Si Hoodies Pink 28

02:22

Ezzaq mencampakkan tali lehernya di atas katil. Allah. Penatnya hari ni. Patient tak berhenti-henti masuk keluar hospital. Tapi nasib baik la dah tak on-call lagi. Kalau tak boleh jadi zombie.. dah macam overdosed morphin.

Dah dua minggu dah pun masuk bulan Ramdhan, tapi boleh kira dengan jari je hari dia boleh balik ke rumah dan bertarawikh dengan Hadhira.. tak pun bersahur. Niaya je. Dah la ini puasa pertama diorang sebagai suami isteri.

"Dah makan?" tanya Hadhira yang sudah berdiri di muka pintu. Dia memandang Ezzaq yang sedang terbaring di atas katil. Dah berapa hari dia tak nampak muka suaminya ni. Dia pun satu hal, busy juga semedang dengan projek baru syarikatnya. Hari-hari balik dua tiga pagi.. Masa tu antara Ezzaq dah terkulai layu atas katil tak pon Ezzaq on-call kat hospital tak balik-balik. Busy. Nasib la.. sama-sama kerja nak cari duit.

"Dah.. tadi berbuka.." dengan roti bakar dan air jus epal. Matanya masih lagi terkatup. Ngantuk. Nak qada' tidur je sekarang ni..

Hadhira berbaring di sebelah Ezzaq memandang siling.

"Bangun la mandi.. bagi fresh sedikit.."kata Hadhira. 

"Hurmmm.." malas nak menjawab. Masih dalam mood mahu rehatkan mata sekejap. Nak mandi pun rasa tak bermaya.

"Tadi pagi saya kena marah.." kata Hadhira.

Serentak itu mata Ezzaq terbuka. Alahai kenapa dengan wife tersayang nie? Dia mengiring ke arah si isteri yang sedang merenung siling itu. Tangan kanannya menongkah kepala..

"Siapa marah awak?"

"Contractor.. tak suka la. Bukannya besar mana pun salah tu tapi nak hentam saya depan orang lain. Malu..." terang Hadhira. Sejak bila entah Ezzaq ni ambik role jadi kaunselor tak bertauliah dia.

"Dah tu tak marah balik?" tanya Ezzaq. 

"Tak berani.. dia besar" jelas Hadhira. Lagipun nak marah macam mana, mana la Hadhira ni tahu marah. Kalau marah sangat pun dia akan diam. Tak reti. Haiyooo.

"Nanti cakap saya. Biar saya karate je. Suami awak ada black belt tahu?"

"Elleh.." matanya memandang sekeliling bilik pink yang mereka cat masa mula-mula kawin tu. Dia tersenyum. Punyalah mamat black belt ni oppose idea bilik pink ni, sekarang aku tengok okay je hidup sampai sekarang. Dah nak enam bulan kut..

"Stress eh keja?" tanya Ezzaq. Dia teringat kisah mereka di kolej bila Hadhira menangis cakap tak sukakan bidangnya itu. 

"Macam mana? Best jadi QS? Dulu kemain tak suka.." tanya Ezzaq. 

"Boleh la. Nak kata benci tak juga.. sayang la jugak." kata Hadhira. Betul juga apa yang Abah cakap dulu.. lagipun kalau sekarang masih benci, boleh mati stress aku kat pejabat tu. Mana boleh buat kerja tanpa kita sukakannya..

"Dekat saya? Dah sayang?" tanya Ezzaq. Dah nak dekat setengah tahun mereka sebumbung tapi hubungan mereka masih lagi di takuk lama. Sampai bila dia harus menunggu?

Hadhira memandang siling. Apa nak jawab ni? Hari tu baru je dah buat keputusan nak terima Ezzaq dalam hidup.. tapi entah la kenapa mulut ni macam kelu nak menjawab. Malu ke? Segan ke? Kan baik kalau Ezzaq ni ada kuasa boleh baca fikiran dia.. senang sikit.

"Ada show Korea tajuk We Got Married.. pernah tengok?" tanya Hadhira tiba-tiba.

Ezzaq berpaling. Sebelah keningnya diangkat. Pelik. Si hoodies pink ni kenapa? Ingat aku ni jenis layan show Korea ke? Dulu waktu belajar boleh la jugak nak layan drama-drama ni.. sekarang jangan harap!

"We Got Married ni macam make-believe couple. Selebriti ni akan digandingkan untuk tengok keserasian diorang.."

 Ezzaq hanya mendengar. Nak menyampuk tak reti.. sebab ni la first time dia dengar ada show macam tu. Macam main kawen-kawen pulak.

"So one of the couple ada buat macam pre-marriage dulu. Diorang kenal dulu untuk beberapa bulan and lepas tu baru masuk alam real marriage.."

Ezzaq mengangguk. So sekarang cik hoodies pink ni nak mintak extension of time ke?

"So my point is apa kata kita buat macam tu.. pre-marriage style. Kenal diri masing-masing dulu.."

"Enam bulan ni tak cukup lagi ke nak kenal diri masing-masing?"

"Bukan macam tu..." bantah Hadhira. Aiyaaa macam mana nak conclude bagi orang faham ni.

"Dah tu macam mana?"

"Ermm kita jadi macam boyfriend-girlfriend dari terus straight ya know husband-wife.."

"We are husband and wife.. macam mana nak jadi boyfriend-girlfriend pulak.."

"Kita belajar bercinta dulu? Macam teenager sekarang.. tengok wayang, keluar weekend, texting, bla bla bla.. Seriously dalam enam bulan ni pun kita macam roommate.. dan masing-masing busy dengan kerja. So saya tak boleh nak kenal awak macam mana.." gumam Hadhira.

"Bercinta? Hahahahaha. Husband and wife tak boleh bercinta ke?"

"Awak ni tak faham la.."

Memang saya tak faham. Macam mana nak faham kalau awak tak nak bagi saya faham, Hadhira.

"Sampai bila nak pre-marriage nie?"

"Month, two months.."

"Naaa. After raya?" cadang Ezzaq. Lagi mahu tunggu dua bulan.. tak nak la.

What? Raya.. bukan lagi berapa minggu je ke? Mana cukup nak kenal-kenal sampai dua minggu je.

"Tak cepat sangat ke?" tanya Hadhira. Jarinya bermain dengan rambut ikalnya yang sudah panjang itu.

"Lepas raya atau never?" kata Ezzaq. Amboiii sejak bila dah pandai cakap tone serius dengan Hadhira nie.

"Okay then.."

"Good girl.. lagipun saya pernah baca berita pasal couple yang satu minggu kenal dan terus ajak kawen.." kata Ezzaq. Dia terus bangun dari pembaringan dan mencapai towel untuk mandi. Hadhira masih lagi baring mengadap siling. Entah apa yang difikirkannya?

"Suka pulak saya dengan cadangan 'comel' awak ni, wife. Saya pun dah lama tak berchenta-chenta ni.. tak sempat nak ajak berchenta.. orang tu tak mahu dulu.. mati-mati dia reject tapi sekarang orang tu yang ajak dulu.. apa lagi pucuk dicita ulam mendatang.." kata Ezzaq sambil tersenyum besar.

Kelepappp bantal segi empat dibaling tepat ke arah Ezzaq. Ketawa Ezzaq masih lagi kedengaran walaupun lelaki itu sudah di dalam bilik air.

Suka ye awak, inche 'boyfriend'. Dalam diam, Hadhira tersenyum sekali..

Agak-agaknya macam mana ya berpacaran sama inche Ezzaq nie?

You Might Also Like

4 comments

  1. Me too. Sejak first season, I like Hyungbo dan kalau season sekarang pulak Khuntoria!

    ReplyDelete
  2. pre wed.. haha WGM best !!

    ReplyDelete