Bencisayang 17

01:42

"Nilah mee abu, the best mee in town." kata Tok'ie kepada Ezzah yang berdiri di sebelahnya. Ezzah hanya menuruti dua lelaki itu dari belakang. Inilah kali pertama dia dengar kedai Mee Abu sebenarnya. Kedai ni hanya kedai biasa-biasa saja. Interior dia tak da lah lawa macam kedai five star. Like seriously simple gila. Apa yang menariknya?

Hariz terus mencari tempat. Nasib baik ada meja kosong. Terus dia berjalan ke arah sana dan duduk. Tok'ie pula hanya menuruti. Waktu-waktu tengah hari ni memang pack kedai ni. Nasiblah ada juga ada meja kosong. Rezeki.


Ezzah yang sedar akan tempat kosong itu terus berlari anak ke meja mereka. Aida yang ketika itu sedang menarik kerusi di sebelah Widad terkejut bila Ezzah terus memegang tangannya, menghalangnya dari terus duduk.

"Akak nak duduk sini, boleh?" kata Ezzah. Tangannya masih menghalang Aida dari duduk.

Aida membulatkan mata. Matanya dihalakan ke arah satu-satunya tempat kosong yang tinggal. Di sebelah abang Hariz. "Tak nak ah."Kepalanya digelengkan.

"Please. Akak tak nak." Ezzah berbisik di telinga Aida. Tapi yang pastinya bisikannya itu didengari oleh ketiga-tiga pasang telinga di hadapan mereka.

"Tu tunang akak, bukan tunang Aida. Tak mahulah." sambung Aida. Berbisik jugak. Tapi jelas di telinga Hariz, Widad dan Tok'ie.

"Kak tak nak bagi Aida duduk sini. Akak nak duduk jugak!"

Aida membulatkan mata.

"Aida tak nak.." terus ditolak Ezzah ke tempat yang lagi satu.

"Aida! Akak lagi tua tahu.. please." rayu Ezzah. Dia betul-betul tak nak duduk sebelah Hariz.

Aida mencebir. "Never!"

"Widad tukar tempat dengan abang." kata Hariz lalu bangun dari tempat duduknya. Tak faham sungguh dengan perempuan-perempuan ni. Nak duduk sebelah pun takutnya macam la dia ni ada bawak penyakit berjangkit. Kalau nak tahu, dia punya health certificate sangat tiptop tau.

Widad hanya mengangguk. Tak berani nak kata apa-apa. Suara Abang Hariz dah bertukar rentak dah ni.

Dan sekarang, Aida dan Ezzah sedang berebut tempat yang tadinya mereka tak mahu duduk itu.

Tok'ie geram. Seorang ketegaq, sorang budak tak cukup umoq. Elok sangat. Bergaduh pasai tempat duduk!

"Widad, please duduk sebelah abang Hariz." kata Hariz. Suaranya dikawal.

Aida terus mengambil tempat Hariz tadi dan Ezzah akhirnya terpaksa juga dia duduk di hadapann Hariz. Mata itu sedang mencerun ke arahnya. Geram barangkali.

Ezzah memandang mata lelaki tu. "Bukannya apa abang, Ezzah tak nak duduk sebelah dia ni."

"Jangan risau, tak jadi apa-apa pun kalau duduk sebelah dia ni. Tengok abang okay je, tak mengandung pun." kata Tok'ie sambil tersengih. Dia dah dapat rasa aura tak baik bakal meletup. Baru ja tadi dia rasa bahagia tak ada pencakaran di antara dua manusia ni tapi sekarang...

"Tengok muka dia tu. Serius. Kang nanti berjangkit dengan Ezzah. Tak nak ah. Lain kali encik, encik kena senyum macam ni, barulah orang suka.." kata Ezzah sambil tersenyum lebar. Matanya itu pun turut tersenyum.

Hariz terkedu. Flashback kisah 10 tahun lalu bermain di kepala.

Tok'ie hanya memandang Hariz, yang hanya diam berbatu. Senyuman tu.. Ezzaq! Alahai...

"Machaaaa order sini." jerit Tok'ie. Dah tak tahu nak buat apa.

....

Ezzah diam, menikmati panaroma kampung di waktu senja. Tenang. Hariz diam. Tak bercakap dari tadi. Tok'ie pula sibuk memberikan tumpuan kepada pemanduannya di bangku hadapan manakala Widad dan Aida pula sudah terlena di sebelahnya. Mungkin bagi mereka yang sudah terbiasa dengan panaroma cantik ini mungkin menganggap benda ini biasa, normal tapi tidak bagi Ezzah. Permandangan ini bukan selalu dia dapat lihat di Kuala Lumpur.

Hari ni satu hari mereka menjelajah Alor Star. Dari Mee Abu, mereka ke Masjid Zahir, solat zuhur di sana. Pertama kali setelah sekian lama Ezzah bersembahyang berjemaah. Selalunya dia bersolat jamaah hanyalah ketika hari raya.

Selepas itu mereka menaiki menara Alor Star, melihat Alor Star dari langit. Walaupun menara Alor Star ini tak dapat menandingi menara Kuala Lumpur tapi Ezzah tetap gembira. Dan sebenarnya walaupun nama saja Ezzah ni lahir dan membesar di Kuala Lumpur tapi yang sebenarnya dia tak pernah pun naik lagi menara KL. Entah kenapa, tak ada yang mengajak kut.

Dan petang tu pula selepas solat di masjid, mereka ke Kelab Darul Aman. Beriadah di tepi tasik. Dan di situlah dia dipaksa menaiki bot kayuh dua orang dengan Hariz. Semuanya sebab dia teringin sangat nak naik, tapi Widad dan Aida mati-mati penakut dan tak mahu menemani dia. Dan akhir sekali Tok'ie juga menjadi savior, dan memaksa Hariz yang menemaninya.

Ezzah memandang baju yang dipakainya.. couple shirt! Yang Tok'ie belikan tadi.. dia tersengih. Teringat kisah petang tadi.

"So how was it?" soalan pertama Haris (sebetulnya ayat pertama Hariz kepada dia hari tu). Ezzah memandang, dia kurang pasti soalan apa yang Hariz cuba sampaikan?

"To cancel off the wedding, how's the progress?" dia bertanya lagi. Soalan kali ni lebih penuh, dan Ezzah mengangguk tanda faham.

"Working on it. Kenapa? Dah tak sabar?" Dia sendiri pun dah tak sabar nak keluar dari title tunang kepada Iman Hariz.

Hariz mengangguk sambil tersenyum. "Sepenuh hati."

Ezzah membulatkan mata, Hariz memandang. Ezzah tahu Hariz memang suka bila dia marah, dia kalut.. "Sepenuh hati? Saya ingatkan awak tak ada hati. Oh my bad, my mistake. Sorry."

Sarkastik, yeah.

"Oh yes your bad. Saya pun manusia jugak, ada hati tapi hati saya tu, definitely... not for you."

Ezzah mencebir. "Awak ni gila." Memang gila. Sudah tentunya bukan untuk aku? Huh? Sekarang cuba bagi tahu apa sebab musababnya tujuan meminang tu? Lelaki di sebelahnya ni memang gila!

Hariz terdiam. Gila?

Ezzah menampar mulutnya. Mulut tak ada insuran. Aisshh, watch your mouth, Ezzah Hani! Ni memain suka hati je tuduh dia gila. Ezzah, awak ingat awak ni ahli psikiatri? Boleh suka hati diagnosed orang ada mental illness?

Lama diorang diam dan akhirnya Hariz menjawab. "Saya gila.." Hariz tergelak. "I must be.. Sejak 10 tahun dulu mungkin."

"Huh?" Ezzah tak mendengar. Dia sibuk mengayuh. Kakinya dah lenguh mengayuh pedal.

"Tak dengar? Ouch that's your loss."

Ezzah mengeluh. Sabar, sabarlah yang dia perlukan sekarang ni.

"Awak memang sukakan bagi saya sakit hati?"

"Dan awak pun suka jugak kan kacau saya? Ikut saya? Cari pasal? Baling telur?"

"Auhh that's my skill." kata Ezzah. Kalau Hariz pandai menyindir, dia sendiri pun pandai.

"Oh really, well we complete each other. That's my forte. We definitely make a strong couple... kan? Congratulation."

"In your dream. In your dream." Ezzah mengulang sekali lagi.

"Kita dah sampai." kata Hariz lalu mendekatkan bot itu ke arah jeti dan keluar darinya. Tangannya di hulurkan kepada Ezzah. Dengan niat mahu membantu Ezzah untuk keluar dari bot itu. Lagipun permukaan yang licin (dengan kasut tumit Ezzah itu), mungkin akan menyukarkan lagi situasi gadis itu.

Ezzah hanya menggeleng, dia boleh berdiri, bangun, jatuh, terduduk tanpa pertolongan lelaki itu. Dan entah mana silapnya, kakinya terlanggar penghadang bot itu dan sekelip mata dia terjatuh di dalam tasik itu.

To make it worst, in front of hundreds of people.

KAHKAHKAHKAH.

Sekali lagi ketawa Hariz berdekah-dekah di situ sehinggakan pak cik yang menjaga/menyewa bot itu datang menarik Ezzah keluar.

Muka Ezzah dah merah menyala. Malu bercampur marah tapi yang pastinya marah menguasai dirinya sekarang. Berani sungguh Hariz gelakkan dia?

Dan Ezzah yang masih basah lencun terus ke arah Hariz dan menolaknya ke arah tasik.

Kedebusshh.

Sebelum sempat Ezzah ketawa, dia turut sama terjatuh ke dalam tasik itu bila Hariz sempat menarik pergelangan tangannya.

"I know it, dear. Saya dah boleh agak dah apa yang awak nak buat." kata Hariz. Mata Ezzah dibulatkan. Dan sekarang dia sungguh rasa malu bila orang ramai berkerumun ke arah mereka.

"Wei hampa dok buat apa?" suara Tok'ie dah menjerit dari atas darat. Hariz menunjukkan ibu jarinya tanda okay.

"Ya Allah, kak okay ka?" tanya Widad pulak sambil menghulurkan tangan kepada Ezzah. Ezzah hanya mengangguk.

"Nah. Hampa ni kalau nak bercinta, janganlah ekstrem sangat. Main tolak-tolak masuk tasik. Nasib baik yang sorang ni tau berenang, yang sorang lagi pakai safety jaket. Hishh budak zaman sekarang." kata pak cik itu sambil menyerahkan tuala kering kepada mereka.

Ezzah tersengih. Salah dia. Awhhh, malunya depan orang ramai tapi salah Hariz juga. Suka hati gelakkan orang!

"Biasalah pak cik. Darah tengah manis, baru bertunang tu. Kalau saya jadi bapa depa, saya kawenkan teruih. Senang.. ni depa buat kes nak mandi tasik pulak. Nasib baik okay noh pak cik." sambung Tok'ie. Matanya dijegilkan kepada dua makhluk yang sedang basah kuyup di hadapannya.

"Baru bertunang ka? Patutlah."

"Pak cik ni nak cari baju tang mana? Ada juai ka?"

"Ada rasanya jual t-shirt. Pi la cari. Sat gi demam pulak depa ni."

"Kamu ni yang bertunang dua orang ni. Jaga diri tu elok-elok. Darah tengah manis."

Hariz hanya mengangguk. Matanya dicerunkan ke arah Ezzah. Pasal awaklah, dah kena nag dengan pak cik tu.

Ezzah membalas balik pandangan tu. Dia ingat aku takut, ne-va.

"Nah. Ni untuk Ezzah, ni untuk hang. Pi tukaq. Ada toilet kat situ." kata Tok'ie bila dia kembali ke tempat mereka dengan senyuman yang tak lekang. T-shirt yang masih dalam wraping itu diserahkan kepada Ezzah dan Hariz dengan senyuman yang sukar ditafsirkan.

.....

"Tok'ie! Hang memang nak kenakan?" jerit Hariz bila dia sampai saja di tempat Tok'ie, Widad dan Aida menunggu mereka. Widad dan Aida dah tersengih. Manakala Tok'ie hanya buat tak peduli, tak sedar langsung yang dia ada membuat salah pada Hariz.

"Abang!" jerit satu suara dari belakang Hariz.

Ezzah. Dan sekarang Tok'ie dah tersengih. Lalu terhambur tawanya.

"Apa ni?" kata Ezzah. Terkejut dia melihat t-shirt yang Tok'ie berikan tadi. I love him? WHAT?! Tapi terpaksa dipakainya juga sebab inilah satu-satunya t-shirt yang dia ada.


Dan sekarang bila dia melihat Hariz memakai t-shirt I love her. Terus dia rasa nak menyorok muka. Couple shirt? Orang lalu lalang dah mula tersenyum. Mesti menyangkakan pasangan ini pasangan yang romantik, yellah jatuh bersama-sama ke dalam tasik dan sekarang pakai t-shirt berpasangan dan tertulis I love him/ her. 

Gila geli! Corny. Ahhhhh, Ezzah nak terjun balik masuk tasik, esok baru keluar boleh tak?

"Serious tadi masa aku beli yang ni je tinggal." Tok'ie buat muka innocent.

"Okay apa ni abang. Jealousnya Widad tengok." suara Widad bersuara.

"Betul!" Aida ikut setuju.

Hariz hanya menggeleng. "Hang memang nak kena dengan aku Tok'ie."

Tanpa sepatah ayat, dia berjalan ke arah kereta. Ezzah hanya mengikut. Buat pertama kali nya dia rasa dia bersetuju, bersependapat dengan Hariz. Tok'ie memang nak kena!

Tok'ie hanya tersengih. "Depa ingat depa ja pandai prank orang, abang pun pandai. Kehkehkeh. Widad, Aida.. jom balik. Nanti volcano meletus lagi."

...............................................

photo credit to http://www.weemall.com/products/531-couple-shirt-i-love-her-him-white.aspx

p.s: Panjang tak panjang tak? Selamat membaca.
p.p.s: Tak ada idea sama ada kat Kelab Darul Aman ada jual t-shirt couple, dan apatah lagi menjual t-shirt. HAHAHA. Tahu ada jual air dan ada adik sorang jual kerepek dari taman ke taman. Teheeee.

You Might Also Like

18 comments

  1. baca n3 ni gelak sorg2 pulak... lawak betul Tok'ie.. haru biru jadinya mrk tu...best2

    ReplyDelete
  2. hahaha.. gelak sensorang? haha bia padan muka diorang!

    ReplyDelete
  3. hahaha. nasib baik ada org rasa kelakar.. kehkeh.. tengs!

    ReplyDelete
  4. Nasib lah dapat kawan yang sama gila... hahaha... Tok'ie ... terbaikkk....
    ketawa terguling-guling rasanya....

    ReplyDelete
  5. hahahaha....nakal betul diorg ni....
    tok'ie..... give me five.... bergeliga otak....

    ReplyDelete
  6. best sgt2 n3 ni.feel lbh ckit coz sy penah lepak2 kt tasik 2..hehe.cik ednin org utara eh? mee abu kt area mn?

    ReplyDelete
  7. @sue: best friend kalau bergeliga otak memang best. eheeee.. jom masuk side tok'ie! hahah

    @aida sherry: *high five* tok'ie terbaeeekk kan? haaha

    @iman: tasik tu ramai bila petang kan? aah im from utara! a proud utarian.. tapi kat tasik tu sbnarnya skali je pergi.. sbb bukan dok AS.

    mee abu dkt sekolah sultanah bahiah.. kalau dr tol exit AS (utara), terus je..

    ReplyDelete
  8. nnt nk try mee abu..sy pon bkn dok AS hehe 2 yg x tau sgt area sana

    ReplyDelete
  9. Gentlemannya Hariz!!! sanggup hulur tngn nk bantu namun Izzah tolak kononnya boleh bangun sndr. last2x dia yg tgolek msk dlm tasik. kahkahkah... tu la jual mahal sgt,padan. hahaha...

    ReplyDelete
  10. HAHAHAHAHA.
    balik kelas terus bukak blog.
    dan gelak sorang-sorang !!!
    haha. terbaikklahhh.

    ReplyDelete
  11. hahaha....lwak seyh...
    (QF)...

    ReplyDelete
  12. heheh, tok'ie memang terbaiklah. dalam diam dia dok kenakan hariz. paling tak boleh tahan part couple t-shirt tuh. LOL

    ReplyDelete
  13. mee abu... nostalgia tul.. memang terkenal mee nieh

    ReplyDelete
  14. alor comelnye tshirt tu..huhu..keep updating sis..neves nk tau ape jd pasni...hehehehehehe

    ReplyDelete
  15. best2..hope depa 2 kawen cepat noh..memng syok la cerita ni...

    ReplyDelete
  16. haha... lwak lah.. best cite ni..
    bru jmpe blog.. gelak sorg2 bce ni..
    haha... smbg cpat2 ekk...

    ReplyDelete
  17. @iman: nanti trylah. kita pun sbenarnya baru dua kali terai.. hehehe.
    @IVORYGINGER: tullah Hariz ni sebenarnya gentleman. KEHKEHKEH.. tapi Ezzah tu jual mahal.. teheee.
    @keSENGALanterserlah: hehehe leklok gelang sorangg2 kang nnt orang ingat apa pulak.. tehee.
    @QF: thanks honey. nasib baik lawak difahami..eceh.
    @tok'ie: itulah fungsinya kawan.. utk memperkenakan orang! hahaha.
    @shana: hehehe. pernah dengaq? hehe orang cakap mee tu legend dkt AS.
    @atikah: thank you dear. akan diupdate. InshaALLAH.
    @intanfazlin: smua orang nak suruh depa kawen. kesian depa.. tapi depa tak nak? kehkeh.. ;)
    @riana: jangan gelak sorang2.. makruh. eceh.

    ReplyDelete