Si Hoodies Pink (Edisi Wrap Up: Part i)

20:33

Hadhira menjeling tingkap dapur. Jam dah pukul 7.15 malam, lagi berapa minit masuklah waktu berbuka tapi kelibat Ezzaq masih tak pulang-pulang. Tadi masa dia sampai ke rumah pun, kosong saja porch rumah berkembar dua tingkat tu. Tapi Hadhira cuba berfikiran positif, katanya Ezzaq mungkin balik lambat sikit hari ni disebabkan hujan lebat petang ni tapi bila dah nak masuk waktu berbuka, bayangan Ezzaq masih tak nampak-nampak. Harapan dia yang menggunung tadi dah tinggal harapan sajalah. Sah-sah Ezzaq on-call hari ni. Nasib la awak, Hadhira.

Hachhhuuuuummmm.

Dia terbersin. Efek terkena hujan tadi dah mula tunjuk taring. Tullah hujan lebat, tapi otak cerdik tak nak guna payung bila bukak pintu gate tadi bila sampai. Kan habis lencun satu badan.

Hachhuummmmm..

Azan dah berkumandang. Cepat-cepat Hadhira duduk di meja makan dan mengambil tiga biji kurma dan air kosong segelas. Yang tu je pun yang dia sediakan, kunun-kununnya lepas makan ni nak ajak inche smiling eyes makan di luar la (all on her, murni tak murni punya niat?) tapi ye lla harapan hanya tinggal harapan saja. 

Kurma di telannya perlahan-perlahan. Mana ada mood.. 

Selepas menghabiskan 'makanan' berbukanya itu, lambat-lambat dia bergerak ke tingkat atas untuk solat Maghrib.. sambil-sambil menjeling ke arah luar rumah untuk melihat kut-kut ada magik yang menghantar inche smiling eyes pulang ke rumah.

Hampeh.

Kosong. 

Hanya bunyi titisan hujan saja sebagai background music masa tu.

....

Ezzaq yang baru sampai hadapan rumah pelik melihat Peugeot 308 warna merah itu elok parkir di hadapan rumah mereka. Terkejut pun ada, kenapa tiba-tiba saja kereta Hadhira tu ada di hadapan rumah. Bukankah sepatutnya kereta merah itu ada di rumah Jo ke? 

Cepat-cepat dia masukkan anak kunci di pintu rumah. Tempat pertama yang ditujunya ialah dapur.. dapur gelap gelita. Kosong. Hanya ada gelas kosong di dalam sinki. She's here? 

Kakinya melangkah laju menaiki anak-anak tangga ke bilik utama. Kalau di bawah tak ada, for sure si hoodies pink dia seorang tu akan berada di dalam bilik utama. 

Pintu bilik di buka. Hati dah dup dap dup dap, dah nampak gaya macam masa first time nak start housemanship dulu. Tapi rasa dup dap dup dap kali ni lagi teruk.. dia rindukan si hoodies pink sebenarnya. Dah tiga hari dia tak nampak muka merah jambu tu.. 

Katil kosong. Lampu bilik air gelap. Dia pandang ke arah kanan bilik.. so there she is. Hadhira sedang terlena dengan telekung di atas sofa di sisi kanan bilik. Awalnya terlentok, baru 8.30 malam..

Ezzaq berjalan ke arah sofa. Muka pink itu bertambah pink, especially hidungnya. Running nose? Dia nampak kotak tisu yang terjatuh di bawah sofa itu.

"Hadhira.." geraknya. Tangannya memegang bahu Hadhira. Tak bergerak. Nyenyak tidur ya.. tangannya menggoncang lagi bahu Hadhira. 

Hadhira menggerakkan badannya.. dia rasa ada seseorang yang sedang memanggil namanya. Matanya dibuka sedikit.. silau lampu menyebabkan matanya yang masih belum fokus itu kurang nampak wajah manusia di hadapannya. Pantas tangannya menggosokkan mata.. 

"Awak? Ezzaq? Awak tak on-call?" 

Ezzaq menggeleng. 

"Nope. Last monday, yes but not today. Lagipun malam ni, saya dah start my Eid holiday." Ezzaq tersenyum. Finally boleh cuti, after six months of struggling life as a career man.

"Saya ingat awak kerja. Selalunya sharp ada kat rumah 5.30 petang tapi tadi sampai Maghrib pun tak nampak batang hidung,"

"Saya bukak puasa kat masjid. I was alone these days, so lagi layan bukak puasa kat masjid dari bukak puasa sorang-sorang kat rumah ni.."

"Sorry, never meant to do that. Seriously." dia terasa. Sungguh la buat perangai single lagi.. memang tak boleh jadi teladan kat adik-adik.

"It's okay, dah dapat permission kan. So let it be but why are you here?"

"Ahhhh.." Hadhira baru sedar alasan dia untuk pulang. Dia mahu bersemuka, muka ke muka bercakap dengan Ezzaq tentang perasaannya. That's it. 

"Aahhhh what, Hadhira? How's Jo? Macam mana boleh balik sini pulak?"

"Jo is okay. Kak Nia and Auntie Sarina ada jaga dia. So saya balik.." sini macam nak cakap saya suka awak. Tapi saya maluuuuu.. dan tak berani.

Ezzaq tersenyum. Macam tak percaya je si hoodies pink dah duduk depannya sekarang ni. Rasa nak peluk je..

"Tak ada reason lain?"

"Huh?" Hadhira membulatkan mata. Apa lelaki hadapan ni tahu agenda utama dia balik ke rumah ni? Hadhira dah mula gelabah. Otaknya dah mula fikir, apa yang perlu dia lakukan..

"Kut-kut orang tu rindukan saya ke?" tanya Ezzaq sambil tersenyum. 

Hadhira da tunjuk muka gelabah. Aiyooo..

"Awak.." kata Hadhira. Tangannya memintal hujung telekung tu.. punyalah takut nak luahkan perasaan. Kalaulah, benda tu se-simple A,B,C dan 1,2,3.. 

Ezzaq mendekatkan dirinya dengan Hadhira. Perlahan sangat..

"Senang je. Three simple words. 8 alphabets. I. LOVE. YOU."

"I..love.. you" kata Hadhira perlahan.

Ezzaq menaikkan kening, yang dia dengar hanyalah I dan You.. yang tengah tu dia macam nak dengar tak dengar. Tapi kalau ikutkan otak geliganya, dia tahu apa yang Hadhira cuba sampaikan ni. Ezzaq tersenyum.. 

"Dear, seriously, saya tak dengar apa yang awak cakap."

"Tadi petang saya dapat tazkirah. Dari seorang ustazah ni.."

"Hurm.."

"Dia cakap pasal tanggungjawab saya sebagai isteri yang selama ni saya tak jaga betul-betul. Papp betul kena batang hidung sendiri.. I was wrong, I did badly to you.. sorry. My bad, my mistake. Pastu dia bagi contoh, kalau satu hari tu saya bangun dan realise you wasn't here with me anymore, how will I react?"

"How?" tanya Ezzaq. Semangat dia nak tahu reaksi Hadhira.. 

"IDK, I cried walaupun masa tu dia kasi contoh ja. I couldn't imagine how will I behave if wasn't here with me, you're my crying shoulder.. my shining armor.. my companion for a lifetime." memang masa dia bangun ja dari kerusi petang tadi, dia masuk ke bilik air. Menangis. Menangis sorok-sorok.. dia tak biasa menangis depan orang lain, hanyalah lelaki di hadapan ni seorang ja yang ada mandat nak tengok seorang Hadhira berair mata.

Ezzaq ternganga. Tak percaya sampai macam tu sekali, wasn't it only an.. example?

"I love you.. I'm sorry for keep you hang in the dark for these couple of months. Bila tengok apa jadi kat Ajip-Jo baru sedar, life is short. Kalau asyik dok tertunggu-tunggu, things wouldn't change. I love you, Ahmad Firas Ezzaq. Really am.."

Ezzaq terpaku. She said what?? Ya ALLAH! She did. Ezzaq terus memeluk Hadhira. Tiga perkataan tu yang dia tunggu-tunggu sejak lima tahun lepas and finally she did. After a couple of rejections, she finally... did!

"I love you, too. Dari zaman awak pakai baju hoodies pink.. main PSP dekat cafe college. Since that and always be."

Hadhira membalas pelukan Ezzaq. First time.. air mata dah mencurah-curah. She cant help it. 

"Thank you for not giving up, for being with me all the time."

"Allah mudahkan jalan. I put my trust in Him, make du'a dan Alhamdulilah Nur'iz Hadhira adalah jodoh yang ditetapkan untuk Ahmad Firas Ezzaq. So sayang, please don't cry.."

"I cant help myself.. it keep flowing but this is good, I think. A good reason, I must say."

"It is." Ezzaq mengangguk.

Hachuuummmmmm. Hadhira terbersin sekali lagi. 

"What's wrong?" tanya Ezzaq. 

Hadhira menggeleng. 

"Selsema?" tanya Ezzaq. Hadhira mengangguk. Ezzaq dah ambik role doktor peribadi keluarga dia.

"Awak makan tak lagi ni?"

Hadhira menggeleng. 

"Ingat nak ajak awak candle light dinner tapi awak tak balik.."

"Wait.. patutnya tadi cadangan awak nak bawak saya pergi candle-light dinner and propose to me? Oh dear, seriously, awak ni so sweeeet." kata Ezzaq. Dia dah tersenyum di hadapan Hadhira. Tak percaya sungguh, hati kepal ni ada hati nak bawak anak teruna orang candle light dinner!

"Yeahhh I. Am. A. Hopeless. Romantic. Sue me."

"Jangalah marah but it's a sweet thing, la yang. Esok, boleh? but for now, awak solat Isya' dan kita pergi masjid, terawikh dan lepas tu kita layan dekat any restaurant makan.. tapi yang would you make it for terawikh dengan perut kosong macam ni?"

Hadhira tersenyum. Dengan Ezzaq, memang dia tak akan missed terawikh dekat masjid.. and that makes me love him even more.

"It will do, hubby." kata Hadhira.

Ezzaq menaikkan kening. Hubby? Arghh why it sounds so good when it is coming from Si Hoodies Pink?

"Auchh." jerit Ezzaq bila Hadhira sudah mencubit lengan kirinya. Ketam rupanya..

"Dont make that kind of face."

"What face?"

"The auwww-so-sweet-but-it-looks-more-like-you-try-to-annoys-me." jawab Hadhira. Memang betul pun, janganla buat muka macam tu.. dia jadi lagi bertambah-tambah malunya. Sekarang ni pun dah rasa-rasanya muka dia dah merah semacam.

"You too. Dont do that kind of face jugak."

"Huh?"

"Muka comel-merajuk macam tu, rasa nak cium tahu tak?" kata Ezzaq. 

Hadhira dah bangun dari sofa dan bergerak ke arah Ezzaq. Lelaki sorang ni, memang sah nak kena cubit. Cepat-cepat tangannya mahu mengetam tangan Ezzaq tapi belum sempat dia berbuat demikian, Ezzaq dah tarik tangannya.

"Not like that, wife. Macam ni." terus dia letakkan tangan Hadhira di bahunya. Dan cepat-cepat, kurang dalam sesaat, chuppppp, terus bibir pink merekah itu diciumnya. 

"It feels good. Kalau tahu, dah lama buat." kata Ezzaq bila dia melepas rangkulan.

Hadhira dah merah di hadapannya. Serentak tangan Hadhira mengetam tangan kanan Ezzaq. 

"Aucch. Apa ni cuit-cuit anak teruna orang.. dah. I'm going into bathroom, nak ambik wudhu' and kita solat Isya' sama-sama. But seriously, it feels goooooood." kata Ezzaq terus berlari ke bilik air. Takut tangan ketam Hadhira mengetam tangannya lagi.

'Tahu takut!' kata Hadhira dalam hati. Suka hati je nak kiss orang.. kiss? Serentak tangannya memegang bibirnya.. oh yes, it feels good.

....

Malam tu lepas saja habis terawikh Ezzaq bawak di ke Shah Alam, layan makanan Arab di Restoran Zam Zam tapi bila sampai Ezzaq hanya memesan air dan hanya Hadhira seorang saja yang memesan makanan. Naik malu pun ada, ada ke kita seorang yang makan dan yang lagi seorang hanya minum air. Mesti pak-pak Arab ni cakap yang si isteri jenis melantak, aiyooo mana mahu letak muka ni.

Tapi bila sampai saja makanan di atas meja, baru Hadhira faham. Nasi Mandy tu masyaALLAH sikit punya banyak.. memang kalau ikut dia yang jenis makan sikit ni, agak-agaknya dua tiga kali meals dalam sehari. Huh.. pulunlah malam ni habiskan Nasi Mandy tu..

"Banyaknya.." bisik Hadhira. First time dia makan di Restoran Arab.. selalu layan Western je kan. Ambik kau!

Ezzaq buat muka I-TELL-YOU-SO. Punyalah tadi Hadhira paksa dia suruh order sekali..

"Mana tahu. You wanna some?"

Ezzaq geleng kepala. Dia masih kenyang lagi.. kenyang dengan tatap wajah si hoodies pink ni kut. Padahal tadi dia jamah kuih saja di masjid.

"So who's the ustazah? Mesti hebat gila boleh psiko awak ni?"

"Awak kenal dia."

"Siapa? Jo?"

Hadhira angguk. Sudu dimasukkan ke dalam mulut. Sedap jugak ya Nasi Mandy ni.

"Dia patut ambik psikologi la masa belajar dulu. Konpem berguna untuk masa hadapan."

"We should thanks her."

Ezzaq mengangguk. Melihat Hadhira yang sedang melahap Nasi Mandy di hadapannya itu membuatkan dia teringin nak merasa sekali. Nampak sedap.. terus dia menyuakan mukanya di hadapan Hadhira.

Hadhira membulatkan mata. Apahal pak cik ni?

"Suapkan. Rasa lapar pulak?"

"Here?" tanya Hadhira. Tadi dia tanya, sombong kata kenyang..

"Sini lah. Mana lagi?"

"Malu lah."

"Dah nikah. Orang tak marah. Cepatlah.." kata Ezzaq. Lagi didekatkannya dirinya dengan Hadhira.

Hadhira pun malu tak malu menyuakan sudu kepada 'baby' besar ni. Haiii...

Ezzaq tersenyum.. memang tu pun agendanya. HAHA.

"Comel la buat muka merajuk macam tu? Buat lagi sekali macam tu, memang kena kiss la."

Hadhira pandang kanan kiri. Harap-harap orang lain tak dengar apa yang Ezzaq cakapkan tadi tu.. apa la jenis cakap  kiss kiss ni depan orang.

"Relax la. Awak ni serupa orang tak pernah belajar oversea je.. bukan normal ke?"

"Normal tak normal. We're in Malaysia.. outdoor."

"Kalau tak outdoor, boleh la?"

Hadhira membulatkan mata. Pak cik ni memang satu hari kena juga sekeh dengan aku.. eh eh Dhir.. derhaka tahu pukul suami.

"Just joking.. another bite?" tanya Ezzaq. Serentak dia hulurkan kepala. Sukanya kena suap..

Hadhira hanya menggelengkan kepala. Tak makan saman juga inche smiling eyes saya ni.

Tiba-tiba telefonnya berbunyi.. Panggilan dari Jo. Dia terus meletakkan sudu di pinggan dan terus Ezzaq mengambil pinggannya dan menyambung makan Nasi Mandy tersebut. Hadhira geleng kepala, kata tak lapar tadi tu..

"Assalamualaikum, Jo. Kenapa call malam-malam ni?"

"Waalaikumussalam.. Dhir.. kedutaan call aku... they said.. they found him.."

"Ya Allah.. they did. So how's him?" is he alive? Mahu je dia tanya tu tapi dia takut.. takut akan jawapan yang dia bakal terima nanti. Macam mana kalau he's dead. Macam mana? Hadhira pandang Ezzaq yang dah memberhentikan suapannya itu. Mesti dia dengar perbualannya tadi. Mata Ezzaq tajam memandangnya, mahukan jawapan.

"He's okay. Cuma patah tangan.. I think. Diorang dah hantar dia ke hospital for full check up.. and InsyaALLAH dia akan dihantar pulang malam esok. Dhir, aku boleh Raya dengan dia lagi Dhir. He's alive Dhir.. ALLAH kabulkan doa aku Dhir.." Suara Jo di telinga Hadhira nampak begitu gembira dan sayu sekali..

"Alhamdulilah Jo.. Dia nak uji iman kau macam mana tu.. berapa yang kau boleh dapat. 100% ke, 90% ke atau fail.."

Jo dah tergelak.

"Aku pun rasa macam tu. Bersyukur sangat-sangat.."

"Aku pun. Best friend aku dah dapat balik Adam dia yang dah hilang tu."

"Thanks, for being here dengan aku, through thick and thin."

"No big deal, Jo."

"Okaylah. Aku nak inform orang lain pulak. Jumpa kau nanti.. InsyaALLAH. Assalamualaikum."

Klik.

Waalaikumussalam. Jawab Hadhira dalam hati.

"Pasal Ajip?"

Hadhira angguk. Dia tersenyum. "He's safe. Alhamdulilah. Thanks to Him. Esok InsyaALLAH diorang akan hantar dia pulang."

"Alhamdulilah.." kata Ezzaq. Tangannya di angkat ke udara ala-ala memohon doa tu. Dan mengaminkannya.. Allah kabulkan doa-doa hamba-NYA..

"Esok kita jemput Ajip di KLIA.."

Ezzaq angguk. Kalau Hadhira tak ajak, dia sendiri yang akan bawak Hadhira ke KLIA esok.

......

p.s: Ingat boleh satu post je tapi bila taip, dia jadi panjang pulak.. jumpa lagi nanti di part ii. Haha. Tapi tak karang lagi.. harap sabarlah menunggu.. sebab ramai lagi yang datang rumah tahun ni. :)

You Might Also Like

12 comments

  1. best...sweet n3 kali ni...cpt2 sambung...good job




    c.mummy

    ReplyDelete
  2. yeyay ajip still alive>>ahakss kelopak bebungha2 chentha sudah terbang melayang :) super niceeeeeeeeeeee....

    ReplyDelete
  3. adui...suweet giler la...hehe...tak sbr nk tgu ni next entry...hehe

    ReplyDelete
  4. chumil+suwiiiiiiiiiit......
    waiting 4 new n3.. ;D

    ReplyDelete
  5. waaa sgt2 best n3 ni!! next n3 nk lg super duper best!! hehe tq writer

    ReplyDelete
  6. 2 things yang buat jadi teruja:

    1. peugeot 308
    2. dinner at zam zam

    haha...Mandy rice at Ar Rawsha and wadi Hadhramawt lagi best dari Zam Zam, ape2 pun sedapnya diorang melantak Mandy.terliur, muak ketupat rendang seminggu ni.

    selamat raya cik Ed..

    ReplyDelete
  7. @c.mommy, sweetstalker, zura asyfar, panda lover, iman, ; aahh korang ni sweet sangat. thank you. =D

    @peningpikirapa; never been to both places but the names sounds promising enough.. hehe tapi Zam Zam is always our choice sbb dkat sikit.. :)

    selamat hari raya jugak buat awak!

    ReplyDelete
  8. Akhirnya termakbul juga perkataan I LOVE U tuuuuu....
    So Sweet... cepatlah sambung kkk..

    ReplyDelete
  9. @sue: kan punyalah lama tunggu. 43 episod tu.. hahahaa

    @aku: thank you!! now i shall wait for ur piece plak.. :DDDD

    ReplyDelete
  10. sangatlah menyentuh emosi... sis.. thumbs up for you ^____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasihhhh! *virtual hugs&

      Delete