Bencisayang 27

09:29

Hariz memandang Ezzah yang sedang terkial-kial di hadapannya. Sememangnya dah lama dah dia berada di belakang kedua-dua sepupu itu. Semangat sungguh mereka berdua bercerita perihal dirinya sehinggakan tak sedar langsung yang dia sedang duduk mendengar sekali.

"So..." kata Hariz. Matanya memandang Ezzah yang memakai baju kurung cotton bunga biru dengan tudung biru itu. Tadi masa akad nikah, dia ingat Ezzah memakai tudung hanya untuk majlis akad nikah, tapi dia salah. Ezzah memang dah start pakai tudung, for real.

"So apa?" tanya Ezzah. Dia buat-buat tak tahu. Matanya ditundukkan.. entah kenapa dia rasa malu. Dijelingnya Zahraa yang sedang berdiri di hadapannya.. rasa nak sekeh je adik sepupu ni. Tanya soalan entah apa-apa..

"Senyuman saya ni.."

Hariz tersenyum lebar lagi ni. Mata Ezzah yang tadi dah berani sikit diangkat satu paras dengan Hariz turun kembali memandang sandalnya..

"Boleh buatkan city girl ni cair ke?" Hariz mendekatkan wajahnya ke arah Ezzah. First time tengok Ezzah termalu-malu pink macam ni.

"Are we interupting or what?"

Ezzah rasa nak melompat. Nasib baik ada penyelamat, kalau tak macam mana ya agaknya dia nak jawab soalan tu. Takkan nak kata ya, saya cair, inche Hariz.. kang nanti sah-sah dia gelak tak sudah-sudah. Dia tahu sangat perangai Hariz tu!

"Kak Asraa." Ezzah menjerit. Terus dia meletakkan pinggan yang masih berisi ayam itu di atas kerusi.

"Kata ikut hubby pergi Penang." tubuh kak Asraa dirangkul. Muah muah muah.

Hariz berjalan mendekati Ezzah yang sedang berlaga pipi dengan seorang perempuan yang memakai jubah dan bertudung pashmina itu. Perempuan ni mesti mixed, desis hatinya. Dia menyuakan tangan kepada lelaki di sebelah lady in jubah itu. Husband, dia rasa. Sebab tadi dia perasan yang mereka berpegangan tangan.. sweet couple... indeed.

"Hariz."

"Ilham." kata lelaki bercermin mata itu sambil tersenyum.

"Kitorang rush balik tau dari Penang and thanks to him sebab bawak kereta macam pelesit. So this must be the lucky guy huh?" kata Asraa sambil tersenyum.

Ezzah mengangguk. Lucky guy? Yeahh memang lucky sebab dapat Ezzah yang baik ni. Bleghhh.

"Hariz, this is kak Asraa. Dia ketua usrah kita orang and a good friend too."

Hariz mengangguk. Keningnya diangkat sebelah. Ketua usrah? Sungguhla memang dia tak kenal dah siapa Ezzah yang berdiri di sebelahnya sekarang ni.

......

Hariz memandang siling sambil berbaring di atas katil. Kedua tangannya diletakkan di bawah kepalanya. Berfikir. Berfikir pasal Ezzah. Hampir lima bulan mereka tak berjumpa dan tup tup Ezzah dah jadi orang lain. Mula-mula tu dia terkejut dengan imej bertudung Ezzah pagi tadi kat masjid. Bertudung. Tapi idea Ezzah bertudung tu disangkalnya sebab yella kan, nak nikah.. di masjid pulak tu. Kenalah bertudung.. tapi dia salah. Majlis kahwin diorang pun, Ezzah bertudung.. dan in fact malam, tadi, pun tudung bawal tu masih setia di kepalanya.

Dan tadi bila Ezzah memperkenalkan Asraa kepadanya, lagilah dia super terkejut. Ketua usrah? Usrah? Halaqah.. sejak bila?

Sungguhla dia rasa dia dah kahwin dengan orang lain. Dia tak kenal langsung siapa Ezzah di hadapannya.

Pintu bilik air dibuka. Ezzah keluar dengan kepala berbalut dengan tuala. Suis lampu bilik air dimatikan.

"Termenung jauh nampak." komen Ezzah sambil tersenyum..

Hariz diam saja. Dah memang betul, nak disangkal apa lagi.. eh kejap Ezzah tersenyum ke tadi? Senyum macam ikhlas je.. Ezzah sekarang rajin senyum. Kepalanya mencernakan..

"As long as I remember, I dont think you're mouth-shut macam ni." sambung Ezzah lagi.

Dan makin sarkastik..

"Dah solat?" tanya Ezzah lagi. Moisturizer diletakkan di muka.. wajahnya ditepuk perlahan menggunakan tangan.

Dan makin banyak bercakap.. Hariz tersenyum. But wait, ni Ezzah yang dulu. Bercakap tak reti berhenti..

"Sejak bila pakai tudung?"

Ezzah berpaling ke belakang. Entah kenapa, dia memang dah agak dah soalan ni akan keluar dari mulut Hariz. Soalan spot! Dia tersenyum.. dia berjalan lalu melabuhkan punggung di birai katil.

"Nak dengar bedtime stories?"

"Bedtime stories?"

Ezzah mengangguk. "Yeapp.. bedtime stories tapi sekarang kisahnya pasal Ezzah Hani.. bukan pasal Cinderella. Bukan pasal Snow White.. and I think we should have our bedtime stories la. Sebabnya awak obviously doesnt know me, except for trivia matters.. and saya jugak. So we need our bedtime stories. Kat sini kita mungkin dapat kenal diri masing-masing. Dont ya think so?"

Hariz mengangguk. Yang dia tahu sekarang dia nak dengar kisah Ezzah.

"Was it because of me?"

Ezzah mencebir. "Perasannya dia."

Hariz angkat kening.

"Okay. Hands down. You might be a part of it, tiny tiny tiny bits.." tangannya menunjukkan gesture tiny tiny tiny bits tu. Kemudian dia menyambung. "I was hurt you know." Really deeply hurt.

"I'm sorry."

Ezzah tersenyum. First time seumur hidup dia dengar Hariz mengucapkan I'm sorry.. tapi nope. Bukan I'm sorry dia nak sekarang ni. Another three magic words.

"Accepted."

"But no, bukan sebab tu saya pakai tudung. Memanglah sakit hati bila dengar orang cakap tak baik pasal kita but nope bukan tu terus saya nak pakai tudung.. sakit hati, rasa macam you know, who are you to criticize me like that? Baik sangat ke awak? Macam tullah.. tak ada niat langsung masa tu and you know how ketegaq I am kan? Lagi awak tak suka, lagi tu saya rasa nak buat.. opposite. Macam Opah cakap jangan panjat pokok, lagi tu saya nak panjat.. same theory."

Hariz mengangguk. That is the real Ezzah would do!

"Pastu weeks after that.. two or three weeks after that. Best friend saya Sofie.."

"The girl in pink salamon tadi tu. Your bridesmaid?"

Ezzah mengangguk. "She came home from Jordan.. dan satu pagi. Dia tarik saya pergi kelas usrahh. You know the day I found out yang what happen between you and my brother ten years ago. Masa tu kita orang baru balik masjid.. tapi nope masa tu pun saya tak rasa apa-apa lagi pun. Like I was thinking, kalau saya nak berubah pun, because I wanted it to.. not someone else to pulled it out for me."

Indeed.. memang ketegaq.

"Pastu that was my and last kelas Usrah.. I thought.. and after month.. tiba-tiba kak Asraa call. Ingat masa tu dia nak bambu dengan rotan ke apa.. macam cikgu disiplin rotan murid bila ponteng tapi nope dia call dia tanya, 'Ezzah.. are you okay? Tak sihat ke? Kak Asraa risau sebab Ezzah dah lama tak datang'.. something like that. Rasa nak terjun masuk kolam pun ada. Malu."

Ezzah tergelak. Bantal di atas katil diambilnya dibawa ke dalam pelukan. Hariz masih lagi memandang siling.. tapi dia tahu Hariz sedang mendengar sekarang ni. Dia meneruskan ceritanya.

"The next week after the phone call saya pun datang. Dan hari tu topik kitaorang ialah pasal Wanita Islam Pembentuk Ummah1. Then I realized how big the responsibility kami pegang. Everything starts from home.. macam kak Asraa cakap fungsi perempuan ni banyak sangat. Entah macam mana western boleh label kata Islam berat sebelah when it comes to Muslim women. Family is a fundamental, the basic yet important unit of social establishment. You know how big the responsibility of a mother.. a wife." kata Ezzah sambil memandang Hariz yang tengah memandang siling.

Hariz masih mendengar sambil mengangguk-angguk. Adult bedtime stories..

"Pastu I came into realization, agaknya macam mana saya nak didik, nak jaga hal rumah tangga saya kalau saya sendiri tak terdidik.. saya mungkin a good student, tahu macam nak dress up accordingly, reti melukis tapi spiritually? T'was really a big question marks. It takes time for me to ponder thoroughly."

Dia diam. Hariz pun diam.

"Pastu saya terfikir, kalaulah nanti saya ada anak. Macam mana saya nak tarbiah dia bila saya sendiri pun you know.. a big question mark jugak? I did this for myself, for my future family and Him.. and that's why you're tiny tiny tiny bits one of the pushers. So inche Hariz the rest is history. The end." kata Ezzah sambil memandang Hariz yang sedang memandangnya juga sekarang.

Hariz terkedu. Tak pernah pun dia sangka yang Ezzah boleh buat macam ni dan sekarang dia rasa dia pulak yang patut malu berhadapan dengan Ezzah. Butalah dia kalau dia tak nampak apa yang Ezzah dah usahakan.

She came prepared.. obviously.

Dia pulak sebaliknya?

"Thank you." kata Hariz. Terima kasih untuk apa dia tak pasti.

Dia memegang dagu Ezzah. Perlahan-lahan bibirnya dilabuhkan di atas dahi wanita itu.

And the rest is history..


.........

1 Wanita Islam Pembentuk Ummah http://pmram.org/

Well is this new comment system burdened you? Teheee. Have fun!

You Might Also Like

0 comments