Poskad 7

22:53

MATANYA TERTUMPU lama ke arah skrin TV di tengah-tengah kafe yang sedang menayangkan drama siri korea kegilaan ramai tu, My Girl. Dari tadi matanya melekap di skrin itu sambil menunggu makanannya yang dipesannya itu siap.

Hatinya sudah menyanyikan betapa kacaknya Lee Junki ni. Pelik tak pelik, dia memang suka watak kedua lagi dari watak utama; yang rata-ratanya semua orang suka sebab handsome, bergaya lagi menawan. Kadang-kadang itu geramlah jugak kenapa yang baik selalu dibuat watak kedua dan dibiarkan sepi, tidak diketepikan oleh heroin drama itu.

“Aku tak faham sungguh kenapa la kenapa Yoo Rin ni pilih Gong Chan. Padahal Jun Ki tu la yang jadi her crying shoulder. Yang ada bila dia sedih, yang protect dia..”  Maisa dah masuk gear jadi pengulas filem berjaya.

“Love, Ais. Love..” Nab bersuara. Matanya masih menyoroti Gong Chan yang sedang bergaduh dengan Yoo Rin di skrin TV itu sambil selang seli dengan ketawa kecilnya. Minatnya pada watak Gong Chan itu memang Maisa sedia maklum.
           
“Tapi kan Ais. Gong Chan ni handsome kan dia? Kau rasa ada tak stok kachak-kachak macam ni kat studio kau?” sambung Nab lagi. Sekarang ini tumpuannya bukan di Gong Chan lagi tapi sebaliknya kepada Maisa yang sudah membuat muka tu. Nab tahu sangat apa muka yang Maisa cuba tunjukkan tu. Apa lagi kalau tak bukan muka menyampah dia tu.
           
“Kalau kau suka dia sebab muka, baik tak payah Nab. Itu lust namanya, bukannya lurveee.” Dia counter attack balik. Perkataan love tu dishahdu-kannya sedikitnya. Halahaih. Lurveeee.. kunun.
           
“Good look is a bonus. Well obviously, our Mr Gong Chan here is a good at heart too. Takdalah teruk sangat.”
           
Maisa diam. Macam betul pulak teori cik Nab ni. Gong Chan itu memang ada baiknya tapi Lee Junki yang selalu ada di sisi Yoorin. Mata disorotkan kembali ke arah TV. Gong Chan dengan Miss ex-girlfriend yang mengada tuh.
           
“And I cant get why Gong Chan boleh accept dia lepas dia buat macam tu?”
           
Nab menggelengkan kepala. “Again, Ais…” Dia memberhentikan ayatnya lalu menyambung.

“Love..”
           
“Love.”

Mereka menjawab serentak.
           
“Tahutapaaa.”
           
“Tahutapaaa.”
           
Sekali lagi mereka berirama sekali. Nab dengan Maisa dah tergelak suka.

Sometimes, great minds have a Bluetooth.
           
Kak Fatin yang duduk bersembang dengan Mardia itu tergelak sekali melihat telatah dua kawan baik yang berlainan dari segala aspek itu. Kalau orang lain tengok, aci-aci je akan keluarkan equation; Ais ≠ Nab.
Mana taknya kalau Ais pilih A, Nab sure-sure punya akan pilih Z. Kalau Ais kata utara, Nab kata selatan. Kalau Ais suka hitam, Nab suka putih. Dan macam tadi Ais suka Junki, Nab pula suka Gong Chan.

Completely opposite!

Tapi yang peliknya dua-dua boleh tahan kerenah masing-masing. Nab boleh terima je bila Ais naik angin siapkan drawing pastu kena reject dan Ais pulak boleh terima Nab yang kaki perfectionist tu. Dan akhirnya equation bertukar menjadi Ais = Nab.
           
“Apa yang kak Fatin dok renyih sorang-sorang ni?” tanya Nab. Air jus tembikai itu dihirupnya. Letih pulak berdebat dengan cik Ais ni.
           
“Korang ni.. gaduh je kerjanya.”
           
“Biasalah. Gaduh ni tandanya sayang… kan Ais kan?”
           
“Tadernya aku nak sayang ko…” Maisa menjelirkan lidah. Nab membalasnya dengan menjelirkan lidah sambil membuat mata sekali.
           
“Tengok tu.. sudah-sudah. Ni Ais.. Tadi aku nampak..” Mardia sudah tersengih monkey tu.
           
Maisa memandang Mardia? Tak faham dengan asal usul soalan Mardia tu. Tiba-tiba nampak.. tapi nampak apa?

“Nampak apa?”        

“Nampak Ais tengah date.”
           
Fuhhh. Hampir terkeluar jus mangga dari mulut Maisa. Nasib baik sempat ditahan. Kalau tak memang free free air tu mendarat di muka Mardia yang duduk bertentangan dengannya itu.
           
Nab memandang Maisa dengan pandangan yang sukar ditafsirkan. Kak Fatin pun.
           
“Ahhh sudahh.. bila pulak aku date. Due date taulah. Minggu depan hari Jumaat. Don’t forget to remind me.”
           
“Tadi aku nampak kau dok makan dengan..”
           
“Dengan siapa wei? Lelaki? Serious Ais?” Sampuk Nab sebelum Mardia menghabiskan ayatnya. Matanya dah hampir terjojol keluar. Terkejut punya pasal. Sejak bila Maisa dah pandai keluar makan dengan budak lelaki.
           
Mardia menjeling. “Ish kau ni! Dengarlah dulu..”
           
Nab menunjukkan isyarat okay. Lantas dia membisu. Matanya kekal difokuskan kepada Mardia. Menunggu cerita dengan rasa tak sabar.
           
“Dengan Ahmad Redha Ihsan. Final year Automotive. Ex-president SOE. Ex-ketua Kak Fatin.” Kata Mardia dalam satu nafas. Apa yang dia tahu pasal Ahmad Redha Ihsan, terus dia keluarkan terus di situ.
           
“Sejak bila kau ada boyfriend?”
           
“Sapa kata dia boyfriend aku?” Mata dijulingkan.
           
“Bukan ey?”
           
Kepala digeleng laju-laju. Confirm.
           
“Ohh.. lega aku dengar.” Kata Mardia.
           
Mendengar jawapan dari Mardia itu, Nab dan Maisa cepat-cepat memandang ke arah Mardia yang sedang menghirup air Teh Aisnya itu. Macam ada sesuatu tak kena je pada ayat Mardia tu. Kening masing-masing di angkat macam kening The Rock tu. Takkan kut Mardia yang dah ada tunang ni terjatuh hati juga dekat si encik kad matrik tu kut?
           
“Dia tu adik beradik Don Juan. Such a sweet talker and most of the girls of SOE orbits him. Macam galaxy dah aku rasa SOE tu. Like he’s the sun and they’re..”
           
“The planets.”

“Wow that was a good metaphor! Tukar course la Mardia, jangan ambik engine, ambik TESL.”

“But wait macam mana kau kenal dengan encik matahari ni?” Kepalanya berpaling pulak ke arah Maisa. Otak ni dah serupa jigsaw puzzle, ada benda yang hilang. Sejak bila pulak Maisa berkawan dengan budak SOE ni? Setahunya 24/7 Maisa adalah sama ada di bilik ataupun dengan budak studio. Bila masa pulak brother Ahmad Redha Ihsan, si final year Automotive, Ex-president SOE, ex-ketua Kak Fatin ni boleh masuk cerita ni? Dia menggaru pelipisnya sambil menunggu jawapan Maisa.

“Aku jumpa kad matrik dia hari tu. Tadi tu dia just nak ucap thanks. That’s all.”

Tiga kepala di hadapannya mengangguk-angguk tanda memahami.

“Speaking of the devil, tu dia girlfriend terbaru dia. Amirah. Belakang korang pukul 12.” Kata Mardia perlahan-lahan.

Nab berpaling perlahan-lahan, matanya tertinjau-tinjau mencari gerangan Amirah, si planet yang mengelilingi sang matahari di galaksi SOE itu. Sambil-sambil tu dia berlakon, seolah-olah melihat makanannya yang dipesannya itu sudah siap ke belum.

Nab memang pelakon cap ayam. Nampak sangat kut dia dok terhendap-hendap, memandang Amirah itu.

Maisa menggelengkan kepala. Lawak sungguh bila melihat lakonan Nab yang kelihatan janggal gila itu.

Matanya terus berpaling ke arah koordinat yang Mardia cakapkan tu. Tak payah berlakon-lakon, tengok saja…

Matanya berhenti di gadis tinggi lampai yang memakai kemeja kotak-kotak, berseluar jeans dan selendang bewarna biru laut itu. Cantik. Hatinya berbisik.

“Tengok girlfriend dia tu. Konfem, dia pun handsome.” Komen Nab.

Kak Fatin mengangguk laju-laju. “Dia okay. Leadership pun bagus. Cuma satu tu je la. Perempuan.” Sambung kak Fatin. Dia sudah kenal sangat dah dengan Ihsan tu. Dah berkali-kali juga mereka bekerja di bawah satu program dan memang tidak dinafikan kemahiran leadership Ihsan memang meletupz kau memang the bomb. Dia bukannya kaki diktator sebaliknya mengamalkan sikap berdiplomasi. Mungkin disebabkan itulah ramai adik-adik junior yang jatuh hati.

“Budak kelas aku pun ramai yang suka kat dia. Nasib baik aku ni single but not available. Kalau tak masuk juga dalam peratus geng-geng planet matahari tu. Hot stuffs sangat. Tak sesuai dengan Ais yang innocent nih!”

“Sejak bila aku jatuh dalam kategori innocent ni?” Maisa mencebir. Tak semena-mena dia masuk dalam topik ‘The Sun Of SOE’ ini tapi bila mengingatkan kembali gaya dia bersembang dengan perempuan di telefon petang tadi.. Fuh, lembut ya amat. No wonder..

Silap hari bulan, mak orang pun boleh jatuh hati.

Silap hari bulan, dia sendiri boleh hilang prinsip diri.. Janganlah! Maisa berbisik dalam hati.

“Innocent lah dalam bab-bab macam ni. Nanti kang, frust dengan dia boleh touching seumur hidup kut.”

“Yellah sangat…”

“Jangan kata Ais… tapi takkanlah…” Kata-kata Mardia dimatikan bila nombor makanan mereka dipanggil menerusi pembesar suara itu.

“Ahh makanan kita dah siap. Biar kak Fatin saja yang pergi ambik…” Kak Fatin bingkas bangun untuk mengambil makanan mereka di tempat makanan panas kafe itu dan tak sampai beberapa minit, dia kembali dengan tray yang berisi makanan-makanan yang telah dipesan mereka. Kak Fatin mengagihkan makanan masing-masing. Nasi pattaya untuk kak Fatin… Nasi goreng ikan masin untuk Mardia… Mee Kung-foo untuk Nab Nom Nom… dan Char Kuew Teow untuk Maisa!

Hoyeahhh. Nikmatnya hidupp bila boleh makan.

“Ya Allah, lupa pulak nak ambikkan sudu dengan garfu.” Kata Mardia. Dahinya diketuk perlahan. Adoi boleh pulak terlupa padahal bekas sudu dan garfu tu betul-betul dengan tempat makanan panas ni.

“Tak pa lah aku ambikkan.” Maisa terus bangun dari kerusinya dan bergerak ke tempat makanan panas itu dan kembali dengan empat set sudu dan garfu itu.

Tangannya menyerahkan set garfu dan sudu itu kepada Nab yang duduk di sebelahnya..

Tangannya dipanjangkan sedikit lalu memberi set yang sama kepada kak Fatin.

Lalu diberikan pula kepada Mardia yang duduk bertentangan dengannya.

“By the way Ais.. takkan kau tak jatuh hati kut tengok Ihsan tu?” tanya Mardia bila sudu itu bertukar tangan. Sebenarnya itulah soalan yang dia mahu sampaikan tadi terpaksa dipendamkan bila mendengar nombor makanan mereka dipanggil oleh mak cik kafe itu.

Gasp.

Maisa terkedu. Soalan yang tak pernah terlintas langsung dalam kepalanya. Tambah-tambah lagi dari mulut Mardia.

Kedetiingggg.. Kedengaran bunyi sudu besi itu berlaga dengan jubin kafe.

Maisa tersenyum awkward.

Er.. she didn’t see that coming too!!


You Might Also Like

7 comments

  1. woah...mmg charming la abg sun ni
    the sun goes down..the star...shining la
    haha

    ReplyDelete
  2. kak E!! ahahaha.. mohon sambung secepat mungkin :p

    ReplyDelete
  3. hahaha ok, lee jun ki tu tak sehensem gong chan kuuu <3

    nama sun of SOE tu sangat hensem!!

    ReplyDelete
  4. kak e! keena sukaaaa! hahaha..kak e ni memanglah suka buat org rasa gila bila baca sekerat2 ni..so when, the next updatE???haaa...tag keena tau kak E! syg kak E! :) *ayt nk mintk pelempang kan?*

    lots of <3
    keena

    ReplyDelete
  5. ihsan odw tu... nk dengar apa komen Maisa pasal soalan Mardia tu... Maisa suka tak Sun of SOE??? Jatuh tak saham org tu klu jwpn maisa tak spt yg dia harapkan. he...

    ReplyDelete
  6. terbaek la kak. teruskan usaha! chayoik!!!!

    ReplyDelete