Poskad 10

18:09

NAB MEMASUKI bilik asrama di tingkat tiga itu. Lampu kompartmen Maisa dan Mardia masing-masing menyala tanda mereka sudah berada di dalam bilik. Kakinya tidak dihalakan terus ke kompartmennya sebaliknya ke arah kompartmen Mardia.

“Oittt.. baru balik?” tanya Mardia bila dia menyedari Nab yang sudah duduk bersama-sama di sebelahnya yang sedang menilik buku itu. Volume MP3 direndahkan. Earbuds ditarik keluar. Lagu Micheal Jackson - Heaven yang bermain di telinga hilang sebaliknya digantikan dengan bunyi putaran kipas di siling.

Nab mengangguk. Tangannya mencapai spinning pen warna oren Mardia itu. Dipusingkannya menggunakan tangan kanannya. Tupppp. Terjatuh. Sekali lagi dia mencuba nasib. Dua saat lepas tu. Tuppp terjatuh balik.

Nab mengeluh. Pen diletakkan dan fokusnya kembali ke arah Mardia yang tengah baca slides power point di atas kertas A4 itu.

“Ais ada?” tanya dia perlahan. Seakan berbisik-bisik.

Mardia menggeleng. “Dia pergi toilet. Mandi kut.. Macam kena hujan je. Diakan tak boleh kena hujan sikit. Kalau tak mandi, sah-sah demam esok…”

Nab diam. Bantal empat segi Mardia diambil dibawa ke pelukan. Masih lagi tidak menjawab soalan dari Mardia tadi.

“Kau pergi mana tadi? Lambat balik. Kata nak pusing Uni… takkan sampai tiga jam lebih kut.”
 
“Makan kat luar. Ada orang belanja.”

Mardia yang tadinya duduk bersila dah bertukar postur. Duduk antara dua sujud, memandang Nab.

“Siapa belanja? Ais?” Kalau Ais yang belanja, memang dia nekad, dia nak merajuk sebulan.

Nab menggeleng. “Ahmad Redha Ihsan. Finally aku dah tengok dah mamat matahari tu.” Pandangan dihalakan ke kipas di siling yang sedang berpusing laju ikut kelajuan maksimum itu.

Mata Mardia dah bertukar menjadi bulat. “Ahmad Redha Ihsan? Kitorang punya ex-president tu? Matahari?”

Nab mengangguk. Yeapp the very the one.

“Korang keluar dengan dia ke? Serius? Macam mana boleh jumpa dia pulak ni? Dia belanja? Damn. My loss.” Bertalu-talu Mardia menyerang Nab dengan gugusan soalannya.

“Aaah, kami keluar dengan dia. Serius. Jumpa dekat bus stop. Oh yehhh his treat. Watch out your mouth and yes, your loss.” Nab menjawab straight semua soalan dalam satu nada.

Mardia mengangguk-angguk. Memang satu kerugian. Sumpah tatipoo. Bukan senang ex-president SOE tu nak belanja orang. Tambah-tambah lagi dengan orang yang dia dua kali jumpa.

“Dia ada rupa.” Fokus mata ditalukan ke dinding pula.

Tapi Maisa bukan jenis macam tu; jenis akan suka orang sebab rupa. Ingat lagi ‘pertengkaran’ mereka di kafe beberapa bulan yang lepas. Tentang Gong Chan dengan Jung Woo. Tapi kenapa? Nab memandang Mardia. Otak dia tak dapat menghadam persoalan tak masuk akal di dalam kepalanya tapi she rubbed her nose kan tadi?

Mardia membalas pandangan bila mendengar komen Nab itu.

Takkan kut Nab dah masuk kelab planet Ihsan kut? Janganlahh.. dia sendiri dah menyampah dengar budak-budak satu kelas dok berdiskusi pasal Ihsan.. janganlah dekat bilik ni pun Nab nak ajak berdiskusi juga kut.

“Aku on la dengan idea gila kau tu.” Akhirnya dia membuka bicara.

“Idea gila?” Yang mana satu? Yang nak ajak keluar karaoke minggu depan tu ke? Ataupun plan nak ambush Kak Fatin kat rumah dia tu? Atau yang pasal matchmaking Ais dengan…

Demit.

Bukan Nab yang jatuh hati tapi Ais. Aikkk Ais? Seriously?

“Aikk bukan hari tu kau cakap tak nak ke? Kesian kat Ais kalau kita prank dia yang bukan-bukan. Why so sudden?” tanya Mardia. Dia ingat lagi bila minggu lepas sebaik saja dia khabarkan plan akhir semester dia tu dekat Nab. Nab awal-awal letak sign NO WAY dekat cadangan matchmaking dia tu. Kata Nab tak eloklah nak memainkan perasaan Ais tapi sekarang? Kenapa tiba-tiba?

Nab membaringkan diri di atas permaidani biru itu. Tangan diletakkan di bawah kepala.

“She rubbed her nose..” Dia pandang Mardia. Moga-moga apa yang di kepalanya ini boleh diblueetooth masuk ke dalam kepala otak geliga itu.

Mardia angkat kening. Apa salahnya kalau Ais pegang hidung dia sendiri?

Tapi kejap-kejap -- kepala mula menangkap ayat yang cuba Nab sampaikan itu -- Maisa pegang hidung dia? Bukankah itu tandanya..

Pandangan Mardia dan Nab bersatu. Sama-sama memandang dasar mata masing-masing. Faham sangat-sangat dah.

“Lepas aku tanya dia ada hati tak kat mamat matahari tu..” Sambung Nab.

Mardia sudah jatuh rahang.

Fakta #1 pasal NurMaisa; Dia akan sentuh hidung dia bila dia menipu. True fact. Scientifically proven.
…dan dia sentuh hidung dia bila Nab bertanyakan soalan cepumas tu.

Bagaikan Bluetooth, Nab dapat mengagak apa yang Mardia fikirkan. Cepat-cepat dia mengangguk.

“Wow.. betullah yang kita suspek selama ni. Dia ada hati kat mamat tu!”

Nab angguk laju-laju. “Awal semester hari tu pun aku dah suspek bila dia bagi jatuh forks kat tengah-tengah dining tu. Knowing her, dia bukan jenis cemerkap macam tu unless..”

“Dia gelabah.” Sambung Mardia.

Fakta #2 pasal NurMaisa; Dia akan cemerkap bila dia gelabah..

“Tengok tadi masa makan.. aku rasa lelaki tu pun macam suka dia.”

Kedebuuupp. Jatuh plushies biru yang dipegang oleh Mardia itu. Kepalanya terus menghadap Nab. Mahu mendengar teori Nab Nom Nom.. yang bukan saja pandai dalam bab-bab makan tetapi juga bila masuk bab-bab perasaan.

“Dia layan Ais lain macam. Dia punya attentions are so focused on her. Kalau aku jadi awek dia, aku pun merajuk.”

Nab teringatkan memori sejam yang lepas bila Ihsan sikit-sikit dengan Ais.

Awak nak makan apa?

Nak minum apa?

Is it okay with you?

Nak tambah lagi?

Hampir 80% perkataan yang keluar dari bibir mamat matahari itu adalah untuk Maisa. Tak hairanlah Sarah boleh bebal macam tu sekali tadi. Sapa tak sakit hati bila pakwe sendiri ambik berat pasal gadis lain. Depan batang hidung sendiri pulak tu.

“Wow.” Mardia tak terkata apa. Speechless.

“So on la ni? Projek matchmaking kita tu?” tanya Mardia bila dia kembali bertenang.

Nab tersenyum monkey. Jari telunjuk dengan jari hantu diangkat. Peace!

“Tapi kita nak buat apa?” Dia memandang Mardia, the thinker.

Klik.

Pintu bilik seakan-akan dibuka dari luar lalu ditutup setelah beberapa ketika.

Ais! Mardia dah meletakkan jari telunjuk dimulutnya menyuruh Nab diam. Kang nanti tak pasal-pasal Maisa dapat menghidu plan ‘baik’ mereka.

Satu minit..

Dua minit..

Lima setengah minit..

Mereka sama-sama diam, tak bergerak di dalam bilik Mardia sampai satu tahap bila Ais mula menjalankan rutin hidupnya yang satu tu.

I’m tugging at my hair
I’m pulling at my clothes

Rutin berkaraoke. Suara Ais memenuhi bilik 3.4 itu dengan lagunya.

Nab menghela nafas. Rasa macam tersepit dengan dinosaur dari belakang dan anaconda di hadapan. Nak luruh jantung…

Phewww.

Dia memandang Mardia di sebelah yang turut sama menghela nafas itu.

I’m trying to keep my cool
I know it shows…

Mardia tiba-tiba tersenyum. Jari dipetik. Mentol dikepala sudah bernyala.

“Aku dah ada idea.”

“Apa dia?” tanya Nab dalam volume seminima yang boleh. Berwaspada.

“Don’t worry. Baik punya plan.” Mardia dah tersenyum monkey. Ibu jari diangkat kedua-dua belah tangan.
Nab masih menunggu jawapan.

“Sini.” Mardia mengeluarkan isyarat tangan, memanggil Nab untuk mendekatinya.

Nab mendekatkan dirinya kepada Mardia. Mardia membisikkan plannya ke telinga Nab. Muka Nab yang konfius tadi dah bertukar menjadi segaris senyuman. Suka. Dia mengangguk-angguk setuju.

“Klasik.. just like our miss Ais. Pandai kau.”

Kalau bab-bab macam ni, Mardia memang The Thinker. Hebat. Otak dia memang geliga.. tambah-tambah bila masuk bab nak pekena orang. Laju saja dia memberi idea.

“Well..”  Kening Mardia dah terjungkit-jungkit bangga.

Bantal empat segi dalam genggaman ditebarkan ke objek depannya itu. “Gila berlagak.” Lidah dikeluarkan.

“I deserved that.. kan?”

Kalau Nab tak kenal siapa Mardia ni sebenarnya, sah-sah dia dah letak cop mohor ‘berlagak’ di dahi perempuan ni tapi tiga tahun jatuh bangun bersama dia tahu yang Mardia ni nampak je macam tu tapi hatinya baik. Cuma sedikit berterus terang saja.

“So Cik Siti Nurnabilah binti Zaini, deal or no deal?”

Mardia dah mengeluarkan tangan kanannya lalu disuakan kepada Nab.

Nab tersenyum. Tangan itu dijabatnya.

“Deal.”

Definitely deal.


............................

Uhuhukhuk. I am at home!!!!! Sebab tu lambat update. Hikhikhik.

Anyway, E and ada buka satu page jual buku-buku terpakai. In case you ols suka buku, suka membeli buku, please take a look at our page. Harga dari RM15 to RM25. Termasuk dengan postage. 

Please support book's cottage (ehehehehe nama kedai buku Abiir!)

Well E jual pun sebab rak dah penuh (and I kept buying) and some of it, E ada dua atau tiga dalam simpanan (sebab kengkawan suka kasi hadiah novel), so that's y.

Here, do like and like and like.


Kalau sesiapa duduk area SP and nak beli, we can meet up! Harga jadi lagi murahhh. :)

You Might Also Like

13 comments

  1. woah..
    memang kacakla c madia ngan nab tu plan ala2 kejam kat ais..
    hikhikhik
    ais + sun = sundae


    hohoho..
    kte xduk kt SP..tapi PS (aka petaling street)
    gotcha..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHA Sundae? Ya Allah awat bunyinya sedap sangat ni.
      Duduk PS pun boleh beli. Hihihi. Meh la beli meh la beli so I can buy more books. Hahhaa

      Delete
  2. can't wait for next entry.. sgt best!

    ReplyDelete
  3. Oh my!!!... abih la Ais... mmg kena matching la dgn Sun aka Ihsan. Cara Nab ceta psl Ihsan di kedai mkn mmg mantap r. Terbayang la camna Sarah mkn ht. hehehe... Ni takde ka ceta bahagian Ihsan plak. Apa pulak kisah Ihsan n perasaan sebenar dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha itu cadangan yang baik. Let's see, shall we?

      Delete
  4. Sp area? Ibu sy duk sp jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa itu kena jumpa dulu baru tahu kat ner. ;)

      Delete
  5. cara Nab cerita macam betul ja si Sun suka kat Ais ja... kami pulak yg teruja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kak sue. Jeng jeng jeng.

      Delete