Bencisayang 26

07:02

Hariz mengkuis-kuis tanah dengan kasutnya yang hitam berkilat tu. Jantung dah berdudap-dudap lebih laju dari biasa. Lepas ni, status dia berubah. Dia mengeluh, beratnya tanggungjawab! Sambil-sambil tu dia merenung jam di tangan kirinya. 9.30 pagi. Lagi setengah jam. Diorang yang terlebih awal datang...

"Kalau hang nak lari, boleh lagi ni."

Hariz berpaling ke arah suara di sebelah. Siapa lagi kalau bukan Tok'ie sorang. Kawan dia sorang ni, memang mulut spesies tak ada insurans. Kang aku lari betul, berpinaq biji mata hang.

"Bak kunci kereta." Mukanya diseriuskan. Tangan dah elok menadah meminta kunci.

Tok'ie ternganga. Biar benaq Hariz ni!

"Hang toksah dok buat main. Hang nak lari, aku ingat hang kat tiang tu." kata Tok'ie sambil menunjukkan tiang lampu di perkarangan masjid tu.

"Dah tu elok pulak hang bagi idea suruh lari."

Tok'ie tersenyum monkey. "Saja nak kacau. Tengok gaya hang ni sebijik spesies aku tengok abang ipaq aku tunggu masa kak aku labour hari tu."

"Apa kes?"

"Saja ja. Nanti hang ada la experience.." Tok'ie dah tersengih monkey.

Hariz mencebir. Labour experience? HA HA HA. Tok'ie buat lawak tak lawak!

"InshaALLAH, everything will be alright. Benda-benda baik Allah selalu permudahkan." sambung Tok'ie bila Hariz mendiamkan diri.

.......

"Sah."

Ezzah yang duduk di belakang kanan Hariz itu mengaminkan doa yang dibacakan oleh tok kadi sebentar tadi. Phewww. Enam bulan setengah dah berlalu, status tunangan orang kini dah di-up sikit menjadi isteri orang. Isteri orang? Gulp dia telan air liur. Boleh kah? Boleh kah perkahwinan yang tak ada tapak macam ni boleh bertahan?

Dia memandang Hariz yang sedang solat sunat tu. Macam mana ya dengan Hariz? Dia tak pasti langsung tentang perasaan Hariz? Kalau diri dia, dia pasti. Dia memang dah start suka Hariz. Sejak bila dia tak pasti tapi yang pasti dia dah suka bila dia balik dari kampong beberapa bulan yang lepas. Dia ingat lagi macam mana tergurisnya hati dia bila dia dengar yang Hariz cakap dia bukan perempuan pilihan..

Dan pasti tu bertambah pasti bila dia buat solat istikharah, meminta petunjuk.

Dia teringat perbualannya dengan kak Asraa, beberapa bulan yang lepas.

“Kak Asraa macam mana nak tahu yang someone tu memang ditakdirkan untuk kita?” Ezzah bertanya. Soalan yang sama dia ingat dia pernah tanya kak Dhir. Masa tu diorang baru habis kelas usrah, saja duduk-duduk bersembang di gerai berhadapan masjid sambil tunggu suami kak Asraa datang menjemput. Kali kedua dia datang ke kelas usrah kak Asraa. Kali kedua yang nak kena dipelekuh kak Asraa baru nak datang. Mana taknya, selepas kelas pertama, dia menyepikan diri. Hanya Sofie saja yang rajin tapi bila dah beberapa minggu tak datang. Dia didatangi satu panggilan telefon dari Kak Asraa.

Kak Asraa tak marah-marah pun, macam bila cikgu naik angin bila student ponteng kelas tapi sebaliknya kak Asraa bertanyakan, “Ezzah sakit ke?” Tiga soalan. Tapi termalu sendiri Ezzah. Gila husnozon kakak usrahnya ni.

Dan terus Sabtu minggu depan dia datang dan Alhamdulilah lepas tu dia terus rajin ke kelas usrah kak Asraa. Yalla mula-mula tu malas jugak tapi bila dah kita tetapkan diri, constant, benda tu ajaibnya jadi something yang natural dengan diri.

“Jodoh tu ketentuan dari Allah. Kita kena berusaha cari jodoh yang terbaik buat kita.. dan kalau kita rasa dia dah terbaik untuk kita. Cuba minta petunjuk dari Allah.. InshaALLAH.. Dia akan permudahkan. Kita berharap, berserah kepada Dia supaya jodoh kita rasakan ni adalah memang untuk kita. Allah tak akan mengecewakan kita.”

Dan sekarang Ezzah memandang lelaki yang sedang duduk di hadapannya. Dia mungkin tak pasti sebelum tapi sekarang melihat Hariz di hadapannya.. dia pasti. Dia pasti inilah jodohnya.. InshaALLAH.

"Sualah tangan." suara Sofie disebelahnya mematikan lamunannya.

Ezzah menyuakan kedua-dua tangannya. Ya Allah, terketar-ketarnya..

"Ciumlah tangan suami kamu tu." dia terdengar suara-suara disekeliling. Adoii.. dah la terketar-ketar ni.

"Ah yang si suami tu, ciumlah dahi tu.. aah.. lama sikit.. kejap.. nak capture moment ni.. kejap kejap." Hariz bersabar dalam hati. Dia kenal sungguh pemilik suara tu. Suara Tok'ie la siapa lagi.

Tunggulah.. tunggu hang Tok'ie.

Ada kari, ada babas.. ada hari aku balas!

........

Ezzah duduk melayan tetamu-tetamu yang datang ke rumahnya. Majlis dah selesai dah petang tadi tapi sampai ke malam tetamu berkunjung. Dan lagipun papa dan mama ada buat BBQ sedikit untuk ahli keluarga terdekat untuk makan-makan.

Hariz pulak entah ke mana. Dia tak pasti. Dia dah besar.. tahulah dia jaga diri kan tapi sebenarnya dia takut juga. Yalla Hariz mana kenal langsung family dia dan selama mereka bertunang pun mana ada Hariz berjumpa dengan family dia kecuali mama dan papa. Dengan dia sendiri pun jarang.. tapi sebenarnya dia lagi suka tak berjumpa. Yella kalau berjumpa asyik nak bergaduh je kan?

"Hubby kak Ezzah tu smart aah. Handsome pulak tu." kata Sharifah Zahraa, sepupu perempuan Ezzah yang paling bongsu.

Ezzah tersengih.. bangga la pulak! Ops Alhamdulilah, kak Asraa dengaq sah-sah kena ketuk!

"Ye ke?" mata dikecikkan sebelah. Nampaknya ada sorang lagi innocent victim yang masuk fanclub Hariz ni.

"Tinggi.. badan tough cuma satu je.. dia jarang senyum la!"

Ezzah mengangguk. Dah agak dah! "Tapi boleh plak suka dia walaupun dia tak senyum." Pelik sungguh adik sedara ni.

"Tak senyum tak pa sebab kalau dia senyum nanti hati ni mau cair kakkkk. Cair.." kata Zahraa sambil meletakkan tangannya pada hatinya.. konon cair la tu!.

Mata Ezzah dibulatkan. Amboiiii adik sedara ni. Tak padan dengan umur 11 tahun dah pandai macam tu!

"Amboii amboi dia. Mana boleh cair-cair hati ni.. nak cair-cair kena ada sijil nikah dulu eh."

Zahraa dah tersenyum. "So akak dah cair la ni?"

"Apa pulak.." kata Ezzah. Dia memandang ayam di pinggannya. Cair ke tak cair ni? Kepalanya sedang mencari imej Hariz yang sedang tersenyum dalam kotak simpanan.

Tettttt.

Gagal dikesan.. senyuman sinis adalah. Yang tu bukan cair namanya.. tu dah sampai tahap membuak-buak! Boleh rabak hati..

"Akakkkk.. zahraa tengah tunggu jawapan ni! Berangan pulak dia!"

"Ahhhhh apa dia?" ambik kau Ezzah, berangan lagi!

"Ishhhh berangan je kerjanya. Hati akak tu dah cair ke belum?" tanya Zahraa. Mukanya dimasamkan. Geram bila pertanyaannya tak dijawab.

Ezzah terdiam. Lama..

"And I'm waiting for the answer.. too."

Ezzah terdengar suara dari belakang. Dia tak toleh pun dia dah tahu dah siapa pemilik suara itu. Accent English pekat tu.. siapa lagi?

Dia menarik nafas, lalu menoleh..

Here he is.. Hariz yang tengah tersenyum di belakangnya. Nope, nope, nope. Bukan senyuman sinis yang selalu dia 'hadiah'kan tu.

This is the yang-boleh-buat-hati-cayaq-punya-senyuman tu!

And telling you what Sharifah Zahraa Syed Junid, I just did.

Gulp.

...............................................

p.s: Okay here we are.. depa dah kawen. Sila tepuk tangan (nak lompat pun boley!). Moment yang korang tunggu-tunggukan selama ini. I know all of you memang tunggu kan? HAHAHA.

BTW, saya dah tukaq sistem comment guna disqus punya sbb snang nak reply comment korang. HAHAHA tapi bila dia buatkan post lambat loading la kan (or saya saja yang lambat?) teheee. Do like like like and comment comment comment ye..

Fii amanilah.

You Might Also Like

1 comments