik. Kalau bangun awal-awal pun apa dia boleh buat. Nak tengok TV hampeeh tak ada cerita best pagi-pagi. So dari kematu tatahu nak wat apa baik tidur lagi bagus... weheee.

"Rezeki tak masuk"

Hadhira tayang gigi lagi. Haha. Tak tahu nak jawab apa. Nenek ni memang ratu nagging.

Tiba-tiba kereta Honda Civic hitam masuk ke dalam garaj. Dah balik dah pak cik ni. Asal la awak tak gerak saya tadi masa nak keluar.. kan saya dah kena nagging dengan Nenek ni. Huahuaaaa.

Hadhira melambai-lambai ke arah Ezzaq. Mahu lari dari leteran nenek. Nenek ni once dia dah start berleter memang dah tak boleh stop.

"Apa lagi bangun pergi salam.. Ni pergi kursus kahwin tak nie?" marah Nenek. Cucu dia seorang ni memang jenis nak kena ketuk baru nak buat. 

Ezzaq dah berjalan ke arah diorang. 

"Tu dia da.." sebelum sempat dia nak habis cakap dia terus bangun. Sebab tengok mata Nenek yang kalah mata singa betina. Garang. 

Dia terus berjalan ke arah Ezzaq. 

Tayang gigi lagi. Senyum. Tangan dihulurkan kepada Ezzaq.

"Nenek suruh.."jelasnya bila Ezzaq dah buat muka pelik dia tu.

Ezzaq tersenyum. Padanlah. Terkejut jugak aku bila si hoodies pink ni tiba-tiba je datang nak bersalam macam isteri mithali. 

"Dah jumpa kawan kamu tu?"tanya Nenek.

Ezzaq dah duduk di bangku yang Hadhira duduk tadi.

"Aah.Rumah dia area sebelah sana ja.."kata Ezzaq. Semalam baru dia tahu rupa-rupanya kawan sekerjanya pun ada duduk di area sini.

Hadhira buat muka blur. Tak tahu apa yang sedang dibualkan oleh Nenek dengan Ezzaq ni. Dari layan diorang baik aku layan Ikan Koi ni.. Ngee. Lantas dia mengalihkan pandangannya ke arah Ikan Koi yang sedang berenang di hadapannya itu. Cantik jugak tengok ikan-ikan yang berkelompok warna warni ni.. Patutlah Abah suka benar bela ikan-ikan Koi ni. Penyejuk hati rupanya..

"Kamu ni nanti nak duduk mana?"tanya Nenek. 

Kalau aku bela ikan-ikan ni agak-agaknya senang tak nak jaga?

"Dhir.. dengar tak apa yang nenek cakap ni?"

Kelepapp tangannya di pegang oleh Ezzaq.

"Saya dah ada rumah dah.. so dia tinggal dengan saya saja la.."

"Huh?"

Dia pandang Ezzaq. Rumah.. bukan tadi cakap pasal ikan Koi ke?

"Elok la.. Nenek ingat tak ada rumah lagi nak tinggal. Kang susah pulak nak cari. Lagipun sekarang rumah Dhir tu kan dia kongsi dengan Rania.. takkan nak suruh Rania keluar kut.."

Oh rumah. Aah memang dia tengah kongsi dengan Kak Nia. Apa salahnya? Dia pandang Ezzaq yang sedang memberi ikan-ikan itu makan. Fikirannya mula menangkap sesuatu..

Ezzaq..... Kahwin... Rumah...

Oh my...
...

Hadhira duduk diam saja dalam kereta. Dari pagi tadi otak dia sibuk nak mencernakan idea duduk serumah dengan Ezzaq tapi sampai sekarang asyik error je. Tak boleh nak masuk dalam kepala dia. Gerun pun ada nak duduk serumah dengan anak teruna orang walaupun pada asasnya yang lelaki tu dah sah pun jadi suami dia selama... er sehari tiga jam. 

"Lepas Zuhur nanti siap eh. Kita keluar kejap" kata Ezzaq bila diorang masuk ke bilik pagi tadi. 

"Nak pergi mana?" tanya Hadhira. Kalau ikut perancangan diorang, diorang duduk rumah Ma sampai habis cuti kan? Cuti dia lama lagi.. boss bagi cuti dua minggu kut. Syurga gila.. kalau tidak bila lagi nak boleh cuti lama-lama ni..

"Adalah.. siap je kalau tak nak kena dukung" ugut Ezzaq. 

Hadhira mencerun. Ada ka dia nak buat anak dara orang macam tu. Ingat aku baby apa nak dukung-dukung. Tapi dalam masa yang sama dia takut jugak.. sebab Ezzaq ni bukan boleh pakai kepala dia. Kang kalau dia buat betul-betul dukung aku nanti.. tak ke niaya. Sebab tu tadi lepas solat je terus dia siap cepat-cepat walaupun Ezzaq boleh pulak ambik afternoon nap sampai pukul 2.30 petang. Gurrrrr.. Makan hati je la tunggu Ezzaq siap tadi.

"Lama lagi ke nak sampai?" tanya Hadhira. Kang nanti dia bawak pergi jual aku ke macam mana? Nak call Ma macam tak boleh je bila tengok Blackberry yang dah nak nyawa-nyawa ikan ni. Padan muka. Semalam main lena sampai terlupa nak bagi Blackberry kesayangan ni makan. Huahuahua.

"Dah nak sampai ni.. just wait and see"

"Awak tak jual saya kan?" 

Ezzaq tergelak. Ada-ada aja si hoodies pink ni. Ingat aku bapak ayam ke nak jual anak dara orang. Dari jual kat orang baik jual kat diri sendiri.

"Awak ni pemikiran memang some kind of pelik tahu tak?" kata Ezzaq. Ada ke orang normal akan fikir suami yang dah tergila-gilakan isteri dia sangat ni sanggup nak jual bini sendiri. 

"Awak nombor two. I thought Jo is the one and only.."

"Saya tak nak jadi nombor dua awak. Let me be your one and only.."

Hadhira macam nak tergelak je. Ayat dah cheesy dah ye pak cik ni sekarang. Baru sehari kawin ni.. kalau dah berhari-hari gemuk la aku makan cheese je. Tanak tanak. Dia menggelengkan kepala.

"Dah sampai.."

Ezzaq memberhentikan keretanya di hadapan rumah dua setengah tingkat bewarna kelabu itu.

"Rumah siapa ni?" tanya Hadhira. Ezzaq buat muka tak peduli. Tangannya terus membuka pintu kereta. Dia terus berjalan ke pintu utama. Kunci di poketnya dikeluarkan..

"Your house?"

Ezzaq berhenti. Badannya berpaling ke arah Hadhira yang masih tercegat di belakangnya.

"Nope... Our house." kata Ezzaq satu persatu. Dia mahu tengok reaksi Hadhira..

Hadhira membulatkan matanya.. Like.. seriously? Tak mahal ke? Mahal ni.. kalau ikut pengalaman bekerja aku sebagai QS. Dah la lot tepi. Lagi double mahal.
"So what do you think?"

"Kita kongsi je la. Saya bayar half.." usul Hadhira sambil-sambil dia berfikir.. Gaji tolak duit kereta, minyak, saving, bla bla.. boleh kut survive duduk rumah ni.

Dia pandang sekeliling rumah. Masih kosong, rumah baru la katakan. Cantik.. Memang cantik rumah ni. Rumah yang berkonsepkan minimalis. Sesuai sangat dengan dia yang suka benda-benda yang simple nie..

"Ini tanggungjawab saya. Nak sediakan tempat tinggal untuk anak isteri.. So macam mana? Nak jadi interior designer for this house?" tanya Ezzaq.

"Are you dead serious? Seriously?"

"Anything.. for you.."

"I think this is perfect.. tapi the wall is quite dull ya know. Warna putih is ...."

"Boringgggg" sambung Ezzaq. Tahu sangat yang Hadhira ni jenis suka benda2 warna warni ni.

Hadhira tersenyum. Tahu pun. Kita ni memang ada chemistry la Ezzaq. Huhuhu. Boleh survive ni kalau nak hidup sekali.

"Upstair?"

"Jom.."

Hadhira dah berjalan ke arah tangga. Tak sabar sungguh nak decorate rumah sendiri. Otak dah mula fikir nak pergi IKEA.Nak cari perabot yang sesuai.. color apa nak guna untuk wall.. konsep, bla bla bla. Ezzaq kan dah cakap anything for ya tadi.. HA HA HA.

Best juga eh jadi bini Ezzaq ni? 

You Might Also Like

3 comments

  1. ok..saya nk apply tok jd bini ezzaq jugak la..
    hehehe

    ReplyDelete
  2. sila minta borang di kaunter no 3 ye. LOL. XDD

    ReplyDelete
  3. FF pun nak isi borang gak la.. he3.. bermadu pun xpe kalo dapat hubby sweet n cute can ezzad ni.. kihkihkih..

    ReplyDelete