Poskad 2

02:19

IHSAN BERJALAN lebih laju dari speed biasa. Getaran dari kocek seluar itu cuba tidak diendahkannya. Dibiarkan saja lagu Bliss nyanyian Muse itu bermain seketika. Tangan yang penuh-- dengan ABC di tangan kanan, Teh ‘o’ Laici di tangan kiri -- membantutkan niatnya untuk menjawab panggilan yang sudah masuk  kali kedua berbunyi itu. Getaran itu terasa sekali lagi sambil-sambil diiringi dengan lagu Bliss  di belakangnya. Kemudian senyap. Ihsan menarik nafas lega. Dia berjalan ke arah Husni yang sedang melahap pasembornya itu. Tangannya meletakkan ABC dan Teh ‘o’ Laici itu di atas meja.

“Thanks.” Husni bersuara tanpa mengangkat muka dari pinggan pasembornya. Dasar Husni. Kalau makan, memang tak hiraukan benda-benda lain dah.

Ihsan mengangguk. Tangannya menyeluk poket seluarnya. Handphone SE dikeluarkan.

Three missed calls.

Dia menekan butang tengah. Mahu melihat siapakah gerangan pemanggilnya tadi. Adakah Amirah, kekasih pujaan hatinya sekarang atau pun Wahidah, kekasih gelapnya yang selalu menelefon di malam-malam hari.

019-9311999

Tiada data yang tersimpan. Hanya nombor-nombor yang tertera di skrin telefon. Dahi berkerut seribu. Nombor siapa pulak ni?

“Apa hal?”

Ihsan angkat bahu. “Ni nombor ni. Tak pernah tengok pon. Siapa entah.. dekat tiga kali kut dia missed calls. Kau kenal?” Tangan sudah dilunjurkan ke arah Husni. Handphone SE itu bertukar tangan.

Dan kini giliran Husni pula yang berkerut sejuta. Dia cuba untuk mencerna nombor ini di kepalanya. Zero. Tak pernah tengok langsung nombor ni seumur hidupnya. Dia menggelengkan kepalanya lalu menyerahkan kembali telefon itu kepada Ihsan yang duduk di depannya.

“Polis kut..” Selamba Husni menuturkan. Pasembor disuapkan ke mulut.

Mata Ihsan mengecil memandang Husni. Kening diangkat sebelah.

“Dah 999 nombor dia.” Jelas Husni sambil tersengih.

“HA HA HA.” Ihsan gelak sarkastik.

“Telefon la balik. Kut-kut penting ke..”

Ihsan mengangguk. Sebelum sempat dia menakan butang ‘Call’, lagu Bliss itu berkumandang kembali. Lampu LED sudah lip lap lip lap mintak di angkat. Nombor 999 sekali lagi muncul di skrin SE. Cepat-cepat dia menekan butang hijau.

“Assalamualaikum..”

“Waalaikumussalam..” Suara perempuan di sebalik corong menjawab salamnya.

Ihsan memandang Husni yang sudah memberhentikan suapannya. Serius dia memandang Ihsan yang sedang bercakap telefon itu. Mungkin mahu tahu siapakah gerangan pemilik nombor polis tadi.

“Iye, nak cakap dengan siapa?” Kening dinaikkan.

“Ini Ahmad Redha Ihsan ye?”

Ihsan mengangguk. Tak pernah-pernah orang panggil nama penuhnya selama ini. Orang hanya kenal dia dengan Ihsan atau pun Sun, just that and only that. “Ahuh..” Dia mengiyakannya saja.

“Oh saya Maisa..” Suara itu memperkenalkan diri.

“Maisa?...” Kepalanya mula memproses nama ‘Maisa’ di dalam poket ingatan. Maisa. Maisa..

Teeeett..

Your search for ‘Maisa’ did not match any words inside you head.

“Maisa mana ey?” Dia bertanyakan kembali. Mungkin adik-adik senior nak minta jadi mentor memandangkan exam makin dekat ni kut… ke ada ex-girlfriend dulu-dulu yang dia sudah lupa nama?

“Saya yang tadi.. err.. langgar.. bazooka.. dahi.. saudara.. tadi pagi tu.” Tergagap-gagap suara dari arah sana, cuba memperkenalkan diri.

Ihsan mengerutkan dahi. Langgar? Pagi tadi? Kepalanya memikirkan perkara pagi tadi. Err.. bangun lambat, kereta tak boleh start, pergi kelas.. langgar.. Bum! Lengkap memori pagi tadi di kepalanya. Wajah gadis bertudung hitam yang gelabah tadi muncul di birai kepalanya.

“Aaah.. saya dah okay dah. Tak luka apa-apa pun.”

“Ohh glad to hear that. Tapi bukan tu yang saya nak cakapkan kat saudara ni..” Diam seketika. “Pasal kad matrik. Kad matrik saudara ada kat saya..” Lembut gadis itu bersuara.

“Huh?! Kad matrik?” Terus sudu yan baru diangkat itu diletakkan kembali ke dalam mangkuk. Mata sudah bertukar gembira memandang Husni yang turut sama memberhentikan suapannya. Sama-sama teruja mendengar perkataan ‘kad matrik’ itu.

“Ada kat awak? Seriously?”

“Saya jumpa.. mesti terjatuh masa saya langgar saudara pastu saya ambik and in one split second you’re out of my sight.”

“It’s okay, it’s okay… but can we meet? Saya betul-betul perlukan kad matrik saya tu sekarang.”

Diam. Tanpa jawapan. Mungkin sedang berfikir.

“Hurm.. can we meet in half an hour from now? Depan library?”

“Yeah sure, anytime. See you in half an hour. Depan library.” Dia mengulangi ayat-ayat tadi.

“Oraito.” Diam. “Kalau macam tu okay then… see you around. Assalamualaikum.”

“Waalaikumussalam..”

Klik. Talian dimatikan.

Ihsan tersenyum memandang Husni yang tengah menunggu jawapan darinya itu. ABC dimasukkan ke dalam mulut. Sedappp. Ini baru nak ada feel nak makan-makan. Dan tiba-tiba je dia rasa nak order stik daging kat mak cik Indon kat gerai depan ni. Hulaweii. Lega kut!

Kening tebal Husni dah terangkat-angkat meminta penjelasan. “So?”

“Misteri kehilangan kad matrik Ahmad Redha Ihsan. Jilid 4. Tahun 2009. Solved.” Matanya bercahaya. Jari dipetik. Sorga.

“Nombor polis tu juga yang jumpa?” tanya Husni. Mata dibulatkan. SERIUS susah dia nak percaya! Nombor dah nak dekat 999, tup-tup boleh pulak jadi ‘Polis’; dan menyiasat sekaligus menyelesaikan kes kehilangan kad matrik Ihsan. Ewaaah, ini dah serupa macam siri Enid Blyton dah ni.

Ihsan mengangguk. Sekali lagi sudu dimasukkan ke mulut. Manis. Ihsan tersenyum, hilang sudah rasa gusar di hati.

Terima kasih, miss bazooka!

***

MAISA MEMANDANG jam Baby-G di tangan kirinya. 8.45 malam. 10 minit lambat dari waktu yang dijanjikan. Dia menggelengkan kepala. Sudah biasa dengan ‘budaya janji Melayu’ begini. Sikit pun dia tidak hairan atau ambil hati kerana kadang-kadang dia pun terlewat dalam berjanji. Normal lah kan? Jangan pulak dia tak datang terus nanti. Kalau itu, memang dia naik gorillalah. Lantas kaki dimajukan ke arah bangku yang memang sudah tersedia di hadapan perpustakaan itu. Kulit buku setebal 1 inci yang baru dipinjamkan dari perpustakaan itu dibuka perlahan.

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim dia memulakan bacaanya..

Architecture which is form of visual art and communication, also bring visual language of communication. Becoming the part of visual language, architecture contains of grammatical structure is sending its impulse of messages. Grammatical struc___

“Miss bazooka?”

Bacaannya terhenti bila mendengar suara serak-serak basah di hadapannya. Maisa mengangkat muka dari buku yang sedang dibacanya itu ke arah suara manusia yang sedang berdiri di hadapannya itu.

Di hadapannya kini ada seorang pemuda yang sedang tercungap-cungap, mengumpul oksigen. Sudah serupa macam orang dikejar anjing saja dengan rambut serabai yang dihiasi dengan manik-manik peluh.

“Iyee?” Terkulat-kulat dia menjawab. Dia macam dengar tak dengar suara itu memanggil tadi.

“Err.. saya… kerr.. kad matrik?”

“Oh saudara ni Ahmad Redha Ihsan ey?”

Mata Maisa jatuh lagi ke arah objek hadapannya. Lain benar. Takkan dalam tempoh masa kurang 24 jam ini sudah boleh mengubah seseorang dari hujung rambut hingga ke hujung kaki? Bukan tadi di SOE nampak smart, menarik saja bukan macam sekarang yang kelihatan serabut tak tentu arah ni.

Ihsan hanya mengangguk bila nama penuhnya disebut laju oleh gadis itu. Dia melaritkan senyuman bila mendengar perkataan saudara pada ayat gadis itu. Klasik! Dah serupa macam zaman P. Ramlee dengan Saloma.

Mata Maisa menjeling jam Baby-G  ditangan. 8.51 malam. Hampir setengah jam juga dia tercongok di hadapan perpustakaan ini.

“Sorry..” kata Ihsan bila melihat mata gadis itu yang sudah menjeling melihat jam tangannya. Dia tahu yang dia lambat. Ini semuanya gara-gara motor Husni tak boleh start yang akhirnya menyebabkan dia terpaksa meredah malam dengan berjalan kaki. Dari hostel ke perpustakaan… Nightmare. Memang bala sungguh hari ni. Dari pagi sampai malam.

“Oh don’t be.” Tangannya menyeluk beg silang berjenama BUMnya itu lalu mengeluarkan kad matrik lelaki itu dari kotak penselnya. Matanya sempat memandang sekilas wajah yang terpampang di kad matrik itu.

Wajah nerd. Rambut bersikat. Berkemeja putih. Smart.

Lain benar dengan imej di hadapannya sekarang ini. Bagai langit dan bumi!

 “Nah.” Tangan kanan dah dihulurkan kepada lelaki yang sedang menyeluk poket itu. Tangannya memasukkan kembali kotak pensel ke dalam begnya.

“Err… tak ada apa-apa yang rosakkan?”

Ihsan tunduk memandang kad matriknya yang lain daripada biasa itu. Lambat-lambat dia menggeleng.

“Kalau macam tu, saya balik dulu.”

Khali.

Maisa mengambil isyarat diam itu sebagai ya. Maka kaki digerakkan berjalan keluar.

Sebaliknya, Ihsan pula berkerut dahi memandang kad matriknya yang sudah bertukar wajah dengan lanyard yang tertulis ‘Don’t lose me, don’t lose me’ itu. Sumpah itu bukan miliknya. Milik gadis itu, mungkin? Kepala diangkat dari kad matrik ke hadapannya-- tempat miss bazooka duduk tadi.

Kosong.

Terus dia memandang ke kiri, gadis bertudung hitam itu sudah berjalan bertapak-tapak jauh daripadanya.

“Miss bazooka!"

Maisa berpaling. Serentak dia mengangkat kepala, bertanyakan kenapa.

“Err.. ni?” Tali lanyard itu ditunjukkan kepada gadis itu.

Maisa tersenyum. “Untuk awak. Hadiah dari saya.”

Ihsan mengangkat kening.. ey?

Dan Maisa menyambung ayatnya yang tergantung tadi. “So that it won’t fall again... next time. Tader la nak susahkan diri sendiri.. kan? Don’t lose it… again okay?”  Mata dijulingkan lalu berpusing kembali dan berjalan pergi.

Ihsan tersengih bagai kerang busuk di situ. Lanyard itu dipegangnya lama.

Don’t lose me, ey? Kepala digelengkan.

Never!



You Might Also Like

15 comments

  1. alala... so sweet. don't lose me... don't lose me. Jampi Maisa untuk Ihsan... hahaha ;)

    ReplyDelete
  2. assalam.
    citer baru ke?
    poskad? maisa dan sun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Aah zarra, cerita baru. ;)

      Delete
  3. Weeee... dah jumpe dahhh
    tp sengal gk SUN ni ehh.. ingat dak baik tp galfren ado 2.. heuheuheu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Haruslah ada dua gf sebab dia kan 'Sun'!

      Delete
  4. Ingat tu Ihsan .. Don’t lose me, ey?...hehehe

    ReplyDelete
  5. ala.comelnye 'don't lose me' hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat tu. Hikhik. Thankss fa!

      Delete
  6. Love this story!!!

    -oxymoron_mine

    ReplyDelete
  7. dont lose maisa in your mind n heart Ihsan. okay ;D baru betul. hehehe.. ni maisa n sun. nnti sorg ke Jepun ke??? nama cam org jepun dah ni. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. Let's see mana depa nak gi lepas ni. ;)

      Delete
  8. ya..i dont lose u 2 3 4 5
    hihihi

    ReplyDelete