Bab 7: 10 tahun = 1 dekad

23:49

"AWAK NI balik boleh tak?"

Farhan memberhentikan kerjanya. Kepala diangkat memandang gadis yang sedang duduk di hadapannya di dalam bilik stor, sedang mengklasifikasikan buku itu. Itulah suara pertama yang dia dengar sejak dia masuk ke dalam bilik ini tadi.

"Kenapa pulak nak balik?" Soalan Abiir dijawapnya dengan soalan.

"Saya boleh buat semua ni. Tak payah nak tolong-tolong."

"Saya bukan tolong awak. Saya tolong umi awak." Kening diangkat berkali-kali.

Abiir menjeling. Geram mendengar jawapan loyar buruk seperti itu. Tapi dia memilih untuk tidak menjawab. Tangan laju menekan-nekan lagi keyboard komputer, memasukkan data buku-buku baru yang baru sampai itu. Silap hari bulan boleh rosak keyboard tu dia tekan, menunjuk perasaan.

"Apasal eh saya tengok awak ni macam tak suka je saya ada. Apa salahnya saya nak menolong. Dah memang umi awak kekurangan pembantu kan. Lagipun saya boleh angkat kotak-kotak ni ke depan."

"Tapi hari ni hari minggu. Hari minggu masanya untuk family awak... tak kesian ke isteri dan anak-anak kat rumah tu. Weekdays awak sibuk nak bekerja... kan?"

Farhan tiba-tiba saja mengeluarkan dekahan ketawanya.

Abiir mengangkat kening. Dia salah cakap ke?

"Bunyi macam orang cemburu je?" Farhan mengecilkan matanya. Memandang dasar coklat anak mata yang masih lagi memandang PC.

Abiir mengangkat muka, membalas pandangan Farhan. "Sorry?"

Farhan tidak membalas sebaliknya tersenyum. Senyuman yang selalu bagi orang jatuh hati tetapi bukan pada gadis di hadapannya ini. Beku.

Abiir menggeleng. Kepala sudah rasa nak meletup dengan perangai lelaki gatal yang tak sedar dia dah ada isteri ni.

"I'm done. Saya dah habis kerja!" Abiir menekan butang save pada dokumen yang dieditnya tadi. Serentak dia bangun dari kerusi dan mula berjalan ke uminya yang sedang menjaga di kaunter. Muka masam jelas terpahat di wajahnya.

"Kenapa mencuka ni?" Umi bertanya. Kening terjungkit sebelah. Pelik! Tadi pagi mood anak daranya ini ceria apasal masuk tengah hari dah mula bertukar masam pulak?

Abiir menggeleng. Tangan mula bermain dengan bunga ros di atas kaunter.

"Paan mana?"

Auch. Jarinya terkena duri. Abiir mengigit jari yang tercuit tadi...

Umi menggeleng. "Haaa kan dah kena. Yang dok main sangat dengan duri tu kenapa?"

Abiir membuat muka lantas kaki dihalakan pada sofa di sebelah kaunter. Malas menjawab. Dia sendiri tak pasti kenapa. Buku di atas meja empat segi dicapainya.

"Haa Paan. Kenapa dengan anak mak cik tu?" tanya Umi bila Farhan datang menunjukkan muka beberapa minit selepas itu.

Farhan berdiri di hadapan kaunter sambil memandang Abiir yang sedang sibuk membuka buku. Baca ke tidak? Wallahu'alam. Lalu pandangan ditukar fokus kepada Umi yang sedang menunggu jawapan daripadanya. Segera dia mengangkat bahu.

Umi hanya mengangguk faham lalu menyambung kerjanya yang terbantut tadi.

Farhan memandang kedua manusia di hadapannya. Kepala digaru perlahan. "Apa yang mak cik nak suruh saya tolong lagi?"

Umi mengangkat muka. Abiir di belakangnya sudah mengeluh.

Farhan tersengih. Tahu sangat apa yang diisyaratkan Abiir itu... kalau bukan nak menghalau.

"Dah tak ada apa-apa pon. Paan ni rajin sangatlah, jarang Umi tengok orang muda macam ni. Selalunya sombong... Umi jalan bawak kotak berat pun tak ada nak menolong... Lain la kalau Abiir, laju je diorang..."

Farhan tersengih monkey. Entah kenapa rasa macam ditembak-tembak pula... Umi ni betul-betul puji ke tidak ni?

"Saya mana tolong Abiir, mak cik... saya tolong mak cik!" Suara dikuatkan biar orang di belakang mendengar.

Sekali lagi Abiir menghela nafas.

"Hurmmm... baguslah tu tapi Paan boleh balik dah ni. Tak ada apa-apa..."

"Betul ni?"

"Aah. Tinggal ni je mak cik nak bungkus dan hantar pada booklovers nanti..."

"Booklovers?" Apa ke peliknya nama tu. Pecinta buku?

Umi tersenyum. "Booklovers tu panggilan untuk ahli-ahli kelab buku book cottage ni. Haa Farhan cakap tadi yang Farhan suka buku kan? Apa kata Farhan join juga. Ini ha borangnya..."

Farhan menelan air liur. Kelab buku? "Err..." Dia termangu-mangu di hadapan kaunter. Buku bukanlah kegemarannya. Dia lebih gemarkan aktiviti luar. Snorkeling, paint ball... buku tak pernah masuk dalam kategori 'kegemarannya'.

Dia sudah mula bersedia untuk menjawab tidak...

"Abiir jadi ketuanya..."

Serentak kepala dianggukkan dan pen dicapai lalu menari-nari di atas form itu.

Hati oh hati, apasal dengan kau nih?!


From: Book Cottage <bookcottage@yahoo.com>
To: Ahmad Ezry Farhan <ae.farhan@yahoo.com>
Sent: Wednesday, 18 July 2012 11:27 PM
Subject: Bookclub meet-up! 
Assalamualaikum. 
Dengan ini book cottage ingin menjemput anda ke perjumpaan bookclub yang ke-9. Details mengenai tempat, tarikh, buku pilihan dan soalan-soalan semuanya di attachment. 
Sekian terima kasih. 
Fii amanillah. 
Best regards,
Bookcottage

"Dah baca email tu?"

Farhan mengalihkan fokus pada Aiman yang sedang duduk di hadapannya. Perlahan dia mengangguk. Jari dilarikan ke kepala. Tidak gatal. Tapi keliru.

"Kelab buku? Jumpa?"

Aiman sudah ketawa kaw-kaw. "Aaah. Bukan abang Paan dah sign up ke minggu lepas. Ke abang gatal sign up sebab sengaja nak tackle kakak gue?"

Farhan menjeling. Sedas terkena jantung. Betul sangat dah tembakan Farhan tu. Tapi sungguh mana dia nak tahu. Ingatkan sign up bookclub ni macam main like, like, join, join dalam Facebook tu. No contribution needed....

Tak payah nak kena pergi perjumpaan, buat discussion ke apa.. biasa-biasa saja...

Tapi... perlahan mata memandang buku warna pink yang sudah berada di atas mejanya itu. Mana nak tahu nak kena baca... and contribute. Siap ada soalan-soalan lagi. Ini dah macam tutorial masa zaman belajar dulu...

Aiman ketawa lagi. Ketawa mengejek.

"Nasiblah abang oii. Aku balik dulu, ni umi yang suruh hantarkan sebab dia tahu abang mesti tadernya buku nih. And to think again, I never know Ahmad Ezry Farhan is an avid reader..."

Ketawa lagi. Ketawa kaw-kaw punya.

Farhan menunjukkan penumbuk. "Kau pergi balik sekarang!"

Aiman menyuakan tangannya. Bersalam. "Good luck... dan selamat membaca." Lalu berjalan ke muka pintu, meninggalkan Farhan yang sudah duduk membuka buku itu. Sekali lagi dia ketawa keseorangan.

Di dalam biliknya, Farhan mengimbas buku berkulit pink terang itu.

Act Like A Lady, Think Like A Man.

Kepala digaru lagi. Adess dess dess.

Mampuihhhh///


------------------------------------------

Assalamualaikum semua. Moga-moga sihat hendaknya. Amin! 

First E nak cakap BS insha-Allah akan diterbitkan, so I remove the links. I'm sorry. Tapi nak menunggunya tahun hadapan. Lambat lagi but I really hate keeping secrets, so E cakap saja terus. So you guys tak tertanya-tanya lagi. Bulan berapa? E tak berani cakap since theres no black and white yet... who knows last minute kena tendang keluar ke apa ke.. hihi but that's it. Doakan the best.

Second, I have to apology for slow paced updates.. banyak sangat benda nak kena prepare dan E akan sambung belajar this september... scratch that.. memang september dah pun! fuhhh .. so masa untuk berinternet could be tight... because i really dont know how to multitask. InshaAllah ada masa akan update, again. Doakan terbaik untuk E.

Lastly, masih tak lambat nak ucapkan selamat hari raya, MAAF ZAHIR DAN BATIN!

Thank you.

Xoxo, E!

You Might Also Like

24 comments

  1. kak edd! bestt! sambung lagi ye! selamat hari raya jugak!

    happy mastering! ehh?

    hihi.

    ReplyDelete
  2. Good luck for your masters & ur 1st baby book :)

    ReplyDelete
  3. Kehkeh, syok je Aiman gelak. Boleh join dua belah kaki ni. Hehe. Thanks E. All the best ya? :)

    ReplyDelete
  4. kak e..really miss thisss....!! BS nak publish?? yeayyyyyyy!! good luck kak e. can't wait (: and happy for u.

    ReplyDelete
  5. best...xsabar tggu next entry...selamat hari raya...

    ReplyDelete
  6. Tahniah in advance for your study and baby...all the best yea....

    ReplyDelete
  7. Hehehe.. Pa'an ko mmg suka cr mslh kan.. Ptt anto je adik dia ezzah tu sign up ;p
    Tp pape pon.. Gudluckk la pa'an

    Also to u E ;)

    ReplyDelete
  8. Tu lah siapa suruh buli kakak aiman ... kan dah makan diri sendiri tu .... x baik buat orang Farhan ... tu lah dengar nama si buah hati terus isi borang .... hahaha

    ReplyDelete
  9. yeay!!!!
    n3 baru..
    hikhikhik
    memang terkena paan tuh..
    pikat ummi ya..
    huhuhu

    congrat ya..xsabar nak tau kesah ezzah n abang hariz
    selamat hari raya..maaf zahir batin

    ReplyDelete
  10. i really do love this...walopun kena tunggu lama...i really don't care..hahaha...it worth it..

    ReplyDelete
  11. ble farhan jdi booklovers mmang nnti sllu dok jmpa aabid 2 ea..

    ReplyDelete
  12. you know i read all of your story kan kan? ngeeee.. XoXo for the update dear E. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salah guna identiti neh. this is rinsya chasiani meh. hehehe.. .Love.love.love

      Delete
  13. Kuatnya mengusik. Really like it!

    ReplyDelete
  14. wahai cik ednin, bilakah akan ada sambungan hikayat ini???
    lama sudah kami menanti. hari2 bukak blog ni tp sepi...
    haih...

    (pungguk yg rindukan bulan)

    ReplyDelete
  15. i love the stories please continue ya...

    ReplyDelete
  16. Guysss thankyuuuu! Okayy janji lepas siap poskad e akan paksa diri e update cerita along ni ye... :(

    ReplyDelete
  17. Can't wait.. :))
    Harap dpt memiliki novel 10 tahun = 1 dekad ni dlm versi cetak.
    Moga dipermudahkan, Ednin..

    ReplyDelete
  18. Can't wait.. :))
    Harap dpt memiliki novel 10 tahun = 1 dekad ni dlm versi cetak..
    Moga dipermudahkan, Ednin,,

    ReplyDelete
  19. Salam Cik Ednin..
    Mana sambungannya?? Tak sabar nak baca^^

    ReplyDelete
  20. Salam Cik Ednin...
    Mana sambungannya??? Tak sabar nak baca....^^

    ReplyDelete
  21. salam dijah.
    InshaAllah, akan ada sambungannya kerana ini target saya lepas settlekan poskad. :)

    ReplyDelete