Si Hoodies Pink 42

02:25

Malam tu mereka duduk di ruang tamu rumah Jo menonton berita. Sejak Jo keluar dari hospital petang tadi, kerjanya hanyalah menunggu di ruang tamu menonton berita dan memegang telefon 24/7. Kut-kut ada berita baru di TV, Hadhira yang tengok pon dah naik sebak. Kalau seboleh-bolehnya dia nak sangat Jo jadi tak pesimis macam ni tapi macam mana nak buat, dia takkan faham kecuali kalau dia yang duduk di tempat Jo sekarang ni tapi seboleh-bolehnya dia tak nak dugaan seberat ni sebab dia sendiri pasti dia tak kuat untuk menghadapi semua tu...

Ting tong. 

Lamunan Hadhira terus terbantut.

Loceng rumah berbunyi. 

Dia dengan Jo berpandangan sesama sendiri. Cepat-cepat Hadhira dan Jo capai tudung mereka. Sekarang ni memang mereka duduk dalam keadaan bersedia, kut-kut ada orang datang menziarah tak pun datang memberi berita.. tapi yang terkejut mereka bila melihat kak Nia datang dengan bag galasnya. Sambil tersenyum lebar.

"Assalamualaikum, auntie" kata kak Nia. 

Jo dan Hadhira memandang sesama sendiri. Dalam fikiran mereka bermain soalan apa yang kak Nia cuba buat dengan datang rumah mereka malam-malam dengan beg galas bagai ni.

"Jo, I'm gonna stay here with you. Boleh kan?" tanya kak Nia sekaligus meletakkan titik noktah dalam fikiran Jo dan Hadhira.

Jo tepuk dahi. Dah agak dah. Tapi another one.. come on, aku bukannya sakit teruk pun.

"Jo dah okay la, kak Nia."

"Kak Nia boleh main-main, teman Jo. Auntie kan sakit." kata kak Nia. Memang betul la. Lagipun dari dia duduk rumah seorang diri, baik duduk dengan Jo.

"Whatever. Ikut korang la. Jo dah rasa Jo ni dah balik zaman duduk rumah sewa dah, umi." kata Jo kepada Auntie Sarina.

"You should be grateful to have this type of girl in your circle." kata Auntie Sarina.

"I'm blessed. Syukur Alhamdulilah!" kata Jo.

Hadhira dan Rania tersenyum monkey dipuji sedemikian. Sapa tak suka weiiii. Tapi bukan pujian yang diorang harapkan sekarang ni, yang penting sekali segaris senyuman di raut wajah seorang Nur Jannah Amani.

...

Petang hari Khamis tu Hadhira dan Jo sama-sama duduk di luar rumah, menghirup udara segar sambil-sambil mencuci mata memandang garden buatan Jo tu. Lama-lama duduk dalam rumah pun boleh benak juga, maka bila Jo cakap nak duduk luar, cepat-cepat Hadhira angguk-anguk setuju.

Hanya mereka berdua saja yang ada dalam rumah sekarang ni. Auntie Sarina dan kak Nia dah keluar ke bazaar, mencari lauk pauk untuk berbuka dan dia diberi kepercayaan untuk 'menjaga' Jo yang dah nampak okay tu. Dah tiga hari sejak Jo collapse hari tu, tapi dalam tiga hari ni satu berita pasal Ajip pun diorang tak dapat..

"Garden kau ni cantik. Sejak bila rajin gardening ni?" tanya Hadhira. Garden berkonsepkan English Garden itu menarik minatnya. Dulu masa mula-mula Jo mendiami rumah ni, garden sebelah ni kosong betul dan sekarang dah cantik. Sejuk mata memandang..

"Thank you. Credit goes to Ajip. " kata Jo. Ajip memang suka gardening, dan gardening adalah salah satu cara dia dan Ajip meluangkan masa bersama di hujung minggu.

Hadhira mengangguk. Dalam kepalanya berkali-kali dah dia warning kepada diri dia sendiri supaya jangan sebut 'Ajip' atau benda yang mengingatkan Jo kepada Ajip.. dia tak mahu Jo sedih-sedih.

"Kau ni bila nak balik?" sambung Jo. Dia sebenarnya rasa bersalah kepada Ezzaq bila Hadhira ni boleh pulak buat niat murni nak temankan dia, walaupun dia dah baik macam ni, dah boleh balik rumah dah pun. Nak kata risau pun agak-agak la juga, dia di rumah bukan seorang. Ada mak yang menjaga tapi Hadhira tetap dengan keputusannya. Jenuh dia bertekak di hospital kelmarin, dan macam biasa Hadhira ialah Hadhira. Dia tak akan kalah kalau dia dah buat keputusan.

"Kau ni tak habis-habis nak halau aku."

"Memang la. Kau ada tanggungjawab."

"Ezzaq kata okay, so kau okay la sikit. Aku ingat lagi, kau pernah jaga aku sakit dulu."

"Kau demam je masa tu, Dhir. Tak susah. Dan memang tanggungjawab aku sebagai kawan, sebagai umat Islam nak membantu. Bukan kalau kau saja sakit, orang lain sakit pun aku akan tolong."

"Macam tu jugak aku.."

"Hadhira.."

"Aku balik la bila kau dah betul-betul okay. Betul-betul sihat."

"Aku okay."

"Okay? Come on, kalau kau okay kau tak menangis senyap-senyap dalam bilik tadi pagi." kata Hadhira. Betul. Memang dia nampak Jo menangis tadi, sorok-sorok.

"Aku okay. Aku dah cakap kat diri, kalau Allah betul nak uji aku sekarang ni, aku terima. Aku yakin dengan qada' dan qadar. Lagipun Allah sendiri dah banyak kali cakap dalam Qur'an yang dia akan datangkan ujian kepada hambanya selagi mana yang kita mampu dan aku bersyukur yang aku terpilih nak dapat ujian ni daripada-NYA..Apa pun ketentuan-Nya aku terima cuma kau tak boleh expect aku nak beku, tak nangis semua.. kan. Kau sendiri cakap, cry, if that sooth us. " kata Jo panjang lebar. Mula-mula dulu selalu dia dok suudzon (berprasangka jahat) saja, tapi bila tengok Halaqah di TV tadi dan topiknya pulak betul-betul terkena batang hidung sendiri, dia jadi malu sungguh dengan Allah. Selama ni Allah dan datangkan nikmat pada dia, jarang sekali dia bersyukur tapi bila dah 'terjatuh' macam ni, mahu pulak berprasangka jahat pulak. Sesungguhnya Allah itu maha mengetahui.. dan setiap yang berlaku itu ada hikmahnya. Cuba husnuzon (berprasangka baik) sikit dengan Allah, InsyaALLAH everything will be alright. Dia selalu ada.. kita je yang selalu kufur nikmat. Tak tahu bersyukur..

"Sorry.." kata Hadhira lemah. Apa yang Jo cakap tu semua betul.. dan bukan sekali dia dengar, malahan dah berkali-kali masa berhalaqah dulu masa zaman belajar..

"It's okay tapi aku nak ingatkan. Kau ada tanggungjawab sekarang ni.."

"Kak Nia kau tak halau pulak. Terasa aku.." gumam Hadhira. Dia jadi serba salah dah sekarang ni, Jo kawan baiknya dan Ezzaq pulak hubby terchenta..

"Kak Nia is different. Dia single, kau tak. Kau ada tanggungjawab yang perlu kau pegang. Dekat Ezzaq. Lusa dah nak raya, aku tak nak kau stick sebelah aku tapi kau abaikan tanggungjawab kau. Aku tak nak ada share eh dengan dosa kau ni." kata Jo sedas. Jo macam biasa memang outspoken.

Hadhira mengangguk. Apa yang Jo tu semuanya betul.

"Ezzaq dah bagi permission.." kata Hadhira. Dah entah berapa kali dia bagitahu Jo pasal ni, tapi Jo bukannya nak terima malah sebaliknya dia asyik halau je kalau ada peluang.

"Dia bagi kebenaran atau tak tu belakang kira. Tanggungjawab comes first.. dan bila kau tak laksanakan tangggungjawab kau maknanya kau tak amanah. Dan tak amanah itu adalah antara sifat-sifat orang munafik, Dhir.. kau tahukan tu?" kata Jo. Bukannya dia tak tahu yang Ezzaq dah bagi kebenaran, dan sebetulnya tadi malam dia dah telefon Ezzaq suruh datang menjemput (sebabnya si hoodies pink ni seorang liat betul nak pulang sendiri) tapi Ezzaq hanya tergelak.. dan cakap it's okay. Sungguh betul la lelaki tu spesies luar alam macam Hadhira.

"Tapi.."

"Aku? Aku ada umi, ada kak Nia, ada Angah, ada kak Amnah.. semua orang yang sayangkan aku. So kau tak payah risau. Kalau kau sayangkan aku, kau balik do your role perfectly as a wife. Ni main redah je buat perangai zaman single. Mana boleh, Dhir!"

Hadhira diam. Dia dah tak ada dalil dah nak dikeluarkan bila Jo dah buka role jadi ustazah. Bukan dia tak tahu, dia tahu. Bahkan setiap malam Jumaat memang mereka rajin berhalaqah. Mengingat di antara satu sama lain.. tapi dia mahu ada sama-sama dengan Jo masa susah juga.. bukannya bila senang datang menempel, bila susah lari menjauh. Dia tak nak jadi kawan spesies macam tu.. pantang!

Jo menggelengkan kepala. Ketegaq sungguh! Hadhira bila dah ada keputusan, macam tu lah keputusannya. Susah sungguh nak ubah..

"Masa kat Kinokuniya hari tu kan? Kau ada tanya macam mana nak luahkan perasaan kan? Kau dah buat ke belum?" tanya Jo. Dia baru teringat, kisah minggu lepas tu.

"Dah.. dalam blog." kata Hadhira. Muncung. Ada ke tiba-tiba buka topik luahkan perasaan pula, tadi bukan main dia nag aku. Sekarang tukar pulak, memang Jo Jambul betul la dia ni.

Jo yang terduduk tu terus tergelak. Sampai berair mata. Itu sifat Jo, dia gelak memang sampai puas hati. Kalau Jo gelak tak menangis, memang bukan Jo la namanya.

"Kau apahal?" tanya Hadhira. Geram! Salah ke luahkan perasaan dalam blog. Ramai je aku tengok.. siap berabang bersayang.. padahal belum ada ikatan pon lagi.

"Dalam blog? apa kau ingat Ezzaq tu blog kau ke dok luahkan kat situ. Come on missy, real la sikit."

"Dia cakap dia baca blog aku."

"He's busy man.. expect dia baca blog kau tiap-tiap hari la ey?"

Hadhira memancungkan mulutnya. Jo memang suka perli, sarkastik dan apa-apa yang sewaktu dengannya. Kalau orang tak kenal, memang rasa Jo ni rather mulut laser dari yang baik-baik.

"Takdala tapi mesti dia akan baca suatu hari nanti.. kut?"

"Hadhira oh Hadhira.. agak-agaknya kan.. menyesal tak kau bila apa jadi kat aku ni jadi kat kau. God forbid tapi kalau lah.. kalau lah okay.. kalaulah sat gi Ezzaq on the way balik dari hospital dan accident, Allah tarik balik nyawa dia.. kau menyesal tak atas selama ni masa yang Dia bagi kat kau tapi kau sia-siakan? Aku, at least, dah.. InsyaALLAH, jalankan tanggunjawab aku.. dan aku sempat bagitahu Ajip yang aku sayangkan dia.. tapi kau? Menyesal tak ada gunanya Dhir masa tu.." kata Jo. Kalau Dhir tak makan saman bila kena paksa, baik kita guna reverse pyschiology.. sebab selama dia kenal Nur'iz Hadhira ni.. dia tahu Hadhira ni jenis cepat tersentuh, cepat kena psiko..

Hadhira masih lagi membatu.

Jo hanya membiarkan saja.. kalau still perempuan hati ais kepal ni masih lagi tak cair-cair, apa dia boleh buat. Dia dan jalankan tugas dia. 

Tiba-tiba tak lama selepas tu Hadhira tiba-tiba bangkit dari kerusinya dan masuk ke dalam rumah. Jo menggelengkan kepala.. merajuk la tu. Bukan la sehari dua dia kenal Hadhira, dah bertahun-tahun. Hadhira tu anak manja, sensitif. 

Dan tak sampai seminit Hadhira masuk ke rumah, kereta biru masuk ke porch.. umi dan kak Nia dah balik..

"Mana Dhir?" tanya kak Nia bila dia sampai di sisi Jo. 

Jo memuncungkan mulut ke arah dalam rumah.

"Merajuk kut. Jo kasi tazkirah tadi.."

Kak Nia geleng kepala. Kenal sangat, yang sorang ni outspoken dan yang lagi seorang pulak kaki sensitif.

"So? Dia makan saman tak?"

"Dia? Dia mana kisah saman-saman ni.. dia kata kalau kena saman, dia bayar ja."

Kak Nia geleng kepala. Conclusionnya Hadhira = sensitif, tak makan saman.

"Ezzaq tak marah pulak?"

"Tu lagi seorang.. tak makan saman jugak. Dia offer sekali nak share." gumam Jo. Geram. Kalau Hadhira ni masih lagi single macam kak Nia, dia tak kisah. Nak duduk sekali pon boleh..

"Apa kutuk-kutuk husband orang?" sambung Hadhira.. 

Jo dengan Kak Nia pandang ke arah pintu sliding door tepi tu. Hadhira datang dengan beg bajunya, dan siap berjubah seluar. Macam orang nak lari rumah je.

"Mana nak pergi ni?" tanya Auntie Sarina.

"Auntie, Dhir nak balik dulu. Nanti Dhir datang lagi.." kata Hadhira sambil bersalaman dengan Auntie Sarina.

Jo dah tersenyum. Taktiknya berjaya. 

"Aku balik dulu.. lagipun kak Nia dengan auntie ada jaga kau. Thanks." kata Hadhira sambil memeluk Jo. 

"No worries, dear." kata Jo.

"Kak Nia, jagakan Jo untuk Dhir.."

"Always.." kata kak Nia.

Hadhira bersalaman dan bergerak ke arah keretanya. Dia mahu cepat sampai ke rumah dan harap-harap inche smiling eyes kesayangan Hadhira tu tak kerja malam hari ni. Ada misi terpenting dia nak laksanakan hari ni.. 

YA ALLAH, kau permudahkanlah urusan hamba-Mu ini. 

Amin yarabbal 'ala min.

.......
p.s: Love is a precious things, dont ya think so?

You Might Also Like

7 comments

  1. windunye ngan si hoodies pink!!!!!!!!!
    tp x puas ler bc..huhuhu~~
    cepat2 smbung yer.. ;)

    Selamat hari raya! ;D

    ReplyDelete
  2. best!cpt2 msuk n3 bru eh (^_^)

    ReplyDelete
  3. @panda_lover: rindu? heheh tapi dah nak habis ni. satu je episod lepas ni.. selamat hari raya, panda lover!

    @iman: inshaALLAH. dalam process.. tengah memaksa diri sebab masih mood raya.. hahaha. iman, suka nama tu. XD

    ReplyDelete
  4. smbg lg
    cpt la si HP ni buat luahan hati.

    ReplyDelete
  5. yeappp tengah edit mengedit. akan update, esok kut. HEHEE..

    P/S: Tadi mula2 baca si HP.. yang keluar dalam kepala ialah Harry Potter.. hahahha. Padahal si hoodies pink, kartun sungguh saya!

    ReplyDelete
  6. lol.i love this piece,done reading after hours

    ReplyDelete