Si Hoodies Pink 18

20:44

Hadhira berjalan sekeliling rumah contoh semi-D dua setengah tingkat dibawah projek pembangunan Sime Darby itu. Moden style. Cantik. Tapi harganya MashaALLAH tinggi benar.. memang tak mampu la untuk orang yang baru je setahun jagung bekerja ni.

Tapi dalam semua projek-projek yang dia uruskan, projek ni la yang dia paling suka. Sebab seni binanya yang cantik, interior yang memang superb. Yella semua best consultants in town yang terlibat dalam projek ni. Arkitek, Landskap Arkitek, Interior Designer.. tapi projek ni jugak la antara projek yang paling renyah nak handle. Sebabnya sikit-sikit material nak ubah, sikit-sikit design berubah.. Semuanya disebabkan developers nak yang terbaik untuk client mereka. Semuanya menggunakan material dan teknologi yang terkini.. tak hairan la bila tengok total amount rumah ni. Hampir 2k. Gulp. Tak mampu.

Hadhira masuk ke satu per satu bilik. Ada empat bilik, satu maid's room, mini library.. Dia selalu nak ada mini library kat rumah sendiri. Macam rumah Abah dengan Ma. Abah kan peguam.. so memang banyaklah koleksi buku kat rumah..

"Hello darling.." suara Liam menegurnya dari belakang. Liam ialah arkitek untuk projek ni. Dah tua tapi jiwa muda. Sempoi je dengan jeans dia.

"Aiseeh you kalau Elaine dengar habis la I.."

Elaine tu girlfriend Liam. Memerangkap Interior Designer projek ini.

"She's not coming.. so I cari you la. Nak ambik Pn. Mahani dah tua maa.."

Pn. Mahani tu pulak ketua projek ni. Suka hati je Liam, dah la Pn. Mahani tu ketua dia. Ngeee.

"So what do you think about this house?" tanya Liam. Mungkin puas hati dengan rekaannya..kut. Arkitek. Macam tullah.

Arul pernah cakap arkitek ni akan rasa satisfied bila diorang tengok apa yang diorang design itu direalisasikan. Macam dari sketches, drawings and lot of efforts they had put into finally keluar dalam bentuk bangunan. Real thing.

"Macam mimpi jadi kenyataan.. tak ka heaven tu?" kata Arul bila dia tanya kenapa seni bina dari banyak lagi benda yang dia boleh buat. Macam jadi cikgu ka? Lawyer ka? Kenapa Senibina yang asyik-asyik kena hentam je dengan client ni jugak yang dia pilih.. ingat senang ke nak senangkan hati orang?? Tapi tak da la dia nak kata jadi cikgu, lawyer tu senang.. setiap kerja ada pros and cons.. kan?

"I personally think its fabs.. cuma the price is quite high just for only you know for the sake of home shelter.." Hadhira meluahkan perasaannya. Zaman sekarang dah nak masuk zaman materialistik, orang berlumba-lumba kejarkan harta benda dari berlumba-lumba kejarkan pahala Tuhan.

"Yeah I know.. but at some points I know you can resist this house kan?" kata Liam. Tahu sangat dia perangai seorang Quantity Surveyor. QS ni kan sangat prihatin dengan cost.. sikit2 cost.. tak pun budget.. Kadang-kadang tu Arkitek selalu mahu lari dari QS.. Tak boleh match.

Hadhira mengangguk. Sudah tentulah.. kan dia cakap tadi rumah ni memang cantik, semua orang tengok pun pasti terjatuh hati. Jangan kata terjatuh, tergolek habis semua..

Telefon bimbit yang dipegangnya bergegar. Hadhira mengangkat tangan yang memegang phone ke udara menandakan dia mahu menjawap call. Liam mengangguk. Dia berjalan keluar dari bilik utama tadi.

Home sweet Home.

Aikk awalnya Ma telefon.. selalunya malam sikit baru Ma call.. ni baru 12.45 tengah hari.

"Assalamualaikum Ma.."

"Waalaikumussalam.. Dhir minggu ni kerja tak?" tanya Ma. Hadhira mencongak dikepalanya.. macam tak ada kerja..

"Tak da kut.."

"Balik rumah eh?"

"Awat?"

"Ada orang nak datang.."

"Siapa nak datang?"

Pelik. Selalunya bila orang nak datang rumah tak pernah suruh aku balik pon. Demam apa Ma ni.

"Cik Mah tak da ke nak tolong Ma?"

Yella kut-kut Cik Mah sakit.. Ma tak da tangan nak entertain tetamu. Nak masak. Nak kemas rumah lagi. Rumah kat Bukit Beruntung tu bukan main besar.. rumah idaman Abah dengan Ma. Baru je siap dua tahun lepas.. tapi dalam besar-besar tu ada tiga orang je. Abah, Ma dengan dia. Tak ka bosan.

"Dia orang datang nak risik Dhir la.. "

Huh?

"Balik tau.. Ma nak keluar dengan Abah ni.. cari barang.. Okay bye.. Assalamualaikum.."

Waalaikumussalam. Telefon dimatikan di sebelah sana.

Dah lima minit masa berlalu tapi Hadhira masih lagi berdiri. Rasa tak percaya. Rasa nak pengsan.. Seram sejuk tiba-tiba.

"Dia orang datang nak risik Dhir..."

Sebiji-biji perkataan yang Ma khabarkan tadi bermain balik di kepala. Replay. Over and over again..

Tiba-tiba dia teringat kisah minggu lepas. Kisah di kenduri kahwin Jo.

"Kalau betul saya masuk meminang.. boleh awak terima macam how a real woman would do?"

I don’t think he’s serious at all.. masa tu. 

You Might Also Like

2 comments

  1. comel je that boy... i like!!! hehehehee...

    ReplyDelete
  2. hehehee.. comelkah? tapi saya suka laki comel.. ha ha ha.

    ReplyDelete