Poskad: Prolog

21:35

“Tell me again was it love at first sight
When I walked by and you caught my eye
Didn't you know love could shine this bright?
Well, smile because you're the deer in the headlights." 
— Owl City, Deer In The Headlights
 
Prolog

Julai 2006

MAISA DUDUK di tengah-tengah kafe sambil menanti kelibat Mardia yang masih tidak kunjung tiba. Sekeliling kafe disorotinya dengan harapan wajah si kawan baik seorang itu akan timbul di antara berpuluh-puluh manusia yang sedang menjamu selera. Tapi hampanya dia bila yang datang bukanlah Mardia; si tinggi lampai yang suka berlagak diva itu tetapi sebaliknya pelajar-pelajar lain yang sudah mula memenuhi kafe di waktu peak hours macam ni. Peak hours? Automatik mata menjeling Baby-G di tangan.

1.15 petang.

Sepuluh minit lewat dari waktu yang dijanjikan.

Kepala diangkat lagi menerobos ruang kafe yang sudah hampir penuh itu. Saja mahu melilau tanpa fokus, cuba menghabiskan masa dengan melihat ragam-ragam manusia yang berlainan perangai dan cara…

Dan akhirnya, fokus matanya terhenti ke arah pukul sembilan dari arah tempat duduknya.

Betul-betul di hujung kafe, berdekatan dengan sinki putih sebelah gerai minuman Pak Cik Awie.

Dari tempatnya, Maisa melihat ada seorang lelaki berkemeja putih sedang menghirup kopi. Wajahnya tenang, terlakar senyuman di pinggir bibirnya sambil bersembang gembira dengan kawan-kawannya…

Manis. Desis hati Maisa.

Lama pandangannya jatuh ke arah lelaki itu. Seminit kemudian dia berpaling pula ke arah lain; cuba mengubah haluan mata tetapi dua minit selepas itu, matanya akan kembali tersasar ke arah itu.

Magik? Mungkin. Ataupun hanyalah sekadar jamahan mata. Logiklah kan bila seorang gadis, berusia 18 tahun sepertinya ini tertarik pada lelaki yang tampak bergaya dan kelihatan smart dengan kemeja putihnya itu. Tambah lagi dengan senyuman yang setia di wajahnya.
           
Mana mungkin hatinya tidak tertarik. Walaupun berkajang manusia yang mengatakan hati Maisa itu sebeku ais kepal tapi Maisa tetap Maisa. Ais atau tidak, dia masih manusia normal… tersangkut juga bila melihat senyuman berlesung pipit lelaki itu.
         
Maisa cuba menghalakan pandangannya ke tempat lain tetapi entah, memang ada sesuatu pada lelaki itu yang berjaya membuatkan pandangannya sikit-sikit tersasar ke arah itu.

Something bbanjak, bbanjak..

Something sparkling..

Something that makes him stand out among the crowd.

Magnet! Klik fokus Maisa pada wajah itu.

Satu minit..

Dua minit..

Sepuluh minit..

Kedepappppp.

Maisa tersentak dengan bunyi dentuman fail putih di atas meja dengan wajah Mardia yang sedang tersenyum monkey di hadapannya. “Sorry, aku lambat sampai. Lecturer aku terbabas bagi lecture. Mesti kau dah tunggu lama kan? Sorry ye Ais sayang!”

“No hallah. Aku relaks je kat sini. Boleh tengok ragam manusia.”

“Ragam apa yang kau tengok? Tapi nampak macam kau tengah berangan je. Yellah aku dok lambai kau dari tadi, sikit pun kau tak sedar.”

“Ey? Aku tak perasan pun.” Maisa membetulkan duduk.

Mardia menjungkitkan kening. “Yeke? Aku macam tak boleh nak percaya kau ni…” Serentak dia melunjurkan kepalanya tinggi mencari apa dan siapa yang dipandang Maisa tadi? Dahinya berkerut seribu sambil matanya meliar di sekeliling kafe itu.

 “Aku tak nampak apa-apa yang menarik…” Ayat Mardia tergantung di tengah jalan. Macam drama bersiri. Berepisod-episod. Serentak dia berpaling ke arah Maisa dengan mata bulatnya. “…pun.”

“Kau apesal?” Jantung Maisa sudah mula dudapdudapduap. Mardia tak perasan kut apa yang dia buat tadi. Kan? Kan? Pipi sudah terasa panas.

Mardia mendekatkan diri. Seakan-akan mahu berbisik. Lagaknya macam rahsia besar yang bakal dia ceritakan nanti. Maisa sudah menelan air liur sambil menunggu ayat sambungan dari Mardia. Hati sudah berdoa-doa, janganlah Mardia perasan…

 “Pukul sembilan kau.. cuba kau tengok. Dia pakai kemeja putih.. dengan bag BG biru tu.”

Maisa mengangguk, mengikut arahan yang diberi Mardia itu.

Pukul sembilan.. Kemeja putih.. Bag Body Glove warna biru..

Klik.

Dan -- sekali lagi -- matanya terhenti ke arah lelaki berkemeja putih itu. Dia menelan air liur. “Uhuh.. kenapa?” Dia bersuara tanpa perasaan. Cuba berlagak tenang. Mata memandang Mardia, meminta jawapan.

“Itulah Sun. The Sun of SOE.”

------------------------

Assalamualaikum. Hi there. It has been a whiilleee. Minta maaf, ampun maaf. E memang dah lama abandon Kisah Klasik. Sebenarnya E ada je tapi you know masa yang ada banyak dilaburkan pada benda2 tak berfaedah.. and this one. Sebenarnya E dah siap part one setahun yang lepas tapi entah ingat nak bagi laluan pada cerita Along tapi... perghh tak leh pulak. Cerita Along tu memang stuck habis.

So yeahh rasa buat apa peram kan?

Macam biasa, my best pengkritik dia cakap cerita ini terlalu fairytale. Mwahhaahaha. But I just love Fairytale.

Anyway happy reading.

So my promise is I'll update here once a week, InshaAllah. Sampai part yang E baru tulis, boleh? Boleh? Okay guys. I love youu.

And thank you for reading this. :)

Kalau E hilang, E minta ampun lagi. Research is killing me, every day. Doakan.

You Might Also Like

24 comments

  1. finally..... alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malu kita awak cakap finally. Mwahaha terasa sedas terkena muka sebab tak update. Negege. ;)

      Delete
  2. teringin nak tahu selanjutnya~ teruskan~
    asyiqin

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah tunggu malam Rabu minggu depan eh. :)

      Delete
  3. Okay boleh ja. Tp beginning pun dah nmpk tertarik dgn ceta br ni. Keep up posting I will read it trully deep. hahaha... ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Yeayy sukanya kalau orang dah tertarik walaupun baca prolog yang pendek nih. Hihihi.

      Delete
  4. I love fairytalesssss tooooo!!!
    Hehehe.. Nak lagi ;)


    ~acu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me tooooo~
      Alla apa nih asek sama ngan Acu jeee. Hihihi.

      Delete
    2. err.. great mind think alike???
      ekekekekekekekee

      ~acu~

      Delete
  5. hope story ney akn ada ending yg comel~
    jgn bgi story ney stuck tgh jaln tau..
    mood : happy bce story ney....huuuhuuu



    ~oxymoron_mine

    ReplyDelete
    Replies
    1. ending comeyyy? hahaha. let's see. *wink* *wink*

      Delete
  6. hihihi..
    chenta zaman asrama..
    huhuhu..

    nak along!!nak along!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. MaY_LiN tak suka keeee?
      Alaaaaa

      Delete
  7. Replies
    1. Terima kasih, Adibbbb. Kak E appreciate it.

      Delete
  8. okay , the prolog make me wonder how the story next . excited ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHEHEE. Bukankah fungsi prolog to excites the reader to read more???

      Delete
  9. as salam ednin,boleh tak email saya ke redskat7@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Kak E..boleh saya tau ape maksud khali dalam novel poskad ni?

    ReplyDelete
  11. @anonymous: khali masuknya diam.

    ReplyDelete