Si Hoodies Pink 21

03:32


Chris Medina - What Are Words
download here

Hadhira duduk diam dalam kereta. Ezzaq tenang dalam pemanduannya. Hanya lagu dari CD saja yang menemani mereka. Hadhira masih lagi terbawa-bawa dengan cara Opah melayannya semalam. Tadi bila nak pulang pun Opah macam nak layan tak nak layan.. dingin semacam je. Tak macam sikap Opah masa diorang mula-mula jumpa masa kenduri Jo bulan lepas.

"Cantik kampung Opah.. nanti Dhir datang lagi ye?"

Opah hanya tersenyum. Senyum paksa dalam tekaan Hadhira.

Suara Ezzaq yang tiba-tiba menyanyi sekali membuatkan lamunannya terbantut. Hadhira memandang Ezzaq yang memandu.. ngantuk ke mamat ni? Tapi tak nampak pun macam ngantuk..

Dia mengikut rentak lagu yang baru bermula itu..

Lagu itu menarik perhatiannya..

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I’ll be there
Anytime you whisper my name, you’ll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

Bait-bait lirik itu didengarnya satu persatu.. nice.

What are words
If you really don’t mean them
When you say them
What are words
If they’re only for good times
Then they don’t
When it’s love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we’re gone

And I know an angel was sent just for me
And I know I’m meant to be where I am
And I’m gonna be
Standing right beside her tonight
And I’m gonna be by your side
I would never leave when she needs me most

Tiba-tiba dia rasa dia menangis balik. How perfect life is if there is someone like him.. for me? Tapi wujudkan lelaki baik macam tu kat dunia ni? Yang sanggup berdiri sebelah, stand up sama-sama bila ada hujan dan guruh. Ada ke? Air mata dah bertakung di kelopak mata.. haiyooo complicatednya perasaan.

"Nice isnt it?"

Hadhira mengangguk. Couldnt argue more. 

"He wrapped it well.. this song mirrors myself.. sumpah masa first time saya dengar.. all what I think is you.."kata Ezzaq. Entah la kenapa dia rasa dia tak boleh nak lepaskan si hoodies pink.. walaupun dah banyak kali dia direject.

Hadhira terdiam. Tanak jawap apa-apa.

...

Ezzaq masih terpaku di dalam kereta.. masih tak percaya apa yang dia dengar tadi dalam mulut Hadhira. Dah berapa kali pipinya dijadikan mangsa cubitan tangan sendiri. Sungguh rasa macam tak betul je.. mimpi ke ni?

"Awak.." kata Hadhira sebelum dia keluar tadi. Masa tu diaorang dah sampai di hadapan apartment Hadhira. Dia hanya mengangguk saja.. fikirnya Hadhira mahu berterima kasih saja.

"Awak hantar la rombongan meminang.. InshaALLAH kali ni saya akan terima.."

Dia tergamam. Sumpah tergamam. 

"Terima kasih ya..untuk semalam dan hari ni.." Pintu kereta ditutup.. Hadhira dah berjalan ke arah lift.. tapi dia masih macam tadi.. terpaku. Terpaku mendengar ayat yang terkeluar dari Hadhira..

Pipi dicubitnya sekali lagi.. auchhhh.. betul la ni.

Tangan diangkat ke langit. Alhamdulilah Ya Allah atas rahmatmu ini. Syukur Alhamdulilah..

...

Hadhira terus masuk ke dalam bilik bila sampai saja ke rumahnya. Sungguh dia tak sangka dia cakap macam tu tadi tapi itulah keputusannya.. dia memang dah fikir masak-masak dalam lima jam perjalanan Kedah-KL tadi.. 

"Nak kawen ni baik kita pilih orang yang sayangkan kita dari kita sayangkan orang tu.."kata Mak Su Ana setahun lepas masa perkahwinan sepupunya, Ayuna. Dia hanya mendengar sambil-sambil tengok Yuna yang sedap dimekap oleh Mak Su Ana itu.. 

Baginya masa tu ayat yang keluar dari bibir Mak Su Ana tu macam tak betul je. Yella bunyi macam orang pentingkan diri sendiri je..

Tapi sekarang memang betul la apa yang orang tua cakap tu ada benarnya..

Baru dia nampak insight baru dalam ayat tu..

Orang yang disayangnya tu terang-terang sukakan orang lain, hancurkan hati dia jadi berpieces-pieces.. tapi orang yang dia tak sayang tu pulak yang ada disebelahnya bila hatinya dah macam tak serupa hati ni..

Tangannya membuka suis laptop.

Lagu Chris Medina - What are words itu dimainkannya..

Tadi masa dengar lagu tu dalam kereta.. Ezzaq juga yang dia nampak bila dia dengar betul-betul bait-bait lirik itu..

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I’ll be there
Anytime you whisper my name, you’ll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

Air mata dah merembes keluar balik..

"Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

Betul sangat lah apa yang mak Forrest Gump cakap tu.. betul sangat dah.. dulu dia pandang remeh je quote-quote semua ni tapi sekarang bila dah tersadung baru rasa rational dan logiknya semua benda tu..

Kesian kan?

Dah 23 tahun, baru nak rasa kena tamparan realiti..

You Might Also Like

4 comments

  1. yuhu!!jgn la plak family ezzaq buat pragai boikot pinang dhir...

    ReplyDelete
  2. HAAHAHHA. LOL! Drama kan?

    ReplyDelete
  3. yippii!!!! ni yg best ni... 2 la pasal,, jangan la nnty dhir kena boikot ngan parents zaq...

    ReplyDelete
  4. InshaALLAH lepas ni da tada drama da kut..

    ReplyDelete