Bab 6: 10 Tahun = 1 Dekad

15:20

"Eh?" Muka Ezzah yang terjungkit kening itu tidak dihiraukannya sebaliknya kaki tetap melangkah ke arah ruang tamu yang sedang menayangkan cerita kartun di pagi Sabtu itu.

"Ni apa tengok cerita budak-budak ni?" Surat khabar di atas meja kopi dicapainya lalu mengambil tempat di sebelah Ezzah.

"Apa pulak. Ingat cerita kartun ni untuk budak-budak je ke? Orang besar pun patut tengok, refresh balik nilai-nilai yang dah lama lupa."

Farhan tersengih. Teori luar alam Ezzah! "Mama mana?" Mengalih topik.

"Mama ada kat dapur.." Ezzah mengalih tumpuan pada Farhan yang sudah mengangkat kaki di atas sofa itu. Pelik! "Ni apasal tak keluar hari ni?" Keluar juga persoalan yang berlegar-legar di kepalanya. Selalunya hujung minggu je mesti ada dua benda yang Along akan lakukan.

1. Tidur sampai tengah hari. Tapi sekarang baru pukul 8 dah terpacak kat living! Siap dah mandi, shave elok-elok semua pulak tu tapi tak keluar pulak, lagi duduk baca surat khabar.

2. Kalau no. 1 tak jalan, mesti Along akan keluar beriadah dengan partners-in-crime (atau lebih dikenali sebagai Sun dengan Kaizer) Kalau yang berdua tu, memang malam la baru nampak muka balik!

Farhan menutup surat khabarnya. Sungguhlah orang sebelah ni rajin betul berkicipan! "Sun busy, Kaizer kena pergi France."

Ezzah mengangguk faham. No wonder lah! Elok sangatlah tu, kalau tak memang tak nampak batang hidung la kat rumah ni.

"Ni yang banyak tanya ni apasal? Satu hari kurangkan volume bercakap tu tak boleh ke?"

Ezzah tayang gigi. "Bosanlah Along!"

Farhan menggelengkan kepala. Spongebob yang tengah menangis itu tengah bermain di layar pandangan.
"Tukarlah. Bosan jugak Along tengok muka spongebob ni."

"Eh eh.. Ezzah nak tengok!" Remote yang sememangnya di dalam tangan itu disorokkan ke belakang.

"Nasib baik awak pregnant tau.."

Ezzah tersengih manja. "Tengoklah! Spongebob ni baik tau.."

Farhan hanya diam, tidak membalas. Matanya ikut sekali disoroti kepada cerita kartun yang sedang ditayangkan. Macam ni Ezzah cakap nak refresh nilai-nilai murni? Ya Allah, adik aku ni entah apa-apa. Benda  lain pun boleh kalau nak refresh nilai-nilai baik tu.. Tengok House pun boleh dapat apa? Tak pun baca buku? Buku lagi senang! Kalau kena tajuk dan genre, memang banyaklah boleh kutip.. ni tengok Spongebob dengan Patrick?

Ezzah oh Ezzah!

Lantas kaki diturunkan ke lantai. Tiba-tiba terasa nak berenang! Fokus Farhan jatuh pada buku yang diletakkan bersebelahan dengan vas berisi bunga ros hidup itu. Diari hamil....

Terus Farhan menarik senyuman nipis. Books cottage!

"Buku dah habis baca ke?"

Ezzah yang sedang tergelak dengan kerenah Spongebob itu mengerutkan dahi. "Huh?"

"Buku yang Along beli hari tu.."

Ezzah menggeleng laju. "Belum... ada lagi dua buku." Dua buku tebal, yang penuh dengan tulisan tanpa gambar. Memang lambat la dia nak habis...

Farhan mengangguk. Pucuk dicita ulam mendatang. "Along pergi cari stok baru lah eh?"

"Eh taper. Tu pun dah cukup stok sebulan."

Farhan menyeluk poket seluarnya, mengeluarkan kunci. "Taper, Along restock baru.. Along keluar dulu lah."

"Aik tak sampai setengah jam duduk, dah nak keluar" Tanya Mama yang baru keluar dengan pinggan yang berisi buah itu.

Farhan tersengih. "Cari buku kejap.. Along pergi dulu ya Mama!" Farhan mula melangkah ke pintu utama. Hatinya sudah berlagu riang. Sebulan lebih dah tak nampak muka cik buah hati sepuluh tahun lepas tu..

Sebaliknya di ruang tamu, Ezzah dan Mama berpandangan sesama sendiri.

"Buku? Along?"

Ezzah angkat bahu. Dia pun rasa pelik. Sejak bila buku dan Ahmad Farhan Ezri berada di dalam satu konteks ayat yang sama?

.....

'Assalamualaikum dan selamat datang'

Sekali lagi Farhan tersenyum bia terdengar suara dari sensor sebaik saja dia memasuki book cottage yang masih lengang itu. Laju matanya melilau mencari subjek -- penyebab kedatangannya -- ke sini.

Klik.

Fokusnya berhenti pada subjek yang sedang tunduk membaca di belakang kaunter itu. Terus senyuman dari telinga ke telinga tertuntas di wajah manis itu.

"Assalamualaikum." Dia memulakan bicara. Loceng di atas kaunter ditekannya perlahan.

Abiir yang sedang membaca 'Act Like A Lady, Think Like A Man' karya Steve Harvey itu mengangkat muka. Jelas riak terkejut di wajah itu tapi tetap dia menjawab salam Farhan itu dengan perlahan.

Farhan tersenyum sambil mengangkat tangan.

"Err ada apa-apa lagi ke?" Abiir bertanya. Kepala sudah mula memikirkan sebab musabab kedatangan Farhan di awal-awal pagi ini.

"Come again..." Senyum masih terleret di wajah Farhan.

"Huh?"

"Kali terakhir saya kat sini, awak ada cakap, do come again, isn't it?" Smiling eyes terukir.

Abiir mengangguk faham. Perkataan yang selalu dia katakan setiap kali bila pembeli mahu pulang dan kali ini entah kenapa dia terasa menyesal berkata demikian. Definitely bukan pada suami orang ini.

"So saya datanglah.."

"Okay." Abiir meletakkan penanda di bukunya. "Buku apa pulak yang awak nak cari kali ni?"

"Erm.. you think?"

Abiir mengangkat kening. "Genre apa yang awak suka? Crimes? Politics? Self-improvement..."

Awak? Mahu saja Farhan menyebut perkataan itu tapi dihalang keras oleh kepala... tapi not now, Farhan. Just not now.

"Abiir..."

Farhan tersentak bila terdengar satu suara menyebut nama Abiir itu. Janganlah kata itu suara hatinya? Terus dia melangut memandang ke arah 'suara hati'. Ada seorang wanita berjubah hijau sedang tersenyum ke arahnya. Fuhhhh...

"Ada kawan rupanya..." Wanita itu bersuara. "Siapa ni?"

"Kawan Abiir.."

"Senior Aiman."

Farhan dan Abiir menjawab serentak.

Puan Halina tersenyum sambil mengangguk-angguk. "So kawan Abiir dan senior Aiman la ni?"

"Aaah. Both.." Dan mungkin juga menantu mak cik? Some time in the future, may be?

"Saya Farhan. Mak cik nak panggil Paan pon boleh" Farhan sudah tersenyum beria.

Orang cakap kalau nak mengorat anak, kena mengorat ibunya dulu kan?

You Might Also Like

38 comments

  1. yeayyy ..lama dah tunggu ..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. Sorry sorry! *menari lagu Sorry Sorry!*

      Delete
  2. terubat rindu dgn along ^^

    ReplyDelete
  3. Ececeecece very the notty la u ni paan. hahaha terus fikir nak jd mnntu tu x menahan betul... hahaha

    kak e, seriously, it made my day tau.. ngeeee infinity thumbs up *wide smile*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Paan mmg noti! Rasa nak sekeh je. Mestilah nak jadi menantu! Intention tu kena betul. Hehehe.

      Tq sayang.Glad it brightens ur day. *grin ear to ear*

      Delete
  4. wahhh..
    paan...one step to move ya..
    abiir...da baca smp part mana buku tu..
    kite pun xabis lg..
    kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. one big step kut tu. Heheheh.
      Abiir cakap dia baru habis baca mukadimah. HIHIHI. :)
      Mari sambung membaca. :)

      Delete
  5. Amboiiiii.. Dan2 tu suka ye buku2 ni..
    Suka la paan jumpe future mother in law.. Hehehee..
    Abiir ni xbaek tau.. Customer tu bwk untung maaa.. Hehe.. Bila abiir nak tau paan SAA lg nihhh..
    Nak lagiiiiiiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan2 dia kan. Hihihi. Saya pon suka Paan jumpa future MIL. HIHIHI. Tu ahhh ckp come again, memang datang berderu Paan mai!

      Delete
    2. paan memang seorang yg mendengar kata.. suro dtg lagi.. mmg betull dia dtg.. hehehe!

      Delete
  6. bagus2. ngorat Puan Halina dulu ekk... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu wajibbbb! Hihihi. Kena ngorat wali dulu, sebelum ngorat anak.. :)

      Delete
  7. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!! nk jerit kuat2 tgk ada entry baru ! HAHAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEEEHEEEEEEE. *dengaq sampai sini!* TQ!

      Delete
  8. bgs da de n3 bru,x sbar nk bce psl farhan plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. Citer Paan ni slow-paced sikit. :)

      Delete
  9. TAK BAGITAHU PUN DAH UPDATE?????!

    aahh, along so sweettttt
    =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita dah post dalam FB! Huaaa xprasan letteww!

      Delete
  10. oh Ednin, saya sudah ketinggalan ni. Hihi. xpe, better late than never kan? ;)

    alahai, pandai ye Along. Ada udang di sebalik mi rupanya. Nak mengorat anak kena mengorat mak dulu, huh? sweet! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tader jauh mana pun ketinggalan kak hajar. E post petang semalam je.. hihihi.

      Along memang pandai masuk line! Sebab kalau dia ikut cara dulu, kang kena reject lagi sekali kan?

      Delete
  11. yea....rindu btul la dgn cite nie...thanks ye cik writer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama, Hawa! Janganlah rindu-rindu sangat...

      Delete
  12. hehe...bes2...comel je paan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi. TQ. Paan comel eyyyy?

      Delete
  13. aaahhh.. paan ni comel je lah. hihihi..
    macam mana lah buleh x perasan update bab 6 ni aritu?
    huhu..
    nak lagi.. nak lagiiii.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perasan eh? Alla follow fb tak?

      Delete
  14. family traits lorrhh smiling eyes :)
    pa'an tackle stu fmily abiir laa jwbnya.. huhu. *btw my ex mentor time asasi namanya punn abiir. huhu*(rndu time asasi)
    kDija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Series smiling eyes katanya.. hehehe
      Abiir tu nama senior saya masa buat asasi jugaa.. hehehe. :)

      Delete
  15. ASFDBSVGAVGHVABAH dok sengih sorg2 depan computer ni. its all your fault E. LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hada909219791asnsdoa79. Saya pon sengih jugak ni sebab awak sebar virus ni. Hehehee.

      Delete
  16. wahhhhhhhhhhhhhhhhh! bestnya! bestnya! bestnyaaaa! ^^ nak lagi..! sukaaa! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeeeeeeeeeeeeeeeeee.... nak lagi? Sooooonnnnnnn. I dont how many 'o's and 'n's you hafta wait. Sabar ye?

      Delete
  17. huhu...ketinggalan lama baru baca, suke3x

    ReplyDelete
  18. yeye paan. Kira jadilah tttttuuuuuu dngn Abiir la ya kan? sibuk dia ngurat walhal Abiir masih cuak. Hailaaa.. haillaaa...

    *dah lama tunggu update, akhirnya kita drop jugak komen wlupun x pernah drop komen . Rindu banget seeehhh dngan Abiir + Paan.. :DD

    ReplyDelete