Bencisayang 24

11:05

"Auntie dah call dia dah. She will be back soon." kata Puan Sharifah lalu duduk kembali di sofa di hadapan Hariz dan Tok'ie.

Hariz hanya mengangguk sambil menghirup air teh dari cawan yang bercorak bunga ros itu. Vintage sungguh citarasa pemilik rumah ni. Dalam kepalanya sedang memikirkan cara, bagaimana nak cakap sorry kat Ezzah? Ni semua Tok'ie punya pasal! Dia jeling Tok'ie yang sedang membelek album gambar yang Auntie Sharifah bawakan tadi.

"Itu gambar Ezzah masa lima tahun. Dia masuk pertandingan beragam.. ala macam fashion show."

Hariz menjeling gambar tersebut. Seorang kanak-kanak bersanggul dua di kepala memakai pakaian ala-ala Chun-Li. Hariz mengangguk.. no wonder, sejak kecil pun dah pandai ber-fashion.

"She loves Street Fighter very much. Ni semua influence Ezry dengan Ezzaq la. Habis adik dia terikut sekali, hari-hari diorang ber-street fighter dalam rumah. Kalau auntie, nak je suruh dia pakai english gown.."

Hariz mengambil satu lagi album di atas meja.Dibukanya..

"Ah itu wedding album Ezzaq."

Hariz yang baru membuka album itu terus menutupnya kembali.

Puan Sharifah perasan raut muka pemuda di hadapannya itu. Dia masih menyimpan rasa dendam lagi ke? Tapi kalau masih ada, kenapa masih nak meminang Ezzah?

"Auntie terkejut sebenarnya.."

Hariz memandang Puan Sharifah. Terkejut?

"Auntie tahu how much your angst towards Ezzaq.."

Hariz telan air liur. Everyone knows that.. and indeed he still is.. ye ke?

"That's why masa Opah tiba-tiba call cakap yang Hariz merisik Ezzah, uncle dengan auntie terkejut tak terkata apa. Pelik, so sudden and now I am asking you why? Why Ezzah? Hariz tak ada intention nak permainkan dia kan? Seeking revenge perhaps?"

Hariz terkedu. And now the same questions lingered into his head right now? Why?

"Seeking revenge? Permainkan? What is going on?" suara Ezzah tiba-tiba menyampuk. Dia berjalan ke arah living room. Apa ni? Dia sungguh tak faham. Kenapa pulak Mama nak bertanya macam tu kat Hariz. Setahunya (dia assume masa diorang kat kandang kambing hari tu) yang Hariz jatuh cinta love at first sight dengan dia tapi kenapa Mama cakap Hariz nak balas dendam. Ni drama apa ni?

"Dia.. is not one I had in mind about my future spouse la bro. Kau tengok sajalah baju yang dia pakai, brand from head to toes, dan kau tahu jela aurat pun dia tak cover properly.. macam mana dia nak jadi isteri aku.."

Ezzah terduduk. That is not exactly ayat dari someone yang jatuh cinta... dia patut tahu tu masa dia dengar hari tu.

Dia berdiri di hadapan Hariz. "What is this? Please enlighten me."

Puan Sharifah terdiam. Dia tak sangka sungguh Ezzah akan dengar perbualannya. Dia ingat anak dia akan sampai lambat lagi tapi sekarang...

.........

Ezzah menekan punat putih itu berkali-kali. Endlessly. Sampaikan ada orang yang membuka pintu rumah semi-D dua tingkat itu.. sampaikan gate bewarna putih ini terbuka memberinya masuk. Tangannya menekan lagi loceng itu.

"Ezzah!" muncul Hadhira dari muka pintu. Terus pintu pagar itu terbuka.

Ezzah berjalan masuk. Dia perlukan penjelasan sekarang ni.

"Saya tak tahu nak cakap apa. But go and ask your brother.. dan lepas tu kalau you nak shut off the wedding, I'm okay with it."

Ezzah terkedu kat situ. Dia memandang raut wajah Hariz. Lelaki tu memang dasar heartless, tak ada langsung riak sedih langsung.. Kenapa tak hari tu, masa Ezzah, terkinja-kinja minta putuskan pertunangan, dia tak go with the flow saja.. tapi sebaliknya sekarang bila Ezzah dah ada sikit rasa suka and he wants to cancelled it off?

"Kenapa ni?" tanya Hadhira bila Ezzah sampai di hadapan muka pintu.

"Abang mana?" soalan Hadhira dijawab dengan soalan.

Hadhira hanya mampu menunjukkan arah dapur. Memang pun Ezzaq berada di dapur, mereka sedang menjamu juadah makanan tengah hari pun tadi dan tiba-tiba dikejutkan dengan 'bedilan' loceng yang bertalu-talu dari Ezzah.

Ezzah hanya mengangguk dan membawa kakinya ke dapur. Rumah ni dah jadi rumah keduanya.. maka segenap tempat semuanya dia tahu. Mini library kak Dhir kat mana? Ruang kerja kak Dhir bila projek menimbun kat mana? Bilik baby yang tengah di-renovate tu kat mana? Semualah..

"Kenapa ni?" tanya Ezzaq. Matanya memandang ke arah Ezzah dan Hadhira bersilih ganti. Hadhira angkat bahu. Terus dia duduk di sebelah suaminya..

"Kenapa Hariz seeking revenge? What's wrong between you guys? I need to know. A.S.A.P." kata Ezzah dia masih berdiri memandang abangnya yang sedang mengunyah nasi di hadapannya.

Ezzaq mengangguk. Hari yang dia takutkan tu telah tiba.. lebih awal dari dia jangkakan. Ingatkan Hariz nak tunggu dia dapat Ezzah dulu baru dia nak bagitahu kisah lama diorang. "Sit. Dhir, bawakan pinggan please."

"Ezzah tak nak makan."

"Makan." suara abang dia dah bertukar.

Hadhira datang dengan pinggan dan menyerahkan kepada Ezzah.

"Makan nasi dulu and later abang terangkan."

..........

"So that is all?" tanya Ezzah bila Ezzaq dah habis 'bercerita' pasal kisahnya dengan Hariz.

Ezzaq mengangguk. Sampai sekarang pun dia masih rasa bersalah sebenarnya. Kalau tak diikutkan naluri remaja, nak bawak motor laju-laju, entah-entah Hazirah masih ada kat bumi ni tapi kun fa ya kun. Allah kata "Jadilah", jadilah ia.

"Itu kan accident. Bukan abang saja nak bunuh adik dia ke apa?" kata Ezzah. Hariz ni memang complicated sungguh!

"Tapi cuba Ezzah fikir, kalau Ezzah kat tempat dia. Cuma kita gantikan Hazirah tu dengan abang. Apa yang Ezzah nak buat?"

Ezzah terdiam. Apa yang dia akan buat kalau Ezzaq yang pergi meninggalkannya? Dia menggeleng.. walaupun setakat memikirkan kemungkinan tu pun dia tak sanggup. Ezzaq tu lah abang yang dia hamburkan segala-galanya. Yang ada bila dia di bawah, menangis sedih.. dan ada yang ada bila dia di atas, ketawa kegirangan.

"See? Setakat fikir saja pun, you couldnt afford to lose me. How about someone who actually lost someone they loved. Things could go deeper, more complicated.."

True. Definitely true. But that doesn't mean you have to go beyond that...

.............................

You Might Also Like

12 comments

  1. aaaaaaaaaa..
    hariz ni sungguhlah.
    tak comfort ezzah langsung.
    takmolah cancelled the wedding !

    ReplyDelete
  2. sis,slalu mia n then kuar entry yg wat jntung dup dap..hehehehe..cmne lah mreke nk juz go wif de flow tu???ngeeeeeee...keep updating sis..suke =)

    ReplyDelete
  3. kann.. hariz ni cold heart betollah kata nak minta maaf kat ezzah boleh lak cakap cenggitu ..sian kat ezzah

    ReplyDelete
  4. dasar heartless..


    mood = heartless (kanye west) -___-

    ReplyDelete
  5. Hariz ni jenis orang yang tak reti minta maaf dan orang yang susah nak terima kenyataan.... itu semua sudah takdir .. buka Ezzaq yang minta kemalangan tu...
    Rasanya Ezzah patut fikirkan diri sendiri dulu sebelum kahwin dengan Hazri... Biarlah putus sekarang.... rasa-rasanya cara macam tu saja untuk Hazri kenali dan fahami hati dan dirinya.... jangan cakap main sedap mulut sahaja.... Ezzah buatlah yang terbaik... ajar sikit orang yang berlagak tu....

    ReplyDelete
  6. jgnlah cancelkan wedding..ezzah jek yg bleh tlg rapatkn abg die ngn hariz balik..

    ReplyDelete
  7. haila, kena buat sesuatu ni. tok'ie, tolongggg! hehe..

    ReplyDelete
  8. boleh dak buat ezzah putuskan pertunangan... pas tu hariz rasa nyesal n kehilangan, biar hariz pi takel ezzah plak mcm org gila talak...biar hariz tu buang ego dia plak... boleh dak..

    ReplyDelete
  9. alahai..
    tamo la cenggini..
    ezzah can find da true color of harriz rite..?
    hariz kan baik..
    cume kekadang sengal je..
    hihihi

    ReplyDelete
  10. @keSENGALan teserlah// Hariz memang nak kena pelakuk! hahah.

    @atikah// M.i.a cari ilham kut. hahaha. saya memang suka wat korang jd dudap dudap

    @ms Liaw//cold heart, heartless, wooden heart sila bagi semuanya kat hariz. He is the best!

    @syira destroyer// dasar! sila dengar lagu heartless.. teheee

    @sue// sue, selalu pk lain dari yang lain. orang lain tanak putus, sue suruh putus!

    @aisy// baiklah.. jeng jeng jeng. ahhahaa

    @hajar// tok'ie come to the rescue.

    @may_lin// aah tulah dia baik.. tapi kadang2 tu emosi menguasai diri.. eceh.

    ReplyDelete
  11. oho, it's getting hot and spicy! huhuhu.. what's next? agak2 ezzah boleh terima tak.. xmo la call off the wedding... no.. no.. kite xmo yg tu.. just bring it on.. he3.. ner la tau t hariz boleh berubah dan terima kenyataan.. hakikat kehidupan.. dan melupakan dendam yg tersemat dan terpatri kukuh dihati..

    ReplyDelete
  12. next plz... ;D
    sy setuju ja dgn kak nora but rasa tak mencabar la plak. apa kata izzah tak yah mengalah, but u can teach him a good lesson about terima takdir yg tersurat dgn redonya. kisah lalu dijadikan ikhtibar tgk ezzaq sbb apa yg dia bt dl dia msh rasa menyesal hingga sekarang bukan senang dia nk tanggung semua tu. dia lg rasa terbeban ant semua sbb dia yg penyebab smua tu dah la hazirah tu pun org yg plg dia sayang pd waktu tu. hope izzah find away to make Hariz forgive is bro. help a bro not feel guilty.

    ReplyDelete