Si Hoodies Pink 35

16:27

Hadhira yang sudah bersiap itu turun ke dapur. Aroma masakan Ma dengan Cik Mah dah sampai ke tingkat atas. Tercabar iman. Iman, Hadhira? Puasa pun tidak, macam mana nak tercabar iman. Ngeee. Di dapur dia melihat Ma dengan Cik Mah sibuk menyediakan juadah berbuka. Tadi dia ada sempat menolong, cuma sempat potong bawang je la lepas tu dia naik atas, mandi dan bersiap.

"Ha, Dhir sini. Tolong rasa okay tak asam pedas ni," kata Ma yang sedang mengacau asam pedas yang masih lagi di atas dapur itu. 

Hadhira tersenyum. Pertolongan yang dia paling suka. Haha.

"Nice," kata Hadhira.

"Nanti Ma bungkuskan. Boleh bawak balik rumah, buat sahur. Untuk Ezzaq." kata Ma. Hadhira mencebir. Ezzaq dah jadi anak kesayangan Ma. Cemburu ah macam ni.

"Make it two then. One for me and one for anak kesayangan Ma tu," kata Hadhira. Tangannya mencapai kuih cara berlauk di atas meja. Tak ada siapa pun di sini kecuali Ma dengan Cik Mah, maka memang pantas dia makan. Lagipun Ma dengan Cik Mah yang cakap, kalau dah Allah bagi cuti, makan saja lah. 

"I heard my name mentioned somewhere here," 

Hampir tersedak Hadhira yang sedang makan itu. Suara Ezzaq. Cepat-cepat dia makan. Malu la kalau Ezzaq nampak dia tak puasa.  

Ezzaq terus bersalaman dengan Ma. Puan Hanim menggeleng kepala melihat telatah Hadhira tu. Dengan suami sendiri pun nak cemburu. Tullah dah terbiasa dengan sikap anak tunggal dia sorang tu.

Tiba-tiba Hadhira tersedak. Ambik kau, makan cepat-cepat lagi. Ezzaq yang berdiri dibelakangnya terus mengusap belakangnya. Alahai, cara berlauk ni!

Puan Hanim hampir ketawa, cepat-cepat dia mengambil gelas dan menuangkan air masak ke dalam gelas tersebut.

Hadhira membulatkan matanya bila Ma dengan selamba je hulur air kepadanya. Puan Hanim buat tak perasan. Tahu sangat yang si anak tu tak mahu Ezzaq tahu yang dirinya tak puasa.

"Tak puasa ni Ezzaq, jangan bawak pergi berbuka." usik Ma. Hadhira dah merah muka.

Ezzaq hanya tersenyum. Lawak pun ada tengok si hoodies pink ni. Tak puasa? Kehkehkeh tapi small matter la awak oii, saya pun ada adik perempuan jugak. Kalau si Ezzah tu lagi teruk, siap boleh bawak makan depan TV lagi. Memang spesies tak matang adik perempuan seorang tu.

"Tak puasa ya Ma. Patutlah tersedak terus bila Ezzaq masuk, tengah dok sibuk membaham la tu." kata Ezzaq.

Hadhira terus cubit lengannya. Suka hati kan nak mengusik saya?

Ezzaq membulatkan mata. Amboi si hoodies pink ni, dah pandai pegang anak lelaki orang

"Sedap je baunya," kata Ezzaq. 

"Ada asam pedas, nanti Ma bekalkan." kata Ma.

Hadhira hanya berdiam diri. Malu lagi bersisa dalam diri. Baik diam. Kalau tak nanti kena lagi dengan Ma dengan Ezzaq. 

"Ni korang bila nak berbuka dekat sini?" tanya Ma lagi.

Ezzaq memandang Hadhira dan Hadhira pun berbuat benda yang sama. Kalau Hadhira memang dia mahu berbuka hari-hari di sini.

"Alla Ma, Dhir kasi chance Ma dengan Abah berdua. Kut-kut nanti dapat tambah ahli keluarga baru. Dhir tak naklah beradik-kakak dengan ikan koi aja," usik Hadhira. 

Ma dah mencebir. Anak sorang ni memang!

"Ahli keluarga baru tu InshaALLAH akan ada, but not from me. From you guys perhaps?" kata Ma.

Hadhira menelan air liur. Salah ayat nak bergurau pulak kali ni.

"Ni nak berbuka kat mana?" tanya Ma bila melihat dua anak muda yang hanya berdiam diri tu. Dia faham saja sebenarnya kalau Dhir tak cakap pun tapi diorang berdua ni nak kena push baru boleh bergerak sedikit.

"Ezzaq ingat nak bawa pergi One Utama je, the Garden may be," kata Ezzaq. 

"Buat apa bawak tempat mahal-mahal. Ezzaq je berbuka nanti," usik Ma lagi. Ezzaq dah ketawa. Suka je kan!

"Baik Ma. Ezzaq pesan sky juice je kat dia,"

Kan aku dah cakap, mesti kena je dengan Ma hari ni. Hadhira menjeling Ezzaq disebelah.

"Yellah Ma, nanti biar Ezzaq je makan. Dhir duduk pandang muka je," kata Hadhira. Merajuk?

"Merajuk ke ni?" kata Ezzaq. Pipi Hadhira dicubitnya. Merah lagi muka si hoodies pink ni.

"Apa ni pegang-pegang orang!" kata Hadhira. Geram tahu tak. Ingat orang suka-suka ke tak nak puasa.

Semua orang di dapur dah bantai gelak. Hadhira membulatkan mata. Geram. Hari ni hari rasmi nak kenakan Nur'iz Hadhira kut.

"Dhir nak naik atas kejap. Ambik beg tangan.. and we should be quick, isnt it? Kalau tak nak jalan jammed." kata Hadhira. Lagi lama dia duduk kat dapur ni, lagi banyak dia kena bahan dengan Ma dengan Ezzaq.

...

"Merajuk lagi ke?" tanya Ezzaq. Matanya masih memandang ke depan. Jalan jammed. Nasib baik tadi dia solat Maghrib dulu sebelum pulang. Kalau tak satu hal lagi nak kena berhenti dekat patrol pump mana-mana pulak.

"Nampak macam merajuk ke?" kata Hadhira. Aku? Hadhira ni? Merajuk?

"Mana tahu. Diam ja dari petang tadi," kata Ezzaq. Sebenarnya dia dah bosan melawan jam, sebab tu dia ambik initiatif cakap dengan Hadhira. Boleh terlena kalau silap hari bulan ni.

"Tak da la tapi geram adalah. Ada je kan idea nak menyakat." kata Hadhira. Nasib baik tadi Ezzaq tak buat perangai order air masak je dekat Garden tadi, kalau tak telan air liur la dia pandang Black Pepper Chicken Chop Ezzaq tu tapi kalau fikir balik masuk je Garden Cafe tu tadi, hati dia terus terpaut dengan suasana restoran tersebut. Cantik. Kalau bagi air masak sekali pun dah kenyang tengok pemandangan yang cantik macam tu, and romantic too! Ezzaq memang pandai pilih tempat.

"Pandai awak pilih tempat kan, it is such a nice place," sambung Hadhira.

"Family selalu pergi sana. Couple of times.. tahu tak first time saya masuk kan, first thought coming to my head is to bring my girlfriend someday.." kata Ezzaq.

"Girlfriend? Tercapai tak impian tu?"

"Nope. Tapi berjaya bawak isteri. Boleh la tu kut?"

Hadhira gelak.

"Isteri is much more better than a girlfriend, I must say."

"Always," kata Ezzaq. Dia suka bila Hadhira ni masuk gear suka bercakap. Kalau selalunya sepatah dia cakap, sepatah la Hadhira balas.

Hadhira tersenyum. Dia suka mendengar jawapan Ezzaq tu. Terbuai-buai sekejap.

"Tapi kan yang. Honestly, the food is not enough for my tummy." kata Ezzaq. Makanan tadi tu agak sikit untuk orang yang jenis makan banyak macam dia ni. Tambahan lagi lepas on-call, bila tadi sahur hanya berbekalkan roti saja. Mana nak tahan makan Chicken Chop je.

"Dont worry we got Asam Pedas buatan Ma ni. Nanti saya masak nasi, we can have early sahur then." kata Hadhira.

Ezzaq tersenyum. Nasib baik si hoodies pink ni faham.

"Eh ni bukan jalan nak balik Bukit Beruntung," kata Hadhira.

"Obviously,"

"Kereta saya macam mana?"

"Minggu depan kita ambik okay. Itu idea saya."

"Huh? Orang nak kena pergi kerja la awak." kata Hadhira.

"Saya tahu but dont worry saya hantar dan ambik awak okay," kata Ezzaq.

"Tapi kerja kita tak sama waktu la awak," kata Hadhira. Yella cuba buatnya Ezzaq on-call tak ke dia terkapai-kapai nak balik rumah. Lepas tu kalau dia pulak terpaksa buat OT. Kan susah pulak Ezzaq nak datang officenya kat tengah-tengah KL tu dari rumah mereka.

"I can take public transport. LRT, cabs banyak dont worry," kata Ezzaq. Lagipun Hafiz, kawan sekerja dia tu pun duduk area yang sama. Boleh buat teknik car-pooling seminggu ni.

"Nope. Let me take the public transports. Saya boleh naik LRT. Dekat sikit dengan my workplace," kata Hadhira. Dia tak kisah. Lagipun hari tu bila kereta dia tiba-tiba tak boleh start pagi-pagi pon dia pergi kerja naik LRT.

"Naik LRT? Awak? No way, wife. Tak selamat.. and plus the way you behave dengan mamat foreigner tadi. Tak boleh! Never. You take the car, I'll take the cab, LRT, or whatever it is. Period."kata Ezzaq. Dia teringat lagi tadi ketika dia ke surau untuk solat Maghrib dan bila dia keluar saja dari surau tersebut dia melihat Hadhira sedang bersembang (dan senyuman yang lebar) dengan seorang lelaki. Arab. Tinggi. Handsome. Dan mungkin lagi kaya dari dia.

"Mamat foreigner? Owh.." tanya Hadhira.

Hadhira ketawa. Dia teringat kisah tadi. Cemburu jugak doc ni ya.

"Awak cemburu ya, Dr. Ezzaq?"

"Of course.. he looks nice, decent, handsome and tall. And may be kaya. Of course la kan.."

"It's nothing. Really. Dia tanya tempat menarik kat Malaysia je pun," kata Hadhira. Tadi masa dia menunggu Ezzaq habis solat, tiba-tiba dia disapa oleh seorang lelaki Arab bertanyakan apa yang menarik di Malaysia dan dia sebagai seorang rakyat Malaysia yang baik, terus dia bercerita mengenai tempat-tempat best di Malaysia.

Hadhira ketawa.

"Kenapa?"

"No wonder la awak muka toya je tadi. Macam mana ya, hurmm I'm sorry. This is my wife, we need to be hurry.." kata Hadhira meniru ayat pertama keluar dari mulut Ezzaq bila Ezzaq menyertai dia dengan Sameer tadi.

"Harusla wife sendiri tu.. tapi orang Arab lagi kuat cemburu kut." kata Ezzaq. Dia ingat lagi dia pernah tengok di Youtube, ada sekumpulan pak Arab ni membelasah seorang lelaki hanya disebabkan sifat kuat cemburunya.

"It's nothing. Really." kata Hadhira lagi.

"I know.. saja ja nak buat drama tadi." kata Ezzaq. Hadhira menggelengkan kepala. Ezzaq memfokuskan kembali matanya ke arah jalanraya. Mana tak cemburu si hoodies pink oii kalau tengok isteri sendiri senyum dengan lelaki lain bila Hadhira itu sendiri jarang senyum macam tu hadapan dia.

"But one thing awak, saya tak fancy la lelaki banyak facial hair macam tu. Macam awak dah okay. Tall and handsome. I dont care, inche smiling eyes saya pun tall and handsome, and aint bother to search for anything else." kata Hadhira.

"Inche smiling eyes?"

"Yes." kata Hadhira.

Smiling eyes? Who the hell is that? Bisik hati Ezzaq. Tiba-tiba dia teringatkan Arul yang mempunyai mata seakan-akan tersenyum itu. Tangannya menggengam stering kereta itu dengan kuat. Pedal minyak ditekan, elok pula jalan dah tak jammed. Dah lama dia tak racing malam-malam ni.


You Might Also Like

5 comments

  1. aargghhhhhh,adush mesti ezzaq salah faham. benci2...cepat la tengok cermin sambil senyum ezzaq oii!

    ReplyDelete
  2. ala...ezzaq da misunderstood la tu....dhira cube jelas sket ckp tu...hehe...smbg lg...

    ReplyDelete
  3. heee hope ada part Hadhira pujuk ezzaq dan ezzaq xlayan......then selitkan hadhira demam ke..hee bagi sakit g2..nanti msti ezzaq cemas (jst cadangan)..novel ni memang bes

    ReplyDelete
  4. @korang: hehe oh please dont hate ezzaq. please! hehe ;)

    twins: the idea is almost there. meh kita nantikan apa yang akan jadi. =)

    ReplyDelete