Si Hoodies Pink 32

22:44

Ezzaq senyap-senyap masuk ke dapur. Dia melihat Hadhira sedang sibuk menyediakan hidangan sahur mereka itu. Lagu Rolling In The Deep berkumandang dari Portable Speaker untuk iPod itu. Suara lelaki ni, bukan Adele yang nyanyi, itu pasti.

Hadhira yang belum sedar akan kehadiran Ezzaq itu terus menyanyi mengikut rentak. Sambil tangannya lincah bermain dengan senduk sebagai konon-kononnya bertindak sebagai microphone itu. 

Ezzaq tersenyum. Perangai baru Hadhira yang dia tak pernah nampak. Tiba-tiba fikirannya memikirkan satu niat jahat. Perlahan-lahan dia bergerak ke arah Hadhira. Masih tak sedar tu. Memang feeling habis ye, si hoodies pink. Terus badan itu dipeluknya dari belakang.

"Oh mak.. YA ALLAH" jerit Hadhira. Lagu Rolling In The Deep hilang entah ke mana. Terlepas senduk itu dari genggaman.

Ezzaq ketawa. Dia suka bila tengok si hoodies pink ni gelabah.

"Ahmad Firas Ezzaq," 

"Ya saya, Nur'iz Hadhira," sambung Ezzaq.

"Terkejut saya tahu tak?" tanya Hadhira. Tangan dipinggangnya yang sedang memeluknya itu ditepis. Suka hati je. Ingat aku teddy bear ke nak peluk-peluk.

"Saya tahu, tapi saya suka nak buat macam mana?" kata Ezzaq. Lagi si hoodies pink ni tepis, lagi tu aku nak peluk. HA HA HA.

Hadhira menjengilkan mata. Geram. Dari awak jadi doktor, Ezzaq baik awak jadi lawyer. Ada ja nak tolak hujah orang. 

"Rolling in the deep?" tanya Ezzaq.

"Yeapp covered by Chester LP. He rocks it well, isn't it?" 

"Adele is good singer too! Tapi apa ni dengar lagu English. Dengar la nasyid ke apa ke?" kata Ezzaq.

Hadhira mencebir. Alla dia semalam dalam kereta pon masa lagu Muse aku tak kata apa pon. Hadhira memandang tangannya lelaki itu. Hishh, orang dah la nak buat kerja ni.

"Awak, saya bukan teddybear."

Ezzaq mengangkat kening. Hurmm, cuba mentelaah apa yang Hadhira mahu sampaikan.

"Teddybear untuk dipeluk tapi Hadhira bukan," jelas Hadhira.

Ezzaq mengangguk. Oh baru faham. Lambatnya kau Ezzaq.

"Eh apa pulak, awak ni teddybear saya tahu. Boleh dipeluk dimana-mana saja, orang tak marah. Lain la kalau saya peluk Jo, mati kena tikam saya dengan Ajip." kata Ezzaq. 

"Saya nak masak la awak.."

"Say please dulu," kata Ezzaq. HAHAHA. Ambik kau, bini dah jadi macam budak-budak. Ni mesti badi kena jaga ward pediatric ni.

"Pleaseeee, yang amat mulia Inche Ezzaq!"

"Okay. Wait jom tangkap gambar dulu nak?" kata Ezzaq tiba-tiba. Blackberry dalam seluar pajamanya dikeluarkan.

"Buat apa?" tanya Hadhira. Suka-suka hati ja. Dah la serabai ni. Tudung apa tak pakai.

"Memory la. First time isteri saya masak sahur kat saya,"

Hadhira mencebir. Ada-ada ja.

"Kut-kut orang tu nak letak dalam blog dia ke?" ujar Ezzaq sambil menangkap gambar sauce spaghetti yang sedang dimasak itu.

"Awak ada blog?" tanya Hadhira. 

"Nope. Awaklah yang ada" kata Ezzaq. Dia berjalan ke arah Hadhira. Bahu si hoodies pink dipeluknya. Klick. Gambar ditangkap. Just nice, first time gambar berdua. Terus button enter ditekan. Buat wallpaper. Buat peneman waktu on-call nanti. HAHAHA. Kalau dulu gambar kawen Hadhira je yang dibuat wallpaper, sekarang gambar berdua ni. Lagi super nice. Baru nampak real, ye dak?

Hadhira membulatkan mata. Mana Ezzaq tahu dia ada blog?

"Saya ada confession nak buat," kata Ezzaq. Dia membuka peti sejuk, mencari makanan. Pagi-pagi ni rasa lapar la pulak.

"Hurm.."

"I read your blog sejak kolej sampai sekarang," kata Ezzaq. Tupperware yang berisi epal yang sudah dikupas di tarik keluar. Pintu peti sejuk ditutup. 

"What?"

"You heard it," kata Ezzaq. Epal dimasukkan ke dalam mulut. Manis, just nice.

Hadhira membulatkan mata lagi. Seingat-ingatnya dia start menulis blog sejak dia habis sekolah menengah dan maknanya Ezzaq dah membaca hampir semua kisahnya. Ya ALLAH, malunya.

"I was at Dublin and you were in OZ. So yeahh.. found it through Jo's and lepas tu terus jadi silent reader" cerita Ezzaq.

"Oh my.." kata Hadhira. Sebelum sempat dia habiskan ayatnya, Ezzaq terus memasukkan epal ke dalam mulut Hadhira.

Ezzaq meng-kenyitkan mata kanannya. Teknik tak nak bagi si hoodies pink naik angin.

"So you read all of it?" sambung Hadhira bila dia epal di dalam mulut sudah habis dimakannya.

"Khatam about three times. When I missed you ke apa ke, I read your blog as in I can know you better. Nak comment takut, kang you shut it off, mana lagi nak cari sumber kekuatan. Medic is tough ya know" kata Ezzaq. Zaman head over heels kat si hoodies pink. Dia kata ja kat Ajip dia nak let go si hoodies pink ni tapi at the same time, he cant. Masa kat Dublin, ramai budak batch dia yang dok couple-couple and ada jugak yang sukakan dia tapi fokus dia masa tu hanya kat Hadhira sorang. 

"Wow," kata Hadhira. Sumber kekuatan? Ezzaq oh Ezzaq. Nak terharu ke tak ni? tapi kalau memang ikut hati perempuan dia ni, dia memang dah terharu tapi cuma dia tak tahu nak express macam mana. 

"Just W.O.W. WOW! Yang, awak nie memang tak romantik la. Awak tahu tak yang awak patut buat apa sekarang ni?" kata Ezzaq. Kalau dalam drama sah-sah aku rasa heroin tu dah nangis, terharu. Ni si hati batu ni boleh dia sebut WOW aje. Ya WOW saja. Nasib kau la, Ezzaq.

Hadhira buat muka blur. Dia memang pandai berlakon jadi watak blur.

Ezzaq tersenyum. Terus dia berdiri di hadapan Hadhira. Kepala Hadhira di pegangnya. Bibirnya mendarat di atas dahi si hoodies pink.

"Like this," 

Seminit..

Dua minit..

Kelepaaapp.

Ezzaq gelak. Dua minit. New record.

Reaksi tu dia memang dah jangka. Even dia jangkakan sesuatu yang lebih teruk dari tu, macam kena pukul dengan senduk ke, baling pisau ke tapi Alhamdulilah hanya dengan pukulan di tangan. Pukulan apa la sangat, tak terasa pon. 

Hadhira terus berpaling mengadap sauce spagettinya. Dia dapat jangkakan kemerahan warna kulitnya sekarang ni. Tak payah tengok cermin apa dah, sah-sah muka macam tomato sos ni ha. 

"So meh sini saya tolong," kata Ezzaq. Kesian pulak dia tengok si hoodies pink yang dah blushing semacam tu. Amboi yang, allergik lagi ke? Hua hua hua.

Hadhira membuat gesture awak-reti-masak-ke ke arah Ezzaq.

"Amboi ingat husband awak ni tak pandai masak ke?"

Hadhira hanya mengangguk. 

"See the leg la," kata Ezzaq.

Serentak Hadhira memandang kaki Ezzaq. 

"Sama ja macam kaki manusia lain," kata Hadhira. Tak ada pula aku nampak kaki dia macam kaki senduk ke, kaki pisau ke yang sampai suruh tengok kaki kalau nak tahu pandai masak ke tak. 

"Saja buat loyar buruk kan?" kata Ezzaq. Pipi Hadhira dicubitnya.

"Suka hati ja,"

"Suka la.. Kalau tak suka, tak pegang la," kata Ezzaq. HAHAHA. Ingat awak sorang tahu loyar buruk?

Tangannya terus mencubit Ezzaq. Suka-suka ya dia.

"Auchhh, apa ni yang. Cubit anak teruna orang,"

"Geram! Dah awak pergi rebus spaghetti tu," kata Hadhira. Dari layan perangai pak cik ni, baik suruh dia buat kerja. Cepat sikit siap, dah pukul 4.30 pagi ni. Kang nanti rushing pulak. 

"On your command, m'am" kata Ezzaq. Dia tersenyum sambil mengambil pek spaghetti itu. Entah kenapa inilah sahur pertama dia rasa gembira bila bangun, segar bugar. Heee. 

You, si hoodies pink.. change my life.. indeed.

....................................................
p.s: Linkin Park - Rolling In The Deep (Adele Cover) Here

You Might Also Like

4 comments

  1. hahahaha,,gilak sempoi,bak kata ezzaq >>super nice<< ~,^ big tengs 4 diz n3,,klu nk lggggggggggggggg bley???huahuahuahua...

    ReplyDelete
  2. you're welcome! hehehe inshaALLAH nanti sy update lagi kalau ada kelapangan.. heee.. and tengs to u too ya sbb sanggup baca kisah klasik saya ni.. huihuihui

    ReplyDelete
  3. marathon from 1-32..
    suke sgt2.. senyum x sudah bc citer ni..
    so sweeeeeeeeeeeeeettttttt!!!
    cpt2 smbung yer...

    follow n link ur blog k. ;)

    ReplyDelete
  4. thank you panda_lover. tapa2 meh kita senyum sama-sama meh. Hehee.

    ReplyDelete