Bencisayang 31

02:24

Hari ni dah masuk hari ke-empat mereka di Langkawi. Masa yang ada tu memang mereka gunakan untuk menjelajah ke pulau Mahsuri. Dari pagi -- seawal-awal pukul 8 pagi -- hinggalah ke malam. Balik dinner terus terlentok. Hariz je kadang-kadang tu stay up tengok TV, tengok bola. Dia? Awal-awal lagi mata dah nyanyi twinkle twinkle little stars. Penat. Penatnya ya amat tapi fun! Fun sebab inilah percutian yang dia pertama kali sebagai isteri. Ada hubby -- walaupun tak macam hubby -- kat sebelah. Fun!


Naik cable car. First time dapat naik cable car. Lepas ni boleh la jaja cerita dah naik cable car.

Lepas tu dapat tengok permandangan yang superbly breathtaking (bak kata Hariz). Memang take my breath away la.. jatuh hati dia kat situ juga bila tengok pemandangan laut dari puncak Gunung Mat Cincang tu.

Dapat belajar sejarah-sejarah dulu. Kisah lagenda Mahsuri. Beras terbakar..

And Hariz. By her side. Well memang la Hariz tu hati batu tapi Ezzah tak kira. Masa yang dia ada berdua je dengan Hariz tu dia gunakan dengan betul-betul. HA HA HA. Kadang-kadang tu dia capai tangan Hariz bila mereka berjalan. Mula-mula tu memang Hariz tarik juga tangannya, tak mahu tapi ini Ezzah Hani lah. Lagi orang cakap 'TAK', lagi tu dia buat.. dan akhir sekali, Hariz biarkan saja. 

Flirting? With my own husband? Tak da salahnya. Halal di situ. 

Apa lagi double fun di situ. 

Dan sampai detik ni, saat ni, Langkawi being such a sweetheart to me.

Fun. Fun. Fun. 

Tapi ini...

Ezzah pandang permandangan di hadapannya. 

Laut terbentang luas. Ada bot-bot di hadapannya. This cannot be. 

Zapppppp. 

Pandangannya dihalakan ke Hariz yang sedang tersengih monkey. "Kan dah cakap tak nak island hopping?!" dia berbisik keras di telinga Hariz. 

Hariz hanya tersenyum. Suka bila Ezzah jadi Ezzah yang dulu. Mana taknya dalam masa berapa hari kat Langkawi ni.. Ezzah jadi pelik semacam. Jalan elok-elok, tup tup dia datang pegang tangan. Pastu bila bercakap, dia hadiahakan senyuman dia..

"Hariz!"

"Saya dah ikut kan. Awak nak naik cable car. Nak pergi Mahsuri.. pergi underwater world. Satu ja saya minta, saya nak island hopping. Apa pun nak jadi, kita -- saya dengan awak -- akan naik bot tu jugak. Period." kata Hariz. Suaranya dikeraskan sikit.. senyuman bila melihat Ezzah cemberut itu ditahan-tahannya.

THIS IZ SERIUZLY NOT FUN!

"Tapi awak tahu kan.."

"Tahu. Tapi hari tu selamat kan?"

"Selamat la tapi tak semestinya hari tu selamat, hari ni selamat. Ramai je yang accident walaupun diorang naik kereta banyak kali.." Ezzah tutup mulut. Accident = Hazirah. Hailoo salah sebut pulak.

Hariz menunjukkan wajah tanpa ekspresi. "Jom. Tu orang dah start naik dah tu." Hariz menarik tangan Ezzah. Ezzah mengeraskan dirinya..

"Ezzah.." lembut je suara tu di telinga Ezzah. Ezzah tarik nafas. Hariz memang pandai..

"Isteri saya ni penakut air Pak Cik. Minta maaf ye.." Ezzah mendengar Hariz berkata macam tu bila mereka jejak je kaki ke dalam bot. Kalau tak diikutkan rasa takut dalam dada ni, memang dah lama dah dia tolak Hariz masuk dalam laut.

........

"Siapa yang minum tasik ni orang kata senang nak mengandung. Kamu ni yang baru berkawen ni, cuba la. Kut-kut nanti terus balik KL dapat anak." kata Pak Cik Rahmat.

Hariz buat tak peduli. Dia berjalan ke tasik meninggalkan Ezzah dengan Pak Cik Rahmat.

Ezzah geleng kepala. Satu point pasal Hariz dia kutip selama dia di Langkawi ni ialah Hariz ni suka laut. No wonder la jadi Jurutera kapal. Suka laut rupanya. Ezzah? Dia tak suka laut! Satu lagi benda yang tak sama di antara mereka. 

"Baru lagi ni pak cik. Kalau balik KL terus dapat anak, tu pelik tu."

Pak Cik Rahmat dah ketawa berdekah-dekah. Ezzah angkat bahu.. tak paham sungguh dia apa yang lawak.

"Tapi betul ke Pak Cik yang minum ni boleh senang mengandung?" saja ja dia bertanya mengurangkan rasa awkward. 

"Tak tahulah. Semua ni bukan kita yang tentukan. Allah Ta'ala tu yang tentukan. Ada jugak pak cik dengaq, minum-minum terus mengandung. Ada juga yang minum tapi tak ada hasil pun.. semua ni aturan Allah. Kita mencuba, berusaha, tawakal sajalah. Tadi sikit punya tak nak, awat sekarang dah teringin ka nak minum?"

Ezzah tayang gigi. Kalau dia minum tu pun, dia pasti punya dia tak akan mengandung. HA HA HA.

"Ish tanak la pak cik. Tak berani. Lagipun biar saya balik KL dulu.. kalau dua tiga bulan ni tak pregnant jugak, saya telefon pak cik suruh bawak saya mai sini balik." 

Pak Cik Rahmat sambung ketawa lagi. Suka benar dia dengan Ezzah ni.. 

Hariz datang menghampiri. Ezzah mencebir. Ingatkan nak terjun terus ke dalam tasik. Kut-kut aku tak boleh minum air tu, biar dia yang minum. Kasi subur. KAH KAH KAH. Ezzah ketawa dalam hati. Mahu ketawa secara terang-terangan takut dikatakan gila. 

"Cik abang dah datang tu. Kamu duduk la berdua. Ni mai honeymoon sembang dengan pak cik pula."

Ezzah tergelak. Ada-ada aja pak cik ni.

Hariz duduk di sebelahnya. "Sembang apa?" Hariz bertanya. Matanya masih lagi di tasik.

"Sembang apa-apa." Dia memandang Hariz. Saja nak tengok reaksi.

Hariz berpaling ke arahnya. Kening diangkat sebelah.

"Pasal anak. Dia cakap suruh minum tu, senang sikit nak mengandung."

Serentak Hariz ketawa. Ezzah pun sama. Entah apa yang lawak pada ayat terakhirnya pun dia tak tahu tapi dia ketawa sebab dia rasa nak ketawa. Aik?

"Nak ke?"

"Nak pe?"

"Mengandung?"

Kedebapppp. Tangannya memukul Hariz. Aci pulak tanya soalan tu kat public ni.

Hariz bangun. Tangannya disuakan ke arah Ezzah yang masih duduk lagi tu. Ezzah terkapai-kapai tak memahami.

"Nak gi mana?"

"Terjun tasik. Kata nak mengandung." jawab Hariz sambil ketawa. 

Ada ka pulak macam tu?! Serentak itu juga bag galas Ezzah sedap landing di lengan Hariz.

........

"Habis basah baju saya." jerit Ezzah bila mereka naik ke darat balik. Pak Cik Rahmat yang memang setia menunggu di situ hanya ketawa. Ezzah menceberutkan muka. Sakit sungguh hatinya bila tadi elok je Hariz main campak dia ke tasik. Nasib baik pakai life jacket! Kalau tak? Buatnya dia tenggelam dalam tu, jadi duda berhias la Hariz.

Hariz angkat tangan. Tak mengaku salah sebaliknya tersenyum suka!

"Tak tenggelam kan?"

Ezzah geleng kepala. "Memangla tak..."

"Lepas ni awak kena sign up swimming class."

"No way!"

"Yes way." 

"Trauma ni kena atasi, kalau macam ni sampai bila tak sembuh."

Ezzah mencebir. Kata orang, dia pun sama. Kenapa dia tak nak fight perasaan dia tu, perasaan dendam dia tu. Dendam tu sebenarnya duri dalam hati tau dak. Rosak hati, rosak segalanya. Tapi dia tak berani nak kata depan macam tu. Takut jadi macam tempoh hari...

"Awak ni pelik la."

Hariz naikkan kening. Pelik? Suruh daftar swimming class pun pelik ka?

"Macam bipolar. Kejap awak macam ni, kejap awak macam tu."

Hariz gelak. Bipolar? "Sejak bila graduate in psikiatrik ni?"

"Sejak kawen dengan awak." 

Hariz diam. Ezzah pun sama. Dah agak dah. Kalau dia masuk saja bab-bab ni, sah-sah Hariz jadi diam terkutik tak memberi jawapan. Dah macam cakap dengan mannequin pun ada.

He probably needs time. Ezzah mengeluh. 

"I dont know about that myself..." Hariz mengeluh. "Till I met you.."

..............................................................

Saya tak tahu sama ada saya patut tarik balik tak entry sebelum ni, orang cakap macam drastik change? Macam nampak Hariz macam dah terima tapi ....?

Saya pun confuse gak. Saya tulis, straight from my head. Bukak blogger, hit the post button and write. So its all depend on my state of mind kut. Masa post itu dikarang. And now it's back to this ya-know-suka-main-main-punya Hariz. Hariz indeed ada masalah bipolar or was it me? LOL.

Apapun, selamat membaca. 

Loads of X's and O's, Ednin.

You Might Also Like

15 comments

  1. Assalamu'alaikum cik writer..kalau boleh tau apa status crita ni skrg ni? sdg dlm proses penilaian penerbit ke? best tau..hopefully ada smbugn.

    just found ur blog last night. thumbs up~ will be one of ur follower in syaa allah. ;)

    -Alia-

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Alia.
      yeap, BS sekarang dalam penilaian penerbit.

      thank you, dear. Appreciated it! *hugs*

      Delete
  2. As-salam Ednin.

    Nice story. Just found and stuck 4 d whole day.

    Tlg war 2kan bila dah publish ekkkk.

    Lot of lurveee

    Kfadz

    ReplyDelete
  3. kak E. ble nak sambung niehhhhhh. T.T
    im one of ur silence readers. hari hari bukak dengan harapan ade miracle jadi or such. haha
    hope kak E baca la comment nie and ade banyak masa and bole siapkan manuscript ni cecepat. amin. :)

    Adawiah

    ReplyDelete
  4. salam...sy br je jumpa blog ni..n br abis baca..xsabar nk tggu publish..jgn lupa bgtau..

    ReplyDelete
  5. salam..sy br je jumpa blig ni n br abis baca..xsabar nk tggu buku ni publish..jgn lupa bgtau

    ReplyDelete
  6. Dah publish ke???

    ReplyDelete
  7. best sangat.......

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..kalau sy boleh tahu, buku ni dah di publishkn ke?? tajuk pe??

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum...
    nice story... i like it..
    but can i know bile ye story ni publish... i want to find it..
    syazwanie.. :)

    ReplyDelete
  10. da addicted dgn blog ni ;) seronok..

    ReplyDelete
  11. To you guys,
    Insha-Allah bencisayang dalam proses akhir editing dan akan keluar dalam masa terdekat. Nanti E akan uar-uarkan bila dah nak keluar ye.
    Terima kasih kerana sudi baca.

    ReplyDelete
  12. cik E...knp bab seterusnya xblh bce?...cik E dh block ke..sy bru je jmpe blog ni dan tertarik pulak nk bce cter bencisayang ni....

    ReplyDelete
  13. Bile akan dikeluarkan?im waiting it...inform ye bile dh keluarkan...all the best for u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih anonymous.

      Sebernarnya BS dah keluar versi cetak. Awak boleh dapatkan Vice Versa terbitan Jemari Seni.

      Delete