Bencisayang 25

13:01

Hariz menyandar badannya ke belakang kerusi. Whoaa, it has been two months. Lagi dua bulan, dia turun darat dan balik ke tanah Melayu. Tu pun kalau Chief Engineer baru datang on time, kalau tak, terpaksalah dia menunggu lagi. Nasiblah kerja memang macam tu, kalau tak, takkan dia nak biarkan kapal ni macam tu.

Two months? tak ada langsung cerita dari Ezzah. Dia called Ibu, Ibu hanya busy bercakap pasal persiapan perkahwinan dia dengan Ezzah. Pasal saiz kasut, hantaran kawen, warna tema, khemah, catering.. (dan itu jelas menunjukkan yang Ezzah tak batalkan perkahwinan tu!)

Suprise!

Sumpah dia ingat Ezzah akan batalkan perkahwinan tu tapi Ezzah is indeed Ezzah, different! Dia dah underestimate gadis tu.. like seriously he did.

'You got one email' Tiba-tiba satu paparan pop out di skrin komputernya. Hariz membawa cursor ke perkataan inbox.

'One new message from Ezzah Hani.'

Dia menarik kening? Lantas dia mengklik nama itu.

Assalamualaikum.

So I tried to contact you but Ibu awak cakap awak off-shore. Like seriously setiap hari saya belajar new things about you..

Hariz tersengih. So yeah cik Ezzah, awak ingat saya ni penggembala kambing berjaya saja ke? Saya juga jurutera perkapalan yang berjaya juga! But seriously, Ezzah Hani start email dia dengan Assalamualaikum? Ada template kut.. suprise, suprise, surprise! Dan sekarang aku belajaq benda baru jugak pasal dia.

Saya balik kampung semalam, and was having good time with your mom cari barang-barang hantaran and suddenly saya realized (dan baru tahu) that you pick BLACK as our theme color at your house. BLACK? As in warna HITAM.

B.L.A.C.K and H.I.T.A.M?

I tried to cool it off but it is black. It is our wedding and you pick, what?

BLACK, inche Hariz. It's black! I dont think its appropriate. Ibu awak cakap, it is your pick.. dia tak boleh nak kata apa but please, please, like really please, can you change to something nice, appropriate?

Hariz tersenyum. Finally, selepas dua bulan dia dengar khabar dari Ezzah. Dah terang lagi bersuluh yang perkahwinan mereka tu berjalan seperti yang dirancangkan. Suprise lagi sekali. Dia menekan butang reply.

Waalaikumussalam warahmatullah.

Dia menaip. Menjawab salam.. kata Ustaz masa dia belajaq dulu-dulu, kalau orang bagi salam. Kita kena jawab, dan seelok-eloknya kita menjawab tu kita jawab dengan lebih lagi. Macam bila Ezzah bagi 'Assalamualaikum.', dia menjawab dengan 'Waalaikumussalam warahmatullah'. Dapat pahala lebih sikit ye dak?

I pick black, then it is BLACK. Period!

Fiiamanillah1

Hariz menekan butang send. Ringkas dan padat.

Ezzah di Shah Alam, Malaysia jatuh rahang membaca email yang diterimanya tak sampai lima minit tadi. Simple gila tapi geramnya. Dia menarik nafas, menghembus nafas.. sabar Ezzah sabar. Marah tu sifat syaitan, dia memberitahu dirinya. Teringat kisah usrah minggu lepas.. pasal marah.

Dia duduk sebentar. Tenang..

Dia menekan butang reply setelah hati yang berapi tadi dah dihujani dengan salju.

Assalamualaikum warahmatullah.

I respect your preference but I dont have ANY intention to wear BLACK on my wedding day.

May Allah Bless You.

Send.

Hariz di negara matahari terbit tersenyum. Hari minggu yang indah, bila dapat 'bermain' kata dengan city girl!

Waalaikumussalam warahmtullahiwabarakahtuh.

I wear black, you wear your color. Senang je kan?

Fiiamanillah.

Send. Dia tersenyum lagi.. dah boleh bayangkan wajah Ezzah sedang merah terbakar menahan marah. HAHAHAHA.

Manakala Ezzah pula terbangun bila membaca email terakhir dari Hariz. Bagus gila punya idea! Dia pakai hitam, aku pakai putih.. pastu semua orang kata pengantin ni apahal tak match match. Nampak sangat dah yang kitorang tak sehati sejiwa. Just right, inche Hariz! Sangat smart awak punya idea!

Did you have YM? Skype? Or anything? Or give me your phone number, I'll call you.

Send. Yang tu je dia jawab. Tak ada salam.. tak ada apa. Nak telefon tak ada nombor phone. Mintakan kat Mak Cik Awa, dia cakap Hariz tak bagi. Susah. Mahal. Nak kena roaming guna satelite apa entah.. dan nasib baik Tok'ie ada email Hariz.. dan nasib baik Hariz mahu balas email dia. Dah la tengah sibuk dengan FYP2, pastu nak uruskan itu ini. Sabaq oh sabaq. Assobru minal iman3

Tak lama lepas tu satu lagi email tiba.

Skype: imanhariz

Simple jugak jawapan lelaki tu! Terus dia membuka paparan skype dan meng-add Hariz sebagai kawan. Dan tak sampai seminit menunggu, Hariz sudah meng-approve.

Lama Ezzah menunggu untuk Hariz menegurnya tapi hampeh!

Akhirnya dia menekan nama Hariz dan memberi salam. Serentak salamnya dijawab.. Ezzah menggelengkan kepala. Spesies egomaniac punya orang!

+Yes

Hariz bertanya.

Ezzah mengurut dada.. ingat magic spells awak, Assobru minal Iman.

- It's black

Dia menjawab. Betul la dia tanak black. Please please.

+ Yes. So?
- Tukarlah.
+ It's MY place, kenapa nak tukaq pulak. Awak ada 100% right untuk warna kenduri belah awak. I dont mind at all. I said I want black, then I want it black.
+ Understand?

Ezzah memandang siling. Lelaki ni ingat aku ni anak buah dia ke? Understand, understood bagai.

- Okay fine, if you want it black. Then it is black.
+ Good.

Ego, heartless, monster.. dan terpaksalah dia guna alternatif terakhir.

+ Selamat memakai pink! Fiiamanillah.

Ezzah tersenyum. Okay fine. Nak sangat hitam, then aku pilih pink. His least favorite color! Tiba-tiba dia teringat perbualan dia dengan Carl tempoh hari bila dia balik kampung hari tu.

"Black? Hitam dia pilih?" dia menjerit bila mereka berjalan di Queensbay mencari barang hantaran Hariz hari tu. Mak Cik Awa hanya mampu mengangguk. Carl hanya tersengih.

"Kitorang dah cakap tapi abang Hariz tu abang Hariz la. Mana boleh kata NO. Dia selalu dapat apa yang dia nak. Susah!" sambung Carl.

"Tak appropriate la."

"Suruh dia ubah la." Carl mencadangkan. Kut-kut dengan Ezzah ni, abang dia boleh ubah fikiran.

"HA HA HA." Ezzah gelak sarkastik. 

"Ataupun cakap je kalau dia tak nak ubah, dia kena pakai pink. He detests pink macam dia detest errr.. makan ubat!" 

Dan sekarang Ezzah dah guna last resort yang dia ada. Pink? Haha! Hariz pun masuk kategori lelaki yang rasa tergugat takutkan kejantanannya tercabar bila kena pakai pink. Tolong lah! Tahulah pink tu warna feminin tapi sampai nak ewww its pink punya attitude, memang tak boleh terima! Walaupun dia sendiri bukan peminat pink.

- PINK?

Akhirnya Hariz membalas.

+ Yes. PINK. Merah Jambu. Why ada problem ka?
- Not pink.
+ Pink. Period.

Ezzah tersenyum. Macam dah termasuk perangkap sudeh inche Hariz ni. Teheeee. Tak lama selepas tu, Hariz membalas.

- Okay then. Pink pun pink la. Sama rata.

 Mata Ezzah terbeliak. Apa yang diangan-angankanya tak menjadi. Hariz tak masuk perangkap!

........

Sofie tergelak bila Ezzah menghamburkan ketidakpuasan hatinya pasal Hariz bila mereka rehat tengah hari tu. Dia menggelengkan kepala. Ezzah ni spesies degil, dan dari cerita Ezzah ni, nampaknya Hariz ni super degil. Elok sangat dah tu.

"Okay apa hitam. Elegan, misteri.."

"Hitam tu macam berkabung tau."

Sofie menaikkan kening, "Orang kristian je berkabung guna hitam, we Muslim tak pun. Haish." kata Sofie sambil memandang Ezzah di hadapannya.

"Tapi warna tu warna emo!" Ezzah counter attack.

Whatever. Sofie dah tak ada idea nak membalas. Well, dia tengah bercakap dengan Miss Degil sekarang ni. Baik diam saja.

"Dia tu spesies degil sungguh la." kata Ezzah.

Sofie tergelak. Yang kamu tu Ezzah, spesies apa? Spesies mengikut cakap... so not!

"Think positif, alla kau ingat tak masa hari tu kau pernah puji Vera Wang sebab buat gown warna hitam. Even Vera Wang pon tak kisah hitam.. kau apatah lagi kan? And indeed that black gown, sumpah awesome gila."

Ezzah terangguk-angguk macam burung belatuk. Dia ada perasan hari tu, masa belek laman web bila dia bosan/stress pandang kerja-kerja sekolah tu. Cari idea untuk dress kawen dia.. tapi warna hitam?

"Kalau dah tak nak sangat hitam, boleh matching kan dengan warna lain. Gold ke, maroon, silver.. or white. Guna lace hitam, background white. Nice jugak!"

"Aaah kan."

"Tapi Vera Wang fall season 2012 tu cun gila4."

"Kan?"

Kedua-dua pasang mata itu bercahaya! Ezzah dah mula terbayang-bayang dirinya memakai bridal gown rekaan Vera Wang itu.

Kedebapppp. Magazine di tangan Sofie elok kena lengan Ezzah.

"Gown tu.." Macam tak sesuai.. Sofie geleng kepala. Memang tak sesuai.

Ezzah mengangguk. Betul betul.. Lupa pulak! Dia tepuk dahi.

.............................

1 Fiiamanillah - May Allah Bless You dan selalunya digunakan bila nak say good-bye.
2 FYP - Final Year Project
3 Assobru minal Iman - Sabar itu separuh daripada Iman.
4 Vera Wang Bridal Fall 2012 - http://www.fashionologie.com/Vera-Wang-Black-Wedding-Dresses-Pictures-2012891

This is for cousie yang ditentang hebat bila dia nak pick black for her wedding. LOL. :)

You Might Also Like

20 comments

  1. wahhhh xcited sgt nk tau pe jd pasni..cpt2 uplod n3 baru plssss

    ReplyDelete
  2. suka.. suka.. suka.. suka.. suka.. suka.. huhuhu.. pink vs hitam.. mmg sesuai la dua2 degil.. xsebulu.. kehkeh..

    ReplyDelete
  3. Sama-sama degil....hehehe...

    ReplyDelete
  4. thank you for the new entry..
    ezzah tak batalkan wedding tu.

    ReplyDelete
  5. Hitam? Pink? hehe. yang benarnya takde masalah pun kalau pandai mix and match kan? cuma syok je nak pertahankan kedegilan memasing tu.

    ReplyDelete
  6. teringin gak nak buat tema kaler hitam + red+ for my wedding theme tapi mak tak kasik katanya macam heavy metal ..tapi jumpa this one design pelamin sgt cool sesuai kot utk hariz + ezzah http://hubielacc.blogspot.com/2011/06/pakej-pelamin-mini-backdrop.html

    ReplyDelete
  7. kelakar btul dorang ni..kaler hitam.interesting..hahahha..msti gempak..

    ReplyDelete
  8. hahaha... mmg kelakar depa 2 ni. wlau hariz kata tak sudi tp sebenarnya dlm hati ada taman. hnya izzah yg mampu bt dia tersenyum n ketawa. org ln pernah bt ke??? he...
    Hariz mmg super dupe stubborn. alih2x izzah ja kena mngalah. ish... mn aci ni. ketuk kepala hariz br tau. tak pun tembak dgn senapang. ahaks... ;D

    ReplyDelete
  9. hahahah...meletop la kalau kenduri kawin pakai hitam . haha . lawak ! dua2 egomaniac :D

    ReplyDelete
  10. huhuhu..
    memang padan la abang hariz ngan ezzah..
    ketegaq

    ReplyDelete
  11. suka..suka...
    berjaya wat marathon utk ep 22-25...
    hahaha...

    ReplyDelete
  12. ezzah dh pakai tudung eh? hehe
    gelak sorg2 baca.

    ReplyDelete
  13. Black?
    erk~
    rasenye xpnah dibuat org ler,,huhu
    plik btul lah si hariz ni...GRRR!!

    ReplyDelete
  14. omo.suke2.xpela.bagi jela izzah kt hariz :D heeeeeee

    ReplyDelete
  15. Please 3x. Sambung cite nih. Nak tau ape jdi kat ezzah and hariz....

    ReplyDelete
  16. as salam.
    baru jumpa semalam n dah abis hari ini tp...........sedih sbb kena tunggu sambungan bencisayang.

    suka ngan kisah yg menarik n x same ngan yg lain
    teruskan lg usaha. terima kasih

    -pn mal-

    ReplyDelete
  17. @iffah: actually citer di dah tamat. cuma saya remove kan link dia saja.. dalam proses editing sikit, :)

    @pn mal: Waalaikumussalam. sorry sebab saya dah removekan link.. terima kasih juga ya sebab sudi baca walaupun sikit saja part yang ada.. hihi.

    ReplyDelete