Poskad 9

15:25

“HUJAN LA pulak.” Nab menjerit sambil berlari anak ke arah bus stand di hadapan perpustakaan universiti. Maisa mengikut dari belakang. Hujan yang tadinya jatuh-nak-tak-nak-jatuh itu sudah bertukar rentak menjadi lebat. Ramai manusia berlari-lari ke tempat yang sama. Bus stand yang tadinya kosong itu dah mula sarat dengan manusia.

“Ni macam mana kita nak balik ni?” Tangan disuakan melepasi bumbung bus stand, bermain dengan hujan.

Nab angkat bahu. “Tunggu reda la kut.”

Maisa mengangguk. Dia memandang hujan yang turun itu. Lebat. Agak-agaknya berapa lama nak tunggu-reda-la-tu-kut? Tangan bermain-main lagi dengan titisan hujan yang jatuh dari bumbung bus stand tu.

Satu minit…

Sepuluh minit…

Hujan masih lebat turun…

“Sorry.” Maisa menuturkan. Rasa bersalah menghantui diri. Kalau tak kerana dia yang mengajak Nab untuk berjalan keliling Uni ni, sah-sah mereka di bilik menikmati nikmat hujan sambil-sambil bersantai dan bukannya duduk di bawah bus stand menanti hujan reda dengan baju yang hampir 50 peratus basah ni.

“Tulla…”

Sebelum sempat Nab menghabiskan ayatnya sebuah kereta Satria Neo berhenti di hadapan mereka.
Tingkap sebelah kiri diturunkan..

Ada seorang gadis yang berambut ikal perang sedang memandang tajam ke arah mereka.

Nab memandang Maisa. Maisa memandang Nab. Sama-sama mereka menggeleng. Sama-sama mereka tak kenal wajah tanpa gula itu! Seminit selepas itu ada terjojol kepala seorang lelaki dari tempat duduk pemandu. Tangan kanan diangkat.

“Hai.” Ujar lelaki itu sambil tersenyum.

Ahmad Redha Ihsan!

Jantung Maisa berdetak dua puluh kali lebih laju.

“Bazooka.. masuklah.” Jerit lelaki itu melawan bunyi hujan di luar dan juga lagu di dalam radio keretanya.

Nab memandang Maisa sambil mengangkat kening. Bazooka? Siapa bazooka? Kepala dipusingkan pula ke sebelah kanannya, ada seorang minah Arab yang berniqab hitam… yang ni ke? Bazooka tu pun dah ada bunyi macam Arab dah tu.

“It’s okay.” Maisa laju-laju menggelengkan kepala. Tambah-tambah lagi bila melihat mata tajam si rambut perang itu.

“Dah malam ni, bas takkan ada punyalah.”

Maisa memandang jam Baby-G di tangan. Pukul 9.00 malam.

Nab mengangguk-angguk. So bazooka ni Ais rupanya. Sejak bila Ais tukar nickname?

“Jomlah. Nanti I hantar balik. Kesian kat kawan you.”

Maisa memandang Nab yang dah angguk-angguk tu. Muka dah buat riak terima-je-la-orang-nak-hantarkan. Lambat-lambat Maisa mengangguk. Kalau tak difikirkan rasa bersalah pada Nab, memang taubatlah dia nak naik kereta itu. Setuju dalam terpaksa.

Ihsan tersenyum. Auto-lock kereta dibuka.

Si rambut perang itu keluar dengan bebalnya. Bag tangan diletakkan di atas kepala melindungi diri dari air hujan. Lama dia memandang -- dengan tajam -- Maisa dan Nab. Mungkin tak suka date dengan abang kesayangannya diganggu dengan kehadiran dua orang gadis selekeh ini.

Nab dan Maisa memandang sesama sendiri. Berbicara menggunakan Bluetooth dalam kepala. Bagi mereka, sudah jelas sangat dah yang si rambut perang itu tak senang dengan kehadiran mereka.

“Masuklah cepat.” Terdengar suara gadis berbaju kotak-kotak itu. Kasar.

Nab terus berlari masuk dan mengambil tempat di tempat duduk belakang diikuti dengan Maisa. Gadis itu kembali duduk di tempat duduknya tadi sambil mengibas bahunya yang terkena air hujan itu.

“Thanks.” Ujar Maisa. Tangan mengelap dahinya yang terkena tempias air hujan tadi.

“Nah tisu.” Ihsan menyuakan kotak tisu ke belakang.

“Thanks.” Sekali lagi ucapan terima kasih keluar dari bibirnya. Lantas tisu itu diambil.

“Anytime. By the way, Bazooka..”

“Maisa.”

“Owhhh. Maisa, ni Sarah.. and Sarah, ni Maisa.” Ihsan memperkenalkan.

Maisa mengangguk-angguk. Tangan diangkat, mahu disuakan ke depan tapi bila Sarah sikit pun tak berpaling ke belakang, Maisa menarik balik tangannya ke bawah.

Nab sudah membuat muka jengkil di sebelah.

Sarah? Maisa menangkat kening.. bukan awal semester dulu Mardia ada cakap girlfriend lelaki ni namanya Amirah ke? Betul la Amirah. Dia ingat lagi. Amirah yang tu muka lain sikit dari yang depan, si mata menikam jantung ni. Sejak bila encik kad matrik ni dah tukar girlfriend ni?

Maisa mengetuk dahinya. Biarlah Ihsan nak dengan sapa-sapa pun kan? Dia mana ada hak apa-apa pun.
Dah Ais.. sejak bila kau paid attention pasal orang lain ni?

“By the way bazooka…”

“Maisa.” Maisa membetulkan lagi sekali. Dari hari tu lagi lelaki ni lebih suka memanggilnya bazooka dari Maisa. Serupa sangat ke Bazooka tu dengan dirinya. Lain kut. Bagai langit dan bumi!

Ihsan pulak tersengih monkey.

“Maisa.. actually I dengan Sarah nak keluar makan kejap. Jom lah ikut sekali. Alang-alang tu I boleh belanja you sekali.”

“Eh eh tak payahlah.” Tolak Maisa lembut.

Dia dah dapat rasa dah aura bahang tuan puteri kat tempat duduk hadapan tu. Bukan dia tak perasan tadi macam mana wajah si Sarah tu bila Ihsan mengajak mereka masuk ke dalam kereta tadi. Masam mencuka!

Dengan mata tajamnya yang kalah pedang samurai tu lagi…

“Alla takkan I nak kena pusing balik masuk Uni kut?”

Zapppp. Maisa berpaling memandang ke luar tingkap. Kereta Satria Neo itu dah selamat keluar dari pintu gerbang universiti.

“You berhenti je la kat sini.”

Zapp.

Maisa dapat rasakan aura pandangan tajam dari Nab di sebelah.Ditelan mati emak, diluah mati bapa.

“Tengah-tengah hujan ni?”

Maisa diam.

“Kita makan kejap je. I janji lepas tu I hantar you balik. Safe and sound.” Ihsan terus memujuk.

“Tapi..”

“I tak jual you all punyalah. Please…”

Maisa diam. Mata masih difokuskan ke arah pemandangan hujan yang dah mula sayup itu.

“So macam mana? On?” Ihsan bertanya lagi. Matanya melihat Maisa dari rear-mirror keretanya itu. Menunggu jawapan.

Lambat-lambat Maisa mengangguk. Nab dah tersenyum suka. Makan free mana Nab nak tolak. Maisa menggelengkan kepala. Dia berpaling ke luar tingkap melihat suasana neon malam dan jatuh pada cermin sisi hadapan…

Mata tajam itu sedang mencerlun ke arahnya.

Berbara.

Oh oh..

***

“ALHAMDULILAHHH. Kenyang perut aku.” Jerit Nab bila kereta Satria Neo milik Ihsan itu berada lebih dari lima meter jauh dari tempat mereka berjalan. Perut diusap-usap dengan tangan kanan. Langkah kanan sungguh la hari ni.

“Sukalah kau.” Ujar Maisa kosong-kosong. Berbahasa. Kepala sedang memikirkan benda lain sebenarnya.

Nab mengangguk laju-laju. Orang cakap musuh jangan dicari, rezeki jangan ditolak. Kan?

“Tapi satu je aku tak suka.” Sambungnya selepas seketika.

Maisa berpaling. Rentak kaki diperlahankan, bersaing sekali bersama Nab. Matanya yang tadi mendongak ke langit terus memandang Nab.

“Tak elok la duduk dalam kereta berdua-dua macam tu. Tahulah couple tapi selagi tak ada sijil nikah kat dalam tangan, it is still not good.”

Tudia ustazah Nabilah dah mengeluarkan hujah. Maisa hanya mengangguk. Dia setuju dengan apa yang Nab katakana itu. Betul sangat dah. Tapi memang rata-ratanya itulah terjadi. Bukan saja di universiti, tempat mereka belajar ni. Around the world. Benda dah jadi biasa, jadi normal.

Orang mungkin kata yang diorang duduk-duduk bersembang saja dalam kereta, ada pak guard yang memantau dari jauh, lampu jalan terang berderang tapi apa yang ketiganya bila pasangan ajnabi duduk berdua?

Syaitan nirrojim.

Dan siapa tahu dari duduk-duduk bersembang tak buat apa-apa tu mungkin akan mendorong kepada langkah seterusnya?

Tadi ada jugak mereka mengajak Sarah a.k.a si mata tajam itu berjalan sekali balik ke bilik tapi ditolak mentah-mentah. Nampak sangat merajuknya itu dan mungkin sekarang tengah ada adegan pujuk memujuk dalam kereta tu.

Maisa menghela nafas…

“Kau tak cemburu ke Ais?”

Maisa mengangkat kening. Riak muka dibuat selamba. Kaki dah makin perlahan bergerak. Lambat-lambat dia menggeleng.

“Se.. sejak bila pulak aku ada lesen nak cemburu dengan dua merpati sejoli itu?”

Nab angkat bahu. “Sejak kau ada crush dekat dia.. semester lepas, may be?” Nab cuba mengorek rahsia hati Maisa.

Zappppp. Maisa berhenti mengejut. Hampir berlaga bahu dengan sister di belakang mereka yang sedang berjalan itu. Maisa memohon maaf sebelum matanya kembali memandang Nab yang sedang menunggu jawapan itu.

Satu saat..

Dua setengah saat..

Dia menggeleng. Lambat-lambat.

Nab angkat kening. Tanda tak percaya dengan jawapan dari Maisa itu. Mata tajamnya menyoroti muka bujur sirih di hadapannya itu.

“Kau ni merepek la.” Maisa memandang ke hadapan. Kepala sudah memikirkan idea untuk menyelamatkan diri. Kerana dia tahu kalau dengan Nab, dia helpless. Nab tu dah macam personal lie detector dia. She knows instantly.

Tangan digenggamkan. Hidung digaru perlahan..

“Nab, apa kata on the count of three kita lari tengok siapa sampai bilik dulu nak tak?” Cadangnya. Tiba-tiba.

Nab terpinga-pinga. Tiba-tiba Ais ajak lari malam-malam macam ni? Untuk bakar kalori? Memang la rasa bersalah sebab lantak makan seafood sampai tak ingat dunia tadi tapi nak lari? Alla malasnya.

Telinga sudah menangkap suara Maisa yang sedang mengira itu.

Satu. Dua. Ti..

Maisa dah melepaskan diri. Perlahan-lahan Ais berlari anak meninggalkan Nab.

Nab menggelengkan kepala sambil melihat Maisa yang dah sampai di Blok E itu sebelum hilang memasuki bangunan asrama itu.

“Maisa, Maisa… sejak bila kau masuk gang pelik Mardia ni?” Tangannya menggaru pelipis.

Tiba-tiba dia teringat gesture terakhir Maisa sebelum mencadangkan idea pelik itu.

She rubbed her nose? Kening Nab dinaikkan...

---------------------------

Scheduled post because yours truly is awayyyy for a trip (again) and well, supervisor saya macam tak bagi je nak 'ambil' cuti untuk Ramadhan ni. I dont want to stay here.... huaaa

Maaf emosi.

Have fun.

Your comments are much appreciated.

Xoxo,
E.

You Might Also Like

5 comments

  1. Maisa jangan lah ada hati kat Ihsan tu dulu....
    biarlah Ihsan yang mengejar Maisa dahulu .....
    semangkin menarikkk, tertarikkkk ......

    ReplyDelete
  2. Maisa mmg ada crush dgn Ihsan but look at Ihsan way, I know she think a lot. You know the don juan brother, we never ever trust their word if do not want to be hurt but when they find their trully love they will never turn to another girl forever. Maybe Ihsan is one of this type. perhaps...my assumption...;D

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. sun sun..
    kan c sarah tu da cam asam kecut
    xpasan ke..?
    isk isk isk
    ketahuan c ais tu suka sun..

    ReplyDelete