Si Hoodies Pink 04

11:39

"Not in the mood?"

"Aaa-ha.." sepatah jawapan keluar dari bibir Razif. Matanya rancak mengulangkaji subjek elektronik itu. Yella kut-kut Miss Linda, tutornya bagi subjek itu, tiba-tiba buat selamba je nak buat kuiz esok macam mana.Tak nak aku ambik risiko repeat paper.

"Kenapa plak?"

"Entah mana aku tahu. Kau ni tanya macam gaya aku ni yang sebenarnya roommate dia"

"Tak tanya si tees hijau tu ke?"

"Si tees hijau?" matanya terus difokuskan kepada Ezzaq yang sedang duduk bersila di atas katilnya. Ewah inche doktor ni, relaks semedang je aku tengok sejak dua menjak ni. Kalau dulu aku tengok punyalah busy. Sana sini program, tae kwon do lagi semualah dia main rembat tapi sekarang amboi-amboi dalam bilik je.

Ezzaq tersengih. Ambik kau suka hati je letak nickname kat orang.

"Your cousin la. Aku mana tahu nama nak panggil nama sebenar."

"Jannah. Nur Jannah Amani binti Abdul Razak. Nama pendek Jo. Okay get it?"

Ezzaq mengangguk. Jannah. Jo. Dia menganggukkan kepala. Barangkali mahu mencerna nama itu masuk ke dalam kotak ingatan kut.

Handphone Razif yang sedia berada di atas meja belajarnya bergegar. Mesej masuk.

"Jo cakap si hoodies pink kau tu sedang down. Masalah studio, drawings or something.."

"Down? Budak tu course apa? Nanti sambung mana?" Ezzaq bertanya. Yella kut-kut terbang gi Dublin ke sama dengan aku, tak ke syurga gila tu. 

"Entah la.. kalau dia satu course dengan Jo. Dia may be buat QS.. may be Aussie or somewhere but for sure bukan Dublin kau tu."

Eh inche Razif ni macam tahu-tahu je apa yang aku pikirkan. QS. Tak salah aku kerajaan hantar budak QS ni pergi Aussie je. Kan bagus around Europe. Boleh la senang berjumpa. Eh eh amboi dah jauh fikir ni inche Ezzaq! Anak dara orang tu.. kang opah tahu mampus kena ligan satu kampung.

Tapi seriously.. not in the mood?

Kenapa?
...

"Apa nie?" mata Hadhira yang sedia bulat itu bertambah bulat. Apa kes minah ni? Tak da ribut tak da taufan boleh plak sponsor ice-cream sorang sebijik malam-malam ni. Baru je diorang dinner kut, tup-tup dapat dessert free lagi.

"Ice-cream. Cornetto.." Jo menjulingkan mata.

Sarkastikus gila cik Jo kita sorang nie.

"It wasnt my treat anyway. Someone" sambung Jo lagi.

"Someone mana?" Sarah mencelah. Aiskrim favorite nie.

"Someone yang adores our hoodies pink ni la.." elok je matanya memandang Hadhira yang memang jodoh betul la dengan hoodies pinknya itu.

Tiga gadis dihadapannya memandang sesama sendiri. Dia geleng kepala. Blur jugak roommate-roommate aku sekalian ni. Dah terang-terang la hoodies pink itu Hadhira. Yang lain bukan kemain lagi announce awal-awal yang diorang tak suka pink. Pink is you know feminine color, mana masuk dengan mereka yang rockers ni kecuali ye si pendiam Hadhira sorang nie.

"Wow ada orang dah ada secret admirer la.." Aini tersenyum memandang Hadhira yang buat muka bosan.

"Siapa?"

 Jo tersengih. Tadi semasa dia ke kiosk, dalam perjalanan balik dari makan di kafe, diberhentikan oleh seorang lelaki. Tinggi. Pakai seluar putih taekwondo, mungkin baru balik training kut. 

"Jo kan. Cousin Ajip. I'm Ezzaq. You know yang Ajip cakap nak nombor si hoodies pink. Yeahh I'm the one who're asking for that" Straight tak berhenti langsung mamat tu bercakap. Jo hanya mampu mengangguk. Dia ingat mamat ni, kawan abang Razif malam tue.

"So?"

Lelaki itu tergelak. Nampak lesung pipit di pipinya. Mak oiii dalamnya.

"Bagi ni kat si hoodies pink. I nampak you all balik dari cafe tadi. Empat orang kan? So my treat. Thank you ey!"kata Ezzaq. 

Bag plastik berisi aiskrim Cornetto itu bertukar tangan. Ezzaq berlalu pergi sambil membuat gaya hormat dengan failnya itu.

Jo mengeluarkan card memo kuning yang elok je dia masukkan dalam seluar tracknya. Utusan dari Ezzaq. Ditulis dalam keadaan tergesa-gesa bila dia paksa jugak pak cik tu tulis notes. Yella kut-kut cik Hadhira ni tamau percaya, kan dah ada bukti yang boleh ditunjukkan.

"Nah." Card memo itu bertukar tangan. 

"An ice-cream always makes you feel better when you're upset. Smile, girl."

Hadhira membaca kata-kata yang tertulis di atas card itu. Huh? Dia melepaskan keluhan.

'Smile? Nak pengsan adalah ni' jerit hatinya. This thing is obviously is not my play.

You Might Also Like

2 comments

  1. yaahh. askrim mmpu mmbuatkan anda tersnyumm :)
    kDija

    ReplyDelete