Bab 3: 10 tahun = 1 dekad

Farhan tetap meneruskan pemanduannya walaupun dia sibuk berbincang di talian. Telefon bimbit dikepit di telinga kanan dengan bahu manakala tangan pula di stereng, memandu. Multitasker.

"Macam mana tak dapat approval pulak ni?..." Tanya Farhan. Tadi elok je bila dia nak keluar dari rumah, Encik Ilyas, pengurus syarikat menelefon. Katanya ada masalah sikit dengan pihak kastam. Tak dapat approval. Kontena tak dapat keluar sedangkan pelan asal mereka barang perlu dihantar selewat-lewatnya hari ini.

Concorde sudah gah di depan mata. Isyarat ke kiri diberikan. Stereng dipusing ke kiri.

"Call Mr Kim. Cakap dia yang kat sini delay, asking for a week. I rasa esok atau lusa dah boleh dapat approval kut." Farhan memberikan kata akhir. Perkara pengesahan kastam ni dah banyak kali dah berlaku selama dia ambil alih syarikat papa ni. Masa awal-awal dulu cuak juga dia. Mana taknya janji dengan client nak hantar waktu ni, tup tup tiba-tiba ada masalah dengan pihak kastam. Tak dapat pengesahan. Siapa tak cuak? Good testimonial is the best ads.. kalau client tak suka, macam mana income nak masuk.

Sebaik saja dia membelok kiri, dia memberikan signal ke kanan pula. Mahu masuk ke parkir dalam hotel tapi disebabkan kereta yang berarus dari arah bertentangan dia memberhentikan kereta.

Fokus masih di antara perbualan di telefon dan juga jalan raya.

"I'll deal with him tomorrow. Yeahh yess okay.."

Kereta sudah semakin sikit. Dari jauh dia nampak Gen 2 yang sedang memberikan isyarat masuk ke Concorde.

"Yes try to fix it asap.." Farhan masih berbincang di talian.

Gen 2 dah memasuki Concorde.

Mata Farhan meliar, no car. Berehhhh.

Minyak ditekankan..

Kedebusshhhh.

Entah bila, dia tak sedar yang si Gen 2 berhenti di hadapan tempat parking bawah tanah Concorde.

Farhan menumbuk stereng.

"Ilyas, I'll get back to you soon. Ada problem sikit."

Klik. Telefon dimatikan.

"Yoo bro apa ni?" Tanpa salam, tanpa hello pemuda itu terus menghentamnya. Inikah budaya kita. Lama dia memandang pemuda yang berbaju melayu ungu itu.

Errr... macam..

"Abang Paan!"

Kenal..

"Woii kau!"

Aiman.

Adik Abiir.

Sekarang aku percaya bila orang cakap keciknya dunia. What a smaaaaaaalll world. Tadi petang jumpa kakak. Malam jumpa adik.

Jodoh ke apa ni?

"Kau buat apa sini?"

Aiman membuat muka. Tanya soalan entahpapa. Dia membetulkan sampin di pinggang. "Takkan Melayu hilang di dunia bro.."

Farhan tersengih. Haah ye la. Aiman dengan dia kan satu sekolah.

"Semangat kau ikut theme." Farhan pandang kemeja dan seluar slacknya. Adoi ini tema satu hari di negara Inggeris ni. Nasib baik tak lengkap ber-bowtie.

"Abang tu yang tak sporting. Pak Derawan nampak, sumpah dia kecewa. Anak didik bahas dia jadi macam ni."

"Tak sempat la. Banyak kerja.."

"Chehhh. Abang saya ni sanggup balik dari Sabah nak mai sini.. Abang yang duduk dekat ni tak sempat. Piirahhhh."

Farhan tersengih. Touche.. Dah tak boleh nak kata papa dah. Orang cakap kalau nak tackle si kakak, kena tackle adiknya dulu. Maka dia diamkan saja..

"Tapi Abang," Kereta Gen2 dipandangnya bersilih ganti dengan BMW di belakangnya itu. Gen2 yang remuk teruk tapi BMW itu masih lagi macho tersenyum dengan mata cantek tu! "Kereta ni macam mana?" Dia memandang Farhan.

Kak Abiir pasti mengamuk ni! Dahla saman dua bulan lepas tu tak terbayar lagi.. ni masuk yang ni. Memang kena kerat 18 la dengan Kak Abiir.

Kak Abiir tu nampak je lembut. Cikgu tadika tapi hampehhh. Lembutnya itu bukan untuk Aiman, si adik yang sorang ni. Dengan dia Kak Abiir bertukar garang macam singa!

Kali ni giliran Farhan pula yang melihat kereta tu. Kemek di bahagian belakang.. dan juga nombor plate yang terpatah sedikit.

"Abang bayar. Nanti kau bawak pergi bengkel.. lepas tu invois bagi abang."

Mata Aiman bertukar sinar. Harapan yang kelam tadi kembali terpancar. Muka Kak Abiir yang garang dah hilang sebaliknya digantikan dengan muka Farhan yang di hadapannya.

Kalau macam ni la sportingnya Abang Farhan. Sah-sah dulu dia tak kenakan bila Abang ni ada hati dengan si kakak. Biar kawen je terus.. fuhh lagi best dapat abang ipar sporting dari kakak singa betina!

Pon pon pon.

Bunyi kereta dari belakang. Farhan mengangkat tangan meminta maaf. Boleh pulak buat sesi jejak kasih kat sini.

"Kita jumpa kat dalam la okay?"

Aiman hanya mengangguk. Muka pemandu Volkswagen putih di belakang mereka itu yang sudah kelat kerana terpaksa menunggu itu membantutkan niatnya untuk bersembang lebih jauh. Kaki dihalakan ke tempat duduk pemandu.

Gear D dimasukkan. Handbrake dilepaskan..



Abiir bersila di lantai sambil tangannya rancak bermain-main dengan ilustrasi kartun yang sedang dieditnya di Adobe Illustrator. Gambar  Bunny yang bewarna putih itu diwarnakannya sambil membuat background belakang.

Bunyi grill pintu dibuka dari luar. Tahulah yang adik lelakinya sudah pulang.

Abah dengan mama dah lama dah pulang. Hanya tinggal si adik ni saja..

Matanya menjeling ke arah jam di dinding. 1 pagi.

Kerja diteruskan lagi. Klik. Klik. Tangannya cekap bermain..

"Tak tidor lagi?" Suara Aiman menerjah. Adiknya duduk di atas sofa sambil membuka sampin dan butang baju melayu.

"Esok kan Ahad. Relax la, malam masih muda."

Aiman mengangguk. Tangannya menyambar remote control di atas meja yang berselerak dengan kertas-kertas bewarna itu. Macam tulah Kak Abiir buat kerja. Berselerak. Semua dia bawak turun. Laptop, printer.. lepas tu bukak sila depan TV, buat kerja.

Tangannya mahu menekan angka 8..

"Jangan ubah! Kakak nak tengok." Pantas Abiir bersuara. Tahu sangat perangai si adik yang asal ada chance saja nak ubah channel.

Terus dia meletakkan kembali remote control di atas meja. Tak berani nak buat perangai macam selalu. Halahaih. Macam mana la caranya nak sampaikan berita buruk kereta kakak ni?

Abiir mengangkat kening. Terus dia memandang Aiman yang sedang termangu, seakan-akan memikirkan sesuatu. Ini macam pelik ni.. Selalunya katalah apapun mesti Aiman buat tak endah, tetap dengan perangai suka ubah channel dia tu.

"Kenapa ni?"

Aiman menggeleng. Takut.

Abiir angkat kening.

"Macam mana tadi? Best?"

Aiman mengangguk.

"Ahh mana kunci kereta? Dah lock dah kereta?" Tanya Abiir. Aiman ni ada habit biarkan saja kereta tak kunci.

Gulp. Sudahhh. Kak Abiir dah masuk tanya pasal kereta dah.

"Dah kunci dah..."

Abiir mengangguk. Matanya kembali ke arah material pembelajaran yang dia tinggalkan tadi.

"Kakak.."

"Uhuh..." Gambar Bunny tadi dibayang-bayangkan sedikit.

Aiman menelan air liur..

"Tadi Aiman accident. Che putih kakak tu remuk sikit."

Tangan yang rancak bekerja tadi terhenti.

Remuk sikit?

Zrapppp. Dia menjeling tajam ke arah Aiman yang tengah terkulat-kulat mencari idea.

"Ni mesti bawak laju kan?" Bulan lepas dia terima dua saman melebih had laju.. RM600 terbang macam tu ja. Sekarang pulak berapa nak terbang? Ingat dia banyak duit sangat ke?

"Terbang lagi duit kakak. Hutang hari tu pun awak tak bayar lagi?"

Aiman tersengih. Nak buat macam mana kakak, duit scholarship tu cukup-cukup makan je. Research lagi. Tambang nak balik semenanjung lagi.. Tak cukup!

"Tapi tak pa kakak. Orang yang langgar tu janji dia akan bayarkan."

Abiir mengecilkan mata. Tak percaya. Tapi mendengarkan orang yang melanggar tu sanggup bayar pun dia dah berterima kasih sangat dah. Kalau tak larilah budget bulan ni.

"Kalau dia tipu?"

Aiman mengeluarkan telefon bimbitnya. Tangan mencapai kertas dan pen di atas meja. Rancak dia menulis lalu menyerahkan kepada Abiir.

Abiir memandang nombor-nombor yang tertera di atas stick note kuning itu.

"Nama?"

"PA.." Dia menutup mulutnya kembali. Tak jadi.

Aiman menepuk dahi. "Alamak. Lupa pulak nak tanya tadi."

Abiir pandang Aiman lama-lama.

Aiman bingkas bangun. "Aiman nak mandi.. nanti akak pergi bengkel, lepas tu send invois kat dia. All on him. Sorry esok Aiman dah nak kena balik Sabah."

Abiir mengetap gigi. Patung spongebob yang setia duduk di sebelah itu dibaling ke arah Aiman!

Geram.

Aiman yang bawak kereta sampai kena langgar tapi dia pulak yang nak kena hantar bengkel!

Hurrrrrr.

......................................

Saya masih ingat yang ada orang pernah suggestkan orang yang sesuai dengan Along ialah someone yang macam cikgu tadika.. and I like that idea as well. So here we goes.. :)

Bab 2: 10 tahun = 1 dekad

Senyuman yang tadinya menghiasi muka bujur sirih itu bertukar menjadi segaris sebaik saja lelaki berkemeja putih itu berpaling kepadanya.

Abiir terkedu. Terkejut.

Farhan. Hati berdesis.

Dan jelas sekali yang lelaki itu juga terkejut melihatnya.

Abiir cuba mengkompos diri. Tak mahulah riak terkejut itu bermain lama di wajahnya. Dia tersenyum. Janggal.

"Hai." Dia mengangkat tangan. Long time no see.

Farhan berdehem. Membetulkan anak tekak.

"Hai." Buku yang dipegangnya tadi dimasukkan ke dalam bakul. Dia berdiri menghadap Abiir yang berdiri di sebelahnya yang jelas sudah bertambah matang, bertambah cantik, bertambah ayu..

10 tahun. 1 dekad.

Takkanlah nak expect Abiir Humairah ni macam Abiir yang dulu.

"Buat apa sini?"

Abiir tersenyum. "Ini kedai buku ibu saya. Lepas kerja saya datang sini. Lepak."

Farhan mengangguk. Betulla. Kata Aiman, Abiir suka membaca.

"So cari buku apa? Kut-kut saya boleh tolong." Abiir tersenyum.

Farhan mengangkat buku biru di dalam bakul lalu ditunjukkan ke arah Abiir.

Diet ibu mengandung? Abiir membaca tajuk buku itu. Zapppp. Senyuman tadi bertukar menjadi kelat.

He's married. A father.

"Ohhhh." Hanya itu saja yang terkeluar.

Farhan menjeling sedetik buku di tangannya. Diet ibu mengandung. Dia menepuk dahi. Matanya kembali kepada wajah bujur sirih di hadapannya. Ingin menerangkan hal sebenar.

Tapi sebelum sempat dia membuka mulut. Abiir berbicara.

"Dah kahwin.."

Tidak pasti sama ada tanda soal di hujung ayat itu atau titik noktah.

Tetapi yang pastinya suara Abiir bunyinya lemah sekali di telinganya. Cemburukah dia? Terkilan kah Abiir bila 'mendapat' pengkhabaran yang Ahmad Farhan Ezry ni dah berumah tangga.

Tiba-tiba Farhan tersenyum. Entah kenapa dia rasa seronok.

Soalan (atau ayat penyata) dari mulut Abiir dibiarkan sepi. Mengangguk tidak, menggeleng pun tidak.

"Bagus ke buku ni?" Farhan bertanya.

Abiir mengangkat muka. Cuba mengkomposkan diri.

"Bagus tak bagus, saya tak pasti tapi ramai juga bakal-bakal ibu bapa yang beli.."

Farhan mengangguk faham. "Kalau macam tu I angkut je la. Lagi you nak rekomen apa?"

Abiir memandang buku-buku di dalam bakul itu. Hampir penuh. "Saya rasa dah cukup dah kut tu."

Farhan tersengih.

"First child?" Abiir bertanya bila mereka sama-sama berhenti di kaunter. Tangannya pantas mengskan barcode di belakang buku.

Farhan lagi bertambah senyum. Tiba-tiba mode usik mengusik dihidupkan.

Seraya dia menggeleng. "Nak masuk dua." Dua anak sedara.

Abiir memberhentikan kerjanya. Dah dua anak..

"Ohhh." Sekali lagi hanya itu yang dia mampu katakan.

"You dah kawen ke belum?"

Abiir mengangkat muka. Lama dia pandang lelaki yang dah bertukar status tu. Akhirnya dia menggeleng perlahan.

Farhan mengangguk. Dalam hati dah macam party gembira dah..

"Why?"

Abiir hanya tersenyum menggantikan jawapannya. "Nah. Semua RM 98.00."

Farhan mengeluarkan wallet dari kocek seluar. Dua keping not RM50 dikeluarkan.

Abiir hanya diam melakukan kerjanya. "Nah baki. Come again."

Farhan tersenyum. "Definitely." Senyuman extra gula selamat dia tebarkan pada Abiir.

There will be a next, next, next time.. again Miss Abiir Humaira.

Definitely.



TV yang sedia terbuka itu tidak dihiraukannya. Kepalanya masih lagi teringat kisah perjumpaan selepas 10 tahun itu tadi.

Macam tak sangka. 10 tahun. Akhirnya diorang berjumpa balik.

Tapi dalam masa 10 tahun tu, banyak benda dah terjadi.

He is the father of two. Going two. 

"Helllloooooooooooo.." Satu suara menyampuk. Abiir tersedar dari lamunannya.

Tangan Aiman melambai-lambai di hadapan matanya. "Are you thereeeeeeee?"

Tangan Aiman ditangkapnya. "Yes I'm here. Kenapa Encik Aiman?"

"Mana tahu dekat Paris dah ke sekarang ni. Orang panggil tak menyahut, diam. Berangan."

Abiir mengeluarkan lidah. Mencebir.

"Pinjam kereta?" Aiman menadah tangan.

"Kereta abah mana?"

"Diorang keluar. Pleaseee."

"Pergi mana pulak ni?" Tanya Abiir. Sesungguhnya dia berat hati nak berikan kereta kesayangannya kepada Aiman. Mana taknya setiap kali Aiman memandu, setiap kali itulah dia akan dapat surat chenta dari polis trafik.

"Ada reunion. Tengok bajulah.."

Abiir memandang sekilas adik lelaki di sebelah. Berbaju melayu ungu.. siap bersampin bagai. "Ni nak pergi kawin ke nak pergi reunion?"

"Theme kakak, theme. Takkan Melayu hilang di dunia. Ni mesti idea Pak Derawan ni." Pak Derawan tu cikgu BM sekolah mereka dahulu. Nama jolokan yang budak-budak bagi. Sebabnya dia kaki dera. Nama sebenar Ridhwan. Maka bila sambung, dah jadi DERA+WAN.

Abiir membuka beg tangannya. Kunci proton Gen 2 itu dibawa keluar. "Jangan laju-laju. Kakak dah tak larat dah nak bayar saman. Everytime awak cuti, mesti kakak dapat surat chenta!"

Aiman tersengih. Tangan menunjukkan isyarat OKAY.

"Thank you kakak!"

"Iyeeeee. Have fun."

"I will."

...................................................................

Assalamualaikum semua. Here we goes the second chapter of 10t=1d.

Have fun. ;)

Bab 1: 10 tahun = 1 dekad

Kunci kereta dicampakkan ke atas katil. Seminit selepas itu dia merebahkan diri sekali -- bersama dengan kunci yang dilemparkan tadi -- ke katil yang bercadarkan corak abstraks maroon + hitam itu. Tali leher yang menjerut leher dilonggarkan. Tangan kanan diletakkan di dahi. Mahu merehatkan otak selepas hari yang sibuk. Satu hari berlari sana sini.

Dari kilang di Balakong berlari balik ke office di Damansara untuk meeting. Lepas tu lunch date dengan client dan malam ni pukul 8.30 ada dinner di Concorde pulak. Nasib baik rumah di Shah Alam. At least, tak da la gila sangat nak redah jam nanti.

Mata dipejamkan.

Seminit..

Tok tok tok.

Dia mendengar ketukan pintu. 

Tok tok tok.

Dia memejamkan mata. Tak mengendahkan ketukan pintu.

Selepas seketika, dia terdengar pintu dibuka. Bunyi tapak kaki bergerak ke arahnya.

Tapak kaki itu berhenti. Diam.

"ALONGGGGGGG!" 

Terkejut. Terus dia bingkas bangun. Wajah yang masam mencuka itu dipandangnya. "Kenapa ni Ezzah. Along penat lah."

Ezzah tersengih. "Saja nak kejutkan. Ingat Ezzah tatahu yang Along buat-buat tak dengar bila Ezzah ketuk tadi?"

Farhan mencebir. Tahu saja dia ni..

"Kenapa?"

Ezzah tersenyum manja. Kedua-dua tangannya disuakan, seakan-akan meminta sesuatu. Kening Farhan terangkat. Tak faham.

Muka yang senyum tadi kembali masam. Ezzah terus duduk di birai katil. Geramnyaaaa!

"Kenapa?" Farhan bertanya lagi.

"Lupa lagi la tu?"

Farhan tersengih. Obvious. Kut. Tapi sengihannya mati bila terpandang mata yang sedang tajam memandangnya. Dia cuba memikirkan apa yang adiknya inginkan ini. Apa yang dia mengidamkan? Sejak Ezzah berbadan dua -- dan Hariz masih di atas kapal, bekerja -- dialah yang bertukar menjadi tukang beli menggantikan Hariz. 

Tukang beli durian belanda bila Ezzah teringin.

Tukang angkat bag bila dia mahu shopping. And knowing Ezzah, yang kaki shopping tu.. wow!

Tukang lain-lain.

Fuuhhh. Mula-mula dia geram juga. Mana taknya pukul dua pagi, ketuk bilik teringin nak makan ikan bakar. Siapa tak geram. Tapi bila mengingatkan hanya dia yang Ezzah ada -- atas darat, kalau Hariz ada, dia pasti Ezzah tak akan cari dia -- dia turutkan jua. Takkan nak suruh papa yang dah tua tu kut, atau Ezzaq yang dah ada anak bini? Maka semuanya kembali kepada dia.

Nasib baik adik perempuan sorang. Kalau dibuatnya sepuluh.. owhhhh.

"Berangan! Along mesti tak beli kan?"

Farhan cuba memikirkan kembali. Apa yang dia lupa..

"Along... nanti on the way balik carikan buku pregnancy kat Ezzah eh?" 

Gulp.

Dia menepuk dahi. Pregnancy book! Ya Allah.

"Kan lupa lagi kan? Dua minggu lepas lagi Ezzah dah ingatkan. Every day. Every morning."

"Along lupa. Busy. Sekarang akhir tahun, banyak benda nak kena check."

Ezzah menjeling. Dua minggu! 

"Yellah. Yellah." Farhan mencapai kunci kereta disebelahnya. Dia bingkas bangun berdiri. "Along pergi beli sekarang." Rasanya tadi on the way balik dia ada kedai buku di deretan kedai. 

"Tak payahlah.. nanti Ezzah pergi beli sendiri." Tiba-tiba dia rasa dia dah terlebih. Nak merajuk dengan Along sendiri. Padahal memang betul pun, nampak sangat dah, yang Along tu penat bekerja. Tambah-tambah bila papa selalu sakit-sakit sekarang ni. Kerja Along jadi double. Uruskan kerja sendiri, kerja papa..

Farhan menggelengkan kepala. "No." Dia dah berjanji dengan Hariz. Kalau apa-apa jadi kat adik dia. Terjatuh ke.. mampus. Dah la Hariz tu lagi besar daripada dia. 

"Tapi.."

"You stay here? Or do you want to tag along?"

Ezzah menggeleng. Malas nak menukar baju.

"Okay buku mengandung kan?"

"Beli banyak-banyik sikit ye Along.." Ezzah menjerit.

"Iyeeee." Jawabnya perlahan. Kaki dihalakan ke tangga. Kalau macam ni la susahnya nak jadi 'husband', sejuta kali dia fikir balik pasal cadangan-cadangan -- orang tersayang -- yang menyuruhnya berkawen.

Hands down.




Book cottage. Dia membaca dalam hati. Pelik sungguh namanya. Kalau dua kali tengok, rasa tak macam kedai buku. Macam kedai cenderahati. Dari perkataan cottage itu, of course. Tidak komersial. Itulah pendapatnya dari pengalaman enam tahun buat MBA dan empat tahun bekerja. 

Owner kedai ni mesti perempuan! Dan tak praktikal. Dia mengeluarkan telahannya. Dalam hati. 

Kakinya melangkah masuk.

Tinggg.. Bunyi sensor.

'Greetings and welcome' Sensor itu berbicara. 

Farhan tersengih. Unik. 

Matanya memandang segenap pelusuk kedai buku itu. Wow. Kalau mama dan Ezzah datang pasti suka. It is so English style. Ada tempat duduk, macam lepak-lepak sambil membaca di kiri kedai itu. Ada rak buku putih berbaris di dinding dan juga tengah dinding. Dan setiap rak itu dibahagikan ikut genre. Matanya mencari genre mana yang sesuai sehinggalah matanya menangkan perkataan Mother and Baby di satu rak putih itu. 

"So there you are." Dia berkata sendirian. Tanpa melengahkan masa kakinya bergerak ke sana. Rak buku yang penuh dengan genre ibu mengandung itu dipandangnya. Banyak juga rupanya buku-buku ni di pasaran..

Dari Bahasa Melayu sehinggalah ke Bahasa Inggeris..

Terkaku dia di situ. Yang mana satu mahu di pilih ni?

Tangannya terus mencapai buku Diet Ibu Mengandung di rak. Sinopsis di belakang dibaca.. erm not bad.

Buku itu dimasukkan ke dalam raga yang disediakan..

Sekali dia berdiri berteleku di situ.. Nak pilih yang mana pulak ni. Jari telunjukknya berlari di atas buku-buku itu... random pick! Aha!

"Boleh saya tolong?" Satu suara menegur.

Farhan terdiam. Suara tu macam pernah didengar. Pantas dia berpaling ke kanan...

Dan disitulah 'si dia' berdiri dengan senyuman terukir di bibir. Nampak makin manis. Makin matang..

Selepas 10 tahun...