Si Hoodies Pink 41

04:21

Hadhira menyelak helaian novel yang dibacanya sejak tadi tu. Dah naik bosan, tak ada benda nak buat. Nak tidur kat sini, mana dia pandai. Dia bukan jenis yang boleh kat mana-mana tidur, melainkan kat atas katil. Spoil gila badan ni tapi memang itulah hakikatnya. Dia memang tak akan terlena langsung tanpa bantal dan katil. Sanggup tahan tidur daripada kena tidur di tempat lain. Huhuhu.Nampak gayanya kena masuk balik zaman belajar la, stay up mata sampai esok. HAHA. No big deal, sebab dia dah biasa. Jadi QS ni pun, memang selalu kerja sampai lewat malam tak pun yang paling disaster sekali, sampai lewat pagi.  

Matanya dihalakan ke arah Jo yang masih dalam pengaruh ubat bius tu. Tenang. Cuma tadi ja dia ada panggil nama Ajip dalam tidur dia. Sebak sekali orang yang mendengar ni. Dia sendiri pun kalau tiba-tiba jadi sesuatu benda buruk kat Ezzaq pasti jadi macam tu jugak.. atau entah-entah lagi teruk dari Jo. Yella sebabnya Hadhira ni kan mana pandai kawal emosi.. dan macam mana dia nak be strong kalau selama ni Ezzaq la yang jadi crying shoulder dia..

Bahunya ditepuk dari belakang.. hampir terloncat Hadhira di kerusi. Dah la duduk ward malam-malam ni.

"Hey.. sayalah." kata Ezzaq. Lawak sungguh tengok ekspresi muka terkejut terloncat si hoodies pink ni.

"Ya Allah awak. Terkejut saya.. lain kali bagi lah salam ke, say hello ke.." kata Hadhira sambil menutup novel di ribanya. Hehehe. Dah ada teman berbual, novel kita buang tepi.

"Saya bagi okay. Siap ketuk pintu, mana ada orang ketuk pintu kat hospital ni.. tapi orang tu la yang dok busy tatap muka kawan baik dia.. errr atau.. awak berangan? Miss me already ey?" kata Ezzaq. 

"Inche Ezzaq dan perasannya.." kata Hadhira. Sarkastik, sure it is. Tapi dalam telahan Ezzaq tu ada betulnya jugak, memang dia ada fikir pasal Ezzaq pun tadi.

"Haruslah.. kalau tak sampai bila pun tak dapat nak tunggu awak sayang oii.." kata Ezzaq.

"Ni macam mana boleh lepas sekuriti?" tanya Hadhira. Pelik. Bukan seorang je ka per patient? Kalau tahu tadi boleh berdua, tak payah tadi dia berebut nak jaga Jo dengan Auntie Sarina. Baik berdua je, ada kawan nak bersembang.

"I have my own style, see the leg la sis."

Hadhira mencebir. Penyakit perasan doktor sorang ni makin teruk gamaknya.

"Hey.. I'm not your sis." 

"I know. You're my wife."

"Nasib baik sedar. Kalau tak saya halau balik rumah sekarang! By the way, kenapa tiba-tiba terpacak kat sini ni?" tanya Hadhira. Pelik. Nak kata datang kerja, musykil pulak dengan T-Shirt dengan jeans dia tu. So not doktor-like. Dan kalau kata datang melawat pulak, lagi musykil. Mana ada orang terpacak dalam ward pukul 4.35 pagi ni. Itu bukan orang namanya.. eh eh Dhir..

Ezzaq buat gesture tayang gigi dia lagi. Tangan kanannya mengangkat beg kertas yang disoroknya dari tadi. Suprise, si hoodies pink!

Hadhira buat muka blur, apa inche Ezzaq ingat dia Dumbledore ke apa, tahu magik boleh tahu apa ada dalam beg kertas tu. Haishhh.

"Our sahur." beritahu Ezzaq bila Hadhira buat muka blur dia tu.

"Sahur?"

Ezzaq mengangguk. Yella apa lagi kan. Penat tadi dia memasak (bukan senang Ezzaq nak memasak!), bangun pukul 2 pagi. Bukak lampu dapur dan masak, pastu pukul 3.15 pagi tepat dia bertolak dari rumah ke HKL. Demi si hoodies pink ku seorang ni.. sanggup dia korbankan masa tidur.

"Mana beli?" tanya Hadhira. Kesian pulak bila Ezzaq datang ke sini bawakkan makanan. Tugas sediakan makanan tu kan secara rationalnya tugas seorang isteri..

"Ingat saya kaki beli macam awak ke? See the leg la, wife. Err dah betul kan ni, maka tak payahlah halau balik rumah. Dah-dah jom makan sama-sama jom,"

Hadhira termangu. Serious awak masak, Ezzaq? Ini lagi terpaku, rasa bersalahnya ya ALLAH.. tanggungjawab seorang isteri dia tak betul-betul jaga.

"Jom kita duduk sana, selesa sikit." kata Ezzaq sambil menunjukkan meja yang diletakkan di sebelah hujung katil itu. Tangannya menarik tangan Hadhira yang diam terpaku tu dan dibawanya ke tempat sana. Diam sangat la orang sebelah ni.. terharu la kut..

Hadhira duduk di bangku sementara Ezzaq mengeluarkan bekas-bekas di dalam beg kertas itu keluar. Tangannya mencapai bekas bewarna biru itu dan membukanya.. Masak lemak! Tangannya terus mencapai bekas yang satu lagi.. telur dadar.

"So yang.. awak dah boleh tutup mulut. Terharu much ey? It's okay.. lepas ni calonkan saya dalam kategori husband paling romantik dan caring. Mesti boleh menang." kata Ezzaq bila melihat si hoodies pink ni dok leka sangat pandang lauk dalam bekas tu. Bangga pula bila tengok.

"Thank you." kata Hadhira. Sungguh betul dia memang terharu sangat-sangat. Tadi memang dia ingat nak makan roti ja.. tapi sekarang bila tengok makanan yang lengkap macam ni, sungguh rasa nak peluk Ezzaq sekarang ni.

"Hurmm.. meh kita try rasa macam mana dulu." kata Ezzaq sambil memberikan sudu dan garfu kepada Hadhira.

Selepas mengaminkan doa, terus Hadhira makan kerana sebenarnya dia memang pun dah start lapar. Semalam berbuka pun dia makan sejemput saja..

"Macam mana m'am?"

"Stunning!"

"Auchhh, such a sweet talker but I'm flattered. Thank you." kata Ezzaq. Lega..

"By the way, thanks sebab kasi saya duduk sini jaga Jo.. dan terpaksa suruh awak masak sahur sorang-sorang. Pastu rajin pulak datang sini.. thank you sangat-sangat."

"Naaa. Not big deal.. lagipun mana syok makan sahur sorang-sorang."

Hadhira menjelir. Dah tu bila dia dok on-call tu, sahur dengan sapa? Bukan sorang-sorang jugak ke? Tak pun sahur dengan nurse jelita..

"Jo macam mana?"

"Macam tulla. Tadi dia dah sedar.. muntah-muntah, pening. Pastu dia lena balik.."

"Biasa la tu. Memang macam tu pun.. normal."

Hadhira mengangguk. Nasi dikuis-kuis lagi.. ada benda dia nak cakap kat Ezzaq. Dia mahu jaga Jo sampai Jo kuat kembali.. boleh?

"Saya nak minta permission.."

Ezzaq mengangguk. Rasa best pulak, first time Hadhira ni nak minta kebenaran. Macam jadi cikgu pulak..

"Saya nak jaga Jo sampai dia betul-betul sihat."

"Okay." kata Ezzaq dan kalau Hadhira tak minta pun, dia memang nak suruh. Yella kak Amna ada cakap semalam, yang Auntie Sarina tu tengah sakit.. kesian pulak kalau dia seorang nak jagakan Jo. Dan kalau kak Amnah, susah pula nak jaga family dan anak-anak dia.. Maka yang last option Ezzaq nampak sesuai jaga Jo ialah Hadhira. Lagipun Ajip dah selalu cakap suruh jagakan Jo bila dia outstation ke mana-mana.

"Serious? Tak kisah kalau saya tak bersahur, berbuka dengan awak?"

"Kalau kisah pun, awak mesti buat tak kisah ye dak? But nope.. saya kenal macam mana rapatnya awak dengan Jo. Tak kisahlah.. kut-kut nanti kalau kita yang duduk tempat dia. Harapnya dia akan jaga awak, kalau (God forbid) anything bad happen to me."

"Thank you." kata Hadhira. Tak sangka Ezzaq begitu terbuka..

"You're welcome. Done?"

Hadhira mengangguk. Sungguh la memang dia sayang Ahmad Firas Ezzaq kat depan dia ni. Bagilah orang lain lepas ni, dia sorang saja yang Nur'iz Hadhira nak!

...

"Dhir?" kata Jo lemah. Dah lama dah dia sedar.. dan sebaik saja dia sedar, dia akan ingat Ajip, terus dia rasa nak menangis balik. Dia takut sangat, kalau betul mimpi buruk yang minggu-minggu lepas dia alami ni betul-betul terjadi.

Hadhira yang sedang membaca terus bangun dari tempat duduknya.

"Kau nak minum?"

Jo mengangguk... dan dia mahu tanya berita pasal Ajip jugak.

"Nah.." kata Hadhira lalu duduk disebelah Jo.

"Any news?"

"Nope.. tapi diorang akan bagitahu tahu kita kalau ada apa-apa." kata Hadhira. Yang tulla apa yang dikatakan Uncle Razak tadi bila datang ke sini menghantar makanan kepada Jo.

Jo mengangguk tanda faham. Jawapan yang sama yang dia dengar dia betul-betul sedar pagi tadi.

"What're you doing here?"

"Soalan apa kau tanya ni?"

"Esok kan nak kerja. Balik rehat. Kau dah teman aku dari semalam.."

"Aku dah tanya bos, dia cakap okay. So yeahh.."

"Ezzaq?"

"Dia okay. Dont worry.. sekarang kau kena kuat ja. Lepas tu aku janji tak kacau kau dah." kata Hadhira. Dia ingat masa dulu dia demam, Jo la yang jaga dia kat hospital bila dia kena admit. Nak suruh Ma yang jauh beribu batu kat Malaysia.. jangan la. Even peristiwa dia duduk hospital tu pun dia tak bagitahu Ma, kerana takutkan Ma risau.

"Degil."

Hadhira tayang gigi. Tahupun.

"Thank you.."

"Say that to Allah. Sebab dia selamatkan kau dengan baby.. oh yeah and the doc too."

"Tahula.. everyone have their share." kata Jo. Sungguh dia rasa bahagia sangat bila sedar ada ramai yang sayangkan dia, risaukan dia bila dia collapse semalam dan thanks to Him sebab bagi la peluang kat dia untuk jaga baby yang ada dalam kandungan ni. Dia sendiri tak tahu macam mana dia nak behave kalau baby kat dalam ni tinggalkan dia.

"Assalamualaikum.. Dhir.. Jo.." kata seorang perempuan yang baru masuk.

Hadhira memandang perempuan yang bertudung hitam yang dah lama dia tak jumpa tu. Masih ayu macam kali terakhir yang dia jumpa.

"Kak Nia.." kata Hadhira sambil membalas salaman dari kak Nia. Entah kenapa dia masih rasa kekok.

"Kak Nia baru tahu dari Arul.. baru sampai dari Kuching." terang kak Nia. Bakul berisi bunga itu diletakkan di atas laci sebelah katil.

"Hurmm.. korang bersembangla. Aku keluar ambik angin kejap.." kata Hadhira. Dia tak tahu apa nak buat, dia rasa kekok bila Kak Nia ada sekali. Dia malu bila ingat balik betapa emosinya dia dulu, seriously, benda tu bukannya salah Kak Nia pun..

....

Tinggggg!

Hadhira keluar sekali bersama-sama rakyat manusia dari lift yang padat itu. Tadi bila dia keluar saja dari bilik Jo, untuk mengelak dari berbual-bual bersama kak Nia, terus dia berjalan turun ke kiosk di tingkat bawah. Mahu mencari 'bekalan' untuk mengubat masa bosannya di ward.

"Dhir!" panggil seorang perempuan ketika Hadhira keluar saja dari lift tadi.

Dia bergerak ke arah kak Nia. Sungguh tak perasan. Mungkin umat manusia yang ramai berpusu keluar dari lift tadi menyebabkan dia tak perasan kak Nia yang berdiri di hadapan lift itu.

"Dah nak balik?" tanya Hadhira. Berbasa-basi.. tapi sungguh nada yang keluar nampak sangat kekok..

"Yeap.. thanks sebab jagakan Jo."

"My duties, as a friend." kata Hadhira. Memang la Jo tu kawan baiknya.. sampai bila-bila.

"Kak Nia pun rasa nak temankan korang sekali.. baru la girl's night kan?"

Hadhira tersenyum.. kekok. Dia rasa bersalah sangat dekat kak Nia. Disebabkan dia gagal kawal emosi, kak Nia yang dihambur marahnya.

"Okaylah. Kak Nia balik dulu.." kata kak Nia. Dia perasan yang Hadhira masih lagi tak sepenuhnya maafkan dia. Dia terus memeluk Hadhira yang hanya mendiamkan diri itu.

"Kak Nia! Kejap.." kata Hadhira. Dia nekad, macam mana pun tingginya ego seorang Hadhira, dia mahu meminta maaf..

"Dhir nak minta maaf banyak-banyak untuk apa yang Dhir buat untuk beberapa bulan lepas. Dhir ikut perasaan sangat.. padahal benda tu bukan besar sangat pun dan Arul pun bukannya ada perasaan apa pun kat Dhir but Dhir emosi. Sorry.."

"Dhir..."

"I'm so sorry. My mistake. My bad."

"Everyone makes mistakes. No exception. We're not perfect. Dan kak Nia pun sama. Buat salah jugak. Boleh pulak nak rahsiakan dari korang.. tapi yang sebenarnya kak Nia malu nak bagitahu. Nikan first time kak Nia ya know in relationship. I dont know how to share the good news.. and that's why. It gets complicated bila kak Nia sedar yang Dhir pun sama-sama suka dia.."

"Yeah tapi itu semuanya crush je kak. I'm so over him, you can get him now. Dhir doakan.. but firstly kak Nia kena maafkan Dhir. Dhir dah banyak dosa layan kak Nia macam tu. Malu Dhir dengan Allah, dengan semua orang.." kata Hadhira lalu memeluk kak Nia. Dia sayangkan kak Nia.. dan dia anggap kak Nia ni dah macam kakak kandungnya sendiri.

"Dah. Kak Nia dah maafkan dari dulu lagi,dan Dhir pun sama tahu. Maafkan kak Nia. I'm sorry." kata kak Nia sambil tersenyum. Lega bila persahabatan mereka ni dah bertaut kembali.

"Thank you, kak."

"Back to you, Dhir" kata kak Nia sambil membalas pelukannya. Mereka dah tak endah orang yang keluar masuk lift itu. Yang penting sekarang ni ukhuwah yang mereka bina sejak lima tahun dulu dah bertaut kembali.

......

p.s: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. I guess everyone is busy with their preparation for Eid, isnt it? Believe me, me too!
p.p.s: Last scene tu, marilah kita bermaaf-maafan. Heee. Saya, dengan ini mahu memohon ampun dan maaf daripada pembaca-pembaca sekalian.. kut-kut ada entry ni mengguris hati mana-mana pihak. Ampun ya. Sekian.




You Might Also Like

7 comments

  1. best3x! keep it up yeah!!
    thanks cik writer.
    SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. :)

    ReplyDelete
  2. @Anon; Sama-sama. Salam Aidilfitri juga dari saya. Terima kasih sudi membaca (I'm not gonna tired doing this, InshaALLAH).

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya cik writer...^_^

    ReplyDelete
  4. @AiMi; no.. dont call me cik writer. rasa malu sebab rasa jauh lagi.. tapi doakan saya ye. Hehehe. SELAMAT HARI RAYA buat awak juga. Have a blessed Syawal! Please.

    ReplyDelete
  5. nanti jangan lupa buat n3 hari raya pulak ye..x sbar nk baca la..selamat hari raya pnulis..

    ReplyDelete
  6. @nur79; terima kasih nur79. Dah ada entry ni cuma nak tambah sikit-sikit. Selamat Hari Raya jugak!

    ReplyDelete