Si Hoodies Pink 38

01:24

"Kalau awak dah suka, just telling him. Don't let him in the dark." kata Nadiah semalam sebelum dia pulang. 

"Si hoodies pink, did you ever, ever, loved me?" 

Suka? Hadhira angguk. Mestilah suka. Kalau tak dia tak akan terima langsung pinangan dari Ezzaq. Kalau tak suka tak adanya dia nak pening kepala tak boleh fokus bila Ezzaq tiba-tiba diam. Kalau tak suka, tak adalah hatinya girang bila tengok garis senyuman terpancar di wajah lelaki mata sepet itu.

Cinta? Dia dah mula bingung.. dia sayangkan lelaki tu. Itu dia pasti. 

Just telling him. Don't let him in the dark.

Hadhira bingung. Macam mana? Kekuatan dalam dirinya dikumpulkan.

I can do it. Saya kan Nur'iz Hadhira!

"Ezzaq!" kata Hadhira. Tangannya digenggamkan. Kasi semangat sikit dekat diri.

Ezzaq yang dah jumpa tie ditangannya mengadap si hoodies pink sekali lagi. Terkejut dipanggil sebegitu dengan Hadhira. Bunyi macam nak declare war je dengan dia. Agak-agaknya ni dia nak tanya apa pulak. Cheesecake, semalam dah tanya. Sekarang nak suruh pilih air kegemaran pulak ka? Kalau betul la dia tanya air kegemaran, memang aku ambik notepad atas meja tu dan terus listkan. Bukan setakat air kegemaran je, makanan kegemaran, warna kegemaran, alamat, hobi semuanya aku letak. Buat macam biodata.

"I.. YOU.." kata Hadhira tergagap-gagap. Mahu je dia lari menyorok belakang almari. Tak reti. Nak menangis boleh.

Ezzaq menaikkan kening. Alahai.. apa hal ni? Hadhira, what's wrong with you?

"I.. love.. err I'd love you to help you with the tie!" kata Hadhira. Terus dia mengambil tie dari tangan Ezzaq. Kan? Kekuatan tu tak pernah ada.

Ezzaq bingung. Hadhira ni kenapa? Pelik semacam. Kalau selalu, nak kena suruh dulu baru dia nak buat.. tup tup kali ni siap sukarela je nak pakaikan tali leher. Awak mimpi apa malam tadi ni? Tak pon baru tengok 2012, kut-kut la insaf sikit lepas tu. Si hoodies pink oh si hoodies pink!

"Awak, tak siap lagi ke?" tanya Ezzaq. Dah nak dekat lima minit dah ni. Ingat senang ke nak lawan perasaan duduk dekat-dekat ni.

"Huh?" tanya Hadhira. Aiii berangan lagi..

Ezzaq menurunkan fokus matanya. Tie yang dipegang Hadhira masih lagi belum terikat di leher kemejanya.. Huh?

"Dah lupa macam mana.. nak.."

Ezzaq terus ketawa. Sumpah si hoodies pink ni buat lawak antarabangsa pulak hari ni. Nasib baik si hoodies pink, kalau orang lain, memang dah lama dah dia kasi flying kick, ada ke buat lawak-nak-pakaikan-tie-tapi-tak-pandai pagi-pagi ni. Dah la dah lewat ni. Kut nanti Hafiz dah tunggu kat depan tu, kesian pulak.

"Dah tu tadi nak sangat, ingatkan macam dah pro la." kata Ezzaq. Betul la. Masa dia Hadhira tanya ja tadi, memang dia ingatkan dah jadi pro dah.. alih-alih...

"Okaylah.. cakap la apa yang awak nak cakap. Malas nak layan,"

"Merajuk la tu."

Hadhira terus menyambar beg tangan atas katil. Kan? Benda lain yang nak buat, benda lain yang jadi. Tak bolehkah kalau tak luahkan perasaan kita kat orang tu, just tunjukkan saja yang kita sayangkan dia. Tak bolehkah?

Sebelum dia keluar bilik, terus dia menyambar tangan Ezzaq. Salam dan berlalu keluar dengan cepat. Kalau duduk je dalam bilik tu, sah-sah kena gula dengan Ezzaq. Tak sanggup wooo. Malu kaum kerabat. Ego dah macam tertoreh dengan pedang samurai dah ni.

Sebaliknya Ezzaq yang sudah memakai tienya itu pula terkejut dengan sikap Hadhira yang sangat tiba-tiba. Sah-sah si hoodies pink ni dah mimpi malam tadi.

Imej Hadhira menyalaminya tadi mula buat ulang tayang dalam kepalanya. Heee.

Memang sah! Dia mimpi, tak pun tengok 2012. Sah!

...

"Kau apahal?" tanya Hafiz bila dia masuk saja ke dalam kereta Proton Persona Hafiz tadi.

Dia angkat kening. Ni apa kes tanya macam soalan nak cari gaduh ni? Tali pinggang ditariknya dan dipakai.

"Senyum je," kata Hafiz. Dia pelik benar dengan emosi Ezzaq ni. Semalam punyalah mamat sepet ni lesu, sedih macam budak-budak yang takut kena inject tapi hari ni masuk kereta je dengan senyuman dimples dia tu. Suka hati semacam.

"Tadapapa, tadapapa.." kata Ezzaq sambil tersenyum menayangkan lesung pipitnya itu.

Hafiz geleng kepala. Tak faham sungguh!

...

Hadhira mengikut Jo yang sedang mencari barang bayi di kedai barangan bayi itu. Satu persatu barang-barang itu dibelek Jo. Macam biasa, Jo memang cerewet. Setiap benda dia akan pilih betul-betul. Mula-mula tu selalunya dia akan buat research, compare harga, lepas tu dia akan duduk lama fikir yang mana baik, yang mana buruk (talking about good Quantity Surveyor). That's it.

Kalau hari Jumaat mereka diberi kelepasan lebih sikit bila waktu lunch, so memandangkan tengah Ramadhan ni, boleh pulak Jo ajak dia pergi 'research'. So here they are, in babies world. Sejuk mata Hadhira memandang. Tiba-tiba naluri nak ada anak terus memuncak, it is good to have Hadhira junior kan? Or Ezzaq's? Errr.. did I just say Ezzaq's name? Huaaaaa. Dah gila!

"Kau apahal?"

Hadhira geleng kepala. Nak consult, tak nak consult, nak, tak nak, nak, tak nak..

"How to express your love towards someone?" serentak soalan tu keluar dari bibir Hadhira. Aiyaaa mulut, memang tak ikut cakap tuan!

Jo memberhentikan langkahnya. Dia berpaling. Botol susu warna pink itu diletaknya kembali di atas rak.

"What did you say just now, Dhir?"

"Never mind," kata Hadhira. Tak dengar sudey, ini bukan Astro yang boleh ulang-ulang okay.

"So did you fall for him, already? Ya ALLAH, weiii it is a beautiful thing I ever heard. My Dhir's heart is actually beating for someone!"

"Is it sarcasm or what?"

"Of course not, silly. So macam mana?"

"That's the problem. Aku tatahu nak cakap kat dia.. yang this marriage should be you know accordingly.. macam real marriage but I just don't know."

"Senang je. Three simple words. 8 alphabets. I. LOVE. YOU." kata Jo.

Hadhira mencebir. Jo selalu cakap, elleh senang je. Yang nak cakapnya ni aku! Saya! Me! Ana! Nur'iz Hadhira and I never good in expressing my feelings. Kalau marah pun, aku aci diam je sebenarnya. Tak da nak pi tengking-tengking, ni nak luahkan perasaan, lagilah fail! Tengok tadi pagi, aci nak cakap three-simple-words-8-alphabets-I-Love-You tupun alih-alih keluar boleh-saya-pakaikan-tie pulak? Maka, macam mana?

"Tapi ye lla kan, susah la untuk orang hati ais kepal macam kau ni." kata Jo.

Hadhira membulatkan mata. Geram sungguh. Sabar oo sabar, Dhir!

"Yeap, it is sarcasm." sambung Jo. Dia suka tengok muka Dhir ni geram. Haha.

"Okay, biar aku jawap, huurmm you can give him something. Or write notes, texts him. Anything. Ah I cant help ya, benda-benda ni semua Ajip yang selalu buat. Aku tukang renyih je, or kau boleh kasi botol susu ni kat dia. Dengan notes kata, let's start a family. A big happy family." kata Jo. She likes the idea. Alla patut buat macam ni dengan Ajip dulu. Teeheee.

"Gila kau. Kau tahu tak yang dia suddenly jadi pendiam, jauh, kau rasa-rasa kan dia ada perempuan lain tak?"

Jo dah ketawa terbahak-bahak dalam kedai tu. Come on, Dhir. Ezzaq nak ada perempuan lain. He loves Dhir too much!

"Ye ye la nak ingat husband ada affair. Itu Ezzaq okay. Kalau dia ada perasaan kat perempuan lain, dia tak akan chase kau after five years. Ramai lagi nurse nurse dengan doktor-doktor cun kat hospital sana, buat apa nak tunggu kau yang hati kepal ni. Not worth it la.."

Hadhira mencubit Jo. Amboi suka-suka je.

"Cemburu itu tandanya sayanggggg," kata Jo lagi.

"Stop it, kalau tak aku tinggalkan kau sorang-sorang kat sini." kata Hadhira.

"Nak ugut aku tu pun elok-elok la, macam jauh je office aku dari sini,"

And yes, betul la dia memang tinggalkan Jo sorang-sorang kat kedai peralatan bayi hari tu.. dengan ketawa Jo yang annoying gila sebagai background music.

....

Are you free for the rest of your life?
Forever. As long as with you, by my side.


Published.

Finally! Bisik hati Hadhira. Setakat tu je yang dia mampu sekarang, publish dalam blog. Dia memang coward, big fat loser sampaikan nak luah perasaan kat hubby pun susah. Even tadi masa nak tekan publish post kat dalam blog tu pun dia pikir berkali-kali, nak tekan ke tak nak, dan akhirnya sambil tutup mata je dia dia tekan sebab dia tahu kalau dia bukak mata, start berfikir, post tu akan jadi draft macam selalu.

Are you free for the rest of your life?

Soalan tu Ezzaq pernah tanya masa case dia hantar bukan kat ofis itu hari. And yeapp, that's the answer. Reflects much on her feelings.. kut?

and why via blog?

Sebabnya Ezzaq sendiri dah pernah confessed yang dia ni pembaca setia blog Hadhira, maka harapnya Ezzaq akan baca dan dia tahu apa yang Hadhira nak bagi tahu selama beberapa hari ni. Dan lepas tu kita boleh... tadaaa happily ever after. Macam dalam novel dan drama yang dia selalu tonton di TV tue.

Hopefully.. la kan? Terus Hadhira memanjatkan doa agar Dia memudahkan urusannya yang satu ni.

....

Klik klik.

Blackberry Ezzaq berbunyi, ada notification email masuk ke dalam Blackberrynya.

Hadhira posted a post ...

Serentak tangannya menekan link yang terpapar di skrin Blackberrynya. Usai saja membaca post yang ditulis oleh Hadhira itu, Ezzaq terus tersenyum gembira. Kalau tak difikirkan yang dia sedang di dalam kereta Hafiz ni, mahu saja dia melompat keriangan.

She's finally did open her heart to me, after five freakin years. FIVE FREAKING YEARS!

Alhamdulilah..

Terima kasih, ALLAH!

......................

p.s: Kalau baca balik, this chapter could be the last chapter of si hoodies pink, kan (since Ezzaq dah tahu apa yang ada dalam hati si hoodies pink sebenarnya)  tapi sebenarnya saya ada few ideas to write up tapi cuma   tengah suffering with bad flu and running nose here. But InshaALLAH will be back with few scenes yang heartbreaking sikit, come on we dont get actual confession from Hadhira lagi kan? HAKHAKHAK. *nak kena penampar juga miss ed ni kan* but I love reading your comments, THANK YOU! 

You Might Also Like

9 comments

  1. yes..org 1st..huhu..eh..dh nk hbis ke??alah...tp memg best lah..sambung ye...nk tau jgk ape reaksi si dhira ble hubby die dh bce post tu..huhu..saye doa smoge cept2 sihat ye..chaiyok2..figthing =)

    ReplyDelete
  2. suke la bla dhira da sdar prsaan dia pd ezzaq..sweet je kot dye xpress feeling dia

    ReplyDelete
  3. betul3! minor heartbreaking scene shud be ok... plus, at least ada anak ke... hehehe...

    ReplyDelete
  4. sambung lg...best2...pastikan dhir confess n no conflicts....n also kene ade dhir n ezzaqs' jr.....

    ReplyDelete
  5. woww!
    this is just too sweet to read..
    cant waitt for ta nxt chp!

    ReplyDelete
  6. Nak tengok macaman mereka bila sampai ke rumah ... ada berani ke Hadhira pandang muka Ezzaqs.... best..

    ReplyDelete
  7. super niceeeeeeeeeeeeeeeeeee..la dh nk beh ya??kasi ending cecah lantai la cik Ed :)

    ReplyDelete
  8. Are you free for the rest of your life?
    Forever. As long as with you, by my side.



    :) manis mcm tebu...

    ReplyDelete