Si Hoodies Pink 09

03:57

I'll be back
Neon dashi nareul chajeul geoya
Geuttae dashi naega ol geoya
Geu nugudo neoreul naboda sarang hal sun eopgie

Lagu I'll be back nyanyian 2PM berkumandang seluruh bilik. Tangan Hadhira meraba-raba seluruh katil mencari telefon bimbitnya. 'Alahai siapalah yang rajin benar bangun pagi weekend ni..' Aku baru je nak lelap mata lepas bersengkang mata menonton drama pagi tadi. Tangan masih sibuk mencari.. ish mana pulak perginya ni.. Akhirnya Blackberry itu dijumpai dicelah bantal kecil yang duduk elok di kanannya. Skrin dipandang..

JO JANNAH. 

Aii minah ni saja ja nak kacau aku pagi-pagi ni. Bukannya dia tatahu aktiviti favorite kawan baik dia pagi-pagi weekend ni. Aktivitinya tidur. Tidur itu syurga. Buat Hadhira la. Kalau orang lain dia tatahu. Kalau la tidur ni satu pekerjaan dan skill, sah-sah dia akan letak TIDUR dalam resumenya. Memang berskill la. Tidur adalah aktiviti yang tidak membosankan sejak dia sekolah dulu. Ngeeee.

Butang hijau ditekan. Lambat-lambat dia menjawap.

"Assalamualaikum.."

"Waalaikumussalam kawan ku. 'sup?" matanya masih ngantuk. Huarggghh. Dia menguap lagi.

"Tidor?"

"Soalan macam orang yang baru first time jumpa je.."gumamnya.

Gadis di hujung sana tergelak. 

"Ye ye sorry sorry sebab ganggu.. minta ampun ya kawanku.."

"Apadia? Kau nak suruh aku on YM ke? Tengok apa pulak kali ni?" kata Hadhira. Sinis. Dia ingat lagi peristiwa dua bulan lepas bila si Jo Jannah yang cerdik + top scorer dalam batch diorang ni buat perkara kurang cerdik. Perkara paling kurang cerdik selama 5 tahun mereka berkawan. Apa taknya? Pukul 4.30 pagi telefon aku suruh on YM.. for the sake to pick her kad kahwin. Cerdik ke kurang cerdik tu?

Yea you heard me.. 4.30 pagi! Yang masa tu otak aku baru je nak recharge lepas tak tidur berapa hari untuk submit tender.

Alahai kawan baikku.

Dia memandang jam di sisi katil. Pukul 9.10 pagi. Nasib baik hari ni dia beretika sikit. Pukul 9.00 pagi. Better than to wake me up in the middle of night.. kan?

"La kau ni.. tak lepas-lepas lagi ke pasal hari tu?"

"Geram tahu tak. Cuba kau fikir.. kau duduk elok-elok tak ganggu orang.. pastu tup-tup ada orang mai kat kau, cubit kau.. agak-agak la kau geram tak?"

Jo tergelak lagi.

"You and your never ending contoh tak beretika kau tu. Seriously Hadhira ada orang penah bagitahu kau tak yang kau ni ada some weird kinda thinking?"

"Ada. My one and only cik Nur Jannah Amani"

"You're so sweeettt.."

"Puji-puji letak tepi.."

"Ngeee it is a compliment, dear"

"Tada masanya hidup aku bergantung on compliment cik Jo. Cut it off.. So whats the deal?"

"Teman aku pergi jalan TAR. Nak cari tudung untuk nikah. Tudung yang hari tu rasa macam tak match la dengan baju aku ni.."

"Bila?"

"Today? boleh? Aku belanja kau Secret Recipe. For lunch and dinner.."

Wow. Bunyi macam tawaran yang menarik. Haha. Bab makan free wa tada hal!

"Satu hari nak berjalan?"

"You know me..cerewetkan middle name aku"

"Yeah you and your never ending cerewet attitude.."

Suara di hujung telefon itu tergelak besar. Jo ni senang sungguh gelak. Macam aku jugak. Sebab tu la kitorang selalu cakap yang kitorang ni twins walaupun padahalnya memang jauh berbeda. Macam bulan dengan bintang.

"So naik apa?"

"Kau boleh tak? Malas la nak drive.." tanya Jo.

"Ahhh malas jugak aku.. naik LRT je la. Jumpa dekat KJ station.. an hour from now"jawab Hadhira sambil memberi arahan. Ngeee. Malas la nak drive. Penat akibat jam teruk semalam masih tak hilang. Naik LRT lagi senang. Cepat dan murah! Pastu tapayah pikir pasal traffic jam lagi! Kalau ngantuk je boleh lena je on the spot. Naik kereta tak boleh wooo.. bahaya! Ngeeee.

Dia terus bangun dari katil dan mencapai tuala di penyidai. Masa untuk mandi!

...

Penampilan hari ini dipandang di hadapan cermin kaca di hadapannya. Tudung dah elok. Blouse okay. Seluar pun okay. Perfect! Bag tangan di atas katil dicapainya. 25 minit lagi dari masa yang dijanjikan.

Dia terus ke bergerak ke dapur. Ingat nak makan roti dulu, buat alas perut. Kang nanti penyakit gastriknya menyerang macam mana? Niaya je, dah la naik public.

Sampai saja di dapur dia melihat Kak Nia sedang bersarapan. Macam mahu keluar je kalau tengok gaya dengan bertudung rapi segala.

"Going out?"tanya Hadhira duduk di atas bar stool bewarna merah yang memang sudah tersedia disitu.

Riak Kak Nia seakan-akan terkejut.

"Awal hari ni.. keluar?"

"Ah-ha. Gi Jalan TAR.. nak saing?" Roti diambil. Jam blueberry disapu.

"Kak Nia keluar dengan kawan. Nak ke OU. Shopping sikit.."

"Kawan?" tanya Hadhira lagi. Yella Kak Nia ni memang jarang keluar kut. Selalunya kalau nak keluar mesti dengan dia atau kawan-kawan sekolej dulu.

"Kawan lama. Dhir tak kenal kut.."kata Rania. Air milo panas dihirupnya lagi.

Hadhira mengangguk. Roti dimasukkan ke dalam mulut. Yummy.

"Pergi Jalan TAR buat apa?"

"Jo ajak. Kalau tak Dhir dah selamat lena dah dalam bilik tu.."

Kak Nia mengangguk lagi. Hadhira melihat jam ditangan. Ah dah lambat.. kunci kereta dan bag tangan di ambil. Dia melambaikan tangannya ke arah kak Nia. Pelik. Kenapa asyik diam je Kak Nia sejak dua menjak ni ada masalah ke?

You Might Also Like

0 comments