Si Hoodies Pink 31

11:51

Pappp. Mainan yang dipegang budak perempuan bertudung biru turquoise terjatuh di hadapan Hadhira. Hadhira terus mengambil dan berjalan ke arah kanak-kanak yang masih tidak sedar akan mainannya yang sudah terjatuh itu. 

"Adik, nah. Terjatuh tadi," jelas Hadhira bila kanak-kanak itu duduk di bangku yang disediakan di sekeliling masjid itu. Ada seorang wanita yang sedang mendukung baby di situ. Mungkin ibu kepada kanak-kanak itu. 

"Kakak tak sedar ke mainan kakak jatuh?" tanya si ibu. Kanak-kanak itu hanya menggeleng.

"Say thanks," 

"Thank you, auntie." kata kanak-kanak itu sepatah. Hadhira hanya tersenyum. Auntie. Nampaknya aku dah tua, tapi masih berlagak muda. HAHAHA.

"Dia memang macam tu. Jarang bercakap kalau dengan orang yang tak kenal tapi kalau dah kenal memang tak berhenti bercakap. Penat nak melayan," cerita ibunya.

"Berapa bulan ni kak?" tanya Hadhira. Comel sungguh. Lena je duduk dalam dukungan ibunya.

"Lepas raya ni masuk setahun la dia. Hari ni nasib baik dia behave, tak nangis-nangis. Takut jugak kan tadi kacau jemaah nak solat tarawikh," cerita kakak itu. 

"Pandaikan dia? Baik budi ni. Selalu ke akak datang sini?" tanya Hadhira. Hari ni ialah hari pertama dia menjejakkan kaki ke masjid ni. Kalau tidak, solat tarawikh nya hanya di rumah. Tadi selepas Maghrib bila Ezzaq mengajaknya ke masjid, terus dia setuju. Dah lama tak solat di masjid. Bertahun jugak la. Tolak solat sunat hari raya.

"Selalu la jugak kalau si kecil ni tak meragam. Tapi ALHAMDULILAH dia pun tak banyak songeh. Adik nama apa? Nama akak Maryam." kata kak Maryam. 

"Hadhira. Yang ni nama apa pulak?" tanya Hadhira kepada kanak-kanak bertudung biru turquoise itu. Pipinya di pegang. Comel. Dia tak pernah ada adik, maka tak pernah berasa nak bermain dengan kanak-kanak. 

"Nurul Umairah Saadah binti Umar Hanif!" kata Umairah dengan penuh semangat. Kak Maryam hanya menggelengkan kepala melihat telatah anak perempuannya itu.

"Adik ni pula?" tanya Hadhira sambil menunjukkan ke arah baby yang sedang didukung oleh Kak Maryam.

"Umar Qushairi bin Umar Hanif!" 

"Sedapnya nama. Boleh auntie ambik bawak balik adik tak?" usik Hadhira.

"Mana boleh!!! Itu adik saya!" kata Umairah. Dia terus bangun berjalan ke arah adiknya. 

"Alla auntie tak ada adik, tak ada kawan nak bermain. Umairah ada ibu. Bagi la auntie Umar"

"Tak bolehhhhhhh! Ibuuuuuu tengok ni,"

"La kan kakak sendiri tak nak bantu ibu jagakan Umar tadi petang," kata Kak Maryam yang turut memainkan peranan mengusik anak sulungnya.

"Alla nanti kakak janji kakak jaga Umar," kata Umairah. Dia sudah pun memeluk ibunya. Matanya sudah pun bertakung.

"Auntie main-main ajalah. Mana boleh  auntie nak ambik Umar. Nanti auntie kena tangkap dengan polis pulak," kata Hadhira

"Promise?" kata Umairah. Tangannya sudah menunjukkan isyarat pinky-promise kepada Hadhira

Hadhira mengangguk. Tangan si kecil itu terus diraih. Umairah diangkat dan duduk diribanya. Dari jauh dia kelihatan Ezzaq yang seakan-akan mencarinya. Terus tangan dilambai supaya Ezzaq dapat melihatnya yang sedang duduk di bangku itu. Di tangannya ada plastik yang mungkin berisi makanan atau moreh itu.

"Husband?" tanya Kak Maryam.

Hadhira tersenyum. Husband. Bunyinya macam sedap didengar.

Ezzaq datang menghampiri lalu duduk disebelahnya. Kepalanya ditundukkan tanda hormat bila menyedari kak Maryam yang duduk di bangku hadapan mereka. Pipi Umairah yang duduk di atas riba Hadhira dicubitnya. 

Kuih dalam plastik kecil itu dibukanya. Donut dibawa keluar dan baki kuih itu diserahkan kepada Hadhira.

"Umairah nak?" tanya Hadhira.

Umairah memandang kak Maryam. Mungkin mahu meminta kebenaran kut. Kak Maryam hanya mengangguk. Hadhira mengeluarkan kuih karipap yang tinggal dalam plastik itu lalu diberikan kepada Umairah. 

"Kata apa?" tegur kak Maryam.

"Terima kasih auntie, uncle."

Hadhira tersenyum. Dia pandang Ezzaq yang mencubit pipi Umairah sekali lagi itu. Amboi inche doc ni, suka hati je nak cubit pipi anak orang. Perempuan pulak tu? Aikkk Hadhira, kau cemburu kah? Hadhira geleng kepala. Ada ka sampai ke situ?

Ezzaq menghulurkan kuih donutnya yang tinggal separuh itu ke arah Hadhira.

Hadhira akan kening. Apa kes pulak nie?

"Makanlah.." kata Ezzaq lalu meletakkan kuih donut itu ke tangannya.

"Malu la tu kak.. padahal selalu je nak kongsi makanan dengan saya," kata Ezzaq sambil menyiku Hadhira. Hahaha. Amboi yang, muka dah merah.

Hadhira terus mencubit lengan Ezzaq! Suka-suka hati dia je nak buat ayat macam tu. Saman kang!

"Maklumlah kak.. tengah fasa berchenta sekarang ni. Berkasih sayang," kata Ezzaq sambil memandang Hadhira yang sudah menjengilkan matanya itu. Serentak mata kanannya dikenyitkan kearah Hadhira. HAHAHAHA.

"Kekasih halal tak pa. Nak buat apa pon, semuanya dah halal disisi-NYA. Jangan tak ada ikatan, tak ada apa-apa nak menggedik pulak. Sekarang ramai akak tengok budak-budak berchenta hati. Kalah kita yang dah berkawen ni," cerita Kak Maryam. Memang betul pun, tadi petang ketika dia ke Mall dengan suaminya. Depan-depan dia melihat budak berpakaian sekolah berpimpinan tangan tanpa segan silu. Ya ALLAH, dah la sekarang ni bulan mulia. Bulan Ramadhan.

Hadhira mengangguk. Perkara tu dah menjadi perkara biasa dalam masyarakat. Terkejut dia membaca berita semalam yang umur belasan tahun sudah mengandung tanpa ikatan nikah, ada juga yang tak segan silu mengaku sudah melakukan hubungan seks ketika masih di bangku sekolah. Dunia oh dunia, apa la kau nak jadi.

"Dah lama dah korang berkawen?" tanya kak Maryam.

"18 haribulan ni masuk la enam bulan, kak" kata Ezzaq.

Hadhira mengangguk. Aah enam bulan dah perkahwinan ni survive. Macam tak sangka pulak dia dengan Ezzaq boleh selamat selama setengah tahun ni. Alhamdulilah, sikit pon dia tak rasa ada halangan antara diorang. Bukan dia tak tahu yang alam perkahwinan ni lah yang lagi banyak pancaroba dari alam single dulu tu. Sebab sekarang ni nak buat dah melibatkan dua pihak tapi Alhamdulilah sekarang semuanya okay. Thanks to inche husband yang banyak mengalah. Hui hui hui.

Hadhira mengigit sedikit donut yang dipegangnya. Lantaklah. Takkan nak buang kut, sayang! Dah la orang penat-penat buat, makanan mohreh lagipun kan tak baik membazir. Layankan je la perangai Ezzaq hari ni.

"Ni bila pulak nak tambah family member?" tanya kak Maryam tiba-tiba.

"Huh?" hampir tersedak Hadhira ini dibuatnya. Kak Maryam pon suka hati je nak tanya!

"Coming soon akak," kata Ezzaq. HAHAHA. Dia gelak dalam hati. Kalut sungguh bini aku ni, nasib baik tak terkeluar donut yang dia telan tu.

"Jangan lama-lama, nanti dah tua anak baru nak masuk sekolah. Lagipun budak-budak ni sebenarnya interesting. Banyak benda yang dia ajar kita,"

"InsyaALLAH, kak. Kak doakan la." kata Ezzaq. Hadhira disebelah dipandang. Anak? Macam jauh je lagi perjalanan ni. But the thing is how wonderful life is, bila dia ada anak dengan Hadhira. Sure terbaekkk punya. Dia cuba bayangkan seorang kanak-kanak yang ada iras dia dengan Hadhira. It's gonna be fun and nice..

Tapi masalahnya sekarang, perjalanan masih panjang.

Keluhan dilepaskan.

...

Hadhira memandang luar tingkap, senyap je Ezzaq dan dia macam biasa mematungkan diri. Kadang-kadang dia wonder, macam mana dia boleh survive duduk tanpa bercakap dengan orang dalam masa yang lama. Dia ni jenis yang lebih sukakan diam daripada bercakap. Entah la, social skills dia memang fail tapi dengan Ezzaq is different. Dia suka bila Ezzaq bercakap, kalau dia macam ni, dia rasa pelik. Dia pandang Ezzaq yang sedang memandu. Awak tak nak cakap apa-apa ke?

"Awak nak makan apa?" tanya Hadhira tiba-tiba. Tadi bila duduk dengan kak Maryam, dia baru perasan banyak benda yang dia tak buat untuk Ezzaq sebaliknya Ezzaq yang banyak buat untuk dia.

"Hurmm.."

Hadhira mengangkat kening. Sedang fikir masalah negara ke, pak cik?

Tangannya menampar lembut lengan Ezzaq yang duduk di tempat gear itu. Ezzaq ni memang ada habit bawak kereta sebelah tangan, pastu dia buat perangai pikir masalah negara pulak sekarang ni. FOKUS!

"Huh? Kenapa awak?" tanya Ezzaq.

Hadhira membulatkan mata. Memangla dia tak fokus tadi!

"Saya tanya awak nak makan apa?"

"Supper?" tanya Ezzaq. Alahai si hoodies pink, saya dah kenyang makan nasi ayam awak beli masa berbuka tadi. Bila pulak la saya nak merasa air tangan awak ni.

"Awak lapar lagi ke?" tanya Hadhira. Mata dibulatkan, biar betul pak cik ni! Selera apa ni?

"Dah tu tanya nak makan apa tadi.." kata Ezzaq.

"Untuk esok. Pakej sahur dan berbuka dari chef Hadhira!" kata Hadhira. Esok kan weekend, so memandangkan weekend, dia jadi free walaupun tak free sangat sebab banyak drawing perlu ditaking-off tapi dah namanya weekend, dia freekan juga. Otak mahu rest. Kalau 24/7 pandang drawing, dia boleh muntah hijau kut.

"Sahur boleh la kut. Berbuka macam tak ja. Saya on-call esok," kata Ezzaq. Ahhh timing selalu tak kena! Bila si hoodies pink dah buka hati, masa tu pulak schedule dia cemburu nak on-call semua.

"On-call?" tanya Hadhira ingin kepastian. La, kenapa pulak macam tu.

Ezzaq mengangguk. Lemah je dia mendengar soalan dari Hadhira.

"Tak pa la macam tu.."

"InsyaALLAH, hari Ahad saya off."

"It's okay..."

"Sahur kan ada?"

Hadhira mengangguk. Betul jugak tu, ya ALLAH penat je hati ni kecewa tadi. Baru je nak show-off skill memasak. Bukan dia tak pernah masuk dapur langsung seumur hidup dia, pernah. Masa zaman belajar dulu. Zaman kena-memasak-juga-walaupun-malas sebab susah nak cari nasi dengan lauk kat sana. Kalau asyik nak layankan western food, makan kedai semua.. boleh rongaklah duit masa tu.

"So what do you want? Saya try," kata Hadhira. Dalam hatinya, dia dah mula berdoa yang Ezzaq tak akan minta nasi ayam ke, nasi kandar atau nasi yang sekitar dengannya. Jangan oh jangan.

Ezzaq cuba memikirkan apa yang perlu dia cakap. Dia perlukan jawapan yang simple, yang tak susah untuk si hoodies ni masak. Kesian pulak dia nak bangun awal, siapkan juadah sahur nanti.

Tiba-tiba matanya tertangkap perkataan IKEA di papan sebelah jalan itu.

Tekaknya terasa kering. Air liur ditelannya.

"Spaghetti and meatballs?" tanya Ezzaq.

Hadhira mengerutkan dahinya. Punyalah dia takut yang Ezzaq nak nasi beriani ke apa ke atau any masakan melayu. Spaghetti? Nasib baik dia selalu buat dulu. Small matter la.

"Okay!"

Ezzaq menaikkan kening! Bunyi Okay si hoodies pink ni semangat semacam. Haha. Buat spaghetti tak ada la susah sangat kan? Aku yang lelaki ni pun tahu buat, takkan perempuan girly macam si hoodies pink ni boleh fail kut..

Hurmm.

You Might Also Like

5 comments

  1. hahahah... akhirnya hubungan dhira n zaq dah baik...=D jangan la ada halangan lagi lepas ni....

    ReplyDelete
  2. Heehee. Mari kita tunggu dan lihat.. jeng jeng jeng. ;D

    ReplyDelete
  3. comel la Ezzaq neyh!! he's my taste kot!! hahahaaa :)

    ReplyDelete
  4. marathon from 1st episode...hehe..best cite ni
    btw...ur story is not that cliche laa...
    keep it up!!

    ReplyDelete
  5. @pisang; hehehehe. ezzaq says hi to u.. ;)

    @tanpa nama; thank you kerana sudi baca. XDD

    ReplyDelete