Si Hoodies Pink 20

16:00

Ezzaq memasuki R&R Sungai Perak.. dah hampir dua jam perjalanan mereka tapi dalam dua jam ni satu patah apa pun tak terkeluar dari mulut si hoodies pink ni. Masa dua jam tadi Hadira memang menggunakan sepenuhnya dengan menangis. Even lagi lama dari yang first time dia tengok si hoodies pink ni menangis dulu. Kalau dulu ada jugak Lollipop nak kasi.. sekarang apa yang dia boleh buat. Heartache is the most incurable pain.. even with sweets and icecream pun tak boleh nak buat apa. Bisik hatinya..

I tried and failed..

Ingat lagi bulan lepas dia banyak habiskan masa lepas balik kerja ke Giant. Habiskan masa beli aiskrim dan chocolate.. kunun-kununnya nak pakai teori 'benda manis boleh gembirakan hati' tapi satu apa pun tak lepas. Si hoodies pink tu juga dia ingat.

Tipu la kalau dia cakap dia tak terluka bila tengok gadis yang dia suka selama ni menangis untuk lelaki lain which is obviously bukan dia.. tapi takkan la dia nak biarkan Hadhira ni terkontang-kanting sorang diri tadi melawan perasaan.. ingat senang ke nak lupakan orang yang kita suka?

"Where are we?" soalan tu jugak soalan first yang Hadhira tanya sejak tadi. Sejak dah sepuluh minit diorang melayan perasaan kat parking R&R nie.

"Sungai Perak.."

"What are we doing here?"

"Obviously nak makan.. and solat.. dah nak masuk waktu Asar.."

"Why here?"

"I dah kata nak pergi Siam kan? Ajak you kawen.." gurau Ezzaq. Saja nak ubah suasana sikit..

Ha ha ha. Lawak bitter.

"Just kidding. I nak tunjuk tempat yang I suka pergi bila sedih.. it works for me. All the time." Sungguh bila dia down je memang dia akan drive balik Kedah. Tak kisah la penat ke apa ke. Yang penting hati jadi tenang balik.. walaupun sebenarnya buat seketika saja.

"Here?"

"Not here tapi akan sampai kejap lagi.. Jom solat dan makan dulu?"tanya Ezzaq. Hadhira hanya mengangguk. Hari ni kalau Ezzaq nak bawak dia lari pergi Siam pun dia ikut..

...


"Here we are.. Kedah negeri Jelapang Padi.." jerit Ezzaq. Honda Civic hitam itu dipakirnya disebelah sawah. Diorang sampai sini lebih pukul 6.30 tadi. So ada masa la jugak sebelum sunset. Ezzaq terus keluar dari keretanya. 

"Cantiknya.."

"Kan?"

"Welcome to Kedah!" kata Ezzaq lagi. Tapi Hadhira dah macam terpukau melihat keindahan alam ciptaan-NYA. 

Hadhira memandang sekelilingnya. Kawasan sawah yang luas menghijau.. macam rumput karpet.. Kalau dulu dia dapat tengok dalam buku saja tapi sekarang betul-betul ada di depan mata.. Macam tak percaya. Hadhira pandang ke langit.. dah nak masuk waktu Maghrib.. langit dah tukar warna.. dah senja hatinya berbisik.. Telinganya pulak mendengar kicauan burung-burung yang terbang balik ke sarang.. 

Subhanallah.. Indah sungguh ciptaan Tuhan..

Betapa bodohnya dia rasa bila dia ikut perasaan tadi.. Sedangkan dia tahu semua yang berlaku tu ada hikmah disebaliknya. Jodoh dan ajal tu kan semuanya di tangan Tuhan. 

Bodohnya aku menangis kerana kan lelaki? Lelaki yang tak ada pertalian pulak tu.. Astagfiruulahalazim..

Hadhira pandang ke arah Ezzaq yang sedang tersenyum memandang langit itu. Lelaki ni dah dua kali tengok aku menangis.. 

'Terima kasih ya awak' Bisiknya dalam hati.

...

Hadhira yang baru saja keluar dari biliknya itu bergerak ke arah dapur. Baru saja selesai solat dan mandi. Segar. Dah okay sedikit. Dia mahu ke dapur.. mahu menolong apa yang patut. Adat la dah menumpang di rumah orang.. menumpang baju pulak tu. Tadi memang mahu disekehnya je kepala Ezzaq bila Ezzaq cakap nak tidur di rumah Opah malam ni. Ada ke patut? Dah la dia tak bawak apa pun barang..

"Kenapa datang sini? Banyak cuti ke?"

Opah sedang bersembang dengan Ezzaq di dapur. Opah sedang memanaskan lauk manakala Ezzaq pulak sedang minum di meja makan.

"Takda la.. Isnin ni kerja la.." Pantas Ezzaq menjawab. Kenapa dengan Opah ni.. tiba-tiba tak da angin apa macam nak marah je?

Tak jadi Hadhira nak masuk bila dengar namanya disebut..

"Opah, Hadhira tidur sini ye Opah.. Tadi Firas bawak dia tunjukkan sawah.. tapi dah nak senja.. malas nak drive balik.."

"Opah kan dah cakap.. jangan jumpa dia.. Kamu tak ingat ke.. dia dah tolak pinangan kamu bulan lepas.."

"Opah.. janganlah.."

"Opah tak nak kamu sedih-sedih macam dulu-dulu.."

"Sudahla Opah.. Firas dah okay dah sekarang.."

"Firas..."

"Wah sedapnya" kata Hadhira. Buat-buat tak dengar perbincangan cucu-opah tadi. Sungguh dia rasa bersalah gila dengan Ezzaq sekarang. Bersalah dengan family Ezzaq jugak..

Ezzaq lantas bangun. Dia melihat Hadhira yang sedang turun tangga itu.. siap berbaju Kedah dengan kain batik. Kampung girl..

"Opah masak memang sedap.. first class!"

Opah mematikan api di dapur. Dia bergerak ke arah singki.. membasuh tangan.

"Opah dah panaskan ni.. Firas makanlah.. Opah nak naik solat Isya' dulu.." ujar Opah terus naik ke biliknya.

Hati Hadhira terus rasa macam nak pecah. Memang real la Opah ni.. dia tak suka dia tunjuk je.

"Opah memang macam tu.. dia tak suka lewat-lewatkan solat. Jom makan.. nanti kita keluar beli barang awak"

Hadhira duduk saja di kerusi. Buat-buat tak nampak dengan sikap dingin opah tu. Dia senyum ke arah Ezzaq yang dah siap menceduk nasi ke dalam pinggan tu.

Takkan nak buat perangai kat sini kut..

.................................
picture credit to here.
cerita dah dragging kan? Mianhe.

mianhe= sorry in Korean. Hehe.

You Might Also Like

2 comments

  1. tak pernah gi kedaahh. hhuhu. mesti cntikkan kwsn padi
    kDija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. Lawa la jugak tapi kalau dah selalu tengok dah tak special dah. Hihihi.

      Delete