Si Hoodies Pink 27

00:43

"Jom yang.."kata Ezzaq bila melihat Hadhira yang ralit melihat tudung-tudung di booth hadapan pintu masuk Tesco tu.  Serentak tangannya cuba mengambil beg tangan Hadhira.

"Kenapa ni?" kata Hadhira sambil menarik balik beg tangannya dari tangan Ezzaq. Nak kata perompak, bukan. Ni suami sendiri. Lagipun tak akan Ezzaq ni tak ada duit kut, gaji dia saja lebih dari aku.. hissh. Suka-suka je nak ambik beg tangan orang!

Mulutnya dimuncungkan ke arah pasangan di hadapan mereka yang sedang berjalan masuk ke dalam Tesco. Lelaki itu sedang mengapit beg tangan si isteri di bawah ketiaknya manakala si isteri pulak jalan melenggang sambil memandang kanan kiri.

"Selalu saya tengok ramai lelaki pegangkan beg tangan girlfriend diorang.." Ezzaq menerangkan kepada Hadhira yang membuat muka tanpa reaksi itu.

"Errr tapi bukan saya.." kata Hadhira. Ada ke nak suruh lelaki pegangkan beg tangan. Tak paham betul trend zaman sekarang ni. Boleh mati ke kalau beg tangan tak dipegang lelaki.. bukannya berat mana pun. Kalau beg sekolah yang penuh buku-buku tu logik la sikit nak terima dek akal, ni beg tangan yang ada apa je dalam tu. Haiiyoo haiyooo.

Ezzaq mengangguk. Sebenarnya dia sendiri tak faham juga perangai macam tu. Pelik bila melihat lelaki menggalas beg tangan seorang perempuan.. kut-kut ye tangan si perempuan penuh barang tak apa la jugak ni tangan kosong. Troli pun tak pegang.. alahai. Apa sekarang dah keluar peribahasa sayangkan isteri, pegangkan begnya ke?

"Hurmm nak beli apa ni awak?" tanya Hadhira. Kepalanya dah siap memikirkan senarai barang dapur untuk dibeli. Yellah dah nak masuk Ramadhan.. banyak benda nak kena beli untuk keperluan sahur dan berbuka. Kalau selalu main taram je makan kat luar.. Memang la Nur'iz Hadhira ni bukan isteri mithali. Heee Ma tahu nie boleh kena lecture..

"Saya makan je apa yang awak masak.."kata Ezzaq. Teringin jugak dia merasa air tangan Hadhira ni. Asyik-asyik makan bungkus je..

"Makan hati la awak. Saya tak pandai masak." gumam Hadhira. Memang pun dia tak pandai masak. Benda simple-simple dia pandai.. kalau masuk bab suruh masak lauk-pauk dia memang fail. Tak reti. Selalunya memang Ma yang masakkan.

"Tak pandai.. belajar la"

"Apa yang awak suka? Saya cuba buatkan,,"

"Apa-apalah.. hurmm saya suka Tom Yam.." lama Ezzaq berfikir. Tiba-tiba dia teringatkan Opah di kampung. Tom Yam opah memang umphhh..

Tom Yam? Alahai dulu pernah belajar dari Nenek tapi bila dah lama tak praktis memasak memang dah lupa macam mana nak memasak. Otaknya sibuk menjana kembali resepi Tom Yam yang diajar Nenek dulu..

"Awak tunggu sini sekejap.. saya nak pergi ambik barang kat sana sekejap.." kata Hadhira. Tadi dia ada nampak pes tom yam di belah kanan Tesco itu.

Ezzaq yang sedang melihat pack makanan itu hanya mengangguk.

Hadhira berjalan mencari tempat yang dilihatnya tadi. Akhirnya dia melihat pes tom yam dari berlainan jenama itu. Terkial-kial dia cuba mencapai pes tom yam yang terletak tinggi sikit dari ketinggiannya itu.

Tiba-tiba ada seorang lelaki datang membantu..

"Nah.." ujar lelaki yang memakai kemeja hitam itu. Tali lehernya sudah dilipat dimasukkan kedalam kocek bajunya.

"Thank you" kata Hadhira.

"Irah..?"

"Huh..? Encik salah orang kut.." ujar Hadhira. Seingat-ingatnya inilah kali pertama mereka berjumpa.

"Sorry.." kata lelaki itu.

"It's okay.." kata Hadhira berlalu pergi. Lelaki itu masih mengikutnya. Hadhira mempercepatkan langkah ke arah Ezzaq yang sedang menunggunya bersama troli itu. Sampai saja di sisi Ezzaq, terus tangannya merangkul tangan Ezzaq. Matanya menjeling ke arah lelaki tadi yang masih lagi sedang memandangnya..

"Kenapa ni?" kata Ezzaq terkejut. Tak pernah-pernah si hoodies pink ni nak memegangnya alih-alih sekarang.. dia memandang tangan Hadhira yang sudah erat di lengannya. Heee suka~!

"Tu ha.." kata Hadhira. Mulutnya memuncung ke arah lelaki tadi.

Ezzaq mengikut arah mulut isterinya itu. Dia melihat seorang lelaki berkemeja hitam sedang memandang ke arah mereka. Mulut yang tadinya tersenyum terus berubah menjadi segaris.. Fikirannya terus mencerna satu nama di benak kepala. Haris.

"Dia buat apa dengan awak?"

"Dia panggil saya Irah.."

"Irah..."

"Awak kenal ke?" tanya Hadhira. Pelik bila melihat Ezzaq begitu.. tadi bukan main tersenyum bila aku pegang tangan dia.

"Dah habiskan? Jom balik.." sepatah Ezzaq menjawab. Tangan Hadhira terus dipegangnya erat.

Hadhira hanya mengikut saja. Masih lagi takut dengan renungan lelaki tadi. Macam ada benda yang tak kena saja ni.. tapi apa ya? Mahu ditanya kepada Ezzaq, dia takut pula bila melihat mood Ezzaq yang sudah bertukar darjah itu.

....

Ezzaq duduk di balkoni biliknya itu sambil-sambil menghirup udara malam. Dah lama tak buat perangai macam tu. Perangai melayan perasaan.

Hari ni ialah hari pertama dia melihat Haris sejak peristiwa sepuluh tahun dahulu. Entah mana silapnya, dia dan Haris yang dulunya rapat kini menjadi musuh. Tak boleh berjumpa, bertegur sapa.. semuanya selepas kematian Irah.

"Haris.. how's Irah?" soalan itu soalan pertama keluar dari mulutnya selepas dia sedar dari koma. Opah masa tu hanya menangis disisinya. Haris ketika itu memandangnya dengan pandangan yang penuh kebencian.

"She's gone.. sebab kau. Lepas ni hubungan kau dengan aku putus" kata Haris lalu keluar dari ward lelaki hospital itu. Tangisan Opah masa tu terus berubah rentak. 

Ezzaq turut menangis di sisi Opah. Dia dah menyebabkan Hazirah meninggal, hanya kerana sikapnya yang suka berlumba-lumba di jalan raya itu. Walaupun dah acap kali Opah dan Haris menegurnya tapi dia degil. Akhirnya Hazirah yang menjadi mangsa,. Hazirah, teman wanitanya ketika itu. Adik perempuan kesayangan Haris. Cucu angkat Opahnya juga yang menjadi mangsa..

Selepas kematian Hazirah itulah dia mula serius sikit belajar. Mula menjadi matang. Mula hormatkan orang tua.. tapi persahabatannya dengan Haris sudah menjadi sejarah. Lelaki itu tidak sudi memandangnya lagi.. kalau ada kenduri atau majlis di kampung pun, Haris akan berusaha mengelak dari semeja dengannya. Walaupun sebelum tu Haris la abang idolanya. Haris yang baik, Haris yang pandai.. semuanya Haris.. Dia pula sudah malu menebal muka bercakap pada yang tak sudi. Akhirnya mereka terpisah jauh bila Haris melanjut pelajarannya di German dan dia pulak ke Dublin..

"Are you okay?" soalan Hadhira membantutkan fikirannya.

"Nak hot choc ke atau horlicks?" tanya Hadhira bila Ezzaq tidak menjawab pertanyaannya. Mug di kedua tangannya di angkat.

"Hot choc la sebab puan sorang ni suka Horlicks kan?"

Hadhira tersenyum. Tahu pun.

"Kenapa?"

Soalan Hadhira dibiarkan berlalu tak berjawab. Ezzaq memandang sisi Hadhira yang sedang mengadap langit itu. Tudung pashminanya itu hanya diselempangkan saja. Memang Hadhira ada rupa Hazirah sedikit.. agaknya sebab itu lah Haris boleh tersasul tadi. Mungkin sebab itu jugak la kut dia tersuka Hadhira bila dia pertama kali berjumpa dengan Hadhira lima tahun lepas.

Hadhira berpaling setelah jawapannya tak dijawab oleh Ezzaq. Matanya terperangkap dengan renungan Ezzaq yang entah bila merenungnya tadi. Dia cuba melawan pandangan redup itu.. dan yang dia pasti dia akan kalah. 1-0.

Papppp.

"Apa ni? Tengok anak dara orang.."

Ezzaq ketawa.

"Funny okay. Anak dara? Come on, kalau orang sekeliling dengar malu la saya.."

Hadhira pandang kanan kiri.. atas dan bawah.

"Jangan risau. Nobody is here.. kecuali cik cicak yang tengah usha kita kat siling nie.. tapi kan awak ada masalah ke?" tanya Hadhira lagi. Kut-kut kali ni soalannya berjawab.

Ezzaq memandang langit. Mahu ceritakah pasal Haris dan Hazirah tu? Kisah tu dah jadi kisah lama.. buat apa diingatkan lagi kan?

Kepalanya digelengkan.

Dia memandang kembali si hoodies pink yang dah buat muka cemberut disebelah. Mungkin tak puas hati dengan jawapannya kut..

"I love you, Nur'iz Hadhira. Sayang sangat-sangat.." pantas tubuh kecil itu dirangkulnya.

Hadhira hanya mendiamkan diri. Kalau selalunya dia akan menolak tapi entah kenapa kali ini dia mahu bagi peluang untuk Ahmad Firas Ezzaq ini bertapa di hatinya. Sebagaimana nama Nur'iz Hadhira yang sudah lama terukir di hati seorang Ahmad Firas Ezzaq nie.

...

ps: I am back yooo! But still cinta tertinggal di sana.. LOL.
pps: Saya makin kekeringan idea nak tulis apa.. nak sangat wrapp this things cepat2..

You Might Also Like

1 comments

  1. Haris ni yang jadi Uzair dalam cerita Vice Versa tu kan? Ouhhhh... so sweet =>

    ReplyDelete