Si Hoodies Pink 40

15:56

Hadhira mengikut saja Ezzaq membawanya. Tak tahu ke mana tapi macam Ezzaq cakap tadi, 'believe me' dan memang betul, dia dah letak sepenuh kepercayaan dia dekat lelaki yang sedang memegang tangan kirinya ini. Tangannya serentak menguatkan genggaman tangannya. He always there when I need him the most. 

Bilik staff. Hadhira membaca tulisan yang tertulis di pintu bilik itu.

Masuk je dia nampak seorang nurse yang baru mahu keluar dari bilik itu.. 

"Doktor," tegur seorang nurse itu sambil tersenyum. Dan bila saja dia nampak Hadhira di sebelah Ezzaq, terus senyuman itu mati. Mungkin tak pernah tengok perempuan ber-abaya dan pashmina kut.. yang nampak sangat kusut ni.

"Isteri saya. Pinjam kejap eh," kata Ezzaq sambil membalas senyuman.

Nurse itu mengangguk dan tersenyum ke arah Hadhira. Tak lama selepas itu dia keluar dan meninggalkan Hadhira dan Ezzaq di bilik staff itu.

"Sit," kata Ezzaq lalu mendudukkan Hadhira di atas sofa bewarna maroon itu. Dia berjalan ke arah meja dan mengambil bangku dan duduk di hadapan Hadhira.. kedua-dua tangan si hoodies pink digenggamnya. 

"Let it go. No one's here." kata Ezzaq. Dia kenal Hadhira, Hadhira tak akan sekali-kali menangis di depan orang ramai. Buktinya masa dia jumpa Hadhira tengah menangis belakang blok lab masa kolej dulu.. Sanggup tahan menangis kat studio dan lepaskan di belakang blok yang jarang orang lalu tu.. 

"Jo.. takut.. she's gone.."

"Nope, she's gonna be fine. She's strong.." kata Ezzaq. Kalau ikutkan sebenarnya, dia yang doktor ni pun tak tahu macam mana kondisi Jo sekarang tapi dari keluarkan benda-benda tak elok, baik husnozon je.

"Ajip.." 

"That man pun will survive. Ajip punya surviving skill memang hebat.. InshaALLAH, dia selamat. Cuma sekarang Japan tengah ribut pasal earthquake, so you know, kita tunggu kat sini, doakan dua-dua, Ajip dengan Jo and the baby too akan selamat."

"Takut.."

"I'm all here. You're not alone. We will fight this together." kata Ezzaq. Tangannya didepangkan, kunun-kununnya gesture 'I-am-all-here' la tu.

Hadhira hanya terus dengan esakannya. Dia takut kalau Jo tinggalkan dia..

Ezzaq hanya memerhati. Kalau dia cakap Jo is strong, Hadhira ni pulak the opposite. Memang cepat sangat tersentuh.. cepat takut.. Ezzaq hanya membiarkan saja.. nak menegah, tak sanggup. Lagipun dia dah biasa tengok si hoodies pink ni menangis. 

Tak lama selepas tu esakan Hadhira terhenti.

Hadhira di hadapannya sudah ketawa di hadapannya..

Ezzaq musykil. Amboi cepat benar dah terpujuk..

"Nasib awak la bro.."

Ezzaq menaikkan kening. Huh?

"Dari awal kita jumpa, awak selalu nampak saya buat drama air mata kan? From college, rumah Jo and now is here.."

Ezzaq tersenyum. My si hoodies pink is back!

"You're right but dont worry macam saya cakap dulu, I'll be your crying shoulder. Good and steady," kata Ezzaq sambil menujukkan bahunya.

"Tapikan yang.."

"Hurm.."

"Dari tiga-tiga case awak nangis ni, this is the ugliest one," kata Ezzaq. 

First time jumpa Hadhira yang menangis masa dia jalan-jalan ke belakang blok ambil angin. Masa tu dia nampak seorang budak berbaju blouse biru, bertudung bawal hitam sedang menangis tersedu-sedu dengan bazooka, T-square berselerak di atas rumput.. dan dia yang memang tak pernah rasa nak 'busy body' atau ter-over ambik berat kat orang ni, boleh pulak tergerak hati nak jalan ke depan tengok apa jadi kat budak baju biru tu.. dan masa first time je nampak yang budak si baju biru tu yang sebenarnya si hoodies pink, memang dia rasa nak buat sujud syukur kat situ. Gembira.. at least dia dapat kenal si hoodies pink tu melalui perspektif yang berbeza.. walaupun si hoodies pink dah reject dia awal-awal lagi. 

Second time pulak masa kat rumah Jo. First time jumpa Hadhira selepas Hadhira reject pinangan dia.. sumpah masa tu hati ni macam dah kena toreh berkali-kali, tapi bila nampak Hadhira yang tengah tahan menangis kutip kaca yang jatuh tu. Sekali lagi, dia rasa dia macam dia jatuh hati balik kat Hadhira, hati yang tertoreh-toreh sebelum itu rasa macam tiba-tiba ada magic dan pulihkan dia. Dia kadang-kadang tu sendiri rasa yang lahirnya Ezzaq adalah untuk protect Hadhira. 

Dan yang ketiga di sini.. yang berlaku beberapa minit yang lepas.

"Hellooo.." kata Hadhira. Tangannya dilambai-lambai ke arah Ezzaq. Hel-looo.

"Come," kata Ezzaq. Ezzaq bangun dari kerusinya. Bahu Hadhira diraih dan dibawanya ke cermin kaca yang memang ada dalam bilik staff itu.

Sekarang mereka berdua berdiri di hadapan cermin kaca. Betapa terkejutnya Hadhira bila melihat wajahnya yang sememeh itu. Tudung senget, lilitan tak betul,..

"Ya ALLAH.. apa ni?" kata Hadhira.

Ezzaq hanya tersenyum. It's you, obviously, wife.

"Ma tak cakap apa pun tadi. She should tell me, at least. Tengok ni, gila miserable." kata Hadhira. 

"May be she is miserable as much as you are, sayang." kata Ezzaq. Ma tadi pun senyum tak senyum bila dia salam.

"May be. Awak rasa orang masuk tak bilik ni?" tanya Hadhira. Dia mahu membuka pashminanya. Betulkan apa yang patut.

"Okay kut. Ramai dah balik ni, dan ward round sekarang. So InshaALLAH tak." kata Ezzaq. Padahal dia sendiri tak pasti. 

Terus Hadhira bukak pashminanya. Ezzaq terus duduk di sofa. Dia sebenarnya dah habis shift.

"Tengok ni abaya pun tak betul-betul ikat." kata Hadhira.

Ezzaq tergelak. Memang kuat nagging la si hoodies pink ni. 

"Cantik rambut," kata Ezzaq bila melihat Hadhira mengikat kembali rambutnya.. memang first time masa tengok Hadhira tanpa hijab pun dia dah terpegun. Rambut si hoodies pink ikal, wavy, lepas tu keperangan-perangan sedikit.. dark brown.. sapa tak terjatuh hati.

"Thank you, you're not the first one." kata Hadhira. Memang betul la, dah ramai yang admire dengan rambut ikalnya yang separa pinganggnya itu. Entah apa yang diorang nampak pun dia tak tahu. Kadang-kadang tu, masa kat asrama boleh pulak kawan-kawan dia ni, datang bawak sikat dan getah rambut, main-main ikat rambut dengan rambut dia.. ingat Dhir ni anak patung ke apa? 

"But I'm glad that you kept it hidden but only to your husband," kata Ezzaq. Betul la.. cuba kalau Hadhira ni free hair, she obviously looks far much prettier, and stunning of course.. dan nampak sangat peluang dia tipis, nak rebut si hoodies pink ni sorang. Like everyone always said, rambut tu makhota seorang perempuan..

"Done. Dah cantik ke saya?" kata Hadhira. Dia berpusing-pusing depan cermin.. dah puas hati sikit. Mata tu je sembab.. tapi dia boleh hilang.

"Cantik, lepas ni boleh la saya buat round satu hospital kenalkan isteri saya seorang ni. Tadi malu la bila nurse tu tengok muka toya awak ni. Mesti dia cakap Dr Firas ni rabun apa, pilih wife macam ni. Sememeh." kata Ezzaq.

Hadhira menjengilkan matanya.. amboi-amboi!

"Tulla apasal la tak pilih je orang lain, tak da la asyik kacau saya aja.. but yeahh why you didnt tell me earlier?" tanya Hadhira. Kepala dia dah pikir berapa orang dia dah jumpa tadi.. 

"Tengah-tengah awak suffer macam tu. Never." 

"So sweet of you. Thank you, doc." kata Hadhira.

Tiba-tiba Blacberrynya berbunyi tanda mesej masuk. Dari Arul.

"Arul, dia cakap Jo dah selamat. Alhamdulilah." kata Hadhira. Terus dia peluk Ezzaq yang sedang berdiri di hadapannya. Alhamdulilah sangat-sangat..

Bau Hugo Boss bermain di hidungnya.. tiba-tiba dia rasa ada tangan yang sedang membalas pelukannya. Terus zappp pelukan dilepaskannya. Masih tak biasa..

"I'm glad," kata Ezzaq. Baru je nak peluk balik, alih-alih dia lepaskan pelukan pulak.

"Jom." kata Hadhira. Terus dia tarik tangan Ezzaq dan keluar dari bilik staff itu. Dia mahu berjumpa Jo dengan kadar segera.

...

Masuk saja single ward itu, Hadhira tengok Jo masih lagi terlena atas katil. Auntie Sarina setia duduk di sebelah. Manakala yang lain ada yang bersembang di penjuru bilik. Hadhira terus berjalan ke arah Ma yang sedang duduk di atas sofa.

"Doktor cakap apa?" tanya Hadhira. Tangan Ma dipegangnya.. sejuk.

"Everything's alright. She's good.." kata Ma.

"Thank God.. baby pulak macam mana?"

"Safe and sound. Alhamdulilah." sambung Ma lagi. Hadhira terus mengangkat tangan bersyukur kepada tuhan. Alhamdulilah.

"How's Ajip? Any news?" tanya Hadhira. Ma menggelengkan kepala. Mungkin berita pasal Ajip tak sampai lagi pada Ma. Dia pandang Arul yang sedang bermain mesej di sebelah kanannya.

"Aku dah call tanya but no news.. but tsunami alert has been lifted. So aku rasa it should be a good news, perhaps?" kata Arul. Dari tadi dia dengan Uncle Razak, tak habis-habis call Jepun tanya perkembangan. Uncle call kedutaan, dan Arul sendiri call kawan-kawan dia yang ada di sana.

Hadhira angguk. Mungkin la kut.. lagipun Jepun kat berteknologi tinggi, InshaALLAH semuanya akan selamat.

"Ma, Dhir, .. Arul. Dah nak dekat waktu berbuka ni. Jom kita ke kafeteria dulu.. kalau ramai sangat, kita boleh pergi restoran kat depan hospital." kata Ezzaq.

Hadhira terus pandang jam di tangan. Dah nak dekat masuk pukul 7 malam.

Uncle Razak pun mengiyakan dengan rancangan Ezzaq tu.

"Auntie stay sini jaga Jo. Korang pergilah.. auntie boleh bukak dengan roti dan air mineral ni." kata Auntie Sarina.

"Tapi.." belum sempat Hadhira habis cakap. Ezzaq dah tarik tangannya dan menegahnya dari menyambung.

"Jom. Biar auntie jaga dia.. nanti kita bekalkan dia makanan sikit. Jo is her daughter.." kata Ezzaq.

Hadhira mengangguk. Betul jugak, dan kalau Ma yang terlantar di situ, dia pasti dia akan buat benda yang sama macam Auntie Sarina buat pada Jo sekarang ni.

........

p.s: Another piece of 'art' dari saya. Heh? How's your Ramadhan?

You Might Also Like

4 comments

  1. semakin best lar..x sbr nk tnggu yg seterus nyer ~

    ReplyDelete
  2. sweet..... sambung cpt sikit...xsabaq nak tunggu...nice job .

    c.mummy

    ReplyDelete
  3. comey je dhir n ezzaq neyh.... ^_^
    smbung cpt2 yer.. ;)

    ReplyDelete