Bencisayang 18

17:00

"Awak buat apa kat sini?" suara dari belakang menyergahnya. Hampir terjatuh rumput dari tangannya. Tahu sangat siapa pemilik suara tu kalau bukan encik Iman Hariz seorang. Dia berterusan memberi makanan kepada 'pemain-pemain' bola sepak kelab Hariz itu.

Makan Maradona, makan Ronaldhino, makan Kaka... Ezzah tersengih geli hati.

KAKA KAH KAH KAH.

"Tengah piknik." Jawabnya. Matanya dijulingkan. Obvious kut aku tengah buat apa. Tengah bagi makan, takkan la tengah piknik dengan pemain bola sepak kut.

"What are you doing here?" sekali lagi Hariz bertanya. Geram sungguh. Dah masuk kali ke-3 dah budak ni datang ke kandang kambingnya buat perangai. Kalau datangnya elok-elok tak menganggu tak pa la, ni ada je muslihat dia. Hari tu dia datang nak slow talk pasal pertunangan mereka, tapi awal-awal Hariz cakap malas nak masuk campur. Lepas tu dia datang dengan Tok'ie, diorang ke bandar dan ended up dengan couple tees? Like seriously, Hariz yang tanpa emosi ni pakai T-shirt yang tulis sebesar alam "I LOVE HER?".

Memang la Tok'ie tu nak rasa tendangan maut aku.

"Kan mak awak dah bagi permission." sambung gadis itu tanpa memberhentikan kerjanya.

Hariz mengangguk faham. Dah agak dah!

Kelmarin Ezzah datang lagi, datang bawa bala. Mula-mula tu Hariz macam nak tarik nafas lega sebab hidup dia aman seminggu tanpa kehadiran Ezzah tapi kelmarin... Bala datang. Ezzah kembali mengacau. Pagi-pagi dia datang rumah, bermesra dengan Ibu. Sejujur-jujurnya dia cakap Ezzah memang ada aura yang boleh bagi cepat orang suka dia. Kalau tak, masakan Ibu betul-betul jatuh sayang kat dia. Carl jugak. Semua apa yang Ezzah buat tu semuanya betul.

"Hariz nak pergi mana ni? Ezzah kan baru sampai." kata Ibu bila Hariz mengambil kunci motor di rak kunci.

"Pergi kandang." jawabnya sepatah. Malas nak menjadi penonton drama Ezzah dengan Ibu. Ezzah dengan Ibu, macam Ezzah yang lain. Senyum, tersipu.. tapi kalau depan dia. Hampeh.

"Ezzah dah pernah tengok kandang kambing Hariz?"

Ezzah menggeleng. Masih lagi tersenyum. "Abang Hariz bukan nak bagi. Hari tu Ezzah datang dia halau mak cik. Sebab tu Ezzah tak nak." Tersenyum lagi memandang Hariz yang dah bukak mata tu. Marah la tu.

"Hariz! Kenapa pulak nak halau Ezzah. Biar la dia tengok-tengok.. ish kamu ni." marah Ibu. 

Ezzah dah tunjuk muka padan muka dekat Hariz. 

"Mana ada Ibu.." Hariz cuba mencari ayat yang sesuai. "Hariz tak nak Ezzah kotor je, lagipun Ezzah sendiri cakap yang dia tak suka kambing."

"Oh Ezzah tak suka dengan kambing?" kata Ibu sambil tersenyum. "Alla diakan duduk bandar." sambung Ibu. Hariz menarik muka. Ada je counterback dari Ibu.

"Ezzah boleh je suka tapi orang dah halau kan." Lalu dia membuat muka sedih, redha je la.

Hariz membulatkan mata. Pandainya dia berlakon depan Ibu!

"Lepas ni Ezzah nak pergi je kandang, pergi je. Kalau Hariz marah cakap ja dekat mak cik. Hariz ingat tu!"

Dan macam biasa, Ezzah memang berani. Dia datang jugak akhirnya dengan menggunakan kata-kata akhir Ibu sebagai perisai.

Hariz melihat Ezzah yang memberikan makanan kepada anak kambingnya itu. Nampak kekok. Jauh semacam ja dia memberi makanan kepada Maradona. Kesian anak kambing aku! Yellah jauh semacam, macam mana nak masuk mulut betul-betul. Dah nak masuk mulut anak kambing tu, Ezzah pulak cepat-cepat tarik. Akhirnya dalam segenggam ikatan rumput itu, hanya suku saja yang masuk mulut Maradona. Yang lain semuanya mencecah ke lantai. Ish kurus la Maradona macam ni!

Terus kepalanya mula mencerna satu jawapan. Tingkah Ezzah itu menggambarkan yang Ezzah yang sebenarnya takutkan si anak-anak kambing itu!

Ezzah, si berani, tu rupa-rupanya takutkan kambing!

Hariz tersenyum. HAHAHA. Dia dah tahu apa kelemahan Ezzah. Terus dia mara ke kandang dan membuka pintu kandang.

"Apa awak nak buat ni?" tanya Ezzah bila Hariz mengeluarkan seekor anak kambing keluar dari kandang.

"Bagi mandi. Takkan kita je mandi, kambing pun nak kena mandi. Dia pun nak wangi-wangi.."

"Saya nak balik." kata Ezzah. Dia dah rasa nak meloncat dah ni bila melihat anak kambing tu berada kurang satu meter dari tempat dia berdiri.

"Aikk.. la dah alang-alang kat sini. Takkan takut kut, city girl?"

Ezzah yang dah mula berjalan itu tersentak bila mendengar soalan dari lelaki di belakangnya itu. Takut? Memang dia takut. Yella dengan kucing pun dia takut, ni apakan daya dengan binatang yang berapa kali ganda lagi besar dari kucing itu. Tadi pun dia berani bagi makan sebab ada pagar yang memisahkan tapi kalau nak bagi mandi?

No! Tapi bila dengar ayat provok dari Hariz terus ego dia menghalang dia dari pergi. Kambing je kut.. kan?

"Senang je bagi mandi kambing.. city girl mesti hebat dari segenap segi kan?"

"I am." kata Ezzah bersemangat. Dia tak boleh tunjukkan kelemahan dia dekat lelaki tak ada perasaan ni.

Hariz menaikkan kening. Aikk? Ingatkan takut. Atau dia buat-buat berani? Hariz tersengih.

"Nah pegang. Saya pancutkan ayaq. Awak mandikan. Nah pegangkan." kata Hariz sambil memberikan tali kepada kepada Ezzah.

Mata Ezzah dibesarkan. "Mana boleh. Awak kan lelaki. Biar saya yang pancutkan air, awak mandikan dia."

"Apa pulak kena mengena dengan lelaki."

"Yella laki la kena pegang.. Ni kambing awak bukannya kambing saya."

"Nanti bila kita kawen, jadi kambing awak juga."

"Saya tak nak kawen dengan awak!"

"You will."

"Will not."

"Yes you will. Sudah la cepat pegang ni. Kita ada lagi enam anak kambing nak kena mandikan." kata Hariz. Suka benar dia melihat Ezzah yang dah tak tentu arah tu. "Cepatlah." paksanya.

"Saya..."

"Nah." kata Hariz. Kambing itu dah bertukar tuan. Ezzah dah pejam mata. Kalau dia boleh hilangkan diri di saat ni memang dia dah hilangkan diri dah.  Dia takut.. dia teringat kisah dia dikejar anjing dan kucing dulu masa dia kanak-kanak.. dan sejak itulah dia dia takutkan semua spesies binatang berkaki empat ni. Scary!

Liat saja dia memegang si Maradona... mama...

"Pegang kepala dia kang nanti..."

Mbeeekkkkk.. mbekkk. Si Maradona mengembek.. dan Ezzah yang sememangnya terkejut bila Maradona tiba-tiba saja bercakap terus melepaskan pegangan tangannya. Apalagi berlari la si Maradona pergi..

"EZZAH!"

Ezzah melepaskan keluhan. Dia hanya mampu melihat Hariz berlari mengejar Maradona yang cuba dalam percubaan melarikan diri. Bagus pun larikan diri dari dapat tuan macam tu. Desis hati Ezzah.

Tak lama kemudian Hariz datang sambil membawa Maradona. Muka Hariz dah kembali serius. Ezzah tahu, dia bakal dimarahi lagi. Tapi apa dia heran, dia dah imun dekat Hariz.

"Pegang kambing pun lembik ke?"

Yeap macam selalu. Sinis.

"Mana saya nak tahu yang dia nak lari. Lagipun salah awak juga, paksa saya pegang..."

"Kalau awak datang nak bagi bala kat saya, sila pulang sebelum saya mandikan awak sekali macam saya nak mandikan anak-anak kambing ni." Hariz dah bernada tegas.

Ezzah mencebir. Tadi dia yang beria-ia sangat nak suruh aku tolong, sekarang dia halau. "Dah la. Awak je yang pegang kambing tu biar saya pancutkan air." kata Ezzah sambil mengambil hos air yang terletak di atas lantai itu.

"Balik." kata Hariz. Melihat senyuman Ezzah tu dia dah tahu ada benda tak elok bakal jadi.

Ezzah menggelengkan kepala. "Cepatlah." Paip air dah dihidupkan lalu dihalakan hos itu ke arah anak kambing.

Hariz hanya menuruti. Kepala Maradona dipegang elok, takut dia larikan diri lagi. Hariz menggosok badan anak kambing itu. Kemudian mensabunkannya. Ezzah pulak masih setia menjiruskan hos air itu ke arah anak kambing tu.

Dan tiba-tiba datang la satu idea peliknya. Hos itu dihalakan ke arah kanan sikit, betul-betul kepada tuan punya kambing. Ezzah tersenyum geli hati, Hariz masih elok melayan si anak kambing.. Ezzah menaikkan hos air ke atas sedikit. Elok kena baju hitam Hariz. Dia tersenyum. Ohh tadi nak kenakan aku kan?

Hariz yang mula sedar yang arah air yang dipancutkan Ezzah itu berubah terus mengangkat muka. Ezzah sedang tersengih monkey memandangnya. Matanya dibulatkan. Ezzah menunjukkan isyarat 'sorry' lalu mengubah arah pancutan air ke arah anak kambing..

Tapi tak lama kemudian, air itu kembali kepadanya.

"Ezzah!"

"Opss. Sorry ingat anak kambing.. rupanya tuan punya kambing." mata itu tersenyum.

Hariz menggelengkan kepala. Dia sememangnya dah tak tahu macam mana nak buat apa kat Ezzah ni.

"Dah siap." kata Hariz.

Ezzah mengangguk. Senang je mandikan kambing ni. Curahkan air. Basuh telinga.  Bontot semua. Sabunkan. Siap. Paip air ditutupnya.. dan tiba-tiba si Maradona melibaskan badan dan ekornya. Habis terkena Ezzah yang berdiri berhampiran.

"Aissshhhhh." jerit Ezzah. Percikan dari kambing..

Hariz yang sedang membasuh tangannya itu berpaling ke belakang. Melihat Ezzah sedang mengelap tangannya. Hahaha. Maradona dah libas la tu. Maradona tu antara kambing yang debab. Hariz tersengih. Padan muka. Tullah tadi nak kenakan orang.

Ezzah dah membulatkan matanya kepada Maradona. "Awak ni naughty! Baju ni baju baru dua kali pakai. Aishhhh."

"Aikk city girl pun nak kena mandi sekali la ni. Belakang kandang tu ada telaga, kalau nak pinjam la. Boleh feeling-feeling jadi kampung girl."

"Ezzah.. no jangan nooo.." kata Hariz bila melihat Ezzah mengambil balik hos air yang dilemparkannya ke lantai tadi. Pili air dihidupkannya. Kan aku dah cakap bala dah sampai..

Air dah keluar dari hos warna hijau itu. Terus Ezzah halakan ke arah Hariz. "Biar saya yang mandikan awak dulu.. sini!"

"Woiiii korang buat apa ni?!" jerit Tok'ie. Dah lama dah dia memerhatikan pasangan itu memandikan anak kambing sebenarnya tapi saja ja dia tak mahu menganggu. Tapi bila melihat gaya Ezzah yang dah nak serang Hariz dengan hos air tu terus dia campur tangan. Kang nanti dari dah boleh baik-baik mandikan anak kambing bergaduh jadi benda lain pulak. Bukan dia tak paham, dua-dua manusia hadapan dia ni ego setinggi alam. Tak boleh kalah sikit antara satu sama lain.

"Abang sini. Mai join Ezzah.. atau abang pun nak masuk join Hariz.. mai Ezzah mandikan mai." kata Ezzah sambil tersengih. Syok rasanya nak kenakan orang. Hidup dia selama ni selalu mama suruh jadi well-mannered, tak boleh main kotor la, tak boleh buat ini la, tak proper semua benda la tapi bila balik kampung ni dia akhirnya rasa... free.

Dan serentak itu hos air itu ditalakan ke arah dua manusia di hadapannya.


"Ingat ni pesta air ke apa?" kata Hariz bila Ezzah dah letakkan hos air itu ke tanah. Hands up. Dah kena marah dengan komander besar Iman Hariz. Tapi satu perkara yang Ezzah suka, dia rasa happy.

"Habis abang.. baru ja mandi kut."

"Relax la Ezzah pun mandi kut. But tell me when is the last time you guys main air macam ni?"

Diam. Hariz diam. Tok'ie pun diam. Memang betul. Dah lama dah diorang tak main air. Kalau dulu rajin gak depa main macam ni. Tak pun mandi sungai tapi sekarang masing-masing dah dewasa.. buat kerja sendiri.

"So chill. Okayla Ezzah minta maaf okay but somehow I wanna say thank you more. Ezzah selalu je tengok scene main air ni dekat TV tapi tak pernah experience so.. thanks! Ezzah nak balik.. bye."

Tok'ie angkat tangan. Ezzah melambai kembali lalu berjalan keluar dari kandang.

"Dia tu pelik kan?" kata Tok'ie.

Hariz hanya memandang depan.. lalu mengangguk. Pelik. One of a kind?

................................

p.s: Another chapter is up. Have fun reading.

You Might Also Like

10 comments

  1. haha.
    tok'ie ni kacau laahh.
    biaq jelah ezzah n hariz main airr.
    mana tau kot hariz nak mandikan ezzah sama ke kan?
    hehe..

    next !

    ReplyDelete
  2. kan? Main dua orang lagi best.. hehehe.. entah kenapa suka bagi Tok'ie muncul antara diorang.. kehkehkeh..

    ReplyDelete
  3. hahahhah..drang ni mmg sepadan la..hehehe

    ReplyDelete
  4. @aisy: sepadan bagai pinang dibelah dua? heheh

    ReplyDelete
  5. hahaha. gaduh-gaduh pun comel jek dedua nih.

    ReplyDelete
  6. mmg pelik pun 2-2 org tu. bukan ezzah sorg jew. ahaks... apa taknya Hariz punya kambing smua nama pemain bola sepak. selama ni ada ka org boh nama tu. ahaks... ;D

    ReplyDelete
  7. @Hajar: hahah. anda orang kedua mengatakan mereka bergaduh comel. tehee.
    @IVORYGINGER: tullah dua-dua pelik.. kasi sekeh je.. hehe tapikan masa sekolah ddulu ada dgr pak cik ni bagi nama lembu dia kareena kapoor.. hahahhaa

    ReplyDelete
  8. hahahaha..kelakar comel n sumelah..rindu ezzah n hariz nie...
    tp sis,tbe tok'ie ade plak..keep updating sis ^_^

    ReplyDelete
  9. hahaha.... bukan hati emak Hariz ja yang boleh cair... sebenarnya Hariz takut dengan hati-hati dia juga cair lah... hahaha
    So sweet...

    ReplyDelete
  10. @-atikah-: aah kan alamak.. mula-mula sebnarnya ada scene dgn tok'ie tapi tak tertulis plak.. i'll make it up nanti next-next chapter.
    @sue: tullah hariz sbnarnya takut hati dia cair jugak sbb tu la dia jadi mcm tu ye dak?

    ReplyDelete