Bencisayang 22

10:22

Tangan kanannya rancak mengacau milo panas di hadapannya. Asap berkepul-kepul naik.. minuman panas  di waktu pagi-pagi memang heaven! Matanya rancak melihat nota yang baru difotokopi di koperasi tadi. Banyaknyaaaa..

Pheww, dia mengeluh. Baru day two tapi dah kena pikir banyak benda. All sort of things, dari journal untuk FYP kepada quiz yang Dr. Murad cakapkan kelas pagi tadi.

Stresss~!

"Hola weii. Morning!" Shen terus duduk di hadapannya sambil mengangkat tangan, gesture hello yang dia selalu buat bila berjumpa teman-teman. Bungkusan sandwich dibuka dengan rakusnya. Lapar.

"Morning.." jawab Ezzah, matanya masih lagi di planner bewarna gold itu.

"Busy?" Nom nom nom.

Ezzah mengangguk. Busy tak busy.. Final semester is a nightmare!

Dia pandang Shen yang tengah mengunyah sandwich di hadapannya.. Nampak relax je dengan beg silang dia tu. Nampak kosong, something not right sebab Shen jarang datang jumpa dia tanpa bazooka dan beg gedabak hitam yang dia selalu bawak tu. Nampak sangat tak dapat projek studio lagi tu! Ai jelesnya.

"Have you seen Sofie?" Sofie = coursemate merangkap kawan baik Ezzah tapi walaupun dah dua hari dah kelas bermula bayangan Sofie tak timbul-timbul. Cawan berisi Milo itu dimasukkan ke mulut. Planner ditutup.

Shen menggeleng. Mana la dia tahu mana perginya Sofie. Ezzah ni tanya macam dia pulak sekelas dengan Sofie.

"I tak jumpa dia since the last semester, and I called her last night. Off. And she didnt come to class either. Where has she been ey?" tanya Ezzah lagi.

Shen angkat bahu. Tangannya membuka lagi satu wrapping sandwich. Macam biasa, selera dia memang besar.. satu sandwich mana cukup.

"Ada lah dia pergi mana-mana. Dia kan kaki travel. She might be somewhere on Earth. Paris? London? or Spain may be?"

"By the way? How was your plan nak sabotaj your engagement tu? Berjaya?"

Ezzah tarik nafas. Peristiwa berapa hari lepas bermain di kepala. Kata-kata cemuhan Hariz tu bermain di kepala.. boleh panggil berjaya ke bila dia dapat tahu yang Hariz memang TAK ADA intention langsung nak memperisterikan dia. Dia pandang dirinya.. buruk sangat ke?

"Entahlah.." Milo disuakan ke mulut. Auch, panas!

Shen angkat kening. Tak faham. Dia pandang Ezzah, meminta penjelasan.

"You nak kawen dengan I tak?" tiba-tiba soalan gila tu keluar dari mulut Ezzah.

Mata Shen terlopong. Gila ke apa?

"I ni teruk sangat ke?" Dia tanya lagi.

Shen mengangguk-angguk. Tanda memahami sesuatu. Dia dah mula dapat agak dah yang Ezzah nak sampaikan. "So dia pun tak nak kawen dengan you la?"

Ezzah tak angguk, tak geleng. Ezzah hirup milo lagi.. Auch, again, panas!

"Oh my god." mata Shen jadi double terlopong.

"What?"

"You like him, right?" mata Shen terus menumpu ke arahnya.. bukan lagi di sandwich yang dipegangnya itu. Straight masuk ke dalam anak mata. Ezzah memang tak pandai menipu.. kalau Ezzah menipu, dia akan telan air liurnya.. dan sekarang she just did it!

Ezzah diam. Ezzah telan air liur..

"I ingat bila tengok muka kusut you tadi bila masuk cafe sebab you stress, overwhelmed sangat dengan final year.. now I take back my words.. you stress sebab dia kan? He...err.. rejected you."

Ezzah menggeleng. Mana ada dia stress sebab laki tu. Sebab final year. Betul, tak tipu punyalah. FYP bab 1 tak approve lagi dengan Dr Nora! Hariz tu setakat side problem je.. tak mati pun. Dia bukan budak sekolah yang nak meraung bila cinta tak berbalas.. saya dah besar, dah dewasa. Kalau dia tak suka, Ezzah ada lagi berderet yang nak. Yang boleh terima dia.. macam ni. Dia pandang baju dan beg yang dipakainya..

"You nak jadi Dr Phil ye?"

Shen tersengih bangga. "So betul lah?"

"Betul lah apa?"

"You dah jatuh chenta dengan kampong boy?" Shen tersengih. Kampong boy? Macam mana ya? Agak-agaknya lelaki tu pakai topi apek cina yang dia selalu nampak dalam drama tu ke? Baju basah dengan peluh..

"He doesnt even like me la Shen." Ezzah berterus terang.

"Auchh.. he tells you that?" Matanya mencerlun. Ada orang tak suka Ezzah di depan dia ni? Silap besarlah! This girl is a hot stuff!

"Dia.. is not one I had in mind about my future spouse la bro. Kau tengok sajalah baju yang dia pakai, brand from head to toes, dan kau tahu jela aurat pun dia tak cover properly.. macam mana dia nak jadi isteri aku.."

"Sort of.." Akhirnya dia menjawab.

"Then, ditch him.. you've got plenty to choose from. Tu ha, panjang umur.. he likes you.. still." kata Shen sambil memuncungkan mulutnya ke arah kanan cafe.

Ezzah berpaling. Melihat Hafiz yang tengah duduk bersembang di penjuru cafe dengan Amirul.

Mr. ex boyfriend..

..........

Ezzah masih setia menekan nombor telefon Sofie. Dah nak masuk kali ke seribu kali dah dia cuba menelefon si kawan baik tapi setiap seribu kali tullah cik puan operator yang menjawab. Hati dah mula gusar. Mana pernah Sofie buat perangai tak angkat telefon macam ni? Sofie dengan iPhone dia tu macam kembar yang satu hati, satu jiwa, satu badan...

Nak telefon nombor rumah dia tak ada pulak. Nama saja kawan baik, alamat dan nombor telefon pun dia gagal nak hafal. Mana taknya selalunya kalau telefon Sofie, elok je dia angkat.. dan kalau nak ke rumah Sofie, dia memang hafal dah kat mana.

Nombor ditekan-tekan lagi. 016-1098765

"Nombor yang anda dial...."

Klik. Telefon dimatikan dan dicampakkan ke atas katil.

Mana Sofiya Raiha ni pergi menghilangkan diri ni?!

............

Ezzah menarik kembali comforter yang terlurut jatuh. Bagaikan ada orang yang menarik dan cuba bermain dengannya. Mana taknya, asal dia tarik naik ke kepala, mesti comforter itu 'tertarik' ke bawah balik. Lantas dia membukakan matanya.

Satu objek hitam di hadapannya... err bukan objek.. but wait... lembaga! Terus dia bangun mengambil objek di sebelahnya.. bantal kecik bewarna maroon itu terus dia campakkan ke arah lembaga itu.

"Woi akulah."

Sofie? Terus matanya difokuskan.. Aaah Sofie, dengan jubah dan tudung hitam?

Matanya digosokkan lagi. Like seriously, perempuan depan dia ni Sofie, si kawan baik dan bukannya manusia lain?

Kedebappp.

Elok bantal yang dia baling tadi kena dia balik. Bantal makan tuan betul!

"Sila stop staring aku macam tu."

"Oh yeahh what happen to MY Sofie?"

Sofie sengeh. "Sila bangun." Sofie dah mula tarik Ezzah untuk bangun.

Apa sila-sila-sila ni? Mata Ezzah memandang ke arah jam dinding. 8.30 pagi. Apa dah jadi dengan Sofie ni? Buang tebiat apa?! Ni weekend la.. I need my beauty sleep. Malam semalam dia habiskan masa dengan membaca journals.. with S. Plural! Nak tidoq!!

"Cepatlah..."

Ezzah bangun dan bersandar di katil. "Mana kau pergi selama ni? Kuliah dah start seminggu lebih tau." Terus dia fire Sofie. Mata kawannya ditatap, memintakan penjelasan.

"Nanti aku bagitahu.. but please mandi dulu. Aku nak ajak kau temankan aku. Please, please, please." kata Sofie. Matanya dikelip-kelipkan gaya minnie mouse. Meminta simpati.

Ezzah mengerutkan matanya. Dia menggelengkan kepala. Tewas buat kali ke-berapa-juta kali dah dengan mata minnie mouse tu. Tuala oren yang tersangkut di tempat penyangkut terus dicapainya.. Melihat wajah Sofie yang penuh mengharap, terus dia bergerak ke arah bilik air.

Sofie tersengih. Ezzah oh Ezzah, lembut sungguh hati kawan dia seorang ni.

"So where have you been?" soalan pertama dari Ezzah bila dia keluar saja dari bilik air. Tuala masih di kepalanya. Mengeringkan rambut. Dari cermin dia pandang Sofie yang sedang berteleku membaca magazine di atas katil.

Atas bawah dia pandang.

Sofie pakai jubah? Sofie pakai tudung macam tu... Ezzah naik pening. It's rare. Macam Raflesia. Rare! Sofie ni memangla spesies pakai tudung.. tapi selama ni jubah bukan style Sofie.. baju kurung pon dia jarang tengok Sofie pakai.. dan sekarang jubah? Lepas tu tudung.. kalau dulu Sofie pakai tudung main selimpang, pastu pakai selendang ala itu ini tapi sekarang ni tudung yang dia pakai tu.. er  terlebih... err.. labuh?

"Aku pergi rumah Pak Tam aku." dia menceritakan apa yang dia buat sampaikan dia ter-missed seminggu kuliah.

Ezzah angkat kening. First time dia dengar Sofie cerita pasal Pak Tam dia.

"Kat Jordan.."

Ahhh patutlah.. tele sangat dah. Jordan dengan jubah hitam tu..

"Aku fail subjek aku last semester. Dua subjek.."

Ezzah berpaling memandang Sofie. Dia tak tahu langsung pasal tu.

"I was down.. and tiba-tiba cousin aku ajak ikut dia balik Jordan. So aku ikut je la."

Ezzah mengangguk. Sofie fail dua subjek? Ni mesti sebab Farid ni! Mana taknya last semester, Sofie memang down gila. Masalah Farid, si boyfriend player tu.. lepas tu elok pulak clash waktu exam. Talking about a perfect time!

Patutlah dia diam menyepi.. fail subjek. Ezzah rasa macam nak tampar je diri sendiri.. kawan sendiri fail, dia tak tahu apa-apa.

"Suasana kat Jordan tu really an eye-opener. Aku rasa warm sangat.. pak tam and family memang a good hospitality. Aku pergi sana sini.. and taddaaa I'm back." Sofie tersenyum lebar. Dia rasa cukuplah yang tu saja dia beritahu Ezzah.. Details? Mungkin nanti-nanti..

Ezzah mengangguk. Sofie memang dah balik Malaysia.. tapi Sofie sekarang macam bukan Sofie yang dia jumpa berapa bulan yang lalu...

"Dah siapkan? Jom!" kata Sofie. Tangan Ezzah terus dicapainya... mereka dah lambat ni!

............

p.s: Macam pelik kut tiba-tiba ada watak Sofie.. but saya dah kehilangan idea sebenaqnya. Just biaq dia go with the flow, may be? So yeahh saya pon published saja.. kalau tak memang tak terupdate. Have fun.

You Might Also Like

8 comments

  1. next next next . hehe . mesti si sofie ni nak jadik perunding imej ezzah kan ? hehe

    ReplyDelete
  2. nti mst ezzah bguru ngn sofie kn psl prbahan mnjdi yg hariz nk 2..

    ReplyDelete
  3. uhhh..
    so supprise

    ReplyDelete
  4. ok je.. good... not that bad pun ada watak si sofie ni... mungkin lepas ni sofie leh share pasal perubahan yg dia telah lakukan and then ezzah pun tertarik nak melakukan perubahan yg sama tp pape pun biarlah ezzah tu berubah sbb dia ikhlas nk berubah keranaNYA dan bukannya sebab semata-mata nak menjadi 'somebody' sepertimana yg hariz nak.. u know kita xleh paksa diri kita untuk berubah melainkan kita sendiri nak ianya jadi begitu..

    ReplyDelete
  5. @nur79// teheee. mungkin :)

    @MaY_LiN// SUPRRRISSEEEE!

    @anchovy// coming soon.

    @fasha faris// couldnt argue more. agreed sangat-sangat. Hidup ni semuanya Lillahi Ta`ala. :)

    ReplyDelete
  6. yeay.. dah an entry ..hari hari masuk nak tunggu entry baru ..thanks :) tapi sikit sangat lah sambung panjang lagi boleh ? heheheh jgn marah ednin:D

    ReplyDelete