Si Hoodies Pink 39

07:33

Ezzaq membuka pintu masuk utama rumah dengan kuncinya. Kereta Civic hitam tu dah terpakir elok dekat porch. Itu bermakna si hoodies pink dah balik dari kerja =). Hoyeaa. Terus bibirnya tersenyum teringatkan entri blog yang dia baca tadi dalam kereta, kalau boleh sekarang juga dia nak naik ke bilik kerja mereka, bukak PC, buat print screen pastu jadikan wallpaper dekstop.

Syurga sungguh! Sampai ke anak cucu cicit nanti dia nak show off, nak cakap punyalah la degil nak tawan hati Hadhira seorang ni. Sumpah tak nak cari lain.

Cari lain? Never, she's the one.

InshaALLAH. Forever, ever, until Jannah. Hendaknya.

Masuk saja rumah berkembar dua tingkat tu, terus matanya terpandang Hadhira yang sedang duduk tengok rancangan memasak di ruang tamu. Ralit sungguh. Ezzaq terus duduk disebelah Hadhira.

"Haippp," kata Ezzaq. Remote Astro diambilnya dari tangan Hadhira. Skinship ey?

Hadhira terus berpaling. Suara macam kenal. Terus mata dia melihat Ezzaq yang sudah menukar channel TV tadi.

Ezzaq! Automatik darah terus serbu naik ke muka, entri post blog hari ni berulang tayang di layar mindanya. Ahhhhh malu.

"Tengok CSI la eh, dah lama tak tengok." kata Ezzaq. Matanya menjeling sikit ke arah kirinya, mahu melihat reaksi si hoodies pink. Alahai diam je, cuba confess sikit. Confession dalam blog tu saya tak kira! Nak yang real punya jugak. Hikhikhik.

Ezzaq senyum lagi, macam tak percaya ja. Si hoodies pink confess perasaan dalam blog. Hakhakhak. Tak pernah buat orang!

Hadhira angguk. Terus dia bangun. Tak selesa la duduk lama-lama kat sini.. tapi.. Ezzaq ni tak baca blog aku ke? Apa ni? Kata pembaca tegar! Hadhira menggeleng, apa la kamu ni Dhir, dia kan baru balik kerja. Mana nak sempat nak baca blog orang! Ish ish ish. Lagipun, kan baru je ni post tadi petang. Pukul tiga. Sekarang baru 5.30ptg. Bagi masa sehari dulu, kalau tak jugak kita guna plan B. Plan B? Plan Biar-masa-menentukan.

Terus Hadhira berjalaan ke dapur. Mahu menyediakan makanan untuk berbuka. Duduk sini lama-lama boleh buatkan dia mati akal pikir idea macam mana nak cakap kat Ezzaq suruh baca blog.

Ezzaq tepuk dahi bila melihat Hadhira berjalan ke dapur. Salah taktik pulak. Aigooo.

....

"Tak nak check emails, FB ke?" tanya Hadhira tiba-tiba bila diorang sampai ke rumah dari masjid.

"Malas. Lagipun rasa macam junkies yang berselerak kat sana. Nanti weekend la.." kata Ezzaq. Acuh tak acuh. Tapi yang sebenarnya dia tahu punca utama kenapa Hadhira tiba-tiba suruh dia guna internet malam tu. Nak suruh saya check blog awak ye, sayang. Hahaha.

"Esok kan dah weekend." kata Hadhira. Apa Ezzaq ni still guna masa Dublin ke, main aci je waktu lambat sehari.

"Saya kerja," kata Ezzaq sambil berlakon sedih. Dalam hati macam nak meloncat je bila si hoodies pink ni tak habis-habis nak suruh dia guna PC.

"You can play games,"kata Hadhira. Betul. Dalam FB banyak games yang best-best. HAKHAKHAK. Ada ke suruh orang main games. Nak kena tarbiah lagi rupanya awak ni Hadhira.

"Yang, awak ada letak apa-apa ke kat PC tu? Ni yang buat saya ragu-ragu ni. Apa ni nak buat prank pulak kat hubby sendiri?" duga Ezzaq. Come on, just say 'Please check my blog' pun saya akan terima sebagai confession awak! tapi ni dia still naik main tarik tali. Gurrrrr.

"Nothing. Saya just bagi idea ja.. okaylah I'm going to bed now. Good night!" kata Hadhira. Susah betul cakap dengan Ezzaq ni, ada je dia nak kenakan orang. Prank? Ingat aku otak suka buat prank macam George dengan Fred dalam Harry Potter tu ke? Hish, orang nak suruh check email pun susah ke?

"Kejap kejap.. esok saya hantar awak pergi rumah Ma tahu. InshaALLAH, kita bukak puasa sana ja. Dah janji kan?" kata Ezzaq. Kang nanti lupa pulak. Kesian pulak bila Ma tanya hari tu bila nak berbuka di rumah Ma.

Hadhira yang baru nak gembira bila Ezzaq cakap 'kejap-kejap' tadi berpaling ke arah tangga. Baru ingat dia nak pinjam laptop, check email ke apa ke? Potong stim betul la inche smiling eyes.

"Good night.." Ezzaq geleng kepala. Just two more days, Ezzaq. Saja ja dia nak bagi peluang kat si hoodies pink untuk sendiri berterus-terang. Tapi kalau tak juga dalam masa dua hari tu, alamatnya biar Ezzaq sendirilah yang terpaksa confess dekat si hoodies pink seorang ni.

...

"Ya ALLAH!" jerit Hadhira. Hampir terlepas Blackberrynya itu ke lantai tapi berjaya ditahan. Ma yang sedang menyusun kuih di dalam balang itu memberhentikan kerjanya bila mendengar Hadhira yang sudah separa terkejut dihadapannya itu.

"Kenapa ni?" tanya Ma. Mata anaknya sudah bertakung, hatinya mula dipagut resah. Benda buruk dah terjadikah?

"Jo, Ma. Jo. Jannah." kata Hadhira. Dia cuba bernafas dengan tenang. Tapi tak boleh, kakinya dah lembik. Nasib baik dia masih elok duduk di kerusi meja makan, kalau tak memang dah terkulai layu bila dengar berita dari Arul tadi.

"Dia jatuh. Dekat HKL,"

Puan Hanim terus beristighfar. Jo jatuh? Masuk hospital? Jo tu dia dah ibaratkan macam anak keduanya. Sakit Jo, sakitlah Hadhira. Sakit Hadhira, sakit juga dia. Ya Allah, Kau berikanlah perlindungan-Mu kepada Jannah.

"Dhir nak pergi," terus Hadhira bangun, abaya hitam yang memang disangkutnya tadi selepas ke The Mall pagi tadi dengan Ma terus dicapainya. Pashmina pink terus dililitkan, kalau selalunya dia amat peka dengan penampilan diri sebelum keluar, sekarang dia tak endah. Jannah Amani lagi penting buat masa ni.

"Ma ikut sekali. Risau Ma tengok kamu kalau nak drive kondisi macam ni. Biar Ma yang drive." kata Puan Hanim. Dia faham sangat yang Hadhira ni lebih kepada ikut emosi, entah-entah kalau dibiarkan memandu sendiri ke HKL, boleh dia pecut sampai 240km/jam apa. Nanti HKL ke mana, Hadhira ke mana. 

Hadhira mengangguk. Memang dia sendiri tak yakin dengan diri sendiri sekarang ni. Terus dia capai kunci keretanya di atas meja. Mahu panaskan enjin sementara menungu Ma bersiap.

Ya Allah, kau lindungilah sahabatku. Ya Allah..

....

Hadhira terus bergegas ke tempat yang Arul cakapkan tadi di talian. Sesekali dia pandang Ma yang berjalan di belakangnya. Takut Ma terlepas pandang dia yang berjalan extra laju dari biasa. Blackberry di tangan kanan dipandang juga. Kut-kut ada panggilan penting dari Arul ke. Tadi sebelum dia ke sini, dia ada cakap yang kalau apa-apa berlaku, Arul kena call sampaikan berita kepadanya. Straightly to her. Maklum sajalah KL, jam sana sini. Tambah-tambah dah nak dekat raya dan hujung minggu macam ni. Kesesakannya dua kali ganda dari biasa.

Sampai saja di situ dia nampak muka-muka yang sedang risau. Muka auntie Sarina, muka uncle Razak, muka kak Amnah, Angah dan si kembar berdua tu. Arul yang duduk di hujung yang sedang bercakap telefon tu pun menunjukkan riak yang sama. Dan dia pasti, muka dia sekarang pun memang dah sama acuan dengan muka diorang yang lain.

"Auntie," kata Hadhira. Tangan Auntie Sarina terus dicapainya. Ma disebelah pun turut bersalaman. Auntie Sarina kelihatan tak berdaya duduk di bangku yang disediakan itu.

"Jo kat dalam lagi, dah nak dekat two hours," kata Auntie Sarina. Macam dah tahu apa yang ada dalam benak fikiran Hadhira. Mata wanita yang seusia Ma itu dah bergenang.

"Dhir.." suara Arul menjengah. Hadhira terus memandang Arul yang dah lebih enam bulan dia tak jumpa. Merajuk punya pasal.

"Kau ok?" tanya Arul.

"Ok." jawab Dhir. Satu patah. Terus dia berjalan jauh sedikit dari ahli keluarga yang lain.

"What happen?" tanya Hadhira. Dia mahu cerita penuh dari Arul. Macam mana lelaki tu boleh ada, boleh cepat dari dia yang lebih rapat dari Jo ni.

"Aku jumpa dia tadi kat KLCC. Jalan sorang-sorang, dia cakap cari barang baby. Dan aku pun apa lagi, teman dia since aku sorang pun jalan sorang-sorang jugak. Tiba-tiba, in a flash, I didnt see what happen, she pick up one call, and suddenly.. tiba-tiba.. dia.. pengsan.. collapsed macam tu. The worst part.. dia.. hitting the bench.. And blood is kept coming.. inside her.." kata Arul. Tersekat-sekat. Peristiwa berapa jam lepas bermain kembali dalam mindanya.

Muka Jo yang sedang happy tengok toys.. glowing gila muka mummy to-be seorang tu.

Imej muka Jo digantikan dengan muka keruh Jo bila bercakap telefon.. dan satu saat kemudian imej Jo terkulai layu, dengan darah yang menderu keluar membasahi baju kelabu yang dipakainya. Sekejap je benda tu berlaku..

One minutes, one simple phone call can simply destroys one happy moments.

Hadhira mengangguk. KLCC? Barang baby? She doing her 'research' once again. Alone. Ya Allah, Jo!

"I'm sorry,"

"Kau tak salah, benda dah berlaku. Kau tahulah Jo, dia clumsy. She tripped over something most of her life. Cuma kali ni teruk just because she's expecting,"

Arul mengangguk. Betul. Jo yang diorang kenal memang clumsy. Ingat lagi, kalau nak terjatuh, nak terlupa benda, nak terlanggar itu ini, Jo lah orangnya.

"But wait? Call? Pengsan? Siapa call?" kata Hadhira. Baru dia sedar cerita sebenarnya. Jo pengsan bila angkat call. Call dari siapa?

"Auntie Sarina cakap tadi major earthquake in Japan. Tsunami warning has been issued.."

Japan? Ya ALLAH, Ajip!

"Aku risau la,"

"Risau apa?"

"Ada benda yang keep playing in my head, something not good, something bad," 

"What happen to Ajip?" tanya Hadhira. Peristiwa seminggu lalu yang menyebabkan Jo gusar itu bermain kembali. Dia tak peka dengan Jo masa tu, ya ALLAH. Wife instinct.

"Nama Ajip is in currently-missing list,"

"Ya Allah!" kata Hadhira. Air mata dah bertakung, kenapa macam ni sekali? Jo, please be well.

"Hadhira,"

Hadhira berpaling ke arah suara yang memanggil namanya. Ezzaq. Dengan lab coatnya. Muka lelaki tu gusar juga. Mungkin baru perasan mesej yang dia sempat hantar tadi sebelum pergi. Ni kan tempat Ezzaq bertugas.

"Why? What happen?" tanya Ezzaq. Dia baru saja keluar dari dewan bedah.. dan tup-tup dapat BBM dari Hadhira pasal Jo.

Arul terus berceritakan benda yang sama dia ceritakan kepada Hadhira tadi. Hadhira dah terduduk bersandarkan dinding. Kakinya dah tak tertahan, lembik. Satu ja fikiran dia sekarang, dia mahu Jo selamat saja.

"Awak.." kata Ezzaq yang sudah turut sama duduk di hadapannya. Arul dah hilang entah ke mana.

"Jo.. Ajip.. Baby.." kata Hadhira. Dia tak tahu apa nak buat sekarang ni.

"Come, ikut saya."

"Tak nak. Saya nak tunggu Jo keluar dari that room," kata Hadhira sambil menunjukkan pintu OT itu.

"Believe me, jom." kata Ezzaq yang sudah bangun. Tangan kanannya dihulurkan kepada Hadhira yang masih sememeh mengikut perasaan tu. Hadhira ni, dia penuh dengan perasaan. Cepat ikut kata hati, cepat tersentuh.  Dan kalau dah dia start ikut perasan tu, susah dia nak come back into reality. Macam sekarang, main aci je jatuh terjelepuk duduk kat dinding.. dengan pashmina yang terabur lilitan.. dengan air mata bertakung..

She needs me the most, masa sekarang ni. I know.

"Come," kata Ezzaq bila Hadhira dah mencapai tangannya itu.

...

p.s: Hee. Finally. Ingat nak post tadi siang but internet tiba-tiba merengs. Bad flu and all the penyakit dah okay dah. Alhamdulilah. May be because of you guys blessing.. kut? Thanks ey! So here we are, the heartbreaking scene tu. Well, heartbreaking jadi ke tak belakang kira. I need to bring back Arul's character.. dengan kak Nia.. hehee. ;)

p.p.s: Masa tulis scene last sekali, all I remembered was lagu Chris Medina - What Are Words. Teheee.. it's their song.. I think. ;)

You Might Also Like

10 comments

  1. Hidhira cakap ja lah dengan Cik Abang tu... kasihan dia tertunggu-tunggu .... Sedih... kasihan Jo and Family.... Semoga Allah selamatkannya....

    ReplyDelete
  2. plz!!!
    jgn la jdy aper2 kat jo.baby.. n ajib..
    mcam lmbat jew lgi nak tggu dhir confess ney...

    ReplyDelete
  3. hadoiiiii...suspen........heyya cik ED,slmt hr ry aidilfitri in advance :)

    ReplyDelete
  4. @syira destroyer; dontt be sad.. please.
    @sue; hee kesian kan? sob sob son..
    @anon; she will. dont worry..
    @sweetstalker; suspen.. ahhaha.. thank you. HAPPY EID to you too!

    ReplyDelete
  5. cpt la smbg....plzzzzz

    ReplyDelete
  6. ksian joo.. ajib outstation lagi?

    ReplyDelete
  7. sedihhh!!!!.. uwaaa... meleleh2 air mata baca...

    *psstt..gigih marathon dr smlm ni*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah. terharunya kitaaa! hehehhee. mwah mwahhh

      Delete