Si Hoodies Pink 33

23:36

"Mak oiii bosannya," jerit Hadhira dalam hati. Jam kat dinding dah berdenting lapan kali menandakan baru pukul lapan pagi, waktu Malaysia. Alahai bosannya, tak ada kerja. Nak pandang drawing, tak mahu la. Boleh muntah hijau dia pandang hari-hari. Nak buat apa ni? Hadhira pusing-pusing atas katil bersaiz super queen tu. Habis comforter yang bewarna putih berbunga hitam itu. Elok je tadi dah kemas katil, dia boleh buat main balik. Hadhira oh Hadhira, cuba la tambah pahala sikit bulan Ramadhan ni.

Tangannya mencapai tali leher Ezzaq yang dia letak di meja kecil sebelah katil tu. Tangannya rancak menyimpul sana sini. Mahu praktis. Teringat kisah pagi tadi. Heee. 

"Yang.." ujar suara dari belakang. Tanpa berpaling pon Hadhira tahu yang itu inche smiling eyes. Pensel warna Luna itu di letak tepi. Kerja kita tinggai tepi dahulu, lagipon dah naik pening pandang drawing roof tue.  

Ezzaq berdiri di hadapannya. Dah siap berpakaian kemeja, berseluar slack. Rambut tu je agak messy, tak sikat lagi. 

"Awat?"

Ezzaq tersenyum. 

Hadhira mencebir. Ezzaq ni pahalanya mesti banyak kan, aci senyum je hari-hari. Nak jadi doktor kena banyak senyum kut. Kalau tak pesakit lari. Kalau macam tu kiranya, sah-sah aku fail. Mana pandai senyum. Ngeeee.

Tali leher yang berada di tangan Ezzaq diangkat ke udara. 

"Nah, pakaikan!" kata Ezzaq. Hari ni hari malas sedunia. HAHAHA. Tali leher bewarna silver itu sudah bertukar tangan. Amboi si hoodies pink, lambat-lambat je capai tie ni.

"Huh?" kata Hadhira. Matanya memandang tali leher ditangannya. Heee. Macam kenal je ni, eh eh ni bukan hantaran hari tu ke?

"Pakaikan! Come on, time is ticking," kata Ezzaq. 

"Tak pandai la," kata Hadhira. Jujur. Memang tak pandai pon. Sekolah dulu, aci pakai baju kurung je pergi sekolah. Lagipon tak da la hebat sangat nak jadi pengawas sekolah yang pakai tie semua tu. Heee. Nasib la kamu inche Ezzaq. 

"Serious?" kata Ezzaq. Musykil. Ada ka orang dalam dunia ni tatahu pakai tali leher. Serious? Wujudkah? Si hoodies pink ni hidup zaman klasik mana?

"Betul la," kata Hadhira. Kalau aci nak suruh jerut leher, aku pandai la kut. Heh?

"Awak ni tak romantik la yang. Baru nak ada scene yang boleh senyum sampai ke malam," kata Ezzaq. Ambik kau Ezzaq, punah harapan! Tangannya dah lincah memakaikan tali leher di leher sendiri, kasihan sungguh bila dengar.

Hadhira angkat bahu. Sorry la bro, cant help!

"Tengok ni, mai saya ajar." kata Ezzaq. Satu persatu step diterangkan kembali ke Hadhira.

"Done! Now ketatkan," kata Ezzaq. Kepalanya direndahkan sedikit, kasi adjust dengan ketinggian Hadhira. 

Hadhira hanya ikutkan saja perangai pelik Ezzaq hari ni. Bukan boleh mati pun. 

"Thank you, yang. Gotta go," kata Ezzaq lalu mencium pipi Hadhira. Dia terus berlari ke muka pintu. Haha. 

Hadhira mencebir. Ezzaq ni kan suka ya stealing kiss dari girl. Naughty. Tapi dia tersenyum lagi. Sukaaaa.

"Ehem ehem ehem,"

Hadhira memandang ke pintu. Ezzaq sedang tersenyum. Kantoi!

"Suka ya?" usik Ezzaq. Haha. 

Hadhira menunjukkan penumbuk. Mana aci! Malu ah macam ni. 

"Awak lupa nak buat sesuatu," kata Ezzaq. 

Dia berjalan ke arah Hadhira. Tangan kanannya disuakan.

"Salam," terang Ezzaq. 

Hadhira mengangguk. Tangan Ezzaq diraih dan diciumnya. Scene ni selalu dia tengok mama dengan abah selalu buat sebelum abah ke pejabat dan sekarang di antara dia dan Ezzaq. 

"Macam tullah isteri mithali. Opss girlfriend kesayangan," kata Ezzaq.


Mata Hadhira membulat, sempat lagi tu nak mengenakan orang!

"Cepatlah. Time is ticking," kata Hadhira. 

"Okay, awak pon siaplah kerja tu. Jangan asyik dok tersenyum je eh," usik Ezzaq lalu keluar dari bilik kerja Hadhira itu..

Hadhira tersenyum. Lagho betul. Ada je kerja nak berangan. Tali leher itu dirungkaikan kembali dan dipasangkan kembali. Practice makes perfect, kan? 

Belum sempat dia praktis ikatan tie, tiba-tiba Blackberrynya berbunyi. Terus dia loncat turun dari katil ke arah meja solek.

Jo Jannah! Heeeee. Hatinya berbunga riang, ada la manusia yang boleh dia guna jadi tukang membuang masa bosan hari ni.

"Assalamuaaaalaikum," kata Hadhira.

"Waalaikumussalam! Awal bangun hari ni? Aku ingat kau dok dalam alam siti dan fantasi lagi?" perli Jo sedas. Perangai sarkatikus dia tu tak pernah berubah.

"Kau tu? Awal mengacau hari ni?" kata Hadhira.

Jo ketawa disebelah sana. Macam tu lah diorang.

"Biasa la, aku tak da kawan nak mengacau hari ni kan. So aku nak kacau kau,"

Hadhira mencebir. Dah agak dah! Sejak dah berkahwin ni, Jo memang jarang hang out dengan diorang. Ada la sekali dua kali tapi tupon dengan Ajip ikut sekali. Nasib baik dah lama kenal Ajip tu, kalau tak memang Hadhira tak boleh hidup la jalan-jalan dengan orang tak kenal.

"Ajip mana?"

"Ajip lari rumah," kata Jo sambil ketawa.

"Lari rumah mana plak ni?"

"Dia pergi Japan, ada seminar. Boleh plak dia suruh aku duduk sini tak kasi ikut," kata Jo di hujung talian.

"Merajuk ah tu," kata Hadhira sambil tersenyum. Masaklah kau Jo, sejak dah berabang ni memang selalu kuat merajuk dia tu. Tak pernah dia tengok sisi Jannah Amani macam tu.

"Tahu tapa, sebab tu bila orang tanya aku cakap dia lari rumah," kata Jo selamba.

"Tak matang sungguh,"

"Dhir.."

"Hurm,"

"Jom keluar, aku dah mati kutu dok pandang muka Oprah ni kat TV," kata Jannah.

Hadhira tersenyum. Jo ni memang jenis outdoor, tak boleh duduk lama sikit dalam rumah. Okay apa Oprah tu, comel je aku tengok.

"Mana plak kali ni?"

"Nak cari maternity dress? Hurm, KLCC?"

"Cari apa?"

"Nur'iz Hadhira, you absolutely heard me."

"Oh my..."

"Gucci. Yes. 12 weeks, tapi alasan cari maternity dress tu aku reka sebenarnya. Tak tahu nak cakap macam mana but aku teringin nak jalan KLCC,"

"Kau memang nak kasi aku heart attack!"

"Am not worried at all, you've got personal abang doc kan?" kata Jo sambil terkekeh ketawa. 

"Doc on call hari ni. Tensi aku. Hey kau tunggu rumah, nanti aku ambik. Give me an hour to reach your house,"

"Yes, auntie,"

"Take care, mommy-to-be!"

......

ps: Followers makin ramai, and the commentators pun dah bertambah. TERIMA KASIH!
ps2: Tatahu macam mana nak wrap up cerita ni. AHAHA. Terus ending tanpa konflik ke, or the otherwise? Grrrrrr.
ps3: SALAM RAMADHAN kepada semua yang membaca ni. Have a blessed Ramadhan, okay? InshaALLAH.


You Might Also Like

7 comments

  1. mesty ad konflik sepoi-sepoi bhse la... tp jgn kencang2 sgt... hehehhe~~~

    ReplyDelete
  2. whoaaaa,,makin berbunghe2 chentha di ati enche doc&pn hoodies,stuju gn panda hihi baru la meriah alm pchenthaan hahaha

    ReplyDelete
  3. hai...sy bru je wat marathon dr 1-33 cite ni....
    best2...smbg lg...kalu nk wat konflik pon jgn smpi bpisah....hehe...pape pun best...

    ReplyDelete
  4. jgn bg konflik berat sgt...sket2 dah ler okey?hehe..

    ReplyDelete
  5. @korang semua;
    heee macam dah ada sikit nak buat macam mana. :D Stay tuned!

    ReplyDelete
  6. jo is going to be a mom. congrats. huhu. dhirr pmluu sesngatt

    kDija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngeeggege. Pemalu eh? Ingatkan ketegaq je.. hehehe.

      Delete